راه ترقی

آخرين مطالب

میدل ایست آی: آیا اتحاد دولت های عربی و اسرائیل علیه ایران پایان می‌یابد؟ نوشتارها

میدل ایست آی: آیا اتحاد دولت های عربی و اسرائیل علیه ایران پایان می‌یابد؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
امیر مخول- رئیس اتحادیه جامعه عربی در حیفا است- میدل ایست آی| سیاست منطقه‌ای اسرائیل از دیرباز مبتنی بر هژمونی، برتری‌طلبی و استکبار بوده است. "شیمون پرز" و "بنیامین نتانیاهو" رهبران اسرائیل اغلب مفهوم اتحاد مبتنی بر "مغز اسرائیل و پول اعراب" را تکرار کرده‌اند در حالی که مفهوم حفاظت از رژیم‌های عربی با فناوری‌های اطلاعاتی اسرائیل و استراتژی‌های صلح اقتصادی را نیز ترویج کرده بودند.
هدف همواره دو موضوع بود: دستیابی به عادی سازی و تقویت نفوذ منطقه‌ای اسرائیل و تسریع ناپدید شدن آرمان فلسطین. اسرائیل به دنبال یک استراتژی چند جانبه است: اتحاد منطقه‌ای تحت نظارت آمریکا به دنبال اعلام جنگ علیه ایران و سرنگونی نظام سیاسی آن کشور.
با این وجود، از آنجایی که اتحاد عربی خلیج فارس در جنگ یمن فرسوده شده تلاش‌های اسرائیل برای جلب نظر یک متحد عرب که قصد جنگ با ایران را داشته باشد با شکست مواجه شده است. اسرائیل آرزوی خود را برای "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی (که او را متحد احتمالی آینده می‌داند) به منظور جایگزینی پدر پیرش "ملک سلمان" پنهان نکرده است. با این وجود، برخلاف میل اسرائیل تعدادی از کشور‌های حاشیه خلیج فارس از جمله کویت و امارات متحده عربی و به دنبال آن عربستان سعودی در ماه جاری کانال‌های دیپلماتیک، اقتصادی و امنیتی را با تهران بازگشایی کرده‌اند.
بازار

راه ترقی

اسرائیل با در نظر گرفتن سرنگونی نظام سیاسی ایران به عنوان یک اولویت در ماه ژانویه سرلشکر "ایال ضمیر" را که در امور ایران تخصص دارد به عنوان مدیرکل وزارت امنیت آن کشور منصوب کرد. با این وجود، موازنه‌های قدرت خلیج فارس و منطقه بیش از آن قوی است که اسرائیل و خواسته هایش یا نظریه‌های استکباری آن را تحقق بخشد.
عدم وجود متحدان
از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین و تاثیرات متعاقب آن بر اقتصاد جهانی کشور‌های حاشیه خلیج فارس به ویژه صادر کنندگان عمده نفت ترجیح داده‌اند روی موضع آمریکا شرط بندی نکنند و از مشارکت در تحریم‌ها علیه روسیه خودداری کنند. در عوض، آنان همکاری خود را با مسکو برای حفظ قیمت نفت تقویت کرده و در عین حال روابط تجاری و اقتصادی گسترده شان را با چین تقویت نموده اند. این موارد منافع حیاتی بالاتری هستند که اسرائیل هر اندازه نیز که تلاش کند نمی‌تواند آن را دور بزند.
برای اسرائیل توافق ایران و عربستان سعودی به منظور عادی سازی روابط تحت نظارت دولت چین بهای راهبردی و در ابعاد منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد داشت چرا که نفوذ منطقه‌ای اسرائیل را محدود می‌کند و مفهوم اتحاد اعراب و اسرائیل علیه ایران را از بین می‌برد. علی‌رغم آن که اسرائیل به دنبال تقویت روابط با کشور‌هایی مانند ایتالیا، آلمان، بریتانیا و فرانسه در تلاش برای ایجاد یک محور بین‌المللی و منطقه‌ای ضد ایران بوده؛ آگاه است که بازیگران بین‌المللی متقاعد نشده‌اند که چنین پروژه‌ای بدون تصمیم قاطع امریکا عملی نخواهد شد.
علاوه بر این، اختلال در صادرات نفت، گاز و غلات ناشی از جنگ اوکراین اروپا را از انجام هرگونه اقدام نظامی که باعث تشدید بحران انرژی می‌شود باز خواهد داشت؛ بنابراین تعجب آور نبود که اتحادیه اروپا به سرعت از توافق عربستان و ایران استقبال کرد و آن را برای ثبات منطقه و حل مناقشه حیاتی تلقی نمود.
در عین حال، توافق ایران و عربستان می‌تواند به انحصار هسته‌ای اسرائیل پایان دهد و در را برای سایر کشور‌های منطقه به منظور دستیابی به قابلیت‌های هسته‌ای باز کند. به گفته رسانه‌های آمریکایی عربستان سعودی به دنبال تایید واشنگتن برای توسعه برنامه هسته‌ای غیرنظامی به عنوان بخشی از بهای عادی سازی بالقوه روابط با اسرائیل است. کشور‌های دیگر در شام و شمال آفریقا مانند مصر ممکن است به دنبال انجام همین کار باشند.
این امر کارایی مهم‌ترین نیروی بازدارنده اسرائیل را در بلند مدت کاهش می‌دهد و نفوذ منطقه‌ای آن را تهدید می‌کند و به طور بالقوه اثربخشی کلی توافق ابراهیم را محدود می‌کند.
توازن و تعادل ظریف
این احتمال که توافق عربستان و ایران ممکن است منجر به ایجاد روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی و اسرائیل شود را نمی‌توان رد کرد. با این وجود، با توجه به اینکه اسرائیل دیگر به عنوان یک چتر امنیتی برای حفاظت از خلیج فارس و هم چنین جایگزینی برای ایالات متحده نیست زمینه آینده چنین معاملاتی متفاوت خواهد بود. در معادلات منطقه‌ای که در حال حاضر در حال شکل‌گیری است اسرائیل نه بازیگری حیاتی می‌باشد و نه یک ضرورت امنیتی.
عربستان سعودی بر اساس چشم‌انداز جدید ریاض به دنبال نقش رهبری کنندگی‌اش در هر دو سطح منطقه‌ای و بین‌المللی است که تحت تأثیر قدرت و نفوذ اقتصادی خود قرار دارد. این کشور قادر به مذاکره در مورد تعادل و توازن ظریف جهانی است که از حالت تک قطبی به کثرت گرایانه در حال تغییر است.
کشور‌های خلیج فارس به عنوان اقتصاد‌های نوظهور در شناسایی و تحلیل ویژگی‌های مرحله انتقالی نظام بین‌المللی فعال هستند. آنان سعی می‌کنند موضعی را اتخاذ کنند که بتواند از منافع شان محافظت کند در حالی که سایر بازیگران بر سر نفوذ و هژمونی می‌جنگند. در عین حال، اسرائیل نگران است که توافق پکن بتواند راه را برای حل و فصل جنگ یمن هموار سازد. این درگیری فرصت بزرگی را برای اسرائیل به وجود آورده تا نفوذ خود را در دریای سرخ و دریای عرب افزایش دهد و خطر این توافق مانع از تلاش‌های اسرائیل برای ایجاد پایگاه نظامی در منطقه می‌شود.
نگرانی دیگر برای اسرائیل توافق جدید طائف در لبنان است که دو طرف آن عربستان سعودی و ایران خواهند بود و ثبات رژیم و اقتصاد لبنان را تضمین می‌کند. فروپاشی لبنان همواره به نفع اسرائیل بوده است. در واقع، بحران بین‌المللی اسرائیل امروز به قدری عمیق است که اتهامات پیاپی بین دولت نتانیاهو و دولت سلف آن تحت رهبری یائیر لاپید و نفتالی بنت در مورد این که چه کسی مسئولیت این شکست استراتژیک را بر عهده دارد برانگیخته است.
تغییر استراتژی‌ها
احیای روابط ایران و عربستان که در سال 2016 قطع شد دلیل دیگری است که نشان می‌دهد مفهوم "جاده واشنگتن از تل آویو می‌گذرد" دیگر کاربرد ندارد. استراتژی مبتنی بر تایید واشنگتن و تل آویو نمی‌تواند امنیت و ثبات منطقه را حفظ کند بلکه خطر تضعیف آن را به دنبال خواهد داشت.
در واقع، برای تضمین موفقیت توافق پکن و توسعه آن رهبران عرب باید استراتژی‌های خود را در قبال قدرت‌های تاثیرگذار چه در سطح منطقه و چه در سطح بین المللی مورد بازنگری قرار دهند. منافع ملی اعراب مستلزم بازنگری دقیق در موقعیت اسرائیل در معادلات منطقه‌ای و کاهش نفوذ آن است.
از سوی دیگر برای فلسطینیان توافق ایران و عربستان فرصتی است که چشم انداز‌های تازه‌ای را در مبارزه‌شان برای دستیابی به حقوق مشروع شان می‌گشاید. از آنجایی که افراط گرایان سکاندار رهبری اسرائیل امروز با یک بحران بزرگ روبرو هستند تغییرات مستمر در ساختار نظام بین‌الملل مستلزم مشارکت فعال کشور‌های عربی منطقه است که می‌توانند سازوکار‌های جدیدی را برای جلوگیری از توسعه‌طلبی، افراط گرایی و نژادپرستی اسرائیل ایجاد کنند.
امیرمخول نویسنده این مقاله در سال 2010 میلادی توسط سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل (شین بت) به اتهام جاسوسی برای حزب الله لبنان دستگیر شد. به گزارش شین بت مخول در جریان بازدید از کشور‌های عربی با یکی از عوامل شناخته شده حزب الله ملاقات کرد و برای جاسوسی علیه اسرائیل به خدمت گرفته شد. او بر اساس اعترافات اش محکوم شناخته شد اعترافی که در زیر شکنجه گرفته شده بود. عفو بین‌الملل این محکومیت را "رخدادی بسیار آزار دهنده" توصیف کرد و از مقام‌های اسرائیلی خواست به "آزار و اذیت فعالان حقوق بشر فلسطینی" پایان دهند و اعلام کرد نگرانی زیادی در مورد شکنجه و بدرفتاری با او دارد. مخول در سال 2019 میلادی از زندان آزاد شد. "عصام مخول" برادر او در فاصله سال‌های 1999 تا 2006 میلادی عضو کنست به نمایندگی از حزب حداش بود. در آوریل 2010 میلادی فرمان ممنوعیت خروج مخول از کشور صادر شد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/503915/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار سازمان بازرسی به جهاد کشاورزی برای تنظیم بازار کالاها

بازار سرد قیمت‌ها در گرم‌ترین روزهای سال؛ سکه بدون تغییر ماند

خبرنگاران فوتبال‌نویس در تست‌های پزشکی ایفمارک

اولین حذف شده کاروان ایران از المپیک 2024

حذف محمد فتوحی با شکست مقابل شمشیرباز مکزیکی

گواردیولا: کاش این ستاره از سیتی نرود!

المپیک صلح با یک خون‌آشام!

جلسه دومین گلر پرسپولیس برای جدایی

ادامه آشفتگی در کشتی هند و شانسِ کم امان

اطمینان بروکس از برتری مقابل یزدانی در مسابقات کشتی

اتهام دوباره بیرانوند به سلطان پرسپولیس!

لیگ دو جذاب‌تر از لیگ برتر!

ترکیب هیئت‌‎رئیسه سه کمیسیون مجلس خبرگان مشخص شد

آزادی‌خواه، نماینده مجلس: آقای پزشکیان در هماهنگی کامل با مجلس و شخص آقای قالیباف است

عضو شورای راهبری: فهرست وزرا تا 3 روز آینده تقدیم رئیس‌جمهور منتخب می‌شود

فلاحت‌پیشه: پزشکیان بداند هرگونه گران‌سازی، پوست خربزه زیر پای دولت است

واکنش ابطحی به تاکید افراطیون اصولگرا برای استفاده پزشکیان از همه جناح‌ها

فروش یک هفته سینما به بیش از 34 میلیارد رسید

پخش زنده مراسم «تنفیذ حکم ریاست جمهوری» از شبکه یک

موزیک ویدئوی زیبای سریال «در انتهای شب» با صدای محسن چاوشی

اقدامات اورژانسی در زمان گرمازدگی

کلاهبرداری عجیب در یک پمپ بنزین

6200 سال پیش خشکسالی شدید خاورمیانه را در بر گرفت!

اولین قلب تیتانیومی جهان با موفقیت در بدن انسان کاشته شد

در شکاف سینه پنهان کرده‌ام صد ناله را

سرخوردگی بی‌بی در واشنگتن

حراج چهلم شمش طلا لغو شد

توصیه‌های اقتصادی نمایندگان بخش خصوصی به رئیس جمهور منتخب

رئیس سازمان هواپیمایی: شهریور 1400 از 13 هواپیمای برجامی فقط3 هواپیما فعال بود

حرکات نمایشی کودک خردسال با توپ فوتبال در خیابان

اسکوچیچ با تاج آشتی کرد

صف طولانی برای تماشای مسابقات شمشیربازی المپیک

تکذیب قراردادی سه برابری دانیال و تراکتور

حضور تراکتوری‌ها در ایفمارک

اولین ملاقات اسکوچیچ با تاج پس از جام جهانی 2022

رده چهارم فاطمه مجلل در دور اول قایقرانی روئینگ 2000 متر

بیرانوند: کار پرسپولیس غیراخلاقی بود، شکایت می‌کنم!

شناگران کره‌ای دهکده بازی‌ها را با ناراحتی ترک کردند

سناتور ضد ایرانی، رشوه بگیر از آب درآمد!

عرب سرخی: باید کسانی که با بکارگیری زنان در کابینه مخالف هستند از سر راه برداریم

زندگی کمدین مشهور 98 ساله سوژه مستند شد

«مهران مدیری» برنده هم نباشد، برند هست!

انتقاد تند روزنامه اصولگرا از تجمع حجاب در ورزشگاه آزادی

هشدار قوه قضائیه نسبت به اجاره کارت‌های بانکی

الزامات شکوفایی فرهنگی از زبان وزیر ارشاد

رانش زمین در اتیوپی 500 کشته برجای گذاشت

زبانی که صحبت می‌کنیم بر سرعت درک رنگ توسط مغز ما تأثیر می‌گذارد

شعرخوانی از رشید کاکاوند

زمین خوردن دولت پزشکیان به نفع هیچ کس نیست

افزایش تقاضای مصرف برق درپی افزایش بی‌سابقه دما