راه ترقی

آخرين مطالب

شاعران جوان غالباً حوصله عرق ریختن و کلمه‌ورزی ندارند انديشه

شاعران جوان غالباً حوصله عرق ریختن و کلمه‌ورزی ندارند
  بزرگنمايي:

راه ترقی - تسنیم / هفدهمین جشنواره شعر فجر جمعه 14 بهمن ماه برگزیدگان خود را معرفی خواهد کرد،‌ در این دوره در بخش شعر بزرگسال با 3 زیرمجموعه شعر کلاسیک،‌ شعر نو و شعر محاوره 8 اثر به عنوان نامزد نهایی معرفی شده‌اند‌، بخش محاوره نیز هیچ نامزدی نداشته است.
عباس باقری، صادق رحمانی، عبدالرحیم سعیدی‌راد، ایرج قنبری، زهرا محدثی خراسانی، جلال محمدی و سعید یوسف‌نیا داوران بخش «شعر بزرگسال» در این دوره جشنواره شعر فجر بوده‌اند.
در آستانه برگزاری اختتامیه هفدهمین دوره با صادق رحمانی شاعر و سردبیر مجله ادبی چامه که داوری آثار شعر بزرگسال به ویژه در حوزه شعر نو در این دوره را برعهده داشته،‌ گفت‌وگو کرده است. وی در این گفت‌وگو بیشتر متمرکز بر مجموعه شعرهای نو بود و معتقد است که فضای شعرهای نو در سال 1400 به سمت فضای بی‌رنگی می‌رود. این گفت‌وگو به شرح ذیل است‌:
در بخش شعر نو با چه ویژگی‌هایی در کتاب‌هایی که در سال 1400 منتشر شده‌اند،‌ روبرو هستیم؟
به هنگامی که ویژگی‌های شعر نو (سپید و نیمایی) را در طی این سال‌ها نگاه می‌کنیم، در می‌یابیم که شعر نو ، از عصر پس از انقلاب تا به امروز سه ویژگی اساسی را تجربه کرده است. اول تجربه شعرهای فعال و حماسی، دوم تجربه شعرهای رمانتیک منفعلانه و سوم شعرهای فردگرایانه که انعکاسی است از درون شاعر. یعنی ما در طی این چهل سال این سه سبک شعر را پشت سر گذاشته‌ایم.
 هر کدام از این سبک‌ها را می‌توان بر اساس تمایز‍‌های زبانی، بلاغی و اندیشه‌ای بررسی کرد. شاعر شعر نو برای بیان حساسیت‌هایش در مواجهه با جهان و جامعه‌اش باید صادق باشد و شعرش گزارشی باشد از تغییرات و تحولات اجتماعی.
شاعرانی که کتاب‌هایشان در این دوره بررسی شد، در حوزه زبان شاخصه خاصی نداشتند
کتاب‌های ارزیابی شده در این دوره از جشنواره نشان از فضایی بی‌رنگ در شعر نو دارد. مجموعه‌شعرهایی که ارسال شده بود بیانگر این بود که شاعر با روح زمان و تغییرات زمانه هماهنگ نیست، بلکه شعرها بیان‌کننده احساس‌های درونی و انعکاسی از فردیت شاعر را با خود دارد. وقتی چنین باشد تقریباً شعرها در یک فضای فکری مشابه سیر می‌کند.
ارزیابی شما از کتاب‌ها به لحاظ مضمون اشعار‌، موضوع،‌ زبان و فرم چگونه است؟
باید بگویم، شاعرانی که کتاب‌هایشان در این دوره بررسی شد، در حوزه زبان شاخصه خاصی نداشتند. گاهی شاعر با استفاده از کلمات و واژه‌هایی نشان می‌دهد که چه نوع گفتمان فکری و ایدئولوژیک را دنبال می‌کند، در این هنگام خوانندگان حرفه‌ای شعر نو به خوبی می‌توانند دریابند که موقعیت زبانی و تفکری که پشت آن قرار گرفته چیست؟، به کدام تحولات اجتماعی ارجاع دارد؟ در این صورت است که می‌شود فهمید که نگاه فلان شاعر به چه بخشی از گفتمان اجتماعی یا مذهبی تعلق دارد.
مجموعه‌ شعرها کمتر رنگ و بوی انقلابی، مذهبی و ایدئولوژیک داشتند
مجموعه‌ شعرها به طور عام کمتر رنگ و بوی انقلابی، مذهبی و ایدئولوژیک دارند و به همین جهت بود که گفتم شعرهای این دوره بی‌رنگ هستند. رنگ شعرهایی با گفتمان انقلابی سرخ است. این رنگ در دهه هشتاد به خاکستری گرایید و امروزه شعرها به سمت بی‌رنگی گرایش پیدا کرده است. این موضوع را می‌توان هم در مضامین انتخابی شاعران پیدا کرد و هم در زبان و فرم.
اگر شاعر بتواند از پل دغدغه‌های فردی به سمت تجربه‌های فراگیر و اجتماعی عبور کند، کار بزرگی انجام داده است
زبان شاعرها به طور غالب به سمت‌ سهل‌انگاری زبانی پیش می‌رود، به صورتی که نمی‌توانیم تشخیص دهیم که زبان به کار رفته در شعر چه مقدار تند و تپنده است، یا چه اندازه نا آرام و پرشتاب و چه مقدار قطعیت در آن وجود دارد. در خصوص فرم نیز ساختار متمایزی در بررسی کتاب‌ها به چشم نمی‌آید. همه ویژگی‌های نهفته در شعر حالت طبیعی دارند و خروج از نُرم و طبیعت زبان به جز در کارهای یکی از شاعران دهه هفتاد که پنج شش دفتر شعر از ایشان بررسی شد در دیگر مجموعه‌ها شاخص نبود و شاعران جوان غالباً حوصلۀ عرق ریختن و کلمه‌ورزی ندارند.
آیا موضوعات به دغدغه‌های شخصی شاعر بیشتر اشاره داشتند،‌ یا فراتر از آن رفته و همگام با دغدغه‌های اجتماعی انسان معاصر بوده است؟
در جلسه اول بررسی از دو هزار و اندی مجموعه شعر در بخش شعر نو، به صد و چند مجموعه شعر رسیدیم، زیرا با یک نگاه می‌شد فهمید که چه مقدار این مجموعه به آرمان نهایی نزدیک یا دور است. اگر شاعر بتواند از پل دغدغه‌های فردی به سمت تجربه‌های فراگیر و اجتماعی عبور کند، کار بزرگی انجام داده است.
اما آن‌چه در این مجموعه‌ها مطالعه کردیم، صرفاً تجربه شخصی شاعر است که راه به اجتماع نمی‌برد. همین موضوع فرق بین شاعرهای نوآمده و شاعران با تجربه است که دغدغه‌های درونی‌اش را گویی برای همه مردم گفته است.
نقطه ضعف کتاب‌های شعر منتشر شده در بخش شعر نو از نظر شما چه بود؟
آسیبی که به وجود آمده است این است که هر شاعر نوآمده‌ای به هنگامی که حساب‌هایی در فضای مجازی دارد و شعرهایش را بدون گذر از فیلتر نقد عالمانه منتشر می‌کند و پیام‌های تعارف‌آمیز تحویل می‌گیرد
باید عرض کنم که گروه داوری، همه شعرهایی را که در سال 1400 منتشر شده بود، را در دست بررسی قرار نداده، فقط مجموعه‌شعرهایی را که به جشنواره رسیده بود با دقت و چند لایه بررسی کرد. به نظر من یک شعر وقتی خوانده می‌شود باید در ذهن خواننده تأثیرگذار باشد. شعر باید ذهن را به واکنش وا دارد. در بین شعرهایی که خواندیم کمتر شعری را دیدیم که انرژی و حرکت داشته باشد. گاه یک شعر از یک مجموعه، چنین خصوصیتی داشت و هنگامی که کل شعرها را مطالعه می‌کردیم آن شعر خاص را هم کم‌رنگ می‌کرد. ضعف در اندیشه و گفتمان نهفته در کلمات، ضعف در زبان و ساختار نحوی و ضعف در فرم و در نهایت ضعف در تألیف به چشم می‌آمد. البته شاید به این دلیل باشد که بسیاری از شاعرهای جوان، تجربه‌ شعر کلاسیک و یا شعر نیمایی را در کارنامه خود ندارند.
در سال‌های اخیر روند رو به رشد انتشار کتاب‌های شاعران از یک سو نوید پیدا شدن استعدادهای درخشان در این عرصه را می‌دهد و از سوی دیگر ما با حجم کثیری از آثار بی‌مایه و زرد روبرو هستیم که نگران‌کننده هستند‌، در بخش شعر نو وضعیت چگونه بود؟
طبق آمار خانه کتاب بیش از 5 هزار مجموعه شعر و دیوان و درباره شعر چاپ و منتشر می‌شوند. ما از بین همه این‌ها به سه تا چهار مجموعه خوب می‌رسیم که به خواندن می‌ارزد. آسیبی که به وجود آمده است این است که هر شاعر نوآمده‌ای به هنگامی که حساب‌هایی در فضای مجازی دارد و شعرهایش را بدون گذر از فیلتر نقد عالمانه منتشر می‌کند و پیام‌های تعارف‌آمیز تحویل می‌گیرد، امید اندکی برای استعداد فوق‌العاده قابل تصور است. استعدادهایی در این سال‌ها معرفی شده‌اند، اما توان ادامه را در آن‌ها نمی‌بینیم. به هر حال هر شاعر مستعدی، نقطه شروع خوبی دارد. این نقطه شروع باید به نقطه اوج برسد و به اندازه‌ای ادامه بدهد که به شاعری شناخته‌شده و صاحب‌سبک تبدیل شود. با این همه نباید از سابقه لطف ازل نومید بود. بی‌گمان چهره‌‌هایی در آینده وضعیت شعر را درخشان‌تر از امروز خواهند کرد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/388523/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

عربستان اسپانسر فیفا شد!‏

پرفسور کروس آلمان را قهرمان اروپا می‌کند

وینیسیوس: وقت قهرمانی دوباره رئال در ‏CL‏ است

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

مافیای موسیقی در ایران فقط برای موسیقی پاپ هست؟

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟