راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله همشهری/ زمزمه‌ای در بیات اصفهان نوشتارها

سرمقاله همشهری/ زمزمه‌ای در بیات اصفهان
  بزرگنمايي:

راه ترقی - همشهری / «زمزمه‌ای در بیات اصفهان» عنوان یادداشت روز در روزنامه همشهری به قلم علیرضا محمودی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
علیرضا افتخاری از معدود خوانندگان ایرانی است که صدایش اوج و فرودی همچون تاریخ 4دهه پیش داشته است. فروردین امسال او با مهر شاگردی تاج، کسایی و شهناز در کارنامه‌اش 67ساله شد، اما دوران کاری‌اش همچون روزگار زاینده‌رود از شور تا دشتی نشیب و فراز داشت؛ از قرین شدن صدایش با لحظاتی عجیب از تاریخ سینما و تلویزیون ایران تا پرکاری و آلبوم‌های پی‌درپی تا امروز که دیگر تک‌ترانه‌ها حرف اول را در بازار می‌زنند. صاحب صدایی که با پخش و باند رادیو‌ها و رهگذرها وقتی مطمئن می‌شویم صدا از حنجره اوست، مشتاق می‌شویم که چه می‌خواند؛ مشتاق و شاید نگران؛ دلواپسی‌ای که محصول انتخاب‌های اوست. او که همیشه ما را در دوست داشتن و دوست نداشتن خودش غافلگیر کرده است.
در دهه‌های 1360و 1370رسانه‌های تصویری مهم‌ترین مکان آشنایی با صاحبان صدا بودند. سریال‌ها و فیلم‌ها در ابتدا و انتهای خود همیشه خوانندگان بزرگی را به ما معرفی کرده‌اند، اما اتفاقی که برای افتخاری افتاد همزمانی چند رویداد بود که بعید است تا سال‌ها برای خواننده‌ای تا این میزان جفت و جور و به قول اهل فن سینک باشد.
صدای علیرضا افتخاری با لحظات عجیبی از تصاویر مثالی جدایی‌های بزرگ آن سال‌ها، آمیخته است؛ اتفاقی که خواننده‌ها را با حافظه مردم پیوند می‌دهد و از فراموشی محفوظ نگه می‌دارد.
در سال 1364وقتی موشک‌های دشمن از دور دیوار خانه‌ها را در تهران و شهرستان‌ها آوار می‌کردند، آواز افتخاری که شعر حافظ را می‌خواند روی صحنه رگ‌زنی امیرکبیر در سریال «امیرکبیر» (سعید نیکپور) به گوش رسید: «دوش در حلقه ما صحبت گیسوی تو بود.» زهی‌ها به رهبری کامبیز روشن‌روان بیداد می‌کردند تا افتخاری بیت دیگری را با قطرات خون صدراعظم شهید تقدیم مخاطبان کند و از دلی بگوید که از ناوک مژگان او در خون می‌گشت. در شب‌های پناهگاه و آژیر و نگرانی از تجاوز موشک به حریم خانه‌ها، ترکیب صدای افتخاری و حمام فین و موی سفید نیکپور چیزی فراتر از اتفاق بود؛ انگار شعر حافظ برای چنین زمانی از قرن هشتم رسیده بود تا تحویل مردم پای گیرنده‌ها شود. در همین دوران قطعه «غم‌نامه» از آلبوم «دریغا» به عنوان ترنمی دریغ آلود، در یادها ماند و بخشی از خاطرات جمعی مردمی شد که سوگوار رحلت بنیانگذار انقلاب بودند‌.
بازار
اما این همه اتفاق برای علیرضا افتخاری نبود. صدای افتخاری در میان آن سال‌ها با غزل‌های حافظ و دوبیتی‌های باباطاهر خوش نشسته بود، اما حادثه از شعر معاصر برخاست. وقتی یک‌دهه بعد با شعر قیصر «نیلوفرانه» (1374) همه‌جا پیچید. این تصویری روزانه در میدان بزرگ شهر بود. نوارفروشی کوچه پشت سینما قدس مانند نان لواش دست مردم صدای افتخاری می‌داد؛ مردمی که از تماشای «لیلا» ی داریوش مهرجویی فارغ می‌شدند می‌خواستند بهت لیلا حاتمی در لحظه تردید در عشق رضا را با خود اینگونه تکرار کنند: «تو با منی اما... ». این از عجایب سینما بود که معنایی دیگر به ترانه‌ها می‌دهد. ترانه قیصر و شعر افتخاری و آهنگ عباس خوشدل با صورت حاتمی معجون غریبی ساخته بود. افتخاری با چنین لحظاتی مفتخر شده است. با چنین احوالاتی از روزگاری که خوانندگی تعریف همراهی با لحظاتی سهمگین‌ را داشت، ما خواهان صدای افتخاری شدیم.
 اما همه کارنامه خواننده شعر‌های نیلوفرانه در مهتابی شب‌ها نماند. او در پرکاری خودخواسته و ناخواسته برای ما خاطره‌های بیشتری از ابهت لحظه‌های بزرگ نساخت. او رفت در میان پرکاران و رفت در میان پلی‌لیست‌ها و نامی شد در میان نام‌ها و صدایی شد در میان صدا‌ها. دیگر دست تاریخ مانند آن شب‌ها و آن روزها خلق نکرد که صاحبان گوش‌های فراوانی دلشان اندوه و تردید خود را با صدای او خاطره کردند. برخی به او تاختند و برخی او را دیگر به‌خاطر نیاوردند. اما او ماند و ادامه داد. خواند و خواند و خواند؛ مانند روزگار که بی‌‌خوشایند ما می‌آید و می‌آید و می‌آید.
علیرضا افتخاری بخش مهمی از حافظه صوتی ماست؛ از روزگار ما، از عشق‌ها و زخم‌هایی که از دست داده‌ایم و به‌دست آورده‌ایم. به قول یک اصفهانی که دیگر در میان ما نیست، زخم‌های آدمی ثروت اوست و ما این ثروت را جاهایی با صدای یک خواننده اصفهانی برای خود نگه ‌داشته‌ایم. همچون خوانندگان گمنامی که در گرگ و میش غمگین یک غروب زیر پل خواجو فقط برای دل خودشان می‌خوانند: چگونه فریادت نزنم/ چرا دم از یادت نزنم/ در اوج تنهایی.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1071920/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل اول لخ پوزنان به پوزسکا

گل دوم لخ پوزنان به پوزسکا

اولین تبریک استقلال به تراکتور

مشکل جدید فلیک؛ گاوی در لیست مصدومان!

صد روز تکان‌دهنده در سیاست خارجی آمریکا

تعریف بزرگ از یامال؛ او انسان عادی نیست!

آرتتا: ناامید، عصبانی و سرخورده هستیم!

دو رقمی شوید! درخواست هواداران از 4 مهاجم استقلال

فرهیختگان: پوتین با پیشنهاد سلطان عمان مبنی بر انتقال ذخایر هسته‌ای ایران به روسیه مخالفت کرد

صبح جمعه با جولانی

مشقت کار در تونل های زیرزمینی

کارشناس انرژی دلایل ناترازی بنزین را شرح داد

اعطای تسهیلات تا سقف 4 میلیارد تومان به مشاغل خانگی

گل اول رئال وایادولید به بارسلونا توسط ایوان سانچس

شکست شباب الاهلی در شب گلزنی عزت‌اللهی

پیام دومنظوره؛ تبریک خطیبی و سایپا به تراکتور

روسیه: ایران طبق ان‌پی‌تی حق غنی‌سازی دارد

چهره ها/ اولین قاب رسمی ستاره پسیانی و همسرش در یک مراسم

موسیقی کلاسیک و دلنشین اثری از اریک ساتی

هوش مصنوعی با شبیه‌سازی ضربان قلب ابزارهای تشخیص «جعل عمیق» را دور می‌زند!

بخشی از کتاب/ تواضع درباره خرد خاموش بشر

زندگی یا نمایش زندگی!؟

صدای پیامک ها بلندتر از قانون

لحظه سوت پایان بازی و قهرمانی الاهلی در لیگ نخبگان آسیا

نقشه جذاب سروش و علیپور برای پرسپولیس

تشکر ژسوس از الهلال؛ تا ابد قدردان‌تان هستم

لژیونر پرسپولیسی در آستانه قهرمانی جدید!

تداوم صدرنشینی ناپولی با غلبه بر لچه

تعویق قهرمانی شباب الاهلی در شب گلزنی عزت‌اللهی

آرسنال بازی برده را به بورنموث باخت

گل اول اینتر به هلاس ورونا توسط کریستین اصلانی

ادوارد مندی، دروازه‌بان الاهلی به عنوان بهترین دروازه‌بان لیگ نخبگان آسیا انتخاب شد

لحظه بالا بردن جام قهرمانی لیگ نخبگان آسیا توسط فیرمینو و بازیکنان الاهلی

حمایت فرزند رئیس جمهور از تدریس با زبان ترکی در‌ مدارس!

مشاور رئیس‌جمهور: نقدپذیری ستون فقرات دولت چهاردهم است

کمیل واعظ؛ چهره‌ای که قراره متفاوت باشه

چهره ها/ قاب عاشقانه خانم بازیگر خوش‌نشین‌ها با همسرش

به من، عشقمون و بچه‌مون خیانت کردی

چهره ها/ استایل متفاوت نوید محمدزاده در خیابان‌های تهران

یادی از فیلم «خدا نزدیک است» به بهانه هفته معلم

وزش باد شدید در تهران آغاز شد

سقوط مرگبار کودک 7 ساله از طبقه هفتم ساختمان

راز قتل دختر و پسر مفقود شده بر ملا شد

کاندیدای جدید سیاره نهم منظومه شمسی کشف شد

نامه جلال به امام خمینی(ره) از سرزمین وحی

از فشار تا گفت‌وگو

رونمایی از پشت پرده زندگی شخصی پوتین

چشمان بسته گمرک

ماجرای آتش‌سوزی تاریخی در اسرائیل

بانک‌هایی که چوب لای چرخ پرداخت تسهیلات قانونی می‌گذارند؛ دادگاهی می‌شوند