راه ترقی

آخرين مطالب

مورد عجیب و باورنکردنی یک تاج جهنمی! دانش

مورد عجیب و باورنکردنی یک تاج جهنمی!
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خبرآنلاین / نقاط بسیار کمی در منظومه شمسی وجود دارند که دمای آنها به دمایی بیشتر از سطح خورشید برسند. اما برخلاف انتظارات، شراره‌های ضعیف پلاسما در بیرونی‌ترین لایه اتمسفر خورشید که به تاج خورشید معروف است، بسیار داغ‌تر از سطح آن هستند.
جیا هوانگ، محقق علوم فضایی دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، می گوید: «این بسیار عجیب است که چرا تاج خورشیدی، با اینکه از هسته خورشید دور است، اما بسیار داغتر است!»
گرمای سطح خورشید در حدود 5500 درجه سانتیگراد است، در حالی که تاج نازک آن می تواند تا یک میلیون و صد درجه گرم شود. این معما به عنوان مساله گرمایش تاج شناخته می‌شود و ستاره‌شناسان از اواسط دهه 1800 تاکنون برای حل آن تلاش کرده‌اند.

راه ترقی

هوانگ می‌گوید:«به زبان ساده، حل این مشکل می‌تواند به ما کمک کند تا خورشیدمان را بهتر بشناسیم. درک بهتر فیزیک خورشیدی برای پیش‌بینی آب و هوای فضا و در نتیجه محافظت از انسان‌ها ضروری است. به علاوه، خورشید تنها ستاره‌ای است که می‌توانیم کاوشگرها را به آنجا بفرستیم. زیرا بقیه ستارگان بسیار دور هستند. بنابراین، شناخت خورشید می‌تواند به ما در شناخت ستاره‌های دیگر در جهان کمک کند.»
تاریخچه مختصری از مساله گرمایش تاج
در طول خورشید گرفتگی کامل سال1869 ( هم ترازی خورشید و ماه و زمین، که جلوی نور خورشید بطور کامل گرفته شد)، دانشمندان توانستند تاج کم نور خورشید را مشاهده کنند. این مشاهدات یک ویژگی را در تاج نشان داد و آنها این پدیده را به عنوان شاهدی از حضور یک عنصر جدید در نظر گرفتند: کرونیوم یا تاج(coronium). تئوری‌های پیشرفته مکانیک کوانتومی بیش از 60 سال بعد نشان داد که این "عنصر جدید"، همان آهن ساده قدیمی است، که تا دمایی بالاتر از دمای سطح خورشید گرم شده است.
این توضیح جدید برای اندازه‌گیری‌های معماگونه در سال 1869، اولین نشانه دیده شده از دمای بسیار بالای تاج بود و چندین دهه‌ مطالعه بر روی آن انجام شد تا بفهمیم چگونه پلاسما اینقدر داغ شده است. به بیان دیگر، انرژی تاج خورشیداز کجا می‌آید و چطور به این حرارت می‌رسد؟
هوانگ می‌گوید: «با وجودی که نظریه‌های زیادی دراین‌باره داریم و تمام جامعه(نجوم) بسیار مشتاقانه بر روی آن کار می‌کنند، اما مطمئناً می‌دانیم که این مسئله هنوز حل نشده است.»
در حال حاضر دو فرضیه اصلی وجود دارند که چگونه انرژی خورشید، تاج را گرم می‌کند: حرکت امواج و پدیده‌ای انفجاری به نام شعله‌های نانو(nanoflares).
نظریه اول: امواج آلفون
سطح خورشید مانند دیگ آب جوش می‌جوشد و حباب می‌زند. با ایجاد جریان همرفتی(بالا آمدن مواد داغ و فرورفتن مواد خنک‌تر)، میدان مغناطیسی عظیمی در اطراف خورشید ایجاد می‌شود. این میدان مغناطیسی می‌تواند به شکل امواج خاصی که به آن امواج آلفون می‌گویند، حرکت کرده و تکان بخورد؛ و به پروتون‌ها و الکترون‌های بالای سطح خورشید فشار می‌آورد. امواج آلفون یک پدیده شناخته شده است و حتی فیزیکدانان پلاسما، آنها را در آزمایشات روی زمین دیده‌اند. ستاره‌شناسان فکر می‌کنند ذرات باردار تحریک شده توسط این پدیده ممکن است انرژی را به تاج انتقال دهند و آن را تا چنین دمای حیرت‌انگیزی گرم کنند.

راه ترقی

نظریه دوم: نانوشعله‌ها
توضیح احتمالی دیگر کمی دراماتیک‌تر است و به نوعی مانند این است که خورشید یک نوار لاستیکی غول پیکر را می‌شکند. همانطور که پلاسمای خورشید می‌چرخد و در لایه بالایی آن به گردش در می‌آید، خطوط میدان مغناطیسی این ستاره را به شکل‌های گره‌دار و درهم می‌پیچاند. نهایتا این خطوط دیگر نمی‌توانند آن استرس را تحمل کنند. هنگامی که آنها بیش از حد پیچ خورده‌اند، در یک رویداد انفجاری به نام اتصال مجدد مغناطیسی به هم می‌چسبند. این ذرات باردار به اطراف فرستاده شده و آنها گرم می‌شوند؛ و این اتفاقی است که انرژی را به تاج می‌رساند و از آن به عنوان نانوشعله یاد می‌شود. ستاره‌شناسان نمونه‌هایی از شعله‌های نانو را با تلسکوپ‌ها و ماهواره‌های فضایی مدرن مشاهده کرده‌اند.

راه ترقی

معمای گرمایش تاج همچنان ادامه دارد
همانطور که معمولا در طبیعت اتفاق می‌افتد، به نظر می‌رسد که خورشید به سادگی امواج آلفون یا شعله‌های نانو تولید نمی‌کند. بلکه به احتمال زیاد هر دو کار را انجام می‌دهد. فقط ستاره‌شناسان نمی‌دانند که هر یک از این اتفاقات چند بار روی می‌دهد.
اما دانشمندان ممکن است خیلی زود به جوابهای خوبی دست پیدا کنند. کاوشگر خورشیدی پارکر که در سال 2018 پرتاب شد، هنوز در حال انجام ماموریت خود یعنی لمس خورشید است و بیش از هر زمان دیگری به ستاره منظومه ما نزدیک می‌شود. این کاوشگر در حال حاضر نزدیک به قسمت‌های بیرونی تاج، در حال پرواز است و از نزدیک در حال نگاه کردن به حرکات ذراتی است که ممکن است مسئول این دمای بالا باشند. همچنین این کاوشگر در حین ماموریت خود یکبار از اتمسفر خورشیدی عبور کرده و قرار است چند سال دیگر به چرخش خود ادامه دهد تا اطلاعات کلیدی برای کمک به دانشمندان برای حل مساله گرمایش تاج را یکبار برای همیشه فراهم کرده و این مساله را حل کند.
هوانگ می گوید: "من کاملا مطمئن هستم که در دهه آینده پیشرفت بزرگی در این زمینه خواهیم داشت."

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/728982/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد