راه ترقی

آخرين مطالب

تاکید روزنامه دولت بر لزوم «تغییر ساعت رسمی کشور» نوشتارها

تاکید روزنامه دولت بر لزوم «تغییر ساعت رسمی کشور»
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
هر چند برخی تحقیقات نشان می‌دهند که تغییر ساعت می‌تواند به کاهش مصرف انرژی در زمان اوج بار کمک کند، اما این تغییر ممکن است به افزایش کل مصرف برق منجر شود. با این حال، تأثیر مثبت آن بر کاهش مصرف در ساعات پرمصرف اهمیت بیشتری دارد. از این رو تغییر ساعت در نیمه سال برای همراستاسازی فعالیت با روشنایی روز در کاهش ناترازی اثرگذار است.
بازار
معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، در یک گزارش گردآوری شده نتیجه گرفته که با توجه به وضعیت ناترازی انرژی در کشور، ساعت رسمی در هر نیمه سال باید تغییر کند، اما همین مرکز یادآور شده که مرور داده‌ها، مطالعات و تجربیات داخلی و خارجی، تصویری چند لایه و متناقض از اثربخشی سیاست تغییر ساعت رسمی کشور را نشان می‌دهد. اما مفهوم «همراستاسازی فعالیت با روشنایی روز» همچنان موضوعی است که «عدم» تغییر ساعت را به چالش می‌کشاند.
از سال 1403 ساعت رسمی کشور بنابر مصوبه مجلس یازدهم مبنی بر لغو قانون تغییر رسمی، ثابت ماند، اما این عدم تغییر موجب نشد تا ساعات کاری در تابستان سال گذشته برای کاهش مصرف بار انرژِی تغییر نکند. چرا که همچنان مفهوم همراستاسازی فعالیت با روشنایی روز دغدغه اصلی سیاست‌گذاران بوده و هست. چنانکه دولت چندی پیش برای لغو این قانون، لایحه‌ای به مجلس ارائه داد. اما پرسش اینجاست آیا سیاست تغییر ساعت رسمی، به هدف اصلی خود یعنی صرفه‌جویی در مصرف انرژی دست می‌یابد؟
مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی تهران در یک گزارش گردآوری شده، تغییر یا عدم تغییر را واکاوی کرده است و نتیجه گرفته که تغییر ساعت رسمی کشور در هر نیمه سال، می‌تواند به کاهش ناترازی و الگوی مصرف مناسب کمک کند. هر چند که در این گزارش ذکر کرده کل مصرف برق موضوع این اتاق نیست.
بر اساس گزارش این اتاق، بررسی مطالعات داخلی نشان می‌دهد با تغییر ساعت، مصرف انرژِی در زمان اوج بار، کاهش پیدا می‌کند، این در حالی است که بنا به این گزارش برخی دیگر از مطالعات نشان داده‌اند که تغییر ساعت، مصرف برق را به طورر کلی افزایش می‌دهد اما مصرف اوج بار را کم می‌کند.
علاوه بر این نتایج، دیگر مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهد رشد مصرف کل در مقایسه با افت مصرف اوج بار کمتر است. بنابراین با توجه به اهمت مدیریت مصرف در ساعات اوج بار و اجتناب از خاموشی، می‌توان گفت اهمیت اثر کاهشی تغییر ساعت بر مصرف اوج بار بیش از اثری است که بر مصرف کل دارد.
بازی نور و ساعت؛ خاستگاه یک سیاست
معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، در این گزارش ابتدا به نحوه شکل‌گیری تغییر ساعت رسمی در جهان پرداخته است. در این گزار ش آمده است که ایده تغییر ساعت رسمی برای اولین‌بار در قرن بیستم و عمدتاً در جریان جنگ جهانی اول با هدف کاهش مصرف سوخت و هزینه روشنایی مطرح شد. هدف اصلی، همراستاسازی فعالیت‌های روزانه با روشنایی طبیعی روز بود. اگرچه هنوز بسیاری از کشورها در نیمه اول سال این سیاست را اجرا می‌کنند، برخی دیگر از آن عقب‌نشینی کرده‌اند؛ عمدتاً به‌دلایلی همچون ملاحظات بهداشتی، اختلال در خواب و سازگاری زیستی انسان‌ها.
در ایران نیز تغییر ساعت رسمی در دوره‌های مختلف اجرا و گاه متوقف شده است. حتی در سال‌هایی که ساعت رسمی تغییر نکرده، سیاست‌گذار تلاش کرده با جابه‌جایی ساعات کاری، بویژه در تابستان، هدف اصلی یعنی کاهش مصرف در ساعات اوج بار را محقق کند.
ایران و تجربه پرنوسان تغییر ساعت
تغییر ساعت رسمی در ایران برای اولین‌بار در سال 1355 اجرا شد و تا پس از انقلاب نیز ادامه یافت. اما از اوایل دهه 1360 متوقف شد و در سال 1370 با تصویب هیأت وزیران، دوباره برقرار شد. براساس این مصوبه، ساعت رسمی کشور در ساعت 24 روز اول فروردین یک ساعت جلو کشیده و در ساعت 24 روز سی‌و‌یکم شهریور، به عقب بازگردانده می‌شد.
این روند در سال 1384 بار دیگر با تصمیم دولت وقت متوقف شد. دولت استدلال می‌کرد که تغییر ساعت تأثیر چندانی بر صرفه‌جویی ندارد و باعث سردرگمی مردم و ترافیک می‌شود. با این حال، مجلس در سال 1386 قانونی برای بازگشت دوباره این سیاست تصویب کرد.
اما سرانجام در سال 1401، مجلس یازدهم قانون تغییر ساعت رسمی را لغو کرد و از ابتدای 1402 دیگر تغییر ساعتی انجام نشد. با این حال، در اسفند 1402، دولت با مصوبه‌ای، ساعت آغاز به‌کار دستگاه‌های اجرایی را در تابستان از ساعت 6 صبح تعیین کرد؛ نشانه‌ای که نشان می‌دهد سیاست‌گذار همچنان تغییر ساعت را در مدیریت مصرف برق مؤثر می‌داند.
دوگانه داده‌ها: کاهش مصرف یا افزایش؟
مطالعات داخلی و بین‌المللی درباره تأثیر تغییر ساعت رسمی بر مصرف انرژی، نتایج متضادی را ارائه می‌دهند. یک مقاله مروری منتشرشده در سال 2008، یافته‌های تحقیقات جهانی را به سه دسته تقسیم می‌کند:
1. مطالعاتی که کاهش 0.5 درصدی مصرف برق را گزارش می‌کنند (عمدتاً ناشی از کاهش نیاز به روشنایی مصنوعی)
2. مطالعاتی که اثری برای تغییر ساعت قائل نیستند
3. مطالعاتی که حتی افزایش مصرف انرژی را نتیجه‌گیری کرده‌اند
با این حال، یک نقطه اشتراک در اغلب این مطالعات وجود دارد: تغییر ساعت رسمی به کاهش بار مصرف برق در ساعات عصر (اوج بار) منجر می‌شود؛ اگرچه این کاهش معمولاً با افزایش مصرف در ساعات آغازین روز جبران می‌شود.
دلیل تناقض نتایج، تفاوت در روش‌شناسی مطالعات، تمرکز بر کاربری‌های مختلف (اداری، مسکونی، تجاری) و تغییر الگوهای مصرف انرژی در طول زمان است؛ بویژه با گسترش استفاده از تهویه مطبوع، بهبود عایق‌سازی ساختمان‌ها و ورود فناوری‌های جدید روشنایی.
شواهد داخلی از کاهش مصرف در ساعت اوج
مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «بهره‌گیری از روشنایی روز»، الگوی مصرف برق سال‌های 1384 و 1385 را مقایسه کرده است؛ سال‌هایی که یکی با تغییر ساعت و دیگری بدون آن بوده‌اند. نتایج این گزارش نشان می‌دهد که تغییر ساعت رسمی منجر به کاهش محسوس بار مصرف در ساعت اوج (عصر) شده است؛ هرچند مصرف در ساعات اولیه روز کمی افزایش یافته است.
مقاله‌ای دیگر در همین زمینه، با تمرکز بر استان‌های تهران و قم، نشان می‌دهد که حذف تغییر ساعت باعث افزایش میانگین 200 مگاواتی مصرف برق در ساعات اوج شامگاهی و 27 مگاوات در اوج نیم‌روز شده است. این افزایش، نه‌تنها به معنی هزینه بیشتر برای انرژی است، بلکه ریسک بروز خاموشی را نیز بالا می‌برد.
مطالعه‌ای گسترده‌تر که چهار استان تهران، یزد، اصفهان و فارس را بررسی کرده، نتیجه گرفته است که اجرای تغییر ساعت رسمی می‌توانست به صرفه‌جویی 3.2 تا 3.7 درصدی در مصرف برق منجر شود. ارزش ریالی این صرفه‌جویی برای سال‌های 1385 و 1386 به‌ترتیب 19 و 24 میلیارد تومان برآورد شده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1076944/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز انتقال سهمیه سوخت به کارت های بانکی از مردادماه

آمار شگفت‌انگیز بارسا؛ شاهکار اینتر تایید شد

آنالیز گلهای بازی بارسلونا 4-3 رئال مادرید

تشرف اعضای تیم ملی والیبال نشسته بانوان به حرم‌رضوی

کامبک شاگردان هانسی فلیک این بار در ال‌کلاسیکو!

مدیرعامل مس رفسنجان: منتظر صدور مجوز حرفه‌ای هستیم

شاهکارهای نایک، آدیداس و پوما،؛ نگاهی به پیراهن‌های احتمالی باشگاه‌های اروپایی

جانشین امیر غفور در شهداب مشخص شد

جناب‌خان لوگوی فدراسیون فوتبال را تغییر داد

مصاحبه خواندنی با یک ورزشکار استثنایی

مراسم اهدای جام لیگ برتر در اهواز برگزار می‌شود

رئیس مجلس درگذشت مادر شهیدان خوراکیان را تسلیت گفت

رحیمی جهان‌آبادی: همین که مذاکرات به بن‌بست نرسید، نشانه بسیار خوبی است

شکوری راد: ایده وفاق نباید به تقسیم مناصب تقلیل پیدا کند

ضرغامی: بسیاری از بزرگان ما نمی‌دانند چگونه با نسل جدید صحبت کنند

مخبر: یکی از بزرگترین موفقیت‌های شهید رئیسی این بود که ویژگی‌های امام و رهبری در جانش جا گرفته بود

راز عکس شگفت‌انگیز «آقای مجری» پس‌ از سال‌ها فاش شد!

چهره ها/ عکسی شیک از بازیگر نقش الهام در «جان سخت»

وقتی که جشنواره موسیقی نواحی سهم جیب‌ها شد، نه مردم!

مادر شهیدان خوراکیان درگذشت

شناسایی 2 نفر از مفقودی‌های حادثه بندر رجایی

آنچه در افتتاحیه «نشریاری» گذشت

6 عنوان کتاب یک محقق مازندرانی رونمایی شد

سرمقاله جوان/ رژیم صهیونی و تازیانه سخت سنت الهی

دیگه ماشینو کارواش نبر ... اونم با 228 تومن

یارانه گوشت حذف شد؛ هشدار وزارت جهاد به تصمیم سازمان برنامه

دو خبر خوب به فلیک پس از فتح ال‌کلاسیکو

مربی سابق تیم ملی: فدراسیون ناشنوایان پاتوق خوانندگان شده است

قانون تعارض منافع و ممنوعیت انتصاب‌های فامیلی ابلاغ می‌شود

برگزاری جلسه انضباطی مهم پرسپولیس - تراکتور

مذاکره استقلال با بیرانوند رسما تکذیب شد

تساوی مصلحتی و احتمال شکست دوبله دختران فوتسال!

مقصر اصلی فصل کابوس‌وار رئال

شکست زوج طلایی فولاد در شب تولد سرخابی‌ها

رسانه لهستانی: قلی‌زاده پیراهن پرسپولیس را نمی‌خواهد!

قرارداد دو ساله بیفوما با فولاد؛ نه به سپاهان و پرسپولیس!

تراکتور تنها تیم ایرانی در رده‌بندی برترین باشگاه‌های آسیا

غنی‌نژاد: مسئله اکثریت اصلاح‌طلبان دموکراسی نیست؛ شعارهای زیبا می‌دهند تا به قدرت برسند

میزان ذخایر اورانیوم ایران براساس گزارش آژانس؛ 4316 تن

کنایه عراقچی به کارشکنی نتانیاهو در توافق حماس و آمریکا؛ مشت نمونه خروار است!

مالک شریعتی: اگر زنگنه دوباره وزیر نمی‌شد، در کرسنت محکوم نمی‌شدیم

محمدرضا باهنر: بخشی از رای‌ها در انتخابات 1403 به علت ترس بود

سخنگوی دولت: در حال فراهم کردن مقدمات سفر پوتین به تهران هستیم

رئیس مجلس ارتحال مادر شهیدان خوراکیان را تسلیت گفت

سیاوش چراغی پور: از صدایم ناراضی بودم چون پشت تلفن همه فکر میکردند من خانومم!

چهره ها/ عاشقانه‌های تماشایی به سبک خواهران فرجاد

پیام نصرالله مدقالچی از بیمارستان: حالم خوب است

نظر دکتر الهی قمشه ای درباره تغییر نام «خلیج فارس»

بررسی بازخوردهای «پایتخت 7» در فضای مجازی

10 کارتونی که متولدین دهه شصت تا ابد فراموش نخواهند کرد