راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله صبح نو/ مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس نوشتارها

سرمقاله صبح نو/ مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس
  بزرگنمايي:

راه ترقی - صبح نو / «مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس» عنوان یادداشت روز در روزنامه صبح نو به قلم کیهان برزگر است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، کویت، و بحرین (و مصر) همگی از مذاکرات هسته‌ای جاری بین ایران و آمریکا حمایت کردند و ثمربخش بودن این گفت‌وگوها را برای امنیت و ثبات منطقه‌ای حیاتی دانستند. موضع مثبت سعودی‌ها و سایر اعراب منطقه خلیج فارس نسبت به مذاکرات هسته‌ای (برخلاف دور گذشته) حاکی از تغییر استراتژی سیاست خارجی آنها و نزدیکی هم‌زمان آنها به ایران و آمریکا به منظور سازگاری با محیط جدید ژئوپلیتیک منطقه‌ای به‌ویژه پس از وقایع 7 اکتبر 2023 و جنگ غزه است. 
تغییر استراتژی اعراب خلیج فارس بیش از هر چیز به اتخاذ سیاست هژمونی‌طلبانه و پادگانی رژیم اسرائیل در منطقه بعد از تحولات وقایع اکتبر برمی‌گردد که امنیت مطلق را صرفا در توسل به عملیات نظامی در کل جغرافیای جهان عرب (از جمله اشغال بخشی از خاک سوریه) در شرایط هرج‌ومرج می‌بیند. در این وضعیت، اعراب منطقه به‌ویژه سعودی‌ها بهترین سیاست برای مدیریت و خنثی‌سازی رویکرد انحصارگرایانه و مخرب تل‌آویو را «موازنه‌سازی» در صحنه سیاست منطقه‌ای و جهانی می‌دانند. پیش از این هم عربستان برای مدیریت سیاست منفعت‌محور و دوپهلوی آمریکا نسبت به خود، از جمله عدم واکنش واشنگتن به حمله نظامی به آرامکو در سپتامبر 2019، به موازنه‌سازی سیاسی و امنیتی در روابط فرامنطقه‌ای (نزدیکی به روسیه و چین) و منطقه‌ای خود روی آورد که یکی از نتایج آن تقویت همکاری‌ها با ایران (و ترکیه) بود.
برخی از دیدگاه‌ها در داخل کشور ما، سعودی‌ها و اعراب خلیج فارس را همواره ادامه سیاست آمریکا در منطقه دانسته و خواهان برخورد با آنها به‌عنوان نقطه آسیب‌پذیر این کشور در منطقه در شرایط وقوع احتمالی جنگ بین ایران و آمریکا هستند؛ اما شرایط منطقه‌ای اکنون تغییر کرده و اعراب خلیج فارس با تغییر استراتژی، متمرکز بر موازنه‌سازی در سیاست خارجی برای تأمین منافع و امنیت ملی خود شده‌اند. آنها دیگر بین ایران و آمریکا یا چین و آمریکا انتخاب نمی‌کنند و روابط با همه کشورها را برای موازنه‌سازی در سیاست خارجی و پرهیز از هرگونه تنش و بی‌ثباتی ضروری می‌دانند. به همین دلیل، در مذاکرات هسته‌ای جاری می‌توان از نقش اعراب خلیج فارس به‌ویژه سعودی‌ها در جهت چانه‌زنی هم‌زمان با آمریکا و اسرائیل استفاده کرد.
به‌عنوان نمونه، سعودی‌ها با اعضای کابینه و نزدیکان ترامپ از جمله ویتکاف و کوشنر روابط اقتصادی و دوستی نزدیکی دارند. آنها می‌توانند دولت آمریکا را تشویق به همکاری با ایران به نفع صلح و امنیت منطقه‌ای کرده و برای جبران این امر قول سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی هم در ایران و هم در آمریکا بدهند. رشد و توسعه فزاینده اقتصادی سعودی و به تبع تثبیت جایگاه قدرت بزرگ منطقه‌ای از طریق اجرای طرح‌های جاه‌طلبانه محمد بن سلمان، نیاز به ثبات در منطقه و مهم‌تر اتصال زنجیره اقتصادی و ترانزیتی کالاها دارد. به این لحاظ، سعودی‌ها نقش هژمونی‌طلبانه و جنگ‌طلبانه فعلی رژیم نتانیاهو در جغرافیای جهان عرب را دقیقا در جهت خلاف منافع خود محاسبه می‌کنند. از نظر ریاض، بهترین سیاست برای خنثی‌سازی و منزوی کردن رویکرد هژمونی‌طلبانه اسرائیل، رجوع به سیاست موازنه‌سازی و کاربرد دیپلماسی است.
بازار
یکی از حساس‌ترین بخش‌های این دور از مذاکرات هسته‌ای بین ایران و آمریکا مربوط به کلیت و منطق ورود به مذاکره و تأثیرات آن بر جایگاه منطقه‌ای و جهانی کشورمان در شرایط گذار ژئوپلیتیک کنونی است. تجربه تاریخ روابط بین‌الملل به ما می‌آموزد که دولت‌های تمدنی (همچون ایران) در وضعیت هرج‌ومرج تلاش می‌کنند تا با اتخاذ رویکردهای تعاملی و با استفاده از ابزار دیپلماسی فعال، جایگاه نقش و قدرت خود را با محیط پویای ژئوپلیتیک منطقه‌ای و جهانی سازگار کرده و از این طریق منافع و امنیت ملی خود را با کمترین هزینه تأمین کنند. بی‌شک، یک توافق معقول هسته‌ای عیار قدرت منطقه‌ای را بالا می‌برد و با متوازن کردن روابط بین‌المللی ایران به‌ویژه با روسیه، چین و اروپا بر ارزش استراتژیک آن در سیاست جهانی می‌افزاید. مهم‌تر اجماع منطقه‌ای اعراب در مورد چنین توافقی خود گام مهمی در تقویت گرایش به «اتحاد منطقه‌ای» برای دستیابی به صلح و امنیت از طریق موازنه‌سازی در روابط با قدرت‌های فرامنطقه‌ای به حساب می‌آید که می‌تواند اهداف هژمونی‌طلبانه و نظامی‌گرایانه کنونی رژیم اسرائیل در منطقه را تا حدود زیادی خنثی کند.
به واقع، مذاکرات هسته‌ای فرصت خوبی برای تجمیع منافع ایران و اعراب خلیج فارس در موضوعات منطقه‌ای برای خنثی‌سازی تهدید اسرائیل و مدیریت نقش منافع محور آمریکا فراهم کرده است. نگرانی سنتی دولت‌های عربی چالش وجود نیروهای شبه‌نظامی مورد حمایت ایران برای رژیم‌های آنها بود. اما اکنون اکثر این نیروها در حال ادغام در ساختار نظامی و امنیتی دولت‌های خود و بازبینی نظری در نقش منطقه‌ای خود هستند. در این وضعیت، نگرانی اصلی اعراب منطقه اکنون متمرکز به نقش هژمونی‌گرایانه اسرائیل و تبعات زیان‌بار آن برای ثبات و امنیت منطقه‌ای شده که از تکنولوژی و مصونیت آمریکا هم بهره‌مند است. از این زاویه، اعراب منطقه خلیج فارس به جای ارائه تهدید، یک فرصت چانه‌زنی خوب برای ایران در روند مذاکرات هسته‌ای جاری هستند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1061461/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس اتحادیه املاک: خانه اولی‌ها عطای وام 1.28 میلیاردی مسکن را به لقایش می‌بخشند

رسانه ترکیه‌ای: بازار فولاد ایران در آستانه خروج از رکود است

نتایج هجدهمین طرح نیکوکاری کلاب اسنپ / 187 هزار و 500 مرتبه مشارکت کاربران اسنپ در خرید دستگاه ماموگرافی

ثبات نسبی بازار سکه و طلا؛ دلار 10 تک تومانی گران شد!

یزدانی به فینال تور جهانی تنیس رسید

من دیگر پیراهن اینتر را نمی‌پوشم!

قالیباف: درآمد نفتی ایران از 119 میلیارد دلار در سال‌های اخیر به 17 میلیارد دلار کاهش یافته است

واکنش عراقچی به اقدام خصمانه سوئد علیه ایران

استقبال ایران از اعلام آتش‌بس میان هند و پاکستان

ولایتی خطاب به ترامپ: نه ایران آمریکای لاتین است و نه خلیج فارس، خلیج مکزیک است

جشنواره فیلم مقاومت محلی برای ارائه ایده‌ها می‌شود

موسیقی بی کلام و احساسی «کی مای» اثر جاودانه انیو موریکونه

اجرای ترانه «کوی عشق» توسط علیرضا عصار

اولین گروه زائران ایرانی امشب به مکه اعزام می‌شوند

پایان تلخ مراسم عروسی؛ 6 نفر مجروح شدند

سلاح شکاری در نزاع خونین 2 قربانی گرفت

قابلیت جدید یک تلسکوپ فضایی برای مطالعه سیاره‌های در حال مرگ

چرا استقلال به مدیر ورزشی نیاز دارد

آینده بانک پرحاشیه

پارس‌جنوبی امسال باید روزانه 722 میلیون متر مکعب گاز تولید کند

تعرفه گمرکی واردات خودرو در 1404 اعلام شد

پورعلی‌گنجی بازی آخر فصل را از دست داد

مربی سابق استقلال در ارمنستان قهرمان شد

غول 2 متری جانشین عبادی‌پور در الریان

غیبت دردسرساز سحرخیزان در توقف اورنبرگ

آنچلوتی: درهای رئال به روی ژابی باز است

مهدی اربابی مشاور فنی هیئت فوتبال استان تهران شد

جزئیات دیدار عراقچی با وزیر خارجه عربستان

موزیک ویدئوی عاشقانه و احساسی «رگ خواب» صدای همایون شجریان

هواشناسی هشدار داد؛ وزش باد شدید در تهران

شرط عربستان برای کنسل کردن ویزای حج

این ستاره نباید اینجا باشد!

منم همون هوادار قدیمی

17 اردیبهشت 1402؛ روز سیاه رانت و اعتمادی که بازنگشت

سایپا به جمع 10 خودروساز برتر جهان وارد شد

2 راهکار برای جلوگیری از تکرار فاجعه مشابه بندر رجایی

نمایشگاه کتاب؛ فروش از 127 میلیارد تومان گذشت

پارس‌جنوبی امسال باید روزانه 722 میلیون متر مکعب گاز از تولید کند

تکواندو نونهالان جهان؛ حذف نمایندگان ایران در روز نخست

یزدانی: حریفان و رقابت‌های باکیفیت موجب ارتقای کشتی می‌شود

بازگشت باشکوه سینر با کفش‌هایی به افتخار «خانه»

ذوب‌آهن، ربیعی را برای ماندن راضی می‌کند؟

نشست سران قوا به میزبانی پزشکیان برگزار شد

حمایت فراکسیون مستقلین از «تکرار» ریاست قالیباف بر مجلس

تودهنی به ترامپ درباره گنده‌گویی‌اش درخصوص خلیج فارس

خبرهای رسیده سینما و تئاتر را بخوانید

آوازخوانی پرواز همای در طبیعت زیبای همدان

قتل جوان 22 ساله در نزاع؛ قاتل متواری دستگیر شد

سیل عظیم در خیابان های ویتنام

حمله به جشن میلاد امام رضا (ع) در پارک؛ عامل حمله دستگیر شد