راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ شانگهای و دیپلماسی متوازن ما نوشتارها

سرمقاله ایران/ شانگهای و دیپلماسی متوازن ما
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایران / « شانگهای و دیپلماسی متوازن ما » عنوان یادداشت روزنامه ایران به قلم عبدالرضا هادیزاده نائینی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هر نظم سیاسی نیازمند ساختارهایی متناسب با همان نظم است. ساختار تک قطبی در نظام بین‌الملل ملزوماتی دارد که با ساختار چند قطبی متفاوت است. تکمیل دوران‌گذار و عبور از نظم تک قطبی امریکایی نیز به ایجاد ساختارهایی متناسب با همین مسأله نیازمند است. امریکا در زمانی که برای عبور از دنیای دو قطبی به سمت نظم تک قطبی برنامه‌ریزی می‌کرد با سیستم برتون وودز، طرح مارشال، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی و ساختارهایی از این دست تلاش داشت تا ستون فقرات نظمی مبتنی بر منافع امریکا را در جهان پیاده‌سازی کند. به بیان دیگر عبور از نظم همان زمان و نیل به نظم جدید که منافع سایر کشورها تا حد قابل توجهی در آن ذبح می‌شد، منافع قدرت‌های دیگر جهانی نیز در آن در نظر گرفته نمی‌شد و همچنین اجازه ظهور قدرت‌های جدید را نمی‌داد در گرو ایجاد ساختارهایی جدید بود که با موفقیت به سرانجام رسید.
اکنون قدرت‌های مختلف منطقه‌ای و جهانی با علم به این مسأله درصدد هستند تا زمینه‌های تسریع در دوران‌گذار نظم بین‌الملل را فراهم کرده و نظم یکجانبه گرای امریکایی را به چالش بکشند. تغییر قطب نمای سیاسی کشورهای مختلف جهان به سمت قدرت‌های غیرغربی گواه این مسأله است که نخبگان سیاسی دولت‌های مختلف به این باور رسیده‌اند که با افول هژمونیک امریکا و صعود قدرت سایر کشورها باید صورت‌بندی جدیدی را بر سیاست خارجی کشورهای خود حاکم کنند. تلاش کشورهای منطقه غرب آسیا که ده‌ها سال به‌عنوان شریک اول سیاسی و اقتصادی امریکا تلقی می‌شدند برای افزایش همکاری با کشورهای همسایه و همچنین قدرت‌های آسیایی باعث شده است تراز تجاری این کشورها با رقبای جدی امریکا پیشی بگیرد که این موضوع نشانه‌ای جدی از تغییرات سریع در دوران‌گذار است.
ایجاد سازمان همکاری‌های شانگهای، بریکس و بریکس پلاس، بانک زیرساخت آسیایی، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، پیمان‌های پولی دوجانبه و سبقت گرفتن کشورهای مختلف جهانی در استفاده از ظرفیت جاده جدید ابریشم نشان می‌دهد کشورهای مختلف تلاش دارند تا از هم‌اکنون جایگاه خود در نظم بین‌المللی جدید را مشخص کنند.
متأسفانه فهم این مسأله در ایران با یک تأخیر تاریخی رو به رو شد و منجر به آن گشت تا ایران در یک دهه گذشته فرصت همکاری با قدرت‌های نوظهور و کشورهای همسایه را تا حد قابل تأملی از دست بدهد. دولت سابق ایران با تمرکز سیاست خارجی خود بر مسأله برجام و تنش زدایی با امریکا تلاش داشت تا منافع کشور را از این مسیر تأمین کند. این ایده البته از چندین جهت دچار اشکال بود؛ از یک سو امریکا پاسخی غیرسازنده به حسن نیت ایران در سال‌های اخیر داده و از سویی دیگر ظرفیت‌های کشور در ارتباط با توسعه روابط با سایر کشورهای جهان در انتظار دستاوردهای برجام به حاشیه رفته بود. همچنین ایران که از پیشتازان مبارزه با سیطره امریکا در جهان و حرکت به سمت جهان چندقطبی بود از تحولات تاریخی زمان خود جا مانده بود.
این تجربه مهم منجر به آن شد که دولت سیزدهم با تغییر ریل سیاست خارجی، دو راهبرد رفع تحریم‌ها و خنثی‌سازی تحریم‌ها را برای بازگشت توازن به کار بگیرد. همزمان با مذاکرات رفع تحریم، توسعه و تعمیق روابط با همسایگان و قدرت‌های مختلف جهانی بخصوص قدرت‌های آسیایی در کانون سیاستگذاری‌های دستگاه دیپلماسی کشور قرار گرفت.
استقبال کشورهای مختلف جهانی از این تغییر رویکرد، خود را در اولین سفر رئیس جمهور جدید ایران به تاجیکستان و موافقت اعضای شانگهای برای عضویت دائم ایران در این سازمان بین‌المللی نشان داد. دولت توانست در اولین قدم خواسته چندین ساله عضویت ایران در شانگهای را به کرسی بنشاند و هم قفل روابط تهران و دوشنبه پس از چندین سال را بشکند. این اتفاق در نشست کنونی شانگهای در «سمرقند» نیز به همین میزان اهمیت دارد. ایران نه تنها مراحل عضویت خود در شانگهای را در نشست جدید سرعت می‌بخشد و روند عضویت سه ساله را با همراه کردن اعضای این سازمان یک ساله طی می‌کند؛ که با معاهدات دو جانبه با کشور ازبکستان سیاست همسایگی را نیز پیش می‌برد. اهمیت ویژه این سفر از آن جهت است که این سفر اولین سفر رئیس‌جمهور ایران پس از دو دهه به ازبکستان است که خود نشان از توسعه روابط همسایگی دارد. این ترمیم روابط با جهان می‌تواند منافع حداکثری از سیاست خارجی متوازن را برای کشور به ارمغان بیاورد و تهران را به‌عنوان بازیگری عملگرا، متعادل و هوشمند به جهان معرفی کند که دست دوستی سایر کشورها خود به خود به سمت ایران کشیده می‌شود. اکنون می‌توان گفت متن و حاشیه نشست شانگهای که گفت و گوهای دوجانبه با سران قدرت‌های جهانی و کشورهای همسایه همچون ازبکستان، ترکیه، روسیه و چین را به‌دنبال دارد نمادی از ترمیم روابط ایران با کشورهای جهان و بازگشت توازن به دیپلماسی ایرانی شده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/367391/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شمسایی: ازبکستان رویای فراتر از آسیا دارد

پرسپولیس به راحتی آلومینیوم و سپاهان را شکست می دهد

لیورپول با این وضع جایی در کورس قهرمانی ندارد

رکورد لیگ برتر شکست؛ بیشترین گل زده تاریخ

خیابانی: در مورد ساخت ورزشگاه، به مردم راست بگویید

هشدار تن‌هاخ به ستاره یونایتد

خیابانی: استقلال و پرسپولیس بی‌صاحب هستند

خیابانی: از جان استقلال و پرسپولیس چه میخواهید؟

بازگشت حسن یزدانی به تشک به تعویق افتاد

مهاجری خطاب به ذوالنور: از دولت و شخص رئیس‌جمهور حساب‌کشی کنید

گفت و گوی دو خواهر کول بر در سریال نون خ 5

اختلافی که پس از سال‌ها فیتیله‌اش روشن شد!

فرهاد قائمیان: تبعات منفی فرسودگی جمعیت برای جامعه مخرب است

از دلنوشته غم‌انگیز آقای پژوهشگر تا قصه یک پل موسیقایی در روسیه!

خوانندگی اختصاصی محسن یگانه برای طرفدار کوچکش

ترافیک پرحجم و روان در کندوان و هراز

رییس سازمان سنجش: برخی ابزارهای جاسوسی کنکور را در بدن کار گذاشتند

قوه قضاییه: حکم اعدام توماج صالحی بدوی و قابل فرجام خواهی در دیوان عالی است

ویدیویی از کاوشگر کنجکاوی که مناطق رسوبی در مریخ را نشان می دهد

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

کیهان مطرح کرد: اصلاح‌طلبان در کنار دلالان و رانت جویان

غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

گوشت آفریقایی و تانزانیایی در راه است

جبران فرصت‌های سوخته در رفسنجان

بازداشت یک نوجوان به ظن تدارک حمله تروریستی در المپیک

حذف تیم‌های ریکرو مردان و زنان ایران در کاپ جهانی شانگهای

ناراحتی سپاهانی‌ها از موضع‌گیری جدید در آنتن

نیمه‌نهایی با ازبکستان: همه چیز به نفع ایران

از قدرت و جذابیت لیگ ایتالیا غافلگیر شدم!

گل قیچی دیدنی جانلوکا اسکاماکا به فیورنتینا

استعلام مهم تراکتور منفی شد

ایران دفعه بعد، 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟

علی لاریجانی پیام داد

نقوی حسینی: پایداری‌ها از اصطلاح «پشم» خیلی ناراحت شدند

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

چهره ها/ واکنش همسر مهدی قایدی به شایعات

آنچه امام علی (ع) به عقیل آموخت

تصاویر کمتر دیده شده از استاد محمدرضا شجریان در جوانی

مهلت انتخاب رشته دکتری تمدید شد

وضعیت شهر حاجی آباد زیرکوه در پی شکسته شدن 2 سد خاکی

جزئیات آزمون سراسری از زبان وزیر علوم

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو

سقوط ین رکورد 34 ساله را شکست

جلسه حساس لیگ برتری‌ها برای قانون سقف هزینه

آغاز اردو از هجدهم

صالح: دیدار با قرقیزستان بهترین بازی تیم ملی فوتسال بود

سپاهان نمی‌تواند استقلال ملاثانی را دست‌کم بگیرد!

تیم دانشجویان ایران در راه مسابقات جهانی