راه ترقی

آخرين مطالب

هوش مصنوعی و تحول در تحقیقات علوم اجتماعی دانش

هوش مصنوعی و تحول در تحقیقات علوم اجتماعی
  بزرگنمايي:

راه ترقی- علوم اجتماعی برای رسیدن به فهم بهتر از افراد، گروه ها، فرهنگ ها و پویایی‌های آنها، بطور تاریخی به روش‌های تحقیق سنتی متکی بوده‌ است. این در حالی است که اکنون مدل‌های زبانی بزرگ بطور فزاینده‌ قادر به تقلید از پاسخ‌های انسانی می‌شوند و این فرصت‌هایی برای آزمودن فرضیه‌ها در مقیاسی بزرگتر و با سرعتی بسیار بیشتر را فراهم می‌کند. این ظرفیت در عین حال، پرسش‌هایی را در خصوص چگونگی کاربرد هوش مصنوعی برای تحقیقات علوم اجتماعی به منظور تضمین شفافیت و تکرارپذیری ایجاد می‌کند.

استفاده از هوش مصنوعی در تحقیقات

هوش مصنوعی به چندین شکل ممکن می‌تواند در تحقیقات حوزه علوم اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد. سامانه‌های هوش مصنوعی بر خلاف افراد پژوهشگر می‌توانند بدون توقف کار کرده و ارزیابی‌های فوری از جامعه جهانی با شتاب بالا را فراهم سازند. هوش مصنوعی می‌تواند به عنوان یک دستیار پژوهشی عمل کند به این ترتیب که حجم بالایی از گفت‌وگوهای انسانی را از اینترنت مورد پردازش قرار داده و دیدگاه هایی در مورد روندهای اجتماعی و رفتارهای انسانی ارائه کند.

یک امکان دیگر این است که می‌توان از هوش مصنوعی به عنوان یک «عمل‌کننده» یا «بازیگر» در آزمایش های اجتماعی استفاده کرد. یک جامعه‌شناس می‌تواند از مدل‌های بزرگ زبانی برای شبیه‌سازی تعاملات اجتماعی بین افراد استفاده کند تا این مساله را مورد تحقیق قرار دهد که برخی خصوصیات خاص مانند آموخته‌های سیاسی، زمینه‌های قومیتی یا جنسیتی چگونه بر تعاملات آینده تاثیر خواهند گذ

یکی از جنبه‌های جالب‌تر اینکه مدل‌های زبانی بزرگ می‌توانند به عنوان جانشینی برای افراد مشارکت‌کننده در مراحل اولیه جمع‌آوری داده عمل کنند. به عنوان مثال، یک دانشمند علوم اجتماعی می‌تواند از هوش مصنوعی برای آزمودن ایده‌هایی برای مداخلات به منظور بهبود تصمیم‌سازی استفاده کند. دانشمندان در ابتدا از هوش مصنوعی می‌خواهند که یک گروه جمعیتی هدف را شبیه‌سازی کند. سپس دانشمندان از هوش مصنوعی سوال خواهند کرد که یک مشارکت کننده از این گروه در یک سناریوی تصمیم‌سازی چگونه واکنش نشان خواهد داد و پس از آن از دیدگاه‌های حاصل از این شبیه‌سازی برای آزمودن امیدوارکننده‌ترین مداخلات استفاده خواهند کرد.

موانع پیش رو

هر چند ظرفیت بالقوه بالایی برای ایجاد تغییرات بنیادین در تحقیقات حوزه علوم اجتماعی وجود دارد اما همچنین موانعی هم بر سر این راه هست؛ روایت‌ها درباره تهدیدات ناشی از هوش مصنوعی می‌تواند یک مانع ایجاد کند. برخی از کارشناسان هشدار می‌دهند که هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که یک آینده ضدآرمان‌شهری (dystopian) ایجاد کند. چنین هشدارهایی ممکن است پایه و اساس درستی نداشته باشند یا حداقل زودهنگام باشند. بطور تاریخی، کارشناسان در مورد پیش‌بینی تغییرات اجتماعی، سابقه ضعیفی دارند.

هوش مصنوعی امروزی یک دانشمند نیست بلکه یک مدل ظریف ریاضیاتی است که برای تشخیص الگوهایی در داده‌ها و ارائه پیش‌بینی آموزش دیده است. با وجود شکل و شمایل انسانی پاسخ‌های ارائه شده از سوی مدل‌هایی مانند «چت‌جی‌پی‌تی»، این مدل‌های بزرگ زبانی جانشینی برای انسان نیستند. این مدل‌ها با حجم بالایی از تولیدات فرهنگی آموزش می‌بینند و در بهترین حالت نشان‌دهنده عقل جمعی انسان‌ها هستند و یک عامل هوشمند به شمار نمی‌روند. خطرات فوری ناشی از هوش مصنوعی ارتباط چندانی با شورش هوشمندانه علیه انسان ندارد بلکه درباره مسائل مهم دیگری است که ممکن است نادیده گرفته شوند.

 

 

تعصب و سوگیری یک نگرانی مهم است

یکی از نگرانی‌های اصلی در مورد کیفیت و گستره داده‌هایی است که برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی از جمله مدل‌های بزرگ زبانی استفاده می‌شوند. چنانچه هوش مصنوعی عمدتا با داده‌هایی از یک جامعه خاص مثلا افراد انگلیسی زبان از آمریکای شمالی، آموزش داده شوند، نتایج کار بطور ذاتی سوگیری به سمت دیدگاه‌های آن جامعه خواهد داشت. از این رو لازم است که اصل برابری و انصاف در داده‌های مورد استفاده برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی رعایت شود.

 

اهمیت سواد هوش مصنوعی

تهدید اطلاعات نادرست یکی دیگر از چالش‌های موجود است. سامانه‌های هوش مصنوعی برخی اوقات حقایق وهم‌آلود تولید می‌کنند؛ حرف‌ها و جملاتی که ظاهرا معتبر به نظر می‌رسند اما نادرست هستند. از آنجا که هوش مصنوعی مولد فاقد آگاهی است، چنین اوهامی را بدون هرگونه علامتی از تردید ابراز می‌کند. از سوی دیگر، افراد ممکن است اطلاعات به ظاهر مطمئن را به اطلاعات کمتر قطعی اما درست‌تر ترجیح دهند و این پویایی می‌تواند ناخواسته به گسترش اطلاعات غلط دامن بزند و موجب گمراهی پژوهشگران و جامعه شود.

از این رو مقوله «سواد هوش مصنوعی» (همانند سواد رسانه‌ای) حائز اهمیت است و دانشمندان حوزه علوم اجتماعی باید کاربران را در خصوص چگونگی استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی و ارزیابی انتقادی خروجی‌های سامانه‌های هوش مصنوعی آموزش بدهند.

در پایان باید خاطرنشان کرد که هوش مصنوعی نه دشمن انسان است و نه ناجی بلکه فقط یک ابزار است. ارزش هوش مصنوعی در چگونگی استفاده از آن نهفته است. هوش مصنوعی این ظرفیت را دارد که آگاهی جمعی انسان‌ها را غنا بخشد اما در عین حال می‌تواند بر بی‌خِردی انسان بیافزاید!

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/774530/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس اتحادیه املاک: خانه اولی‌ها عطای وام 1.28 میلیاردی مسکن را به لقایش می‌بخشند

رسانه ترکیه‌ای: بازار فولاد ایران در آستانه خروج از رکود است

نتایج هجدهمین طرح نیکوکاری کلاب اسنپ / 187 هزار و 500 مرتبه مشارکت کاربران اسنپ در خرید دستگاه ماموگرافی

ثبات نسبی بازار سکه و طلا؛ دلار 10 تک تومانی گران شد!

یزدانی به فینال تور جهانی تنیس رسید

من دیگر پیراهن اینتر را نمی‌پوشم!

قالیباف: درآمد نفتی ایران از 119 میلیارد دلار در سال‌های اخیر به 17 میلیارد دلار کاهش یافته است

واکنش عراقچی به اقدام خصمانه سوئد علیه ایران

استقبال ایران از اعلام آتش‌بس میان هند و پاکستان

ولایتی خطاب به ترامپ: نه ایران آمریکای لاتین است و نه خلیج فارس، خلیج مکزیک است

جشنواره فیلم مقاومت محلی برای ارائه ایده‌ها می‌شود

موسیقی بی کلام و احساسی «کی مای» اثر جاودانه انیو موریکونه

اجرای ترانه «کوی عشق» توسط علیرضا عصار

اولین گروه زائران ایرانی امشب به مکه اعزام می‌شوند

پایان تلخ مراسم عروسی؛ 6 نفر مجروح شدند

سلاح شکاری در نزاع خونین 2 قربانی گرفت

قابلیت جدید یک تلسکوپ فضایی برای مطالعه سیاره‌های در حال مرگ

چرا استقلال به مدیر ورزشی نیاز دارد

آینده بانک پرحاشیه

پارس‌جنوبی امسال باید روزانه 722 میلیون متر مکعب گاز تولید کند

تعرفه گمرکی واردات خودرو در 1404 اعلام شد

پورعلی‌گنجی بازی آخر فصل را از دست داد

مربی سابق استقلال در ارمنستان قهرمان شد

غول 2 متری جانشین عبادی‌پور در الریان

غیبت دردسرساز سحرخیزان در توقف اورنبرگ

آنچلوتی: درهای رئال به روی ژابی باز است

مهدی اربابی مشاور فنی هیئت فوتبال استان تهران شد

جزئیات دیدار عراقچی با وزیر خارجه عربستان

موزیک ویدئوی عاشقانه و احساسی «رگ خواب» صدای همایون شجریان

هواشناسی هشدار داد؛ وزش باد شدید در تهران

شرط عربستان برای کنسل کردن ویزای حج

این ستاره نباید اینجا باشد!

منم همون هوادار قدیمی

17 اردیبهشت 1402؛ روز سیاه رانت و اعتمادی که بازنگشت

سایپا به جمع 10 خودروساز برتر جهان وارد شد

2 راهکار برای جلوگیری از تکرار فاجعه مشابه بندر رجایی

نمایشگاه کتاب؛ فروش از 127 میلیارد تومان گذشت

پارس‌جنوبی امسال باید روزانه 722 میلیون متر مکعب گاز از تولید کند

تکواندو نونهالان جهان؛ حذف نمایندگان ایران در روز نخست

یزدانی: حریفان و رقابت‌های باکیفیت موجب ارتقای کشتی می‌شود

بازگشت باشکوه سینر با کفش‌هایی به افتخار «خانه»

ذوب‌آهن، ربیعی را برای ماندن راضی می‌کند؟

نشست سران قوا به میزبانی پزشکیان برگزار شد

حمایت فراکسیون مستقلین از «تکرار» ریاست قالیباف بر مجلس

تودهنی به ترامپ درباره گنده‌گویی‌اش درخصوص خلیج فارس

خبرهای رسیده سینما و تئاتر را بخوانید

آوازخوانی پرواز همای در طبیعت زیبای همدان

قتل جوان 22 ساله در نزاع؛ قاتل متواری دستگیر شد

سیل عظیم در خیابان های ویتنام

حمله به جشن میلاد امام رضا (ع) در پارک؛ عامل حمله دستگیر شد