راه ترقی

آخرين مطالب

مردی علامه‌خو انديشه

مردی علامه‌خو
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / زاگرس زند می‌گوید: پرویز اذکایی به لحاظ شخصیت علمی مانند نسل قدیم و کسانی چون مالک‌الشعرای بهار و تقی‌زاده شخصیت علامه‌خویی داشت و از جهات مختلف به هویت ایرانی می‌پرداخت و محدود به یک شاخه نبود.
این استاد تاریخ و شاهنامه‌پژوه در پی درگذشت پرویز اذکایی، مورخ و پژوهشگر، اظهار کرد: دکتر اذکایی هم در رشته تاریخ پژوهش‌های ارزنده‌ای داشت و هم در حوزه‌های دیگر. به خاطر تألیفات و کتاب‌هایی که دارد می‌توانیم او را ایران‌شناس و همدان‌شناس اطلاق کنیم. در کنار همدان‌شناسی و ایران‌شناسی، پژوهش‌هایی درباره ایران باستان هم داشت. او هم در حوزه نسخه‌شناسی و کتاب‌شناسی کار کرد و هم به تصحیح متون پرداخت و متونی را که ترجمه نداشت و یا ترجمه خوبی نداشت، ترجمه کرد. در حوزه‌های جغرافیایی، تاریخی، فلسفه، ادبیات، عرفان و... نیز آثار بسیاری تألیف کرده بود.
او افزود: پرویز اذکایی به لحاظ شخصیت علمی مانند نسل قدیمی و کسانی چون ملک‌الشعرای بهار و تقی‌زاده بود و شخصیت علامه‌خویی داشت و از جهات مختلف به هویت ایرانی و تاریخ ایرانی می‌پرداخت. او محدود به یک شاخه نبود البته خیلی هم عمیق کار می‌کرد و آثارش سطحی نبود.
زند با اشاره به تحصیلات اذکایی، ادامه داد: استاد اذکایی از این جهت که در همدان، در مدرسه آلیانس تحصیل کرده بود، از همان آغاز با زبان فرانسه آشنا شده بود. بعد در حوزه تحصیل کرده و با زبان عربی، زبان فارسی و علوم قدیم آشنا می‌شود. سپس به کار روزنامه‌نگاری می‌پردازد. با چندین مجله همکاری کرده و مقاله می‌نویسد. در سال 1348 برای تحصیل در رشته تاریخ و ادبیات از همدان خارج شده و به تهران می‌رود. پیش از آن‌که برای ادامه تحصیل به انگلستان برود، با بزرگان ایران‌شناسی و دانشگاه تهران آشنا شده و مبدا تشکیل و برگزارکننده چندین کنگره‌ ایران‌شناسی بود. او همچنین نماینده کنگره جهانی ابوریحان بیرونی، جشنواره جهان اسلام بود.
این استاد دانشگاه سپس گفت: اذکایی در سال 1354 در بخش مطالعات شرق‌شناسی و ایران‌شناسی دانشگاه منچستر زیر نظر پروفسور بویل به صورت اختصاصی درباره جغرافیای تاریخی و بیشتر غرب ایران مطالعاتی انجام داد. زمانی که به ایران برگشت، در دانشگاه بوعلی همدان تا زمان انقلاب تدریس می‌کرد و پژوهش‌هایی را انجام می‌داد. بعد از انقلاب مانند بسیاری از استادان وقفه‌ای در کارشان ایجاد شد و بعد بیشتر با دایره‌المعارف‌ها و دانش‌نامه‌ها همکاری‌ می‌کرد. البته گاه تدریس هم می‌کرد. اما توفیق اجباری برایش بود که خانه‌نشین و کتابخانه‌نشین شده و تألیفات بسیاری انجام داد و چندین کتاب و مقالات بلند و کوتاه و مدخل‌های مختلفی در حوزه‌ تاریخ، فرهنگ، ایران‌شناسی، کتاب‌شناسی، خاندان‌شناسی، فلسفه و... نوشت. آثار مهمی درباره همدان‌ و فرهنگ همدان، اشخاص و بزرگان ایران، باباطاهر همدانی، زکریای رازی، ابوریحان بیرونی (هم درباره آثارشان تألیف و ترجم داشت و هم شخصیت و اندیشه‌شان) منتشر کرد. چند سال پیش مجموعه‌ای از مقالاتش را تدوین کرده و در پنج رسته و پنج جلد، در موقوفات افشار منتشر کرد که هر کدام 40 یا 50 مقاله دارند. علاقه‌مندان در حوزه‌های مشخص می‌توانند سراغ این کتاب‌ها بروند.
او تأکید کرد: اذکایی با عشق به ایران و پشتکار علمی زیاد و کوشش‌های بسیار با همه ناهمواری‌هایی که داشت، کارنامه درخشانی از خود به جا گذاشت و الگویی برای نسل آینده است. او کتابخانه خود را با 15 هزار جلد کتاب و نشریات به کتابخانه‌های عمومی اهدا کرد. خانه‌ پدری‌اش را وقف کارهای فرهنگی کرده و بنیاد فرهنگی ایجاد کرد. همچنین جایزه سالانه یا دوسالانه برای پژوهشگران ایران‌شناسی و تاریخ و همدان‌شناسی ایجاد کرد. او عمر خود و داشته‌های گذشته و آینده‌اش را وقف کارهای علمی و فرهنگی کرد.
زاگرس زند درباره توجه ویژه اذکایی به همدان و ماندن در زادگاهش با بیان این‌که دکتر اذکایی شخصیت خاص و ویژه خود را داشت، گفت: سوای عشق و علاقه به زادگاه، اگر نگاه دکتر اذکایی به همدان معطوف بود به این دلیل بود که همدان منطقه‌ای مهم و تکه‌ای از پازل بزرگ ایران است و معتقد بود برای شناخت کل ایران، باید مناطق مختلف از گیلان و کاشان تا مناطق دیگر به صورت عمیق شناخته شوند. او فقط دید محدود به منطقه و زادگاه خود نداشت. البته ما پژوهشگران بومی را داریم که به منطقه خود توجه دارند اما به صورت علمی و عمیق کار نمی‌کنند. توجه اذکایی به زادگاه خود، با نگاه کلان ایران‌شناسی بود وگرنه او سراغ بزرگان ایرانی چون ابوریحان بیرون رفته که لزوما برای همدان نبوده و از مفاخر و بزرگان ایران و جهان هستند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/728096/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وعده وزیر ارتباطات درباره افزایش سرعت اینترنت

هشدار به رئال؛ یامال ال‌کلاسیکو را داغ کرد

کمیته فنی پرسپولیس، کارتال را سر لج انداخت

قیچی برگردان فوق‌العاده ریچارلیسون مقابل صربستان در جام جهانی 2022

بازوبند به دست چهار ستاره پرسپولیس!

ورود تیم‌های ملی فوتسال بانوان ایران - ویتنام

توقف نگران کننده دختران فوتسال ایران در آسیا

خلاصه والیبال فولاد ایران 3 - ناخون تایلند 2

اینتر رکورد یوونتوس در لیگ قهرمانان را شکست

نه بزرگ سازمان لیگ برای جشن قهرمانی در تبریز

مشاور روحانی: عربستان میانجی تلفن میان پزشکیان و ترامپ باشد

دیدار وزرای خارجه ایران و عمان در آستانه دور چهارم گفتگوهای ایران و آمریکا

دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط آغاز شد

جزئیات دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا

تیزر ویدئوی کار جدید علیرضا عصار به نام «فراری»

هنرِ چهار خواننده تاثیرگذار که در اردیبهشت به دنیا آمده یا از دنیا رفته‌اند

مشکل احداث آرامستان‌های جدید در تهران چیست؟

این آینه هوشمند درباره پوشش و استایل شما نظر می‌دهد

«در معیّت پرزیدنت» با زیباکلام، آشنا و امیرخانی

سرمقاله فرهیختگان/ جولانی در اورشلیم

سرمقاله جمهوری اسلامی/ حوزه علمیه و نیم قرن حکمرانی

افت 24 هزار واحدی شاخص بورس

مسعود نیلی: چرا دارنده دومین ذخایر گازی جهان، باید در تامین گاز مردم درمانده باشد؟

برق 50 اداره پرمصرف در پایتخت قطع شد

گواهی مشارکت با سود پیش‌بینی‌شده 40 درصد با ضمانت بانک ...

لاهوتی: برخی از واحدهای تولیدی اصلا فعالیتی نمی‌کنند، ولی سهمیه ارزی می‌گیرند

نظر اسکوچیچ درمورد بازیکنان ایرانی: تاکتیک‌ناپذیر!

فابرگاس گزینه جانشینی آلونسو

درآمد بارسلونا از ال‌کلاسیکو نصف شد

پوستر اینتر برای دیدار مقابل تورینو با تصویری از مهدی طارمی

استارت تمرینات تیم ملی زنان در مرکز ملی فوتبال

شاهکار تاریخی بارسلونای مارادونا در ال‌کلاسیکو

سه گزینه و پنج آپشن پرسپولیس برای خط دفاعی!

قاسم حدادی‌فر: موفقیت ذوب‌آهن بر همه چیز ارجحیت دارد

جنگ دو ستاره تراکتور با اعرابی برای یک عنوان!

ولخرجی هالند؛ هشتمین خودروی لوکس برای کلکسیون!

کنایه چمران به ترامپ

واکنش محمدمنان رئیسی به انتشار کلیپی که جنجالی شد

سخنگوی حزب ندا: دولت در تحقق رفع فیلترینگ موفق نبوده است

عراقچی وارد مسقط شد

استقبال عارف از عارفوف در مجموعه تاریخی سعدآباد

پدر شهیدان «فرهادی» از مازندران به فرزندان شهیدش پیوست

لوریس چکناواریان: خلیج فارس افتخار سرزمین ماست

هم‌صدایی علی پهلوان و کریس دی برگ در اپرا هاوس سیدنی

دستگیری قمه‌کشان خاک سفید تهران

اجرای عملیات راپل توسط امام جمعه ایلام

کشف 18 هزار و 500 دستگاه ماینر غیر مجاز

مدارس غیردولتی خاص مراقب باشند

سرمقاله جوان/ قرن دوم حوزه قم

مقام اتاق بازرگانی: چرا مونتاژکاران خودرو باید پسته بخرند و آن را در بازار هنگ کنگ به فروش برسانند؟