راه ترقی

آخرين مطالب

اینجا لبخند هدیه می‌دهند نوشتارها

اینجا لبخند هدیه می‌دهند
  بزرگنمايي:

راه ترقی- در ادامه گزارش سوم آبان 1400 روزنامه همشهری آمده است: تنها نشانه‌ای که از سال‌ها مصرف شیشه، کراک، هروئین و تریاک روی صورت‌شان مانده، 2چال بزرگ روی گونه‌های استخوانی‌شان است که دندان‌های ریخته‌شان را به رخ می‌کشد. از آخرین‌باری که مخدری مصرف کرده‌اند، سال‌ها می‌گذرد؛ برق زندگی به چشم‌هایشان برگشته و کبودی از روی صورت و لب‌هایشان محو شده اما دندان‌های یکی بود و یکی نبودشان گذشته‌ تلخ‌شان را فاش می‌کند. درست مثل جای زخمی عمیق که خیال محوشدن ندارد.

خدمات دندانپزشکی از آن نیازهای مهم و اساسی است که اغلب زنان و حتی مردان بهبودیافته از اعتیاد از آن محرومند. نیاز ساده‌ای که مثل آچار گیر کرده در چرخ‌دنده‌های کارخانه چارلی ‌چاپلین، چرخه بهبود این گروه را از حرکت بازمی‌دارد. معضلی که به قول خودشان گاهی جای خالی‌اش، راه برگشت به انزوا و مصرف مواد را هموار می‌کند. اما حالا 5سال است 2یونیت دندانپزشکی مؤسسه «زنان سرزمین خورشید» بی‌هیچ سؤال و قضاوتی، به کمک جمعی از دندانپزشکان داوطلب به درمان زنان بهبودیافته از اعتیاد اختصاص پیدا کرده است تا مرهم بخشی از دردهای آنها باشد.

باعث خجالت دخترم بودم

یکشنبه و دوشنبه سالن ورودی مؤسسه خانه خورشید تبدیل به یک کلینیک دندانپزشکی کوچک می‌شود‎؛ پشت در اتاق دندانپزشکی چند نفر روی صندلی نشسته‌اند. زنانی که از شهریار، پیروزی، فرحزاد و گوشه و کنار شهر، خودشان را به حوالی میدان شوش رسانده‌اند تا آخرین نشانه‌ سال‌ها مصرف موادمخدر را از چهره‌شان پاک کنند. شما که غریبه نیستید‎؛ اگر از قبل ندانسته باشید که این کلینیک نقلی دندانپزشکی مخصوص زنانی است که مصرف مواد را ترک کرده‌اند، باورتان نمی‌شود مراجعان ترگل‌ورگلی که روی این صندلی‌های انتظار نشسته‌اند سال‌ها مصرف‌کننده موادمخدر بوده‌اند و حالا روی پل بهبودی قدم می‌زنند.

«پریسا» کمتر از 16سال داشت که مصرف شیشه را به اصرار همسرش آغاز کرد. خیلی زود میدان‌دار دود کردن زندگی به سبک خودش شد و حتی چیزی نمانده بود که گوی سبقت را از همسرش برباید. 15، 16سال مصرف‌کننده‌ بودن چیز کمی نیست‎؛ دست آخر هم اعتراض و گلایه‌های همیشگی فرزندش او را به فکر انداخت که ترک کند‎؛ دختری که پریسا اصلا نفهمید کی به دنیا آمد و کی بزرگ شد که از حضور مادرش در مدرسه یا پیش در و همسایه خجالت بکشد. پریسا می‌گوید: «تازه بعد از ترک کردن مشکلات من یکی‌یکی شروع شد. از همسرم جدا شدم. کار و مهارتی نداشتم. با اینکه ترک کرده بودم هیچ‌کس حاضر به‌کار کردن با من نبود. تمام دندان‌هایم در دوران مصرف پوسیده و شکسته و ریخته بود. اگر خودم هم نمی‌گفتم، از دندان‌ها و شکل فکم، همه می‌فهمیدند که زمانی معتاد بودم.»

پریسا بارها پول دندانپزشکی را جور کرده و حتی به کلینیک‌های تخصصی می‌رود اما به‌محض اینکه پای سابقه اعتیادش وسط می‌آید، از آنجا بیرونش می‌کنند. «جدا از اینکه هزینه‌های دندانپزشکی بسیار گران است، ماه‌های اول بعد از ترک که هنوز آثار مصرف مواد در چهره‌ام مشخص بود، دندانپزشکی‌ها حاضر به پذیرش من نبودند. درد این نپذیرفتن، کمتر از تحمل دندان‌درد نیست. تا اینکه این مرکز را یکی از مددکاران کاهش آسیب به من معرفی کرد.» حالا این کلینیک کوچک در شوش برای او و بسیاری از بهبودیافتگان و مبتلایان به ایدز و هپاتیت دریچه‌ای رو به زندگی شده است. او می‌گوید: «حتی شکل حرف زدنم عوض شده بود. روی حرف زدن و خندیدن نداشتم چون دندان سالمی برایم نمانده بود. به‌محض اینکه یک‌نفر موقع حرف زدن به دهانم خیره می‌شد، همه تمرکزم را از دست می‌دادم و به تته‌پته می‌افتادم، اصلا دوست نداشتم کسی من را ببیند.» حالا با اعتماد به نفس می‌خندد، با اعتماد به نفس حرف می‌زند و با اعتماد به نفس با دخترش قدم می‌زند.

رنج انزوای اجباری  

یونیت‌های دندانپزشکی خانه خورشید تنها مخصوص زنان بهبودیافته از اعتیاد نیست‎‎؛ زنان مبتلا به ایدز و هپاتیت هم که با مشکل پذیرش در دندانپزشکی‌ها روبه‌رو هستند نیز به اینجا می‌آیند تا درمان شوند. «صفورا» ایدز دارد؛ سوغات همسرش است از روزهای بودن در زندان. می‌گوید: «همسرم مصرف‌کننده بود. در زندان به این بیماری مبتلا شد. خودش هم نمی‌دانست به ایدز مبتلا شده اما بعد از آزادی حال خوبی نداشت و تازه بعد از آزمایش بود که فهمیدیم مبتلا شده. من هم بلافاصله آزمایش دادم و فهمیدم که درگیر شده‌ام.» بعد از 2بار اقدام به ‌خودکشی، به کمک روانشناس و مددکاران انجمن ایدز کم‌کم با این بیماری کنار می‌آید: «نمی‌خواستم دیگران به‌ دلیل بی‌احتیاطی من مبتلا شوند. برای همین به هر دندانپزشکی‌ای که می‌رفتم قبل از پذیرش شرایطم را می‌گفتم. اما هیچ مرکزی من را پذیرش نمی‌کرد. پزشکان هم از ابتلای خودشان می‌ترسیدند و هم می‌گفتند اگر بیماران دیگر متوجه این ماجرا شوند، دیگر به آنجا نمی‌آیند. تا اینکه بالاخره انجمن ایدز این مرکز را به من معرفی کرد.»

ابتلا به ایدز شده بود لکه سیاهی روی نقش زندگی‌اش که هر روز بزرگ و بزرگ‌تر می‌شد. «جدا از دندانپزشکی، حتی آرایشگاه‌ها هم مبتلایان به ایدز را به راحتی نمی‌پذیرند. برچسب ایدز همیشه روی پیشانی فرد مبتلا بخصوص اگر زن باشد، می‌ماند و ما همیشه با قضاوت روبه‌رو هستیم. این قضاوت‌ها و فشارها آنقدر زیاد شده بود که من مجبور شدم بعد از اطلاع همسایه‌ها از موضوع، محل سکونت خودم را عوض کنم و جای دیگری را برای زندگی انتخاب کنم. هزار و یک مشکل دیگر تنها با به زبان آوردن «من مبتلا به ایدز هستم» پیش پای ما سبز می‌شود. با این حال من همچنان هر جایی که نیاز به دانستن این موضوع باشد، حتما بیماری‌ام را می‌گویم.»

صفورا از تحمل درد «درک نشدن» توسط اطرافیان و جامعه می‌گوید. دردی که در همه موقعیت‌ها و زمان‌ها با افراد مبتلا به ایدز هست. «درست بعد از ابتلا، وقتی در شرایط روحی بسیار بدی قرار داشتم، خانواده همسرم ما را طرد کردند. آن زمان بیش از هر وقت دیگری به حمایت اطرافیان نیاز داشتیم. من در ابتلای خودم به این بیماری هیچ نقشی نداشتم. آگاه شدن جامعه از بیماری‌ای مثل ایدز، زندگی را برای ما کمی آسان‌تر می‌کند. هنوز خیلی از مردم نمی‌دانند که با حرف زدن با فرد مبتلا یا لمس او درگیر این بیماری نمی‌شوند. اینکه همسایه‌ای فقط به‌ دلیل اینکه دیوار به دیوار فردی مبتلا به ایدز است آرامش خود را از دست بدهد، از عدم ‌شناخت است درحالی‌که با آگاهی درباره این بیماری، راه‌حل‌های پیشگیری از آن را هم می‌توان یاد گرفت.»

محرومیت غیرمنصفانه

دندانپزشکانی که نیم‌روز در هفته به خانه خورشید می‌آیند، از مشکلات و رنج‌هایی که معتادان، بهبودیافتگان یا بیماران ایدز در مراکز درمانی با آن مواجه می‌شوند، خبر دارند. دکترعظیمه حسینی، دندانپزشک و بازنشسته هیات‌علمی دانشگاه شهیدبهشتی یکی از این پزشکان است. او می‌گوید: «وقتی فردی بعد از مراجعه به چند کلینیک، با مطرح کردن ابتلایش به ایدز یا هپاتیت یا سوءمصرف موادمخدر، پذیرش نمی‌شود، ممکن است از  اعلام این مسئله بگذرد تا بتواند خدمات مورد نیازش را دریافت کند. اینجاست که این بیماری‌ها می‌تواند خطرساز شود اما در صورت اعلام بیمار، با رعایت نکات و پروتکل‌های لازم هم پزشکان و هم دیگر بیماران و مراجعان از ابتلا در امان هستند. به‌نظرم این منصفانه نیست که فردی به‌ دلیل ابتلا به بیماری هپاتیت یا ایدز یا مصرف موادمخدر، از دریافت این خدمات محروم باشد و از جامعه طرد شود. آنچه باید درنظر داشته باشیم این است که از میان همه مراجعان، فرد صداقت به خرج داده و ابتلای خود را اعلام کرده است‎؛ درحالی‌که ممکن است هر مراجع دیگری همچنین مشکلی را داشته باشد و آن را پنهان کند.»

آقای میم، دندانپزشک دیگر خانه خورشید است که به‌خاطر نگرانی خانواده و همکارانش نمی‌خواهد نامش فاش شود، او از فقر اطلاعاتی جامعه ولو قشر تحصیلکرده در مواجهه با این چند گروه بیماری سخن می‌گوید: «همسر و فرزندان من نمی‌پذیرند که درمان این افراد خطری برای من ندارد، برای همین از آنها پنهان کردم که به اینجا می‌آیم. شما این تفکر و نگاه را می‌توانید به افراد زیادی در جامعه تعمیم دهید تا ببینید یک فرد بهبودیافته و حتی معتاد، بیماران ایدز و.... از چه خدماتی محروم شده و در نهایت چه رنجی را تحمل می‌کنند. جامعه در نهایت باعث انزوای این افراد می‌شود و این شروع مشکلات فراوان دیگری است.»

ظهر است، یونیت‌های دندانپزشکی کم‌کم خالی می‌شوند. زنانی که آمده بودند حالا با لبخندی پهن و دندان‌هایی که یکی در میان تمیز و سفید است، بیرون می‌روند. خنده‌های از سر ذوق و خوشحالی‌ برای عابران پیاده‌ غریب است. نمی‌دانند که صفورا، پریسا، زهرا و... دیگر از دیدن خودشان در آینه ناراحت نمی‌شوند، دیگر نمی‌ترسند در جمع بخندند یا نگران آن نیستند که فرزندشان آنها را از دیگران پنهان کنند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/312439/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد