راه ترقی

آخرين مطالب

ردپای جنگ هشت ساله در ادبیات کودک و نوجوان انديشه

ردپای جنگ هشت ساله در ادبیات کودک و نوجوان
  بزرگنمايي:

راه ترقی - وینش/ جنگ مسلماً تاثیر واضح و آشکاری روی زندگی کودکان و نوجوانانی گذاشت که آن را تجربه کردند. کودکان آن روز که حالا کودکی خود را با صدای آژیر خطر به یاد می‌آورند و نوجوانانی که شناسنامه‌های خود را برای رفتن به جبهه دستکاری کردند، تاثیرش را فراموش نمی‌کنند. کودکان و نوجوانان نسل‌های بعدی نیز با خاطره این جنگ درگیر بودند. اما این جنگ هشت‌ساله در ادبیات کودک و نوجوان چه بروز و ظهوری داشت؟ در این مطلب مریم محمدخانی در پی پاسخ این سوال، به سه نمونه موفق از حضور جنگ در رمان‌های نوجوان اشاره می‌کند.
کمی بیش از سی سال از جنگ هشت ساله‌ی بین ایران و عراق می‌گذرد، جنگی که بی‌تردید بر زندگی کودکان و نوجوانان بسیاری تاثیر گذاشت، از نوجوانانی که برای مبارزه و رفتن به جبهه شناسنامه‌شان را دستکاری کردند گرفته تا مهاجرت و بی‌خانمانی که دامان خانواده‌های بسیاری را گرفت. کودکان و نوجوانان بسیاری عزیزان‌شان را در این جنگ از دست دادند و تلخی‌هایی را تجربه کردند. بنابراین گشتن به دنبال انعکاس این وضعیت در ادبیات کودک و نوجوان بی‌حاصل نیست، مخصوصا در دهه‌ی اخیر به آثاری برمی‌خوریم که هر چه از فضای ایدئولوژیک دهه‌ی شصت فاصله گرفته‌اند، تصاویر متفاوتی را انعکاس داده‌اند. در اینجا به معرفی چند نمونه از این کتاب‌ها می‌پردازیم.
هستی (نویسنده: فرهاد حسن‌زاده/ ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان/ چاپ اول: 1389/ 264 صفحه/ 11500 تومان)

راه ترقی

این رمان نوجوان که از زاویه‌ی اول شخص روایت می‌شود داستان هستی است، دختر نوجوانی که دوست ندارد دختر باشد! عاشق لباس‌ها و بازی‌هایی است که جامعه پسرانه می‌شماردشان و عاشق فوتبال. سر همین فوتبال بازی کردن است که دستش شکسته و مجبور است سرزنش‌های پدر را تحمل کند. هستی و پدرش رابطه‌ی خوبی ندارند و مادر هستی مجبور است مدام بین آن‌ها وساطت کند. آن‌ها در آبادان زندگی می‌کنند و منتظر تولد یک نوزاد هم هستند تا به خانواده‌شان اضافه شود. درست است به دلیل دردسرهایی که هستی هر چند وقت یک‌بار به بار می‌آورد زندگی خیلی آرامی ندارند اما شروع جنگ همین آرامش نصفه و نیمه را هم می‌گیرد. حالا دیگر آبادان امن نیست، ممکن است خانه‌شان هر لحظه بمباران شود و اطرافیان هستی دانه به دانه به جنگ می‌روند، مثل دایی جمشید که رابطه‌ی خوب و نزدیکی با هستی دارد.
بازار

راه ترقی


این داستان فقط داستان خانواده‌ای نیست که بر اثر جنگ از هم می‌پاشد، داستان خانواده‌ای است که در جنگ مفاهیم تازه‌ای را کشف می‌کند، مثل شجاعت. هستی غم را، خشم را، عشق را، استیصال را، نگرانی را و … در عمیق‌ترین شکل ممکن تجربه می‌کند و در آخر کتاب با دختری روبه‌رو هستیم که از دست دادن را تجربه کرده، ایستاده و فریاد زده: «وای خاله…چی شد؟ همه‌اش ترکید؟ رمبید رو سرمون؟ آسمونه نگاه کن، دلت نگرفت از سیاهیش؟ ئی آسمون سیاه نیست، چرکه، کثیفه. ئی همون آسمونیه که توش طیاره‌هامونه هوا می‌کردیم؟ پس کی می‌خوایم برگردیم سر خونه‌ی اول؟ سر همون جایی که بودیم…»
شب به خیر فرمانده (نویسنده: احمد اکبرپور/ تصویرگر: نرگس محمدی/ ناشر: افق/ چاپ اول: 1394/ 24 صفحه/ 7000 تومان)

راه ترقی

این کتاب تصویری حاصل مسابقه‌ای است که یونیسف و شورای کتاب کودک ایران برگزار کرده بودند. این کتاب در سال 94 با تصویرگری جدید در قالب کتاب‌های تصویری نشر افق به چاپ رسید.
شب به خیر فرمانده داستان پسرکی است که مادرش را در جنگ از دست داده، یک پا ندارد و از پای مصنوعی استفاده می‌کند و پدرش دوباره ازدواج کرده است. پسرک در اتاقش مشغول بازی است. با خود یک بازی جنگی می‌کند و سعی دارد سربازهای دشمن را بکشد تا انتقام مادرش را از آن ها بگیرد.
خلاصه‌ی کوتاه این کتاب تلخ است و سیاه، اما همراهی تصویر با این داستان و قدرتی که دنیای خیال به پسر بخشیده فضا را کمی تلطیف می‌کند و به خواننده کمک می‌کند سیاهی نفس‌گیر را تاب بیاورد. کمک می‌کند تا همراه پسرک حرکت کند و از زاویه‌ای تازه به مفهوم دشمن نگاه کند.
اهمیت این کتاب به نمایش گذاشتن وضعیت کودکان در فضای بعد از جنگ است، کودکانی که به دلایل مختلف درگیر مشکلاتی شده‌اند و گاه هیچ کمکی برای پشت سر گذاشتن آسیبی که به آن‌ها وارد شده است ندارند. علاوه بر این، شب به خیر فرمانده به تقویت حس همدلی در مخاطب کمک می‌کند و او را تشویق می‌کند خودش را جای دیگران بگذارد، شاید مفهوم دوست و دشمن تغییر کند.
عاشقانه‌های یونس در شکم ماهی (نویسنده: جمشید خانیان/ ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان/ چاپ اول: 1390/ 7300 تومان/ 168 صفحه)

راه ترقی

شاید ادعای گزافی نباشد اگر جمشید خانیان را فرم‌گراترین نویسنده‌ی رمان نوجوان ایران بدانیم. عاشقانه‌های یونس در شکم ماهی هم با یک بازی فرمی پیش می‌رود. داستان دختر نوجوانی به اسم سارا که عاشق نوازندگی پیانوست و چیزی عزیزتر از پیانویش، کوکو نمی‌شناسد. اما جنگ که شوخی ندارد! سارا و خانواده‌اش مجبورند شهرشان را ترک کنند، سارا تمام تلاشش را می‌کند که هر جا می‌رود کوکو را هم همراه خودش ببرد، اما وقتی بین نجات جان یک انسان و سوار کردن او پشت وانت و رها کردن کوکو در بیابان مجبور به انتخاب می‌شود، معلوم است که باید از پشت وانت کوکو را تماشا کند که وسط بیابان ایستاده و شاید بمبی هم به او بخورد و سارا از بین رفتنش را ببیند. برای همین است که سارا از یونس دل خوشی ندارد، همان پسری که با بی‌بی‌اش در بیابان جلوی ماشینشان سبز شدند و او مجبور شد کوکو را رها کند. سارا در لبه‌ی بین عشق و نفرت گیر کرده، عشقی نوجوانانه که آرام آرام در دلش پا می‌گیرد.
ویژگی مهم این کتاب پرداختن به دغدغه‌های دختر نوجوانی از طبقه‌ی متوسط در بحبوحه‌ی جنگ و مبارزه است. دختری جنوبی که نوازندگی حرفه‌ای پیانو رویای زندگی‌اش است اما ناگهان خود را در وضعیتی می‌بیند که چیزی جز حفظ جان اهمیتی ندارد. شاید پیانوی سارا نماد آرزوهای نوجوانی‌اش باشد که پشت سرش جا مانده، و روبه‌روی سارا عشقی است که جنگ آن را هم می‌رباید. جمشید خانیان در این کتاب از چیزهایی حرف می‌زند که جنگ از آدم‌ها می‌گیرد و از چیزهایی که به آدم‌ها می‌بخشد: چیزهایی چون از دست دادن، چون جا گذاشتن و چون اندوه.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/704321/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

صدای این خواننده دل همه رو برد!

کاهش 14 درصدی جانباختگان حوادث رانندگی در سفرهای نوروزی

پورعباس: کنکور در سلامت کامل برگزار شد

رادان: تمام آبرویمان را برای دین و ارزش‌های اسلامی می‌گذاریم و از این راه عقب‌نشینی نخواهیم کرد

لحظات حساس از نجات نوزاد سه روزه توسط اپراتور هلال احمر

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

شاهکار ایرانی در سریلانکا

نجات روسیه با اقتصاد موازی

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

شیائومی نیامده رکورد زد!

غیرمنتظره؛ چه بلایی بر سر صلاح آمده!

غیبت ادامه‌دار عراقی‌ها در اردوی مس رفسنجان

اولین واریزی مالک جدید به بازیکنان پرسپولیس

سندروم ژاوی همه‌گیر شد؛ تمدید 3ساله کونسیسائو

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

زمان بازگشت بهترین گلر دنیا مشخص شد