راه ترقی

آخرين مطالب

عشق ابدی؛ کپی‌کاری‌ تازه‌ای که جدی گرفته شد فرهنگ و هنر

عشق ابدی؛ کپی‌کاری‌ تازه‌ای که جدی گرفته شد
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خراسان / چند وقتی است «عشق ابدی» به یکی از بحث‌برانگیزترین تولیدات فضای مجازی فارسی‌زبان تبدیل شده است. این برنامه، با اجرای پرستو صالحی، تلاش می‌کند با تقلید از نمونه‌های خارجی، چند جوان را در یک جزیره زیبا گرد هم بیاورد تا بتوانند عشق زندگی‌شان را پیدا کنند؛ یک نمایش رقابتی همراه با لحظات به‌ظاهر احساسی که بیش از آن‌که مفهوم واقعی عشق را بازتاب دهد، به نظر می‌رسد اهدافی تجاری داشته باشد.

راه ترقی


«عشق ابدی» به لطف بازنشر گسترده در شبکه‌های اجتماعی مثل یوتیوب و اینستاگرام، مخاطبانی فراگیر پیدا کرده است؛ از نوجوانان و جوانانی که این برنامه را صرفا سرگرمی می‌دانند و از پیامدهایش غافلند تا والدینی که ممکن است آگاه نباشند چنین برنامه‌ای چه تأثیرات فرهنگی و روانی می‌تواند بر ذهن مخاطب جوان بگذارد.
در این بین قطعاً نبود برنامه‌های جذاب در تلویزیون و نمایش خانگی در این حجم از دیده شدن و جدی گرفته‌شدن این برنامه سطحی بی‌تاثیر نبوده است. سروشکل فرمت پر زرق و برق این نوع تولیدات، بیشتر از آن‌که باعث شناخت واقعی احساسات انسانی شود، عشق را به کالایی تبدیل می‌کند که در خدمت جذابیت‌های ظاهری و رقابت‌های نمایشی قرار گرفته است.
آیا عشق واقعی این‌گونه است؟
برنامه‌هایی نظیر «عشق ابدی» به تقلید از نمونه‌هایی مثل Love Island و The Bachelor، عشق را تبدیل به یک مفهوم رقابتی کرده‌اند که حتی در کشورهای خودشان مورد نقد واقع شد. در این برنامه‌ها، شرکت‌کنندگان به جای ایجاد ارتباطات واقعی و عمیق، در فضایی ساختگی تلاش می‌کنند تا برای جلب نظر فرد مقابل یا باقی‌ماندن در مسابقه جذاب‌تر به نظر برسند.به گفته مقاله‌ای در Psychology Today این رقابتی‌کردن روابط نه تنها وضوح عشق را از بین می‌برد، بلکه فشار روانی شدیدی بر شرکت‌کنندگان وارد می‌کند تا خود را با استانداردهای تعریف‌شده توسط برنامه تطبیق دهند. این موضوع سبب می‌شود مفهوم عشق به یک «پیروزی» و نه یک «روند انسانی» تبدیل شود.
تمرکز بر استانداردهای سمی زیبایی برنامه‌هایی شبیه «عشق ابدی» معمولاً تاکید ویژه‌ای بر ظاهر جسمانی دارند. محیط‌های فیلم‌برداری مانند جزایر گرمسیری و حضور کسانی با چهره‌های نزدیک به کلیشه‌های زیبایی باعث می‌شود عشق، از یک احساس پیچیده و درونی، تبدیل به چیزی سطحی و وابسته به جسم شود. در پژوهشی از دانشگاه کالیفرنیا درباره تأثیر محتواهای نمایشی بر روابط انسانی، محققان نشان دادند که این استانداردها باعث کاهش عزت‌نفس مخاطبان جوان می‌شود. جوانانی که خود را مطابق این معیارها نمی‌بینند ممکن است درک خود از عشق و ارزش شخصی‌شان را زیر سؤال ببرند.
غیبت کارشناسان درحالی‌که چنین برنامه‌هایی ظرفیت خوبی برای بررسی جنبه‌های مختلف موضوعات مرتبط با روابط انسانی دارند، اما به‌خاطر تمرکز روی جذابیت محض در آن‌ها از جمله «عشق ابدی» هیچ‌ کارشناس روان‌شناسی یا جامعه‌شناسی دیده نمی‌شود. این غیبت، به گفته مقاله‌ای در Everyday Sociology Blog نشان می‌دهد که سازندگان برنامه عمداً از پرداختن به واقعیت‌های پیچیده روابط انسانی اجتناب می‌کنند. نبود کارشناس باعث می‌شود مخاطبان این برنامه‌ها تصویر سطحی و اغلب تحریف‌شده‌ای از عشق و ارتباطات دریافت کنند.
ایجاد یک واقعیت مصنوعی فضای برنامه‌های واقع‌نمایی مثل «عشق ابدی» عملاً بازتاب‌دهنده‌ زندگی واقعی نیست. تمامی جنبه‌های این برنامه، از محل فیلم‌برداری گرفته تا تعاملات شرکت‌کنندگان، تحت نظارت شدید تولیدکنندگان است. این موضوع باعث می‌شود روابط، نه طبیعی، بلکه نمایشی و ساختگی باشند. به گفته کریس بروکس، روان‌شناس دانشگاه اوکلند این برنامه‌ها مخاطبان را به سمت باور به یک عشق فانتزی سوق می‌دهند که در دنیای واقعی کاملاً غیرممکن است. این باورها به‌مرور می‌توانند روابط واقعی افراد در زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار دهند.
کپی که جدی گرفته شد
قبل از آن‌که به تحلیل این برنامه بپردازیم، بد نیست بدانید با اثری مواجه ایم که ایده‌اش کپی‌برداری و بارها به همین سبک و سیاق در کشورهای دیگر ساخته شده است. به‌طور مثال، در کشور آمریکا برنامه The Bachelor یکی از مشهورترین برنامه‌ها در این سبک است. در این برنامه تعدادی از افراد از میان زنان و مردان دیگر به دنبال عشق خود می‌گردند. یا برنامه Love is Blind که در آن شرکت‌کنندگان، بدون دیدن چهره‌ یکدیگر، صرفاً از طریق صحبت کردن عاشق هم می‌شوند و بعد از ملاقات حضوری و خواستگاری، تصمیم می‌گیرند که ازدواج کنند یا خیر. نسخه استرالیایی این برنامه به نام Love Island نیز شناخته می‌شود. اما چه می‌شود که تعداد زیادی از افراد جامعه جذب این سبک برنامه‌ها می‌شوند که متکی به جذابیت‌های کاذب برای دیده شدن هستند؟
چرا عشق ابدی پرمخاطب شد؟
وقتی چنین برنامه‌ای پربیننده می‌شود، می‌تواند هشدارهای مهمی داشته باشد. اما چه نیاز پنهانی در زمان دیدن این برنامه به‌صورت ناخودآگاه برآورده می‌شود؟ در فضای روان‌تحلیلی، چند مفهوم وجود دارد که به روشن شدن این نیاز ناخودآگاه کمک می‌کند. «لکان»، روانکاو فرانسوی، مفهومی تحت عنوان «فانتزی دیگری ایده‌آل» دارد که به روشن‌تر شدن این فضا کمک می‌کند. در مفهوم «فانتزی دیگری ایده‌آل»، به تصویری ذهنی اشاره دارد که ما از کسی یا چیزی می‌سازیم و گمان می‌کنیم اگر به آن برسیم، کامل می‌شویم یا احساس کمبود درون‌مان برطرف می‌شود. در صورتی که این دیگری واقعی نیست، بلکه ساخته ناخودآگاه ماست و همیشه دست‌نیافتنی باقی می‌ماند. حالا در این برنامه، این توهم که می‌توان عشق واقعی را یافت یا برنده شد، پاسخ داده می‌شود. انگار که می‌توان از طریق دیگری (پارتنر عاشقانه)، به نوعی تکامل دست پیدا کرد. همچنین بینندگان هم با هم‌ذات‌پنداری با این میل و فرافکنی خیال‌های عاشقانه‌ خود به شرکت‌کنندگان، این نیاز ناخودآگاه را تا حدی پاسخ می‌دهند.
پ
-->

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1078013/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزییات تصمیمات دولت برای صادرات مرغ از زبان وزیر جهاد کشاورزی

وزیر نفت: برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین نداریم

قیمت خرید تضمینی گندم تعیین شد

قزلجه: تا جایی که مقدور هست واردات گوشت قرمز را کاهش می‌دهیم

اقبالی: سه‌ماه پیش برای حضور در آکادمی استقلال با من صحبت شد

فریاد بلند گندوز: من برگشتم

اعلام برنامه مرحله مقدماتی جام ملت‌های فوتبال دختران آسیا

عطایی و نیاز به آماده‌‌ترین ورژن بهترین بازیکن المپیک

زهرا رحیمی تکواندو کار: از بچگی، زدن رو دوست داشتم!

فشار روی فلیک؛ بحران در خط دفاعی

چالش بازی دارت با هاشم بیک‌زاده

حضور دو نماینده ایران در بخش شنا و واترپلو مسابقات جهانی ورزش‌های آبی

پرسپولیس با یک ستاره محبوب خداحافظی می‌کند

بهروز سلطانی: فدراسیون در صدور رای بیرانوند بسیار کم کاری کرد

بیانیه نمایندگان مجلس درباره مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش میرسلیم به اظهارات دیروز قالیباف؛ مطرح‌کردن پیگیری قضایی در فضای انتخابات قابل تحلیل است

پاسخ سخنگوی دولت به اظهارات ترامپ: ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست

همراهی یک ایرانی تبار با ترامپ در سفر به عربستان

5 سوال ملی از وزرای نیرو و بهداشت اعلام وصول شد

واکنش مهاجرانی به حواشی سفر به بندر انزلی؛ سفر تشریفاتی نبود و با پرواز عمومی انجام شد

راه شهدا اقامه بندگی و برپایی نماز اول وقت است

لاتِ با ادبِ سریال وحشی از خاطراتش در زندان‌های ژاپن گفت!

بهمن فرمان‌آرا «چشمهایش» بزرگ علوی را می‌سازد

«سحر دولتشاهی» با احساسی ناب از پدرش گفت

چهره ها/ استایل بهاری بازیگر پایتخت در یک کافه خیابانی

قصاص متهمان قتل مهرجویی و همسرش تایید شد

آهنگ «نفس» با صدای حجت اشرف زاده

حکم قصاص قاتل مهرجویی تایید شد

اظهارات سخنگوی دولت درباره ساعات کار مدارس

کشف سرنخ‌هایی از بقا در میکروب‌های سرسخت اتاق‌های تمیز ناسا

سرمقاله کیهان/ سفر متوهّمانه با تله تشدید تنش!

اظهارات سخنگوی دولت؛ از رفع فیلترینگ تا پنل‌های خورشیدی در ادارات

2 مشکلی که پرسپولیس برای اردوی ترکیه باید برطرف کند

بزرگترین عاملی که استقلال را ناکام کرد؛ «سیدروف» چه کمکی خواهد کرد؟

قربانی گزینه اول سرمربیگری فجرسپاسی در لیگ برتر

مهاجم ناتینگهام فارست به کما رفت

واکنش سلطانی به شایعه جدایی کاپیتان پرسپولیس

توضیحات سلطانی درباره نقل و انتقالات پرسپولیس

انتقاد ورزشکاران از کمیته ملی المپیک؛ چرا ما جزو بورسیه‌ها نیستیم

بازگشت اسطوره به تیم ملی والیبال کوبا

بانوان زنجانی پیشرو در حوزه ورزش

بازیکنان سرشناس در لیست نقل‌وانتقالاتی استقلال

ورود رئیس مجلس به سالن محل برگزاری نوزدهمین کنفرانس PUIC

مالک شریعتی: جلسات مجلس هم ساعت 6 صبح شروع شود

آغاز کنفرانس اتحادیه بین‌المجالس کشورهای اسلامی با حضور قالیباف در جاکارتا

رئیس دستگاه قضا: وقتی به همه چیز مهر محرمانه می‌زنیم دیگر شفافیتی باقی نمی‌ماند

واکنش عراقچی به اظهارات متناقض ترامپ؛ یک دیدگاه بسیار فریبکارانه‌ مطرح شد

حمید گودرزی و همسرش پس‌از مدت‌ها در مراسمی دیده شدند

رابرت بنتون کارگردان «کرامر علیه کرامر» درگذشت

ماجرای 25 بار سیلی خوردن مهدی قربانی از نوید محمدزاده!