راه ترقی

آخرين مطالب

قطعه‌ای ارزشمند از جنگ تحمیلی انديشه

قطعه‌ای ارزشمند از جنگ تحمیلی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - تسنیم /کتاب «وقتی گم شدم»، خاطرات سرهنگ پاسدار قاسم نظری، فرمانده گروهان، از جمله آثار انتشارات سوره مهر است که به قلم او نوشته و روانه بازار نشر شده است. سیدعلی زیدی، فعال حوزه کتاب، در یادداشتی که برای انتشار در اختیار خبرگزاری تسنیم ، قرار گرفته درباره این کتاب نوشته است:
تقریباً این یک حس مشترک ملی است که ماه خرداد برای ایرانی‌ها حکم نقطۀ رهایی را دارد. اگر همین حالا چشمتان را ببندید احتمالاً دوباره می‌توانید طعمش را بچشید. هفت صبحی که با ترکیب نسیم صبح و پرتو نور خورشید حسابی حالت را می‌سازد. البته نه خورشید چند ماه قبل که با هزار ضرب‌وزور تازه هشت صبح جان می‌گیرد، خورشید خردادماه از همان هفت جانت را گرم می‌کند. با ورود به حیاط مدرسه اول استرس امتحان مدام ته دلت را خالی می‌کند و بعد از بسته شدن پرونده‌اش، حوالی 10 صبح و منزل و یک صبحانه با فراغ بال و خواب. در آخر هم با اتمام بازۀ امتحان، ایام فرح سه ماهه آغاز می‌شود و شور و شوق تعطیلات است که دم‌به‌دم کیف آدم را کوک می‌کند.
قصۀ مهم زندگی قاسم نظری هم از یک خردادی با چنین شمایلی شروع می‌شود. سوم راهنمایی به اتمام رسیده و حالا او و دوستانش مشغول تجربۀ خرداد هستند. اما پس از پایان امتحانات خرداد، مثل رسم همیشگی، دورۀ آسایش آغاز نمی‌شود. قاسم نظری و چند تن از هم‌کلاسی‌هایش با تعدادی تویوتا و آیفا به پادگان منتقل شدند تا به‌عنوان دانش آموزان داوطلب برای حضور در جبهه آموزش ببینند.

راه ترقی

«وقتی گم شدم» راوی خاطرات قاسم نظری رزمندۀ جنگ هشت‌ساله است که به قلم خودش و به همت انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده. طبیعتاً وقتی سوژه خودش قرار است دست‌به‌قلم بشود و خاطراتش را روایت کند، متداول این است که در اثر نهایی با چیزی شبیه به دفترچۀ خاطرات روبه‌رو شویم. اما این قلم‌زنی جناب نظری حول خاطراتش، از جهاتی متمایز از یک دفترچۀ خاطرات معمولی است.
سبک روایت نویسنده از خامی یک خاطره‌گویی صرف درآمده و در روند روایت، هرچند کمرنگ اما دقایقی مانندِ فضاسازی یا تفصیل حول جزئیات دیده می‌شود و مضاف بر این موارد در سیر تدوین خاطرات و عنوان‌بندی این کوشش در پشت پردۀ قلم دیده می‌شود که نویسنده سعی نموده تا خاطرات را برای ارائه به مخاطب به حداقل استانداردهای روایت، مجهز کند.
خاطرات خیلی تقیدی به حفظ توالی زمان ندارند. برای مثال در فصل اول سیر روایت در غرب و عملیات والفجر پیش می‌رود و در فصل دوم مخاطب با خاطرات دوران کودکی سوژه روبه‌رو می‌شود. قلم نویسنده هم روان کلمات و خطوط را به یکدیگر می‌بافد. اما با تمام این اوصاف اثر به نکاتی مبتلاست که ممکن در لحظاتی برای خواننده دافعه ایجاد کند.
خاطرات به لحاظ مضمون از جذابیت یکسانی برخوردار نیستند و حتی یک حداقلی از جذابیت نیز برای غربال خاطرات در نظر گرفته نشده. به‌عنوان نمونه در فصل وینستون، خاطرۀ به دست آوردن یک پاکت سیگار در بحبوحۀ جنگ و کیفیتش جزو قطعات نمکین و جذاب این خاطرات است اما در نقطۀ مقابل در بخش‌هایی، قاب‌هایی از خاطرات او ترسیم می‌شود که به لحاظ روایی خیلی جذابیتی ندارند و همین می‌تواند مقداری حوصلۀ مخاطب را سر بیاورد، یا اینکه در تشریح وقایع عملیات گاهی میزان جزئیات حول مکان و عملیات آن‌قدر زیاد می‌شود که می‌تواند به‌راحتی مخاطب را دچار سردرگمی بکند.
با تمام این نکات قوت و ضعف، قاسم نظری فردی است که زندگی‌اش با لحظات زمانی و نقاط جغرافیایی مهمی در تاریخ معاصر کشور گره خورده و همین نکته خاطرات او را به قطعۀ ارزشمندی از تاریخ کشور بدل نموده که حتماً برای علاقه‌مندان به ادبیات دفاع مقدس و تاریخ جنگ جذابیت فراوانی دارد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1048462/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تیم ملی چوگان ایران راهی جام جهانی شد

مومنی: به ارکان قضایی پاسخگو هستیم نه باشگاه نساجی

سیف‌الله‌پور: چون یک سال گذشته مس نباید مجازات شود؟

قلعه‌نویی: به‌عنوان سرگروه صعود کنیم تا در سید 2 باشیم

نساجی هنوز زنده‌ است!

توتونچی: دنبال‌ چه هستید که استقلال نتیجه نمی‌گیرد؟

گل زیبای ریکاردو اورسولینی به میلان؛ میلان 0_1 بولونیا

جشن قهرمانی تیم شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

انتقاد مهدی توتونچی به صحبت‌های آذری جهرمی، درباره پخش بازی استقلال و چادرملو در شبکه نسیم

گزارشی از پیام رهبر انقلاب به همایش یکصدمین سالگرد تاسیس حوزه علمیه

عمان: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا یکشنبه در مسقط برگزار می شود

ویتکاف: موضع ما درباره ایران نداشتن غنی‌سازی است

سقوط 8 تن از اعضای یک خانواده در چاه کشاورزی؛ 7 نفر جان باختند

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

صیادمنش با گل غیبت شد!

امسال یکی از بدترین سال های فوتبالی استقلال بود

علیدوستی، پیشکسوت تیم ملی فوتبال: مطالعه میکنم، مینویسم و از فوتبال گذر کردم

صحبت رییس معاون ورزشی جزیره کیش در حاشیه دیدار خیریه تیم ملی پیشکسوتان و منتخب جزیره کیش

صحبت های رییس سازمان منطقه آزاد کیش در حاشیه دیدار خیریه تیم ملی پیشکسوتان و منتخب جزیره کیش

ضیایی، مدیر سابق آکادمی استقلال: تا آخر برج 3 با استقلال قرارداد دارم

اخراج مردی که آخرین حذف تراکتور را رقم زد!

انفجار دیرهنگام مهاجم مشهور فوتبال ایران!

جواد خیابانی استاد دانشگاه شد

تیم منتخب بوندسلیگا در تسخیر شاگردان کمپانی!

دانشجوی ایرانی پس از 40 روز بازداشت، تصمیم به ترک آمریکا گرفت

نماینده ترامپ: ایران نه می‌تواند غنی‌سازی کند، نه سانتریفیوژ داشته باشد

کاخ سفید: ترامپ هنوز تصمیمی برای تغییر نام «خلیج فارس» نگرفته است

از بلاتکلیفی سینماهای قدیمی تا یادآوری خلیج همیشه پارس در سینما

درخواست شلاق برای هانیه توسلی و ترانه علیدوستی توسط تهیه کننده معروف!

رضا بابک و بهرام شاه محمدلو به اکران یک فیلم آمدند

استوری بی نظیر محسن چاوشی درباره خلیج‌فارس

قطعه «گل سنگم» استاد انوشیروان روحانی با پیانوی سامان احتشامی

اجرای احساسی قطعه «اسکله» از محسن یگانه در کنسرت اروپا

بدون تعارف امشب با حاج علی ملائکه مداح و خادم حرم مطهر رضوی

جشن بزرگ امام رضایی ها در تهران

مریخ، ثبت شده توسط Curiosity

امواج گرانشی زیبا

تو شبی تنگ در آغوشم کش!

این درخت کهن منم

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

طارمی برای مهار یامال تمرین کرده بود

حواشی هفته بیست و نهم لیگ برتر ایران

حمایت بهتاش فریبا از جباری در صورت قهرمانی جام حذفی

مهدوی: حق تراکتور قهرمانی بود چون خداداد را داشت

پوکر قهرمانی 2 ستاره تیم ملی در کنار خلیج فارس!

بیرانوند، شجاع و حالا علی علیپور؛ کافی است!

برتری تیم هندبال ساحلی ایران مقابل اردن و صعود به دور بعد

پرسپولیس از باشگاه خیبر شکایت کرد

پرسپولیس با یک گلزن قرارداد بست!

توصیف ترامپ از سوی الیاس نادران؛ صادق‌ترین رئیس جمهور آمریکا