راه ترقی

آخرين مطالب

راز یک معمای پیچیده کهکشانی برملا شد دانش

راز یک معمای پیچیده کهکشانی برملا شد
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / دانشمندان شواهدی از یک برخورد کیهانی در «خوشه برساووش»(Perseus cluster) یافته‌اند. این خوشه شامل گروهی از هزاران کهکشان است که فاصله چندانی با کهکشان ما ندارند.
ستاره‌شناسان تصور می‌کردند که «خوشه برساووش» یک گروه عظیم اما پایدار از کهکشان‌هاست، تا اینکه نشانه‌هایی از برخورد آن با خوشه دیگری پیدا کردند. اکنون، دانشمندان با استفاده از روشی موسوم به «همگرایی ضعیف گرانشی»(weak gravitational lensing) فکر می‌کنند که سرانجام خوشه مداخله‌گر پنهان را پیدا کرده‌اند.
به نقل از ال‌اس، «خوشه برساووش» یکی از عظیم‌ترین ساختارهای جهانِ شناخته شده است. این خوشه که نام صورت فلکی میزبان خود را دارد، گروه وسیعی از هزاران کهکشان است که در 11/6 میلیون سال نوری پراکنده شده‌اند.
این خوشه با فاصله 250 میلیون سال نوری از زمین قرار دارد که نسبتاً نزدیک است. با این وجود به دلیل انبساط جهان با سرعت 5366 کیلومتر در ثانیه در حال دور شدن است.
یک کهکشان خاموش
ستاره‌شناسان خوشه‌های کهکشانی آرام و پایدار را «خاموش»(relaxed) می‌نامند. این یعنی آنها به تازگی با خوشه‌های دیگر برخورد نکرده‌اند. سال‌ها، «خوشه برساووش» به عنوان نمونه‌ای از یک خوشه «خاموش» عمل می‌کرد.
جریان‌های ثابت گاز داغ بین کهکشان‌های تشکیل‌دهنده این خوشه‌ها حرکت می‌کنند و باحرکت گاز به سمت مرکز خوشه، گرما را از دست می‌دهند. همچنین تابش ضعیفی از امواج رادیویی موسوم به «هاله کوچک»( mini halo) رادیویی، کهکشان مرکزی را احاطه کرده است. هر دوی این نشانه‌ها، نشانه یک محیط کیهانی پایدار هستند.
با این حال، ستاره‌شناسان متوجه شدند که به جای کروی بودن این خوشه مانند یک خوشه دست نخورده، این خوشه در جهت شرق به غرب نامتقارن است که باعث شک ستاره‌شناسان شد.
سپس در سال 2012، ستاره‌شناسان مناطق «جبهه‌های سرد»(cold fronts) را در خوشه‌ها مشاهده کردند. این مناطق عظیم به طول سال نوری احتمالاً هنگام برخورد خوشه‌های کهکشانی تشکیل می‌شوند. این جبهه‌ها، مرزی را نشان می‌دهند که در آن گاز داغ از یک خوشه به گازی سرد و متراکم‌ از خوشه دیگر برخورد می‌کند.
این یک سرنخ قوی بود که نشان می‌داد «خوشه برساووش» دچار یک برخورد بزرگ کیهانی شده است، اما اگر این درست بود، یک سوال باقی می‌ماند که خوشه دیگری که باعث آن شده کجا بود؟
شواهد مستند
ستاره‌شناسان مستقر در ایالات متحده و کره جنوبی در تحقیقات جدید خود فکر می‌کنند که مستنداتی را در ارتباط با یک برخورد کیهانی مخفی پیدا کرده‌اند.
محققان توضیح می‌دهند که چگونه از تکنیکی به نام «همگرایی ضعیف گرانشی» برای شناسایی بقایای خوشه‌ای که مدت‌ها پیش با «خوشه کهکشانی برساووش» برخورد کرده بود، استفاده کردند.
«آلبرت اینشتین» بیش از 100 سال پیش پدیده «همگرایی گرانشی» را پیش‌بینی کرد که در آن اشیاء عظیم مانند کهکشان‌ها، فضا و زمان، پرتوهای نور را خم می‌کنند و منابع دور را بزرگنمایی می‌کنند. میزان انحراف نور یک جسم به ستاره‌شناسان در مورد تعیین جرم آن کمک می‌کند و آنها از آن زمان نمونه‌های باورنکردنی بسیاری از «همگرایی گرانشی» را کشف کرده‌اند.
در تکنیک «همگرایی ضعیف گرانشی»، تصویر کهکشان‌های پس‌زمینه هنگام عبور از خوشه در مسیر خود به سمت ما، تنها کمی دچار خمیدگی می‌شود. ستاره‌شناسان در این مطالعه جدید با استفاده از «تلسکوپ سوبارو»(Subaru Telescope) در هاوایی، خمیدگی نور کهکشان‌های بسیار دور در پشت «خوشه برساووش» را بررسی کردند.
«هیونگ‌هان کیم»(HyeongHan Kim) دانشجوی کارشناسی ارشد «دانشگاه یونسی»(Yonsei) در کره جنوبی و نویسنده ارشد این مقاله گفت: از آنجایی که ما شکل درونی هر کهکشان را نمی‌دانیم، نمی‌توانیم میزان خمیدگی و انحراف تصویر کهکشان‌های پس‌زمینه را تخمین بزنیم.
با این حال، با مشاهده تعداد زیادی کهکشان پس‌زمینه، این تیم میانگین خمیدگی را محاسبه کرد و از یک شبیه‌سازی رایانه‌ای برای تعیین میزان جرم در خوشه پس‌زمینه استفاده کرد.
آنها همچنین مشخص کردند که مکان جرم باید کجا باشد تا خمیدگی‌هایی را که مشاهده کردند، ایجاد کند.
ستاره‌شناسان منطقه وسیعی از هر دو جرم مرئی و تاریک موسوم به «هاله زیرخوشه‌ای»(subcluster halo) را کشف کردند که گروه کوچکتری از کهکشان‌ها را احاطه کرده است. این منطقه در مرکز «کهکشانNGC 1264» و در اطراف «خوشه برساووش» قرار گرفته بود.
این «زیرخوشه» که جرمی حدود 100 برابر کهکشان راه شیری دارد، توسط یک «پل جرمی»(mass bridge) به خوشه کهکشانی اصلی متصل است که حدود 1/4 میلیون سال نوری طول دارد و تقریباً هم‌جرم خوشه اصلی است.
مدل رایانه‌ای نشان داد که این پل گواه مستقیمی از برهم‌کنش گرانشی بین دو خوشه است و با شکل نامتقارن خوشه مطابقت دارد. این تیم همچنین با کمک این مدل، «جبهه‌های سرد» کشف شده در سال 2012 را بازسازی کرد.
«کیم» گفت: نتایج بدست آمده من را شگفت‌زده کرد، زیرا من «خوشه برساووش» را یک خوشه «خاموش» می‌دانستم.
شبیه‌سازی آنها در زمانی حدود 7/5 میلیارد سال پیش در کهکشان آغاز می‌شود، زمانی که «زیرخوشه» ادغام‌شده تحت تأثیر «خوشه برساووش» قرار گرفته است. حدود 2 میلیارد سال طول کشیده است تا این «زیرخوشه» برای اولین بار از نزدیکی مرکز خوشه اصلی عبور کند.
سپس با کاهش سرعت و به عقب کشیده شدن توسط گرانش، 3 میلیارد سال بعد دوباره از آن عبور کرده است. این رقص کیهانی تکرار شده است و تقریباً 2 میلیارد سال بعد، «زیرخوشه» برای سومین بار که تقریباً 750 میلیون سال پیش است، از آن عبور کرده است.
این یافته‌ها از اهمیت بالایی برخوردارند، زیرا این منطقه هدف اصلی ستاره‌شناسانی است که چگونگی شکل‌گیری و تکامل خوشه‌های کهکشانی را مطالعه می‌کنند.
«کیم» گفت: «خوشه برساووش» به لطف نزدیکی‌اش به ما به طور گسترده‌ای مورد بررسی قرار گرفته است و به ما این امکان را می‌دهد که بسیاری از فرآیندهای اخترفیزیکی مهم را کشف و آزمایش کنیم.
بنابراین اگرچه این مطالعه بر روی یک خوشه واحد تمرکز دارد، اما پیامدهای گسترده‌ای برای درک ما از جهان را داراست.
این نتایج، قدرت تکنیک «همگرایی ضعیف گرانشی» را برجسته می‌کند، به ویژه در مواردی که روش‌های سنتی نتوانسته‌اند جهان نادیده را آشکار کنند. این رویکرد نه تنها به آشکار کردن ساختارهای پنهان در جهان کمک می‌کند، بلکه دریچه‌ای را برای کشف بیشتر خوشه‌های ادغام‌شده و درک چگونگی شکل‌گیری این سامانه‌های عظیم می‌گشاید.
این مقاله در مجله Nature Astronomy منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1071334/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت‌گذاری دستوری خودروها به نام مردم به کام دلالان

مقایسه رشته‌های حاضر در هانگژو با ناگویا

تراکتور رکورد 10 ساله لیگ برتر ایران را شکست

المیادین ادعای رویترز درباره جزئیات توافق هسته‌ای احتمالی را رد کرد

آیا مواضع ضدایرانی مشاور امنیت ملی ترامپ باعث حذف او شد؟

حاج قاسم چگونه آخر سریال «پایتخت 5» را تغییر داد؟

زوج های سمی سریال «جان سخت» در اکران قسمت آخر

ماجرای روانشناس «پایتخت 7» و سکانس های حرم رضوی

7 فوتی و 67 مصدوم در پی طوفان و رعد و برق از 7 تا 12 اردیبهشت

رباتی که برای لحظاتی از کنترل خارج شد، مهندسان را وحشت زده کرد

ترافیک سنگین کالا در گمرک

توصیه‌های امام‌جمعه تبریز به هواداران تراکتور

تفتیان: پاسخ فدراسیون را با عملکردم می‌دهم

گلر تیم‌ ملی فوتسال: توسلی را رقیب نمی‌دانم

مربی مشهور اسپانیایی روی نیمکت پورتو

جدایی زودهنگام دو بازیکن از سپاهان!

رکوردشکنی دختر وزنه‌بردار ایرانی با کسب 2 مدال جهانی

فرصت طلایی طارمی برای تاریخ‌سازی به نام ایران

گزینه غافلگیرکننده اینزاگی برای مهار یامال

مقتدایی خطاب به اروپا: حواستان را بیشتر جمع کنید

کیهان: مهران مدیری و رضا عطاران بلد نیستند سریال طنز وزین بسازند

بهاره رهنما: به پسرها امضا دادم و ممنوع‌الکار شدم!

تصویر محمدرضا لطفی بر فراز یکی از میدان‌های تهران

کارآگاه بازی زن جوان، دست شوهر سارقش را رو کرد

آموزش 100 هزار معلم و 2 میلیون دانش‌آموز در حوزه هوش مصنوعی

درمان بیماری‌های حاد کبدی با داروی دیابت!

رمان «برای مادرم» منتشر شد

سرمقاله جام جم/ حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه ابدی است

سرمقاله سازندگی/ منتقد مصلح و مشفق هستیم

بالاترین بودجه نقل و انتقالات در اختیار اسلوت

بررسی بودجه فدراسیون‌ها مهم‌ترین محور جلسه هیئت اجرایی کمیته

رکوردشکنی رود در زمین‌های خاکی

هشدار سلیمانیه عراق به گروهک‌های ضدایرانی؛ مقرهای خود را تخلیه کنید

امیر قربانی: هیچ ارتشی در دنیا نمی‌تواند با ارتش ایران مقابله کند

رسیدگی به 330 پرونده خانواده جانبازان و شهدای استان گلستان

معلمان شهید، ایران اسلامی را به قله دانش رساندند

گلاب آدینه در شب نکوداشت خود چه گفت؟

سریال جایگزین پایتخت، صداوسیما را بازنده کرد!

آواز زیبای محمد معتمدی برای فیلم سینمایی صیاد

طرح اصلاح قانون مهریه در نوبت رسیدگی در صحن علنی مجلس

دستگیری عاملان شهادت محیط‌بان گلستانی در عملیات پلیس

هشدار نارنجی هواشناسی برای بارش و وزش باد شدید در شمال غرب کشور

ایران در رتبه سوم جهانی در المپیادهای علمی

عشق در روزگارِ تبعید

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تعادل دشوار در تعیین دستمزد

ورود سازمان حمایت به افزایش بی ضابطه تعرفه ترخیص کالا

جمع شدن بساط دلالی و سوداگری از طریق مالیات بر عایدی سرمایه

عراقچی: توافق در دسترس است؛ تنها لازمه آن اراده سیاسی و نگرش منصفانه است

محمدرضا لطفی؛ تارِ عاشقانۀ ایران که هرگز خاموش نشد

سارقان بعد از دزدیدن طلاهای دختر و پسر جوان، آنها را کشتند