راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله همشهری/ شاه، انگلیس و بحرین؛ روایتی از یک خیانت تاریخی نوشتارها

سرمقاله همشهری/ شاه، انگلیس و بحرین؛ روایتی از یک خیانت تاریخی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - همشهری / «شاه، انگلیس و بحرین؛ روایتی از یک خیانت تاریخی» عنوان یادداشت روز در روزنامه همشهری به قلم عباس سلیمی نمین است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مسئله تمامیت ارضی ایران و میزان حساسیت حکومت‌ها نسبت به آن، همواره یکی از مباحث مهم تاریخی و سیاسی بوده است. در این میان، دوران حکومت پهلوی به‌ویژه از منظر سیاست‌های اتخاذشده در قبال جدایی بحرین، جایگاه خاصی دارد. بررسی مدارک و شواهد تاریخی نشان می‌دهد که پهلوی‌ها نه‌تنها در حفظ تمامیت ارضی کشور حساسیتی نداشتند، بلکه در بزنگاه‌های مهم تاریخی، تصمیماتی اتخاذ کردند که به سود بیگانگان و به زیان ملت ایران تمام شد.
یکی از مهم‌ترین نمونه‌های این سیاست، جدایی بحرین از خاک ایران است. ادعای برخی طرفداران خاندان پهلوی مبنی بر اینکه جدایی بحرین ارتباطی به پهلوی‌ها نداشته و پیش‌تر از ایران جدا شده بود، با اسناد تاریخی منافات دارد. بی‌تردید، همواره بیگانگان برای جدا‌کردن بخش‌هایی از ایران تلاش کرده‌اند، اما این محمدرضا‌شاه پهلوی بود که با برگزاری نظرسنجی در بحرین، زمینه را برای این جدایی فراهم کرد؛ درحالی‌که اگر چنین نظرسنجی‌ای برگزار می‌شد، مردم بحرین به‌طور قطع به جدایی از ایران رأی نمی‌دادند، اما شاه با عدم‌اعتراض به این روند، عملا راه را برای تحقق اهداف انگلستان هموار ساخت.
شواهد تاریخی متعددی نشان‌دهنده نقش پهلوی‌ها در این ماجراست. اسناد وزارت خارجه ایران، اظهارات برخی نمایندگان مجلس نظیر پزشک‌پور و مذاکرات دیپلماتیک آن زمان همگی بر این حقیقت تأکید دارند. محمدرضا‌شاه ابتدا با جدایی بحرین مخالفت‌، اما پس از سفر به هند، با برگزاری نظرسنجی در این منطقه موافقت کرد. نکته جالب توجه این است که رفراندومی که ادعا شده بود، هرگز برگزار نشد و شاه نیز اعتراضی نسبت به این تخلف نداشت.
واقعیت این است که تنها نظرات برخی گروه‌های وابسته به انگلیس در این جدایی مدنظر قرار گرفت و خواست عمومی مردم بحرین و ایران نادیده گرفته شد. در آن دوران، انگلستان که به‌دلیل کاهش قدرت خود در منطقه ناچار به عقب‌نشینی از خلیج‌فارس بود، به‌دنبال پایگاهی جدید می‌گشت. هزینه‌های سنگین حضور نظامی در منطقه، انگلیسی‌ها را به این نتیجه رسانده بود که باید نفوذ خود را از طریق حمایت از رژیم‌های وابسته و تجزیه برخی مناطق تثبیت کنند. به همین دلیل، با اعمال فشار بر محمدرضا‌شاه، وی را وادار کردند که از ادعای مالکیت بحرین صرف‌نظر کند تا آنها بتوانند برنامه‌های خود را در منطقه اجرایی کنند.

از این منظر، باید گفت که بیشترین میزان از خاک ایران که در زمان صلح از کشور جدا شده، در دوره پهلوی رخ داده‌ و این امر ارتباط مستقیمی با نفوذ گسترده انگلستان در ساختار سیاسی ایران داشته است. تلاش‌های امروز برای تطهیر خاندان پهلوی، در واقع نوعی تلاش برای تطهیر سیاست‌های استعماری انگلستان نیز محسوب می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1025711/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجارت‌نیوز: رقم سبد معیشت خانواده‌ها بسیار فراتر از حداقل دستمزدهاست

پیش بینی قیمت دلار 1 اسفند 1403

اولین موقعیت خطرناک برای استقلال؛ ضربه سر آزادی خطرناک از کنار دروازه به بیرون رفت

مسعود جوما دروازه خالی را از دست داد!

حسینی به کمک تیر دروازه مانع از گلزنی مهاجم الریان شد

عاشور: شوک و تغییر سیستم ما جواب داد

تساوی یک نیمه‌ای الریان و استقلال با فرصت‌سوزی آبی‌ها

استقلال رکورد‌دار مصدومیت لیگ نخبگان!

اشلوت: بارسای فلیک را تحسین می‌کنم

پرسپولیس پس از حذف جریمه هم شد

مهاجم استقلال فرصت‌سوزی کرد و تعویض شد!

حسین‌زاده بهترین بازیکن زمین شد

گزارش زنده: استقلال ایران 0 - 0 الریان قطر

سرلشکر موسوی: ارتش هرگونه تحرک دشمن را به شدت پاسخ می‌دهد

قالیباف راهی باکو شد

ناگفته‌های عملیات‌های صادق؛ سردار حاجی زاده: بزرگترین عملیات موشکی بالستیک جهان توسط ایران انجام شد

مادر شهیدان «بیگلری پور» از شهرستان بم آسمانی شد

اکران آنلاین آخرین فیلم سینمایی «مهران مدیری»

بیوگرافی نرگس محمدی؛ از لیسانس پرستاری تا تهیه‌کنندگی سینما

صدای مرحوم ایرج رضایی به جای فلیسوف ژاپنی

صحبت‌های تکان‌دهنده کارگردان «بروتالیست» در مورد دستمزدش!

چرا هوتن شکیبا در «تاسیان» باربی شد؟!

از نجابت و پاکدامنی‌تون حالم به هم می‌خوره!

رابطه عاطفی «تام کروز» لو رفت!

آهنگ «ناراحت» با صدای مجید خراطها را بشنوید

آهنگ بختیاری و زیبای «گردواری» با صدای آبهمن علاءالدین

بخشش قاتل به شرط ساخت مدرسه

راز عمر طولانی و بدن سالم با این دستگاه تصفیه آب کشف شد!

سقوط زن میانسال در آسانسور

دانشگاه تهران برای پیگیری پرونده دانشجوی قربانی، وکیل جنایی گرفت

تلاش برای رفع مشکل کارت پایان خدمت دانشجویان دانشگاه فرهنگیان

کشف هروئین از معده چهار قاچاقچی

میانگین سن مدیران کاروان‌های حج زیر 52 سال است

مردان؛ 20 درصد علت ناباروری زوجین

حسگرهای کوانتومی کم‌هزینه برای بهبود بررسی باتری خودروهای الکتریکی

شمس لنگرودی: پدرم روحانی بود پیش او ادبیات خواندم

بی‌سوادی تاریخی سلطنت‌طلبان در حمایت از اسرائیل

تب داغ طلا

به خاطر چند دلار؛ ماجرای جاسوسان ایران در اسرائیل

فروش خودروهای وارداتی در حراج اموال تملیکی

ادامه روند افزایش قیمت طلا و ارز؛ ربع سکه به کانال 21 میلیون تومان رسید

ضربه برگردون تکنیکی حسین زاده راهی به دروازه الخالدیه نداشت

گل سوم تراکتور به الخالدیه توسط ترابی

بختیاری‌زاده: استقلال لیاقت صعود را دارد

آشتی بزرگ مهاجم کنیایی با استقلالی‌ها

غایبان بزرگ رئال-سیتی؛ دست آنچلوتی بازتر است

قلعه‌نویی: در یک زمینه بهترین تیم دنیا هستیم

گزارشی از نتایج و حواشی مرحله نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال بانوان

تیم کرمان در رقابت های کشوری پارا سه گانه به مقام قهرمانی رسید

ضربه بازیکن الخالدیه خطرناک از روی دروازه تراکتور به بیرون رفت