راه ترقی

آخرين مطالب

مروری بر آثار شاعر عطرفروش انديشه

مروری بر آثار شاعر عطرفروش
  بزرگنمايي:

راه ترقی - مهر /عطار در مقدمه دو کتابش خسرونامه و مختارنامه آثار خود را نام برده است که شامل 9 اثر به نظم و 1 اثر به نثر است. اما انبوهی از کتاب‌های دیگر نیز به عطار نسبت داده شده اند.
«و اما بعد… جماعتی از اصدقاء مَحرم و از احباءِ همدم و قرینان دوربین وموافقان هم نشین، که چون آفتاب دلی روشن داشتند و چون صبحِ صادق نفس از صدق می‌زدند و چون شمع از سر سوز می‌خندیدند، چون آینه روی از صفا بدین ضعیف آورده التماس نمودند که چون سلطنت خسرونامه در عالم ظاهر گشت و اسرار اسرارنامه منتشر شد و زبان مرغان طیورنامه ناطقه ارواح را به محل کشف رسید و سوز مصیبت مصیبت نامه از حد و غایت درگذشت و دیوان دیوان ساختن تمام داشته آمد و جواهر نامه و شرح القلب که هر دو منظوم بودند، از سر سودا نامنظوم ماند که حرق و غسلی بدان راه یافت…» این بخش از مقدمه مختارنامه حاوی اسامی کتاب‌های فرید الدین عطار نیشابوری است به قلم خود او. عطار شاعری عارف که بیشتر با منظومه منطق‌الطیر و داستان شیخ صنعان، و کتاب منثور تذکره‌الاولیا شناخته می‌شود.
عطار در مقدمه دو کتابش خسرونامه و مختارنامه آثار خود را نام برده است که شامل 9 اثر به نظم و 1 اثر به نثر است. اما انبوهی از کتاب‌های دیگر به عطار نسبت داده شده‌اند؛ و شمار آثار او 40، 114 و 190 هم گفته شده. در نسبت‌دادن آن‌ها به عطار تردیدهای جدی‌ای وجود دارد. از ده کتاب عطار، هشت کتاب باقی مانده است و از دو اثر او، یعنی جواهرنامه و شرح‌القلب نشانی باقی نیست.
از آثار منظوم او می‌توان الهی‌نامه، اسرارنامه، مصیبت‌نامه، منطق الطیر ، مختارنامه، دیوان اشعار و… را نام برد. از این میان منطق‌الطیر بیشتر از همه شناخته شده است، داستان پرندگانی که با هدایت هدهد می‌خواهند پیش سیمرغ بروند. این اثر به دلیل داشتن ساختار روایی و بیان نمادین و حکایت‌های بسیار بارها مورد اقتباس‌های هنری هنرمندان داخل و خارج کشور قرار گرفته است.
تنها اثر نثر او و یکی از معروف‌ترین کتاب‌های عطار تذکرهالاولیا است. این کتاب حکایت‌ها و گفتارهایی از اولیای الهی را از امام صادق ( ع) تا منصور حلاج شامل می‌شود. تخلص عطار نیشابوری در اشعارش «فرید» و «عطار» است.
کتاب‌هایی درباره عطار
مهمترین کتابی که برای شناخت عطار می‌توان خواند، کتاب صدای بال سیمرغ اثر عبدالحسین زرین‌کوب است، کتابی پژوهشی که با نثری استوار، زندگی عطار را وصف می‌کند و به تبیین ابعاد عرفانی آثار او می‌پردازد. زرین‌کوب، به عنوان یک منتقد ادبی و عرفان‌پژوه در این اثر، پرده‌های اسطوره‌ای و افسانه‌ای را که بر چهره عطار افکنده شده بود، کنار می‌زند و گوشه‌هایی از سیمای واقعی او را آشکار می‌کند.
این کتاب دو بخش اصلی دارد؛ در بخش نخست، زرین‌کوب به روزگار و زندگی در زمانه عطار می‌پردازد و تفاوت آن را با زندگی معاصر توضیح می‌دهد. در بخش دوم، او محیط پر تشنج عطار و دوری آن از جهان اندیشه و دنیای آرمانی عطار را معرفی می‌کند. زرین‌کوب به کاربرد قصه‌های تمثیلی در آثار عطار نیز اشاره کرده است.
زندگینامه عطار نیشابوری اثر بدیع‌الزمان فروزانفر، پژوهشی است پیرامون زندگی، عقاید، آثار و نقد کتاب‌ها و نظریات عطار نیشابوری. فروزانفر علاوه بر پرداختن به موضوعات یاد شده، نگاهی داشته به تأثیر عطار بر مولانا، او به بیان اشتراک‌های فکری و نظری این دو شاعر و عارف می‌پردازد.
پارسا و ترسا ؛ گزارشی از داستان شیخ صنعان در منطق الطیر عطار نیشابوری اثر جلال‌الدین کزازی است، این کتاب به یکی از داستان‌های طولانی منطق‌الطیر می‌پردازد و تحلیل‌هایی از آن ارائه می‌دهد.
همچنین کتاب‌هایی بر اساس آثار عطار نوشته شده، از جمله قصه‌های عطار نیشابوری گردآوری شده توسط سیاوش مرشدی، که حکایات عطار از منطق‌الطیر را به زبان ساده بازنویسی کرده و به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر شده است. غصه‌ی نان، اکسیر جان ، برگزیده‌ای است از بهترین قصه‌های عطار نیشابوری. نمایشنامه مجمعی کردند مرغان جهان اثر ژان کلود کریر نمایشنامه نویس بزرگ فرانسوی نیز بر اساس این کتاب نوشته شده که داستان تمثیلی سفر مرغان برای دیدار سیمرغ را روایت می‌کند.
سرانجامِ شاعر عطر فروش
عطار نیشابوری در سال 618 هجری قمری به هنگام حمله‌ی مغول در نزدیکی دروازه‌ی شهر کشته شد و با ویرانی نیشابور تمام آثارش نیز سوزانده شد. ناگفته پیداست که حسرت از دست رفتن جان‌های نازنینی مثل فریدالدین عطار نیشابوری و دانستن و داشتن کتاب‌هایی که در طوفان‌ها و جنگ‌های آن روزگاران به آتش کشیده شده و نابود می‌شده‌اند هنوز بر جان اهالی ادب و فرهنگ سنگینی می‌کند. آنچه از کتاب‌ها و آثار او پس از این‌همه سال به دست ما رسیده است، کتاب‌هایی است که پیش از حمله مغول به شهرهای دیگری برده شده بودند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1065428/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رد ادعاها درباره هندوانه صادراتی ایران به روسیه

افتتاح مرکز تجاری ازبکستان در ایران

بورس روی موج نوسان

پایان بحث؛ بهترین دروازه‌بان حال حاضر جهان!

خداحافظی مسی با اینترمیامی،‌ خیلی دور،‌ خیلی نزدیک!

تقدیر ستاره تراکتور از مجیدی؛ مدیون او هستم

مدیر رسانه هوادار از زد و خورد جنجالی گفت

ربیعی هم‌نشین علیرضا دبیر شد

اریک گارسیا حق را به فلیک داد

تمجید عجیب و غریب کروس از همبازی طارمی

مهاجرانی: ترامپ می‌میرد، اما خلیج فارس همیشه خلیج فارس می‌ماند

پیشنهاد ویژه بهزاد نبوی درباره مذاکره ایران و آمریکا

پرداخت خسارت بیمه دی به خودروهای آسیب دیده در بندر شهید رجائی

شیرین به امیر گفت: دوستت دارم

«رای‌های پاک و بی‌آلایش» شعار جشن منتقدان سینمایی

فیلم آوای «هدیه» با صدای شهاب مظفری

وام ودیعه مسکن به مجردها هم تعلق گرفت

خرید تضمینی گندم از 1.5 میلیون تن گذشت؛ پیش‌بینی تولید 12 میلیون تن

مأمور مهار یامال در ال‌کلاسیکو مشخص شد

پرونده «تبرکِشی» یزدی‌ها روی میز کمیته انضباطی فدراسیون

دو بازی حساس هفته سی‌ و سوم لیگ یک با VAR

هزینه ژابی برای رئال مادرید مشخص شد

مشعل بازی‌های یونیورسیاد وارد آلمان شد

اینزاگی منتظر تعیین تکلیف طارمی است

سیدورف بین گزینه‌های مدیریت ورزشی استقلال

زواری: برابر پرسپولیس با تمام وجود بازی خواهیم کرد

واکنش کمدین معروف آمریکایی به صحبت‌های ترامپ در خصوص تغییر نام خلیج فارس

پیش‌بینی غضنفری از آینده مذاکرات

علی مطهری: مخالفان داخلی برجام پاسخ دهند که چرا با ترامپ در انهدام برجام شریک شدند؟

بروجردی: ویتکاف پیشنهادی مطرح نکند که زحمات آمریکا بر باد رود

«علیرام» به چه معناست؟

واکنش حامد آهنگی به تماس مادرش در برنامه زنده

اخبار بد زندگی «همسران» را بهم می ریزد!

داریوش ارجمند چند فرزند دارد؟

نسخه جدید آهنگ «وقت پرواز» با صدای پازل بند

نگاهی به زندگی عبدالله دوامی موسیقی‏‌دان و استاد برجسته موسیقی سنتی

فروش دیپلم کاملا قانونی!

امکان دورکاری برای این دسته از کارمندان

اشیای 5 هزار ساله در داراب فارس کشف شد

حضور سرپرست حجاج ایرانی در جمع مسافران پرواز تهران-مدینه

آمار هولناک فوتی‌ها و مسمومان با قارچ سمی در سال جاری

هوش مصنوعی؛ موتور محرک تحول در نظام آموزشی دانشگاه آزاد است

دوئل تسلیحات چینی و غربی در میدان جنگی پاکستان و هند

سرمقاله سازندگی/ تاملی در پسامذاکرات

رئیس جمهور: هر برنامه‌ای برای توسعه باید به قید پایدار مقید شود

زمان برگزاری حراج شمش طلا اعلام شد

رشد 25 درصدی مصرف برق در اردیبهشت

گل عجیب خیبر با جروبحث گولسیانی و فرجی

امیرحسین حسین‌زاده: مدیون فرهاد مجیدی هستم، برای من پدر و برادر است!

احمدی: حدادی‌فر می‌تواند نویدکیای ذوب‌آهن شد