راه ترقی

آخرين مطالب

ارمغان 2 ستاره جوان برای سحابی پروانه‌ای دانش

ارمغان 2 ستاره جوان برای سحابی پروانه‌ای
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / فوران‌های قوی و بادهای در حال وزش از دو پیش‌ستاره در حال برخورد به سحابی اطراف خود هستند و ساختار پروانه‌شکل آن را می‌سازند.
یک جریان دوقطبی بزرگ از گاز و غبار که از تولد پرآشوب یک منظومه دوستاره‌ای به وجود آمده، یک ساعت شنی کیهانی را تشکیل داده و «تلسکوپ فضایی جیمز وب» این صحنه را با جزئیات بسیار عالی به تصویر کشیده است.
بازار
به نقل از اسپیس، این سحابی که «Lynds 483» یا «LBN 483» نامیده می‌شود، در فاصله 650 سال نوری از ما قرار دارد و یک فرصت ایده‌آل را در اختیار تلسکوپ فضایی جیمز وب می‌گذارد تا به کسب اطلاعات بیشتر درباره فرآیند تشکیل ستاره بپردازد.
تولد ستاره‌ها چگونه یک سحابی را به این شکل می‌سازد؟ ستاره‌ها با برافزایش مواد به‌دست‌آمده از محیط نزدیک خود رشد می‌کنند و از یک ابر گازی مولکولی که به صورت گرانشی فرو می‌ریزد، شکل می‌گیرند. با وجود این، آنها به شکل متناقضی قادر هستند مقداری از مواد را با فوران‌های سریع و باریک یا جریان‌های گسترده‌تر اما کندتر بیرون بریزند. این فوران‌ها و جریان‌های خروجی با گاز و گرد و غبار در اطراف برخورد می‌کنند و سحابی‌هایی مانند LBN 483 را شکل می‌دهند.
فوران‌ها توسط مواد غنی از مولکول‌های متنوع که روی پیش‌ستاره‌های جوان می‌افتند، تشکیل شده‌اند. در مورد LBN 483 نه یک، بلکه دو پیش‌ستاره وجود دارد. ستاره اصلی که دارای جرم کمتری است، در سال 2022 توسط یک گروه پژوهشی به سرپرستی «ارین کاکس»(Erin Cox) پژوهشگر «دانشگاه نورث‌وسترن»(Northwestern University) با استفاده از «آرایه میلی‌متری آتاکاما» یا «آلما»(ALMA) در شیلی کشف شد. همان طور که در ادامه خواهیم دید، این واقعیت که دو ستاره در قلب سحابی پروانه‌ای در کمین هستند، بسیار مهم است.
ما نمی‌توانیم آن دو پیش‌ستاره را در تصویر دوربین فروسرخ نزدیک جیمز وب ببینیم، زیرا آنها در مقیاس این عکس، بسیار کوچک هستند، اما اگر بتوانیم قلب سحابی را بزرگ‌نمایی کنیم، این دو ستاره را به‌ خوبی در یک ابر غلیظ و غبارآلود خواهیم دید. این ابر با موادی از سحابی گازی و پروانه‌شکل تکمیل شده است. ستاره‌ها از موادی شکل می‌گیرند که از صفحه غبارآلود دونات‌شکل روی آنها جمع می‌شوند.
فوران‌ها و جریان‌های خروجی ثابت نیستند، بلکه به صورت انفجاری اتفاق می‌افتند و به دوره‌هایی واکنش نشان می‌دهند که ستاره‌های نوزاد بیش از حد تغذیه می‌شوند و مقداری از مواد جمع‌آوری‌شده را بیرون می‌ریزند. میدان‌های مغناطیسی در اینجا نقش مهمی را بر عهده دارند و جریان‌های خروجی، ذرات باردار را هدایت می‌کنند.
جیمز وب در LBN 483 شاهد برخورد فوران‌ها و جریان‌های خروجی با سحابی و همچنین موادی است که پیشتر پرتاب شده‌اند. با برخورد جریان‌های خروجی به مواد اطراف، شکل‌های پیچیده‌ای پدید می‌آید. جریان خروجی جدید از آن عبور می‌کند و به چگالی موادی که با آن روبه‌رو می‌شود، واکنش نشان می‌دهد.
کل صحنه با نور خود ستاره‌های در حال رشد روشن می‌شود که از حفره‌های صفحه دونات‌شکل غبار آلود آنها به سمت بالا و پایین می‌تابد. از این رو، ما نواحی درخشان Vشکل و مناطق تاریک بین آنها را می‌بینیم که نور در آنها مسدود می‌شود.
جیمز وب جزئیات پیچیده‌ای را مانند پیچ‌خوردگی در LBN 483 نشان داده است. قوس به رنگ نارنجی روشن، جریان خروجی را نشان می‌دهد که در حال برخورد به مواد اطراف است. همچنین، ستون‌های به رنگ ارغوانی‌ روشن در فاصله دورتر از دو ستاره دیده می‌شوند. این ستون‌ها توده‌های متراکم‌تری از گاز و گرد و غبار هستند که جریان‌های خروجی هنوز موفق به فرسایش آنها نشده‌اند.
مشاهدات صورت‌گرفته با آلما، امواج رادیویی قطبش‌شده از غبار سرد را در قلب سحابی نشان می‌دهند که حتی جیمز وب هم نمی‌تواند آن را تشخیص دهد. قطبش این امواج رادیویی ناشی از جهت‌گیری میدان مغناطیسی است که به فضای داخلی LBN 483 نفوذ می‌کند. این میدان مغناطیسی موازی با جریان‌هایی است که LBN 483 را تشکیل می‌دهند اما عمود بر جریان ورودی موادی است که روی دو ستاره می‌افتند.
این میدان مغناطیسی است که در نهایت جریان‌های خروجی را هدایت می‌کند. بنابراین، نحوه رفتار آن برای شکل دادن به سحابی مهم است. قطبش غبار نشان می‌دهد که میدان مغناطیسی دارای پیچ‌خوردگی 45 درجه در خلاف جهت عقربه‌های ساعت است. این ممکن است بر نحوه شکل‌گیری جریان‌های خروجی LBN 483 تأثیر بگذارد.
این پیچ‌خوردگی ناشی از حرکات ستاره‌های در حال رشد است. در حال حاضر، این دو پیش‌ستاره با فاصله 5.1 میلیارد کیلومتر از هم جدا شده‌اند که فقط کمی دورتر از فاصله نپتون از خورشید است. با وجود این، فرضیه اصلی نشان می‌دهد که این دو ستاره دورتر از هم متولد شده‌اند و سپس یکی به دیگری نزدیک‌تر شده است.
مطالعه منظومه‌های جوان مانند منظومه تامین‌کننده انرژی LBN 483، برای یادگیری بیشتر درباره چگونگی شکل‌گیری ستاره‌ها حیاتی است که تکامل آنها با ابر غول‌پیکری از گاز مولکولی آغاز می‌شود، ‌ثبات خود را از دست می‌دهد، به فروپاشی گرانشی دچار می‌شود و به شکل توده‌های تکه‌تکه درمی‌آید که هر کدام یک منظومه ستاره‌ای جدید را شکل می‌دهند. LBN 483 به‌ویژه از این جهت جالب است که به نظر نمی‌رسد بخشی از یک منطقه بزرگ‌تر تشکیل ستاره مانند «سحابی شکارچی» باشد. بنابراین، به عنوان یک نقطه جداشده از تولد ستاره ممکن است بر اساس قوانین کمی متفاوت از مهدهای ستاره‌ای بزرگ عمل کند.
ستاره‌شناسان با مطالعه شکل LBN 483 و روش به وجود آمدن جریان‌های خروجی فوران‌یافته از پیش‌ستاره‌ها و افزودن این جزئیات به شبیه‌سازی‌های عددی شکل‌گیری ستاره‌ها می‌توانند مدل‌های خود را درباره شکل‌گیری ستاره‌ها اصلاح کنند و چگونگی شکل‌گیری همه ستاره‌ها و سایر رویدادهای آسمان شب را بهتر بفهمند و در نهایت به چگونگی تولد خورشید در 4.6 میلیارد سال پیش پی ببرند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1048897/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عموی بهنام معروف به حسین کُلت !

حمله گراز به نقی معمولی در «پایتخت 7»

از متن تا حاشیه‌های نمایشگاه کتاب

بی‌قانون‌ترین شهر دنیا را بشناسید

آخرین آمار ورود زائران‌ایرانی به سرزمین وحی

سخنان ارزشمند دکتر قمشه ای

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

تشکر بازیکنان اینتر از طارمی پس از دیدار مقابل بارسلونا

واکنش‌ها به درخشش مهدی طارمی در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا

کرمانشاهی: اشخاصی که به پیروانی حمله کردند، دستگیر شدند

غیبت ستار‌ه‌های تراکتور مقابل استقلال خوزستان

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

صلاح بهترین بازیکن فصل لیگ برتر شد

رقابت حساس سنگین وزن‌ها در اصفهان؛ زارع و معصومی یک گام تا فینال

گل اول تیم ملی فوتسال بانوان ایران به هنگ‌کنگ و خوشحالی پس از گل

گل‌ به‌ خودی نسترن مقیمی؛ گل اول برای هنگ کنگ

فریاد کارتال از کتک‌کاری علیه پرسپولیس به ترکیه رسید

وقتی مهرداد صدیقیان دوستش رو سرکار میزاره

تمسخر سکانسی از سریال آبان با دیالوگ معروف عطاران!

خاطره ای از مسابقه دوندگی کیایی !

وقتی چشم‌ها بازی می‌کنن

کلیپ زیبای «امام رضا (ع)» با صدای حامد زمانی و عبدالرضا هلالی

وزیر نیرو: هر ماینر به اندازه یک کولرگازی برق مصرف می‌کند

8 هزار کیلومتر اسب‌سواری برای احیای مسیر حج مسلمانان اندلسی

راز چشم‌های آبی فاش شد؛ همه به یک انسان اولیه اروپایی بازمی‌گردند

سخنان دلنشین دکتر کاکایی

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

مومنی: بخش حقوقی باشگاه مس رفسنجان جوابیه محکمی به مالک نساجی می‌دهد

کنایه‌های پیمان یوسفی به برخی افراد سیاسی با کری‌خوانی‌های عجیب در فوتبال

صدور رأی نهایی کمیته استیناف فدراسیون شمشیربازی درباره پاکدامن و رهبری

یک نیمه‌ کلین شیت به نام گلر جوان پرسپولیس

بازیکنی که بارسلونا می‌خواهد او را بالای 70 میلیون یورو بفروشد

آخرین خبرها از پیوستن ماتزاری به استقلال و واکنش پیمان یوسفی

آیتم برنامه ورزش و مردم از درخشش طارمی در نیمه نهایی لیگ قهرمانان

پایان عصر آنچلوتی در رئال مادرید

قالیباف: من هیچ وقت با مذاکره مخالف نبودم/ مگر می‌شود بدون دنیا زندگی کرد

ماجرای نقشه‌ نصب شده بر دیوار اتاق رئیس دستگاه دیپلماسی کویت از زبان سفیر پیشین ایران

فرمانده کل ارتش: ارتقاء توان عملیاتی و حفظ آمادگی رزمی رسالت اصلی نیروهای پدافندی است

وقتی محسن کیایی به زور همکارش رو میاره هزارویک

چهره ها/ شمایل ورزشکاری تینا آخوندتبار جلب‌توجه کرد

تمرین دیالوگ در شب مهمانی ارسطو

«به امید یه هوای تازه تر»؛ نماهنگی زیبا از سریال خط قرمز

استفاده از دوربین‌های چهره‌خوان تکذیب شد

فرونشست زمین تهدیدی جدی برای آینده تهران

کشف ماهواره ناسا درباره انتشار اشعه ایکس از سیاه‌چاله

روزگار از من گرفت

طلای جهانی افزایشی ماند