راه ترقی

آخرين مطالب

الهام از گیاهان در فناوری‌ بازیافت و تصفیه دانش

الهام از گیاهان در فناوری‌ بازیافت و تصفیه
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / دانشمندان دانشگاه ملی استرالیا، گیاهان را منبعی الهام بخش برای بهره‌گیری از تکنیک‌های جدید در صنعت بازیافت زباله و تصفیه پساب‌ها معرفی کردند.
«مکانیسم جداسازی غشایی» در گیاهان، امکان نگهداری منابع و مواد مفید و همچنین تفکیک مواد نامفید را فراهم می‌کند. این مکانیسم ویژه، گیاه را قادر به تشخیص ماده مفید از نامفید در محلول خاک می‌سازد. از این‌رو، مشاهده چنین ساز و کاری در گیاهان می‌تواند الهام بخش «فناوری‌های جداسازی غشای صنعتی» باشد.
پساب‌ها و زباله‌ها به عنوان تهدید و خطری زیست محیطی به شمار می‌روند. توسعه شهرها و گسترش صنایع را می‌توان از جمله علل افزایش فاضلاب‌ و پسماند دانست. از این‌رو، در چند دهه اخیر، تصفیه، بازیافت و مکانیسم این دو، موضوعی حائز اهمیت است. در کشورهای توسعه یافته، تصفیه پساب و بازیافت زباله با اهداف مختلفی از جمله جلوگیری از آلودگی آب و خاک، حفظ محیط زیست و اکوسیستم‌های طبیعی، تولید کود طبیعی، تولید انرژی و کنترل و کاهش عوامل بیماری زا انجام می‌شود.
با علم و آگاهی بر اینکه فاضلاب‌ و زباله خطری زیست محیطی محسوب می‌شوند، Caitlin Byrt، استاد دانشگاه استرالیا می‌گوید: «فاضلاب جهان حاوی منابع درهم ریخته‌ای است که بسیار ارزشمند هستند، کشف چگونگی استخراج کارآمد مواد معدنی، فلزات و مواد مغذی ارزشمند از فاضلاب و در عین حال حفظ خواص آن‌ها، چالش بزرگی است که پژوهشگران با آن مواجه هستند.»
در این راستا، پژوهشگران به تازگی در مقاله‌ای با عنوان "Molecular membrane separation: plants inspire new technologies"، گیاهان را به‌عنوان منبعی الهام بخش در «فناوری‌های بازیافت زباله و تصفیه فاضلاب» معرفی کرده‌اند.
بر اساس این مقاله، گیاهان قادر هستند املاح و مواد مغذی مورد نیاز خود را از محلول خاک اطراف خود برای رشد و تکثیر جذب کنند. در این فرآیند، بدست آوردنِ آب و مواد مغذی شامل جذب عناصر مطلوب و نامطلوب از محلول خاک و سپس جداسازی مواد و منابع مفید از مواد نامفید می‌شود.
ممکن است عناصر مطلوب و نامطلوب در محلول خاک دارای خواص شیمیایی مشابهی مانند اندازه و بار باشند اما گیاهان از «مکانیسم های جداسازی غشایی» برای تمایز میان مولکول‌های مختلف که خواص شیمیایی مشابهی دارند استفاده می‌کنند. درواقع، «مکانیسم جداسازی غشایی» امکان توزیع یا نگهداری منابع و مواد مفید و همچنین تفکیک مواد نامفید را فراهم می‌کند. این مکانیسمِ ویژه، گیاه را قادر به تشخیص ماده مفید از نامفید در محلول خاک می‌سازد. در نتیجه، هماهنگی چنین مکانیسمی در میان بافت‌های مختلف گیاه، انواع سلول‌ها و غشاهای زیر سلولی، به شکل موثری بر روی تغذیه گیاه، تحمل شرایط محیطی و مدیریت انرژی تاثیر می‌گذارد.
به عبارتی، «مکانیسم‌های جداسازی غشایی» در گیاهان باعث فرآیند جداسازی تخصصی می‌شود. مشاهده چنین ساز و کاری در گیاهان می‌تواند الهام بخش «فناوریهای جداسازی غشای صنعتی» باشد و به عبارت دیگر دانش به دست آمده از مطالعه گیاهان می‌تواند به پیشرفت فناوریهای جداسازی دقیق کمک کند. فناوری‌های جداسازی، عبارت است از جذب منابع از زباله‌های صنعتی و حرکت به سوی اقتصاد سبز.
در برنامه محیط زیست ملل متحد(UNEP)، اقتصاد سبز را چنین تعریف می‌کنند: اقتصادی است که در سایه عدالت اجتماعی و زندگی انسان‌های پیشرفته پدید می‌آید، در حالی که در آن خطرها و آسیب‌های زیست‌ محیطی در کمترین میزان ممکن است. اقتصاد سبز یک اقتصاد یا توسعهٔ اقتصادی است که بر اساس توسعه پایا و آگاهی از اقتصاد بومی بنا نهاده شده‌ است. این نوع اقتصاد با هدف کاهش خطرات محیطی از اهمیت زیادی برخوردار است.
از این جهت، دانشمندان دانشگاه ملی استرالیا(ANU) از گیاهان الهام می‌گیرند تا تکنیک‌های جدیدی را برای جداسازی و استخراج مواد معدنی، فلزات و مواد مغذی ارزشمند از پساب‌های غنی از منابع ایجاد کنند. در واقع، این محققان در حال تطبیق «مکانیسم‌های جداسازی غشایی گیاهان» هستند تا بتوان این مکانیسم را در فناوری‌های بازیافت پسماندها به کار گرفت. این رویکرد راه حلی پایدار به منظور کمک رساندن به مدیریت منابع مورد نیاز و در راستای امنیت غذایی، انرژی و آب جهان است؛ راه حلی که با ارائه روشی برای بازیافت و استفاده مجدد از منابع فلزی، معدنی و مواد مغذی ارزشمند از پسماندهای مایع انجام می‌شود.
این فناوری می تواند برای طیف وسیعی از صنایع مانند کشاورزی، آبزی پروری، نمک زدایی، بازیافت باتری و معدن سودمند باشد. همچنین می‌تواند به شرکت‌ها کمک کند تا با ایجاد راهی برای تصفیه و بازیافت، رویکرد خود در مورد نحوه برخورد با زباله‌ها و فاضلاب‌ها را بازنگری کنند. این تحقیق همچنین پیامدهایی برای مناطق مستعد سیل و خشکسالی در سراسر دنیا دارد.
بر اساس تحقیقات تخمین زده می‌شود که فاضلاب جهانی کشور استرالیا دارای سه میلیون متریک تن فسفر، 16.6 میلیون متریک تن نیتروژن و 6.3 میلیون متریک تن پتاسیم است. در نتیجه، بازیابی این مواد مغذی از فاضلاب می‌تواند 13.4 درصد از تقاضای جهانی کشاورزی برای این منابع را جبران کند. همچنین مولکول‌های آمونیاک و هیدروژن از جمله مولکول‌های دیگری هستند که در فاضلاب‌ها وجود دارند و این مولکول‌ها می‌توانند برق 158 میلیون خانوار را تأمین کنند.
این روزها، با آگاهی از مخاطرات عصر صنعتی، به جای تلاش برای نابودی عوامل خطرساز محیط زیست، می‌توان از آن‌ها در جهت تولید انرژی سبز (پاک) بهره برد. از این‌رو، در کشورهای توسعه یافته فرآیند تولید انرژی از زباله‌ها و پسماندها با صرفه اقتصادی بسیار، جایگزین مناسبی برای تولید انرژی و نیز تولید کود طبیعی شناخته شده و می‌توان گفت این راهکار در صنایع مختلفی از جمله کشاورزی، آبزی پروری، نمک‌زدایی، و معدن مفید واقع شده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/388022/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پالس جدید برای انتقال محمد صلاح به عربستان

فنونی‌زاده: پرسپولیس نمونه یک تیم دونده و درنده است

شگرد گلزنی به نساجی در دست ستاره تراکتور

اصلانیان: تیم‌های پایین جدول پیش باخته برابر پرسپولیس هستند

گلر ذخیره تراکتور در مرز آمادگی

اعتراف یورگن کلوپ پس از حذف لیورپول

شورای عالی امنیت ملی، وقوع هرگونه هجوم خارجی را تکذیب کرد

خلیلی: پرسپولیس پا به پای استقلال پیش می‌رود

نبود مسیح در 3 بازی به چشم آمد

رفیعی در تاریخ لیگ جاودانه شد

علیاری: برای حریفان ذوب‌آهن آسان پنالتی می‌گیرند

دهمین بازیکن تاریخ پرسپولیس!

رفع محدودیت‌های پروازی در فرودگاه‌های کشور

بلوف حمله به ایران؛‌ کوه تهدیدات اسرائیل موش زایید

المیادین: هیچ تهاجم خارجی علیه ایران صورت نگرفته است

توضیح ارشد نظامی ارتش در مورد شنیده شدن صدای شدید در اصفهان

آخرین وضعیت سامانه‌های پدافندی و مراکز حساس نظامی و امنیتی در کشور

مقام ایرانی وقوع «حمله» در ایران را رد کرد

برقراری امنیت کامل در تاسیسات هسته‌ای اصفهان

شورای عالی امنیت ملی جلسه اضطراری تشکیل داد؟

روایت یک رسانه درباره انفجارها در آسمان اصفهان و تبریز

پروازهای مهرآباد و برخی دیگر از فرودگاه‌های کشور تعلیق شد؛ باطل شدن پروازها تا 10 صبح

منشا صدای انفجار در تبریز، شلیک پدافند بوده است

انهدام ریزپرنده‌ها؛ شرایط در اصفهان عادی است

تسنیم: هیچ گزارشی از انفجار بزرگ یا موشک در اصفهان گزارش نشده است

منابع آگاه: تاسیسات هسته‌ای اصفهان در امنیت کامل قرار دارد

شنیده شدن صدای چندین انفجار در اصفهان

المیادین: 5 هدف از سوی پدافند هوایی اصفهان رهگیری شده است

سیو برتر هفته 29 لیگ برتر پرتغال 2023/24

خلاصه بازی وستهم 1 - بایرلورکوزن 1

کمالوند: بعد از بازی تراکتور حرف های مهمی دارم

برتری رئال مادرید مقابل منچسترسیتی در ضربات پنالتی به روایت کارتون

لورکوزن ادامه می‌دهد؛ نیمه نهایی و رکورد

خنده های یورگن کلوپ در لحظات پایانی بازی آتالانتا و لیورپول و حذف از لیگ اروپا

واکنش آتالانتا به صعود تاریخی

خلاصه بازی آتالانتا 0 - لیورپول 1

جراحت سنگین داور، بازداشت و حکم جلب؛ فرجام تلخ کشتی نونهالان

آاس رم (3) 2-1 (1) میلان؛ شیطان در جهنم المپیکو سوخت

خلاصه بازی آاس رم 2 - آث میلان 1

نماشی دیگر از گلر دیوانه با دو کارت زرد!

آخرین بازی اروپایی کلوپ و لیورپول

عملکرد تیم ملی فوتسال ایران مقابل افغانستان از زبان رعدی

خاطره تیری آنری از بهترین گلی که لیونل مسی به ثمر رسانده است

وقتی آنتونیو رودیگر جهت ضربه پنالتی متئو کواچیچ را به آندری لونین نشان می‌دهد!

گل اول میلان توسط گابیا در دقیقه 85

مرغ ارزان شد

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

گل اول وستهم توسط آنتونیو در دقیقه 12

ویدئویی که سایت رهبری برای مدال آوران تیم ملی کشتی آزاد و فرنگی منتشر کرد

اخراج چلیک و ده نفره شدن آاس رم مقابل میلان