راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ کوچه و خیابان مساله این است نوشتارها

سرمقاله اعتماد/ کوچه و خیابان مساله این است
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد / «کوچه و خیابان مساله این است» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مخالفت‌ها با جشنواره کوچه در بوشهر چه معنایی دارد؟ ریشه‌های آن کجاست؟ چگونه باید آن را فهمید؟ جشنواره چند سالی به صورت عادی برگزار می‌شد، پس چرا امسال موجب حساسیت شده است؟ این جشنواره به ابتکار هنرمندان بوشهری و از سال 1396 و با هدف حفظ هویت و ترویج موسیقی‌های محلی ایران تاسیس شده است و البته متاثر از فرهنگ عمومی مردم بوشهر هم بود. شاید بوشهر تنها شهری باشد که عزاداری محرم آنان بدون کلام و فقط با موسیقی، سنج و دمام است. همچنین عزاداری‌های محرم به‌طور معمول در همان منطقه قدیمی شهر و در کوچه‌ها جریان دارد. شاید وضعیت آب و هوایی بوشهر نیز مردم را به این شکل از عزاداری‌ها و بروز آن در کوچه و خیابان ترغیب می‌کرده است.از این رو جشنواره کوچه در سال 1396 در امارت یا خانه حاج رییس آغاز شد، و در ادامه آن سنت مذهبی خیلی زود به کوچه‌ها کشیده شد و هر خانه‌ای محل اجرای این جشنواره گردید و فضای کوچه‌های قدیمی بوشهر را فرهنگی‌تر کرد. پس مشکل کجاست؟ چرا برخی از متنفذین شهر با این مراسم مخالفت می‌کنند؟ مساله در اصل سیاسی است. روشن است که شرکت‌کنندگان این مراسم مرزبندی خاصی با مناسک مذهبی ندارند، و چه بسا الگوبرداری از آن هم دارند. جالب است که بلافاصله پس از انفجار گمرک بندرعباس در روز شنبه، برگزارکنندگان جشنواره، آن را به شیوه شروه‌خوانی و دسته‌های عزاداری هزاران نفری تبدیل کردند. شروه‌خوانی نوعی مراسم حزن‌انگیز است که در فرهنگ منطقه رواج دارد. به نظرم مساله اصلی مخالفت‌ها به علت ترس از تصرف عرصه عمومی از سوی رقیب است. نظام سیاسی از مرحله‌ای به بعد متوجه شد که چندان قرابتی با مطالبات فرهنگی و سبک زندگی بخشی از مردم ندارد ولی قصد و توان مقابله و برخورد را هم نداشت و صد البته دوست هم نداشت که آن فرهنگ و رفتار در عرصه عمومی ظهور و بروز یابد، در نتیجه آنان را به نمایش در حوزه‌های خصوصی و محدود خانه و محفل‌های بسته سوق داد. غافل از اینکه این فرآیند رو به رشد بود و آن اندازه فربه می‌شد که دیگر در محیط‌های بسته نمی‌ماند و نیاز به بروز عمومی داشت و کوشش برای حضور در عرصه عمومی ناشی از همین نیاز است. 
عرصه‌ای که پیش‌تر در انحصار فرهنگ و مراسم همسو با ارزش‌های رسمی بود، اکنون رقیبی پیدا کرده است که به‌طور قطع قوی‌تر و مهم‌تر از قوتش، پویاتر و رو به رشدتر از جریان رسمی است. در واقع مساله بر سر شکست انحصار کوچه و خیابان و عرصه عمومی است و نه چیز دیگر. اینکه می‌گویند اینها خلاف شرع است یا اختلاط زن و مرد و... اینها همه بهانه است. چون پیش‌تر چنین وضعی را برای حوزه‌های خصوصی آنان پذیرفته بودند، پس دلیلی نداشت و ندارد که این گروه‌ها در همان حوزه‌ها محصور و محدود باقی بمانند. این اشتباهی بود که در مورد حجاب هم شد. در واقع اگر بخواهیم از منظر فقه رایج نگاه کنیم، بی‌حجابی حتی به اندازه تار مو در خانه و خیابان فرقی ندارد، البته قانون، حجاب شرعی را صرفا در معابر و انظار عمومی الزامی کرده، و این فقط بخشی از فقه است. ولی در عمل اجازه داده شد که در حوزه‌های محدود و خصوصی هر‌گونه که می‌خواهند زندگی کنند. ابتدا راه‌حل خوبی به نظر می‌رسید که در خیابان و در دید عموم نبودند و سبک زندگی خود را هم داشتند و تخلیه می‌شدند. ولی مشکل از آنجا آغاز شد که خیلی زیاد شدند و نسل جوان نیز درکی از چرایی متمایز کردن رفتار میان خانه و خیابان نداشت. شاید تفاوت را در حد متعارف می‌پذیرفتند ولی در حد مورد نظر حکومت را نه. در نتیجه تمام آن مظاهر سبک زندگی از خانه به خیابان سرریز شد. اینها از آسمان نیامده بودند. اینها همین گونه بودند، فقط در خیابان نبودند و حکومت هم می‌دانست که اینها چگونه هستند. آمدن به خیابان به معنای خارج کردن آن از انحصار فرهنگ رسمی بود و این نقطه اصلی دعواست. اکنون باید پرسید، سیاست موثر در برابر این وضع چیست؟ سیاست‌های گذشته، به همین جایی می‌رسد که اکنون رسیده و جامعه را قطبی کرده. زدن برچسب مغایرت این رفتارها بادین نه تنها موجب جدا شدن آنان از این فرهنگ نمی‌شود بلکه موجب ضدیت با دین می‌شود. در حالی که اغلب آنان در عزاداری‌ها هم حضور دارند و تعارضی میان دین و این فرهنگ نمی‌بینند. این تقابل و به رسمیت نشناختن دیگران قطعا به زیان ارزش‌های رسمی حکومت است. همچنان که در موضوع حجاب این زیان را دیده‌اند. تنها راه مفید، به رسمیت شناختن دیگران و درک آنان همان‌گونه که هستند، در چارچوب فرهنگ و قانون کشور است؛ قانونی که مطابق خواست عموم و اکثریت جامعه باشد. با اطمینان می‌توان گفت که همه مشکلات به نحوی مرتبط با این خطای راهبردی است که دیگران را به رسمیت نشناسیم و بخواهیم همه مثل ما باشند. این شدنی نیست و آب در هاون کوبیدن است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1069821/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خبر خوش از تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن؛ زمان تحویل واحدها اعلام شد

رئیس سازمان بورس: تامین مالی کوتاه‌مدت بر عهده نظام بانکی و بلند مدت بر عهده بازار سرمایه است

اولین تجربه نیمه‌نهایی برای 10ستاره النصر

مارادونا باید به خاطر ترک اعتیاد بستری می‌شد!

تاج: برگزاری یک مسابقه فوتبال در مشهد کار سختی نیست

پیام تسلیت بازیکنان مس رفسنجان به مردم بندرعباس با گویش محلی

دلار عربستان راه آنچلوتی به برزیل را بست

اینتر سخت‌ترین حریف ممکن برای بارسا بود

محرومیت عادل مجللی و 2 دختر پاورلیفتینگ به خاطر دوپینگ

انتصاب سرمربی تیم ملی بوچیا

توجیه عجیب فدراسیون فوتبال برای سفر بازیکنان خط خورده به چین

ماموریت پزشکیان به وزیر کار درپی حادثه بندر شهید رجایی؛ به خانواده جانباختگان از هر نظر رسیدگی خواهیم کرد

واکنش عارف به فعال شدن سفارتخانه‌های ایران و سودان

پزشکیان: شناسایی علت وقوع حادثه بندر شهید رجایی مقدم بر شناسایی مقصر حادثه است

واکنش سخنگوی دولت به خبر استیضاح وزیر راه

مهاجرانی: این هفته، هفته آخر بررسی لوایح پالرمو و CFT در مجمع خواهد بود

گشایش دفتر یادبود قربانیان حادثه بندر شهید رجایی در پایتخت پاکستان

خط درست سیاسی در سیاست خارجی ایران به روایت معاون سیاسی سپاه

بابک در مرخصی/ سخنگوی قوه قضائیه: فعالیت‌های اقتصادی زنجانی منع قانونی ندارد

خیلی سخت زندگی می‌کنیم ولی باید امیدوار باشیم!

بازیگر سوری: کارگردان‌های ایرانی در تولیدات جهانی دغدغه‌مند هستند

توضیحات جبلی درباره اهانت جنجالی به اهل سنت

پیام تسلیت داوود میرباقری به مردم بندرعباس

پخش ویژه‌برنامه «پناه» از حرم مطهر رضوی در دهه کرامت

خاطره سازی گرشا رضایی با اجرای آهنگ معروف ترکی در کنسرت تبریز

جزئیات پرونده «تتلو» از زبان سخنگو قوه قضائیه

طواف کعبه در دومین روز ذی‌القعده

تسلیم مردی که با پتک همسرش را کشت

الیاس حضرتی: اطلاع‌رسانی حادثه بندر شهید رجایی بسیار مطلوب بود

روایت تلخ یک شهروند از جان باختن زوج مشهدی در انفجار بندر شهید رجایی

سوال خبرنگار آخرین خبر از معاون رئیس‌جمهور: نام مادر وارد کارت ملی می‌شود؟

جزئیات جدید از حادثه انفجار بندر شهید رجایی

ساعت کاری کارمندان از 15 خرداد اعلام شد

انجام اولین آزمون چسبندگی پروبیوتیک‌ها به سلول‌های هدف در کشور

دانشمندان یک خانه مریخی را منفجر کردند

هوش مصنوعی بومی به وزیر راه و شهرسازی مشورت می‌دهد

برگزاری روز جهانی نجوم در آسمان‌نمای «گنبد مینا»

آغاز فعالیت‌های بخش مجازی نمایشگاه کتاب

بخشی از کتاب/ ماموریتی برای زندگی

سرمقاله وطن امروز/ دختران، تجرد و آینده

بازار طلا و سکه آرام گرفت؛ دلار در کانال 81 هزار تومان

بورس باز هم رکورد زد

مدیر گل‌گهر: گلر ملوان قطعا محروم است!

اعلام زمان نشست خبری سرمربیان استقلال و آلومینیوم اراک

راهیابی بنیامین فرجی به مرحله حذفی کانتندر تایلند

بازگشت مربیان خارجی بسکتبال به ایران

بازی اصیل ایرانی در پایتخت عربستان

عجیب‌ترین تمدید قرارداد سال در یوونتوس!

خداداد عزیزی: دم کمیته استیناف گرم که بیخیال آن همه فحاشی شد

متحدان ترامپ: 2 گروه می‌خواهند مذاکرات با ایران را از ریل خارج کنند