راه ترقی

آخرين مطالب

ردپای جنگ هشت ساله در ادبیات کودک و نوجوان انديشه

ردپای جنگ هشت ساله در ادبیات کودک و نوجوان
  بزرگنمايي:

راه ترقی - وینش/ جنگ مسلماً تاثیر واضح و آشکاری روی زندگی کودکان و نوجوانانی گذاشت که آن را تجربه کردند. کودکان آن روز که حالا کودکی خود را با صدای آژیر خطر به یاد می‌آورند و نوجوانانی که شناسنامه‌های خود را برای رفتن به جبهه دستکاری کردند، تاثیرش را فراموش نمی‌کنند. کودکان و نوجوانان نسل‌های بعدی نیز با خاطره این جنگ درگیر بودند. اما این جنگ هشت‌ساله در ادبیات کودک و نوجوان چه بروز و ظهوری داشت؟ در این مطلب مریم محمدخانی در پی پاسخ این سوال، به سه نمونه موفق از حضور جنگ در رمان‌های نوجوان اشاره می‌کند.
کمی بیش از سی سال از جنگ هشت ساله‌ی بین ایران و عراق می‌گذرد، جنگی که بی‌تردید بر زندگی کودکان و نوجوانان بسیاری تاثیر گذاشت، از نوجوانانی که برای مبارزه و رفتن به جبهه شناسنامه‌شان را دستکاری کردند گرفته تا مهاجرت و بی‌خانمانی که دامان خانواده‌های بسیاری را گرفت. کودکان و نوجوانان بسیاری عزیزان‌شان را در این جنگ از دست دادند و تلخی‌هایی را تجربه کردند. بنابراین گشتن به دنبال انعکاس این وضعیت در ادبیات کودک و نوجوان بی‌حاصل نیست، مخصوصا در دهه‌ی اخیر به آثاری برمی‌خوریم که هر چه از فضای ایدئولوژیک دهه‌ی شصت فاصله گرفته‌اند، تصاویر متفاوتی را انعکاس داده‌اند. در اینجا به معرفی چند نمونه از این کتاب‌ها می‌پردازیم.
هستی (نویسنده: فرهاد حسن‌زاده/ ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان/ چاپ اول: 1389/ 264 صفحه/ 11500 تومان)

راه ترقی

این رمان نوجوان که از زاویه‌ی اول شخص روایت می‌شود داستان هستی است، دختر نوجوانی که دوست ندارد دختر باشد! عاشق لباس‌ها و بازی‌هایی است که جامعه پسرانه می‌شماردشان و عاشق فوتبال. سر همین فوتبال بازی کردن است که دستش شکسته و مجبور است سرزنش‌های پدر را تحمل کند. هستی و پدرش رابطه‌ی خوبی ندارند و مادر هستی مجبور است مدام بین آن‌ها وساطت کند. آن‌ها در آبادان زندگی می‌کنند و منتظر تولد یک نوزاد هم هستند تا به خانواده‌شان اضافه شود. درست است به دلیل دردسرهایی که هستی هر چند وقت یک‌بار به بار می‌آورد زندگی خیلی آرامی ندارند اما شروع جنگ همین آرامش نصفه و نیمه را هم می‌گیرد. حالا دیگر آبادان امن نیست، ممکن است خانه‌شان هر لحظه بمباران شود و اطرافیان هستی دانه به دانه به جنگ می‌روند، مثل دایی جمشید که رابطه‌ی خوب و نزدیکی با هستی دارد.
بازار

راه ترقی


این داستان فقط داستان خانواده‌ای نیست که بر اثر جنگ از هم می‌پاشد، داستان خانواده‌ای است که در جنگ مفاهیم تازه‌ای را کشف می‌کند، مثل شجاعت. هستی غم را، خشم را، عشق را، استیصال را، نگرانی را و … در عمیق‌ترین شکل ممکن تجربه می‌کند و در آخر کتاب با دختری روبه‌رو هستیم که از دست دادن را تجربه کرده، ایستاده و فریاد زده: «وای خاله…چی شد؟ همه‌اش ترکید؟ رمبید رو سرمون؟ آسمونه نگاه کن، دلت نگرفت از سیاهیش؟ ئی آسمون سیاه نیست، چرکه، کثیفه. ئی همون آسمونیه که توش طیاره‌هامونه هوا می‌کردیم؟ پس کی می‌خوایم برگردیم سر خونه‌ی اول؟ سر همون جایی که بودیم…»
شب به خیر فرمانده (نویسنده: احمد اکبرپور/ تصویرگر: نرگس محمدی/ ناشر: افق/ چاپ اول: 1394/ 24 صفحه/ 7000 تومان)

راه ترقی

این کتاب تصویری حاصل مسابقه‌ای است که یونیسف و شورای کتاب کودک ایران برگزار کرده بودند. این کتاب در سال 94 با تصویرگری جدید در قالب کتاب‌های تصویری نشر افق به چاپ رسید.
شب به خیر فرمانده داستان پسرکی است که مادرش را در جنگ از دست داده، یک پا ندارد و از پای مصنوعی استفاده می‌کند و پدرش دوباره ازدواج کرده است. پسرک در اتاقش مشغول بازی است. با خود یک بازی جنگی می‌کند و سعی دارد سربازهای دشمن را بکشد تا انتقام مادرش را از آن ها بگیرد.
خلاصه‌ی کوتاه این کتاب تلخ است و سیاه، اما همراهی تصویر با این داستان و قدرتی که دنیای خیال به پسر بخشیده فضا را کمی تلطیف می‌کند و به خواننده کمک می‌کند سیاهی نفس‌گیر را تاب بیاورد. کمک می‌کند تا همراه پسرک حرکت کند و از زاویه‌ای تازه به مفهوم دشمن نگاه کند.
اهمیت این کتاب به نمایش گذاشتن وضعیت کودکان در فضای بعد از جنگ است، کودکانی که به دلایل مختلف درگیر مشکلاتی شده‌اند و گاه هیچ کمکی برای پشت سر گذاشتن آسیبی که به آن‌ها وارد شده است ندارند. علاوه بر این، شب به خیر فرمانده به تقویت حس همدلی در مخاطب کمک می‌کند و او را تشویق می‌کند خودش را جای دیگران بگذارد، شاید مفهوم دوست و دشمن تغییر کند.
عاشقانه‌های یونس در شکم ماهی (نویسنده: جمشید خانیان/ ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان/ چاپ اول: 1390/ 7300 تومان/ 168 صفحه)

راه ترقی

شاید ادعای گزافی نباشد اگر جمشید خانیان را فرم‌گراترین نویسنده‌ی رمان نوجوان ایران بدانیم. عاشقانه‌های یونس در شکم ماهی هم با یک بازی فرمی پیش می‌رود. داستان دختر نوجوانی به اسم سارا که عاشق نوازندگی پیانوست و چیزی عزیزتر از پیانویش، کوکو نمی‌شناسد. اما جنگ که شوخی ندارد! سارا و خانواده‌اش مجبورند شهرشان را ترک کنند، سارا تمام تلاشش را می‌کند که هر جا می‌رود کوکو را هم همراه خودش ببرد، اما وقتی بین نجات جان یک انسان و سوار کردن او پشت وانت و رها کردن کوکو در بیابان مجبور به انتخاب می‌شود، معلوم است که باید از پشت وانت کوکو را تماشا کند که وسط بیابان ایستاده و شاید بمبی هم به او بخورد و سارا از بین رفتنش را ببیند. برای همین است که سارا از یونس دل خوشی ندارد، همان پسری که با بی‌بی‌اش در بیابان جلوی ماشینشان سبز شدند و او مجبور شد کوکو را رها کند. سارا در لبه‌ی بین عشق و نفرت گیر کرده، عشقی نوجوانانه که آرام آرام در دلش پا می‌گیرد.
ویژگی مهم این کتاب پرداختن به دغدغه‌های دختر نوجوانی از طبقه‌ی متوسط در بحبوحه‌ی جنگ و مبارزه است. دختری جنوبی که نوازندگی حرفه‌ای پیانو رویای زندگی‌اش است اما ناگهان خود را در وضعیتی می‌بیند که چیزی جز حفظ جان اهمیتی ندارد. شاید پیانوی سارا نماد آرزوهای نوجوانی‌اش باشد که پشت سرش جا مانده، و روبه‌روی سارا عشقی است که جنگ آن را هم می‌رباید. جمشید خانیان در این کتاب از چیزهایی حرف می‌زند که جنگ از آدم‌ها می‌گیرد و از چیزهایی که به آدم‌ها می‌بخشد: چیزهایی چون از دست دادن، چون جا گذاشتن و چون اندوه.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/704321/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایزد سیف‌الله‌پور: همه می دانند که در این دوره از مسابقات مظلوم ترین تیم باشگاه نساجی بود، ولی بحث ما چیز دیگری است

امیرمهدی علوی: بازی ایران - کره شمالی در مشهد با حضور بانوان برگزار می شود

آمار جالب پنالتی ها در لیگ بیست و چهارم

جملات قصار و عجیب و باورنکردنی جالب محمد فنایی داور بازنشسته درباره var

مربی استقلال در ایستگاه صلواتی

خلاصه بازی میلان 3 - بولونیا 1

شرط عجیب رونالدو برای تمدید: اخراج پیولی!

کونسیسائو: تمدید نه، الان زمان قهرمانی میلان است

جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا؛ جنگ صدرنشینی ایران و ویتنام

پشیمانی مدیران بایرن؛ نباید گراونبرخ را می‌فروختیم!

ضیایی: ابطال مجوز استقلال به من ربطی ندارد

ایزد سیف‌الله‌پور: شرکت هواپیمایی وارش برای همه تیم ها بلیط می گیرد و همه هم پولش را پرداخت می کنند

محمد مومنی: اینکه حرف واهی در رسانه ملی بزنی، برای ما جایگاهی ندارد، سند ما قوه قضاییه است

کارشناسی داوری استقلال - چادرملو اردکان

میکروفن رو به سردار بدهید: بالا بالا بالا!

توتونچی: در چندهفته چه بلایی سر سپاهان آمد؟

سیاست مذاکراتی جدید آمریکا؛ به مرگ بگیر تا به تب راضی شود/ صحبت‌های ویتکاف جنجالی شد

تیم ملی چوگان ایران راهی جام جهانی شد

مومنی: به ارکان قضایی پاسخگو هستیم نه باشگاه نساجی

سیف‌الله‌پور: چون یک سال گذشته مس نباید مجازات شود؟

قلعه‌نویی: به‌عنوان سرگروه صعود کنیم تا در سید 2 باشیم

نساجی هنوز زنده‌ است!

توتونچی: دنبال‌ چه هستید که استقلال نتیجه نمی‌گیرد؟

گل زیبای ریکاردو اورسولینی به میلان؛ میلان 0_1 بولونیا

جشن قهرمانی تیم شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

انتقاد مهدی توتونچی به صحبت‌های آذری جهرمی، درباره پخش بازی استقلال و چادرملو در شبکه نسیم

گزارشی از پیام رهبر انقلاب به همایش یکصدمین سالگرد تاسیس حوزه علمیه

عمان: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا یکشنبه در مسقط برگزار می شود

ویتکاف: موضع ما درباره ایران نداشتن غنی‌سازی است

سقوط 8 تن از اعضای یک خانواده در چاه کشاورزی؛ 7 نفر جان باختند

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

صیادمنش با گل غیبت شد!

امسال یکی از بدترین سال های فوتبالی استقلال بود

علیدوستی، پیشکسوت تیم ملی فوتبال: مطالعه میکنم، مینویسم و از فوتبال گذر کردم

صحبت رییس معاون ورزشی جزیره کیش در حاشیه دیدار خیریه تیم ملی پیشکسوتان و منتخب جزیره کیش

صحبت های رییس سازمان منطقه آزاد کیش در حاشیه دیدار خیریه تیم ملی پیشکسوتان و منتخب جزیره کیش

ضیایی، مدیر سابق آکادمی استقلال: تا آخر برج 3 با استقلال قرارداد دارم

اخراج مردی که آخرین حذف تراکتور را رقم زد!

انفجار دیرهنگام مهاجم مشهور فوتبال ایران!

جواد خیابانی استاد دانشگاه شد

تیم منتخب بوندسلیگا در تسخیر شاگردان کمپانی!

دانشجوی ایرانی پس از 40 روز بازداشت، تصمیم به ترک آمریکا گرفت

نماینده ترامپ: ایران نه می‌تواند غنی‌سازی کند، نه سانتریفیوژ داشته باشد

کاخ سفید: ترامپ هنوز تصمیمی برای تغییر نام «خلیج فارس» نگرفته است

از بلاتکلیفی سینماهای قدیمی تا یادآوری خلیج همیشه پارس در سینما

درخواست شلاق برای هانیه توسلی و ترانه علیدوستی توسط تهیه کننده معروف!

رضا بابک و بهرام شاه محمدلو به اکران یک فیلم آمدند

استوری بی نظیر محسن چاوشی درباره خلیج‌فارس

قطعه «گل سنگم» استاد انوشیروان روحانی با پیانوی سامان احتشامی

اجرای احساسی قطعه «اسکله» از محسن یگانه در کنسرت اروپا