راه ترقی

آخرين مطالب

ابتکار دانشمندان «ام‌آی‌تی» در شناسایی آسان کشنده‌ترین باکتری جهان دانش

ابتکار دانشمندان «ام‌آی‌تی» در شناسایی آسان کشنده‌ترین باکتری جهان
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /شیمی‌دانان دانشگاه «ام‌آی‌تی» راه جدیدی را برای شناسایی یک مولکول قندی پیچیده در دیواره‌های سلولی باکتری سل پیدا کرده‌اند.
تخمین زده می‌شود سل که به عنوان کشنده‌ترین بیماری جهان شناخته می‌شود، سالانه حدود 10 میلیون نفر را آلوده می‌کند و جان بیش از یک میلیون نفر را می‌گیرد. پس از استقرار در ریه‌ها، دیواره سلولی ضخیم باکتری به آن کمک می‌کند تا با سیستم ایمنی میزبان وارد مبارزه شود.
به نقل از ام‌آی‌تی نیوز، بخش زیادی از دیواره سلولی از مولکول‌های قندی پیچیده‌ای به نام «گلیکان‌ها»(glycans) ساخته شده است اما هنوز به خوبی مشخص نیست که گلیکان‌ها چگونه به دفاع از باکتری‌ها کمک می‌کنند. یکی از دلایل این است که تاکنون راه آسانی برای برچسب‌گذاری آنها در سلول‌ها وجود نداشته است.
شیمی‌دانان دانشگاه «ام‌آی‌تی»(MIT) اکنون بر این مانع غلبه کرده‌اند و نشان داده‌اند که می‌توانند گلیکان موسوم به «ManLAM» را با استفاده از یک مولکول آلی برچسب‌گذاری کنند که با قندهای خاص حاوی گوگرد واکنش می‌دهد. این قندها تنها در سه گونه باکتریایی یافت می‌شوند که بدنام‌ترین و شایع‌ترین آنها «مایکوباکتریوم توبرکلوزیس»(Mycobacterium tuberculosis) باکتری عامل سل است.
پژوهشگران پس از برچسب‌گذاری گلیکان توانستند محل قرارگیری آن را در دیواره سلولی باکتری ببینند و بررسی کنند که در طول چند روز اول ابتلا به سل چه اتفاقی برای سلول‌های ایمنی میزبان رخ می‌دهد.
پژوهشگران اکنون امیدوارند از این رویکرد برای ارائه یک روش جدید استفاده کنند که بتواند گلیکان‌های مرتبط با سل را چه در کشت و چه در نمونه ادرار تشخیص دهد. این روش می‌تواند جایگزین ارزان‌تر و سریع‌تری برای روش‌های تشخیصی موجود باشد. روش‌های عکس‌برداری با اشعه ایکس از قفسه سینه و تشخیص مولکولی بسیار دقیق هستند اما در کشورهای در حال توسعه که میزان ابتلا به سل در آنها بالاست، همیشه در دسترس نیستند. در این کشورها، سل اغلب با کشت میکروب‌ها از نمونه خلط تشخیص داده می‌شود اما این آزمایش معمولا میزان بالایی از پاسخ منفی کاذب دارد و ارائه نمونه خلط برای برخی از بیماران به ویژه کودکان می‌تواند دشوار باشد. همچنین، این آزمایش به گذراندن هفته‌های زیادی برای رشد باکتری‌ها نیاز دارد و تشخیص را به تأخیر می‌اندازد.
«لورا کیسلینگ»(Laura Kiessling) استاد شیمی دانشگاه ام‌آی‌تی و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: گزینه‌های تشخیصی خوب زیادی وجود ندارد و برخی بیماران از جمله کودکان در ارائه نمونه‌هایی که قابل تجزیه و تحلیل باشند، مشکل دارند. انگیزه زیادی برای توسعه آزمایش‌های بسیار ساده و سریع وجود دارد.
گلیکان‌ها روی سطح بیشتر سلول‌ها یافت می‌شوند و در آنجا عملکردهای حیاتی مانند واسطه‌گری ارتباط بین سلول‌ها را انجام می‌دهند. در باکتری‌ها، گلیکان‌ها به میکروب‌ها کمک می‌کنند تا به سلول‌های میزبان وارد شوند و همچنین به نظر می‌رسد که با سیستم ایمنی میزبان ارتباط برقرار می‌کنند و در برخی موارد جلوی واکنش ایمنی را می‌گیرند.
گلیکان‌ها به سختی با هر نوع کاوشگری قابل برچسب‌گذاری هستند زیرا برخلاف پروتئین‌ها یا DNA، توالی‌ها یا واکنش‌پذیری‌های شیمیایی متمایزی ندارند که بتوان آنها را هدف قرار داد. برخلاف پروتئین‌ها، گلیکان‌ها از نظر ژنتیکی رمزگذاری نشده‌اند. بنابراین، سلول‌ها را نمی‌توان از نظر ژنتیکی طوری مهندسی کرد که قندهای برچسب‌گذاری‌شده با برچسب‌های فلورسنت مانند پروتئین فلورسنت سبز تولید کنند.
گلیکان‌ ManLAM در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس حاوی یک قند نادر به نام «MTX» است که از نظر داشتن یک تیواتر - یک اتم گوگرد که بین دو اتم کربن قرار گرفته - غیرمعمول است. این گروه شیمیایی فرصتی را برای استفاده از یک برچسب مولکولی کوچک فراهم کرد که پیشتر برای برچسب‌گذاری «متیونین»(Methionine) - یک اسید آمینه حاوی یک گروه شیمیایی مشابه - توسعه داده شده بود. «استفانی اسملیانسکی»(Stephanie Smelyansky) از پژوهشگران این پروژه گفت: این اولین رویکردی است که به ما امکان می‌دهد تا به صورت انتخابی یک گلیکان خاص را مجسم کنیم.
این پژوهش در مجله «PNAS» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1074345/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل دوم پاری‌سن‌ژرمن به آرسنال توسط حکیمی

گل اول آرسنال به پاری‌سن‌ژرمن توسط ساکا

درگیری شدید بازیکنان النصر و الاتحاد در انتهای بازی

خشم رونالدو از هم‌تیمی‌ها؛ همه‌تون خوابید!

برای بازی با آرسنال؛ الخلیفی با دشمنش آشتی کرد!

آقا جلال در گوش حردانی چه می‌گوید

گزارش زنده؛ پی‌اس‌جی‌ 2-1 آرسنال

چرا ترامپ تغییر نام خلیج فارس را مطرح کرد؟

پاسخ آموریم به ونگر؛ من فقط قانون را می‌شناسم

پیروزی بزرگ الاتحاد در خانه النصر؛ الهلال بعد از ژسوس‌ راه افتاد

ترامپ: درباره تغییر نام خلیج فارس فعلا تصمیمی نگرفته‌ام

ترامپ: توافق قوی و قابل راستی‌آزمایی با ایران را ترجیح می‌دهم

فرزندآوری معکوس؛ بررسی رشد منفی موالید در سال 1403

پیشنهادهای بی‌شرمانه!

اشغالگری در روز روشن

توافقِ در سایه آمریکا و یمن با تسهیل‌گری ایران

دوپینگ سپاهانی‌ها با هت‌تریک لیموچی!

اولین خرید فصل سپاهان توافق کرد!

فریاد اینتر در آپیانو جنتیله؛ ویوا مهدی طارمی

یادداشت احساسی پرسپولیس برای مهدی طارمی

محمد صلاح: پی‌اس‌جی بهترین تیم اروپاست

گل اول پاریسن ژرمن به آرسنال توسط فابیان رویز

گزارش زنده؛ پی‌اس‌جی‌ 0-1 آرسنال

اهدای جام تراکتور لغو شد!

عضو ایرانی کنگره آمریکا در واکنش به شایعات درباره اعلامیه ترامپ در ریاض: تلاش‌ برای تغییر نام خلیج فارس هرگز به نتیجه نخواهند رسید

بازی زوج بایگر معروف در فیلم دایره زنگی

خوانندگی محمود شهریاری در عروسی نعیمه نظام‌دوست

مه‌لقا از مدار خارج شد!

علت ممنوع‌التصویری محمود شهریاری فاش شد!

تلاش نعیمه نظام‌دوست برای نشستن علیخانی در جایگاه داماد!

قطعه بیکلام و اسرارآمیز «سیندرلا» کاری از الکسی آرخیپوفسکی

همدستی 4 زن برای دزدی 8 میلیاردی آجیل

آغاز پرداخت معوقه‌های فرهنگیان بازنشسته از ماه آینده

عکس روز ناسا از تقابل دو کهکشان متفاوت

خوشم من با تب عشقت، طبیب آمد جوابش کن

هند جنگ به پا کرد

روایت پاکستان از سرنگون ساختن جنگنده‌های هندی (زیرنویس فارسی)

سناریوهای پیش روی قیمت دلار؛ آیا 60 هزار تومان می‌شود؟

سازمان بورس درباره عملکرد صندوق های سرمایه گذاری شفاف سازی کرد

وعده‌های سرخرمن یک خودروساز مونتاژی

هندوانه بخوریم یا نه؟!

ماموریت غیرممکن آرتتا در شهری که دوستش دارد!

شماره دو کاپیتان سپاهان تغییر کرد؛ دویست!

هوادار خاص تراکتور به آرزویش رسید

بازیکن ما هستی آقای غندی‌پور!

سرگردانی بارسلونا؛ یا چهارگانه یا یک گانه!

پاسخ داور نیمه‌نهایی به بارسا؛ حرف‌هایتان مسخره‌ست!

لاپورتا: داور به ما ضربه زد ولی قهرمان لالیگا می‌شویم

خشم گاوی؛ نمی‌خواستند ما قهرمان بشویم!

نمایندگی ایران در سازمان ملل: واقعیت‌ها با تصمیمات در کاخ سفید تغییر نمی‌کند