راه ترقی

آخرين مطالب

هوش مصنوعی و تحول در تحقیقات علوم اجتماعی دانش

هوش مصنوعی و تحول در تحقیقات علوم اجتماعی
  بزرگنمايي:

راه ترقی- علوم اجتماعی برای رسیدن به فهم بهتر از افراد، گروه ها، فرهنگ ها و پویایی‌های آنها، بطور تاریخی به روش‌های تحقیق سنتی متکی بوده‌ است. این در حالی است که اکنون مدل‌های زبانی بزرگ بطور فزاینده‌ قادر به تقلید از پاسخ‌های انسانی می‌شوند و این فرصت‌هایی برای آزمودن فرضیه‌ها در مقیاسی بزرگتر و با سرعتی بسیار بیشتر را فراهم می‌کند. این ظرفیت در عین حال، پرسش‌هایی را در خصوص چگونگی کاربرد هوش مصنوعی برای تحقیقات علوم اجتماعی به منظور تضمین شفافیت و تکرارپذیری ایجاد می‌کند.

استفاده از هوش مصنوعی در تحقیقات

هوش مصنوعی به چندین شکل ممکن می‌تواند در تحقیقات حوزه علوم اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد. سامانه‌های هوش مصنوعی بر خلاف افراد پژوهشگر می‌توانند بدون توقف کار کرده و ارزیابی‌های فوری از جامعه جهانی با شتاب بالا را فراهم سازند. هوش مصنوعی می‌تواند به عنوان یک دستیار پژوهشی عمل کند به این ترتیب که حجم بالایی از گفت‌وگوهای انسانی را از اینترنت مورد پردازش قرار داده و دیدگاه هایی در مورد روندهای اجتماعی و رفتارهای انسانی ارائه کند.

یک امکان دیگر این است که می‌توان از هوش مصنوعی به عنوان یک «عمل‌کننده» یا «بازیگر» در آزمایش های اجتماعی استفاده کرد. یک جامعه‌شناس می‌تواند از مدل‌های بزرگ زبانی برای شبیه‌سازی تعاملات اجتماعی بین افراد استفاده کند تا این مساله را مورد تحقیق قرار دهد که برخی خصوصیات خاص مانند آموخته‌های سیاسی، زمینه‌های قومیتی یا جنسیتی چگونه بر تعاملات آینده تاثیر خواهند گذ

یکی از جنبه‌های جالب‌تر اینکه مدل‌های زبانی بزرگ می‌توانند به عنوان جانشینی برای افراد مشارکت‌کننده در مراحل اولیه جمع‌آوری داده عمل کنند. به عنوان مثال، یک دانشمند علوم اجتماعی می‌تواند از هوش مصنوعی برای آزمودن ایده‌هایی برای مداخلات به منظور بهبود تصمیم‌سازی استفاده کند. دانشمندان در ابتدا از هوش مصنوعی می‌خواهند که یک گروه جمعیتی هدف را شبیه‌سازی کند. سپس دانشمندان از هوش مصنوعی سوال خواهند کرد که یک مشارکت کننده از این گروه در یک سناریوی تصمیم‌سازی چگونه واکنش نشان خواهد داد و پس از آن از دیدگاه‌های حاصل از این شبیه‌سازی برای آزمودن امیدوارکننده‌ترین مداخلات استفاده خواهند کرد.

موانع پیش رو

هر چند ظرفیت بالقوه بالایی برای ایجاد تغییرات بنیادین در تحقیقات حوزه علوم اجتماعی وجود دارد اما همچنین موانعی هم بر سر این راه هست؛ روایت‌ها درباره تهدیدات ناشی از هوش مصنوعی می‌تواند یک مانع ایجاد کند. برخی از کارشناسان هشدار می‌دهند که هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که یک آینده ضدآرمان‌شهری (dystopian) ایجاد کند. چنین هشدارهایی ممکن است پایه و اساس درستی نداشته باشند یا حداقل زودهنگام باشند. بطور تاریخی، کارشناسان در مورد پیش‌بینی تغییرات اجتماعی، سابقه ضعیفی دارند.

هوش مصنوعی امروزی یک دانشمند نیست بلکه یک مدل ظریف ریاضیاتی است که برای تشخیص الگوهایی در داده‌ها و ارائه پیش‌بینی آموزش دیده است. با وجود شکل و شمایل انسانی پاسخ‌های ارائه شده از سوی مدل‌هایی مانند «چت‌جی‌پی‌تی»، این مدل‌های بزرگ زبانی جانشینی برای انسان نیستند. این مدل‌ها با حجم بالایی از تولیدات فرهنگی آموزش می‌بینند و در بهترین حالت نشان‌دهنده عقل جمعی انسان‌ها هستند و یک عامل هوشمند به شمار نمی‌روند. خطرات فوری ناشی از هوش مصنوعی ارتباط چندانی با شورش هوشمندانه علیه انسان ندارد بلکه درباره مسائل مهم دیگری است که ممکن است نادیده گرفته شوند.

 

 

تعصب و سوگیری یک نگرانی مهم است

یکی از نگرانی‌های اصلی در مورد کیفیت و گستره داده‌هایی است که برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی از جمله مدل‌های بزرگ زبانی استفاده می‌شوند. چنانچه هوش مصنوعی عمدتا با داده‌هایی از یک جامعه خاص مثلا افراد انگلیسی زبان از آمریکای شمالی، آموزش داده شوند، نتایج کار بطور ذاتی سوگیری به سمت دیدگاه‌های آن جامعه خواهد داشت. از این رو لازم است که اصل برابری و انصاف در داده‌های مورد استفاده برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی رعایت شود.

 

اهمیت سواد هوش مصنوعی

تهدید اطلاعات نادرست یکی دیگر از چالش‌های موجود است. سامانه‌های هوش مصنوعی برخی اوقات حقایق وهم‌آلود تولید می‌کنند؛ حرف‌ها و جملاتی که ظاهرا معتبر به نظر می‌رسند اما نادرست هستند. از آنجا که هوش مصنوعی مولد فاقد آگاهی است، چنین اوهامی را بدون هرگونه علامتی از تردید ابراز می‌کند. از سوی دیگر، افراد ممکن است اطلاعات به ظاهر مطمئن را به اطلاعات کمتر قطعی اما درست‌تر ترجیح دهند و این پویایی می‌تواند ناخواسته به گسترش اطلاعات غلط دامن بزند و موجب گمراهی پژوهشگران و جامعه شود.

از این رو مقوله «سواد هوش مصنوعی» (همانند سواد رسانه‌ای) حائز اهمیت است و دانشمندان حوزه علوم اجتماعی باید کاربران را در خصوص چگونگی استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی و ارزیابی انتقادی خروجی‌های سامانه‌های هوش مصنوعی آموزش بدهند.

در پایان باید خاطرنشان کرد که هوش مصنوعی نه دشمن انسان است و نه ناجی بلکه فقط یک ابزار است. ارزش هوش مصنوعی در چگونگی استفاده از آن نهفته است. هوش مصنوعی این ظرفیت را دارد که آگاهی جمعی انسان‌ها را غنا بخشد اما در عین حال می‌تواند بر بی‌خِردی انسان بیافزاید!

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/774530/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وام ودیعه مسکن به مجردها هم تعلق گرفت

خرید تضمینی گندم از 1.5 میلیون تن گذشت؛ پیش‌بینی تولید 12 میلیون تن

مأمور مهار یامال در ال‌کلاسیکو مشخص شد

پرونده «تبرکِشی» یزدی‌ها روی میز کمیته انضباطی فدراسیون

دو بازی حساس هفته سی‌ و سوم لیگ یک با VAR

هزینه ژابی برای رئال مادرید مشخص شد

مشعل بازی‌های یونیورسیاد وارد آلمان شد

اینزاگی منتظر تعیین تکلیف طارمی است

سیدورف بین گزینه‌های مدیریت ورزشی استقلال

زواری: برابر پرسپولیس با تمام وجود بازی خواهیم کرد

واکنش کمدین معروف آمریکایی به صحبت‌های ترامپ در خصوص تغییر نام خلیج فارس

پیش‌بینی غضنفری از آینده مذاکرات

علی مطهری: مخالفان داخلی برجام پاسخ دهند که چرا با ترامپ در انهدام برجام شریک شدند؟

بروجردی: ویتکاف پیشنهادی مطرح نکند که زحمات آمریکا بر باد رود

«علیرام» به چه معناست؟

واکنش حامد آهنگی به تماس مادرش در برنامه زنده

اخبار بد زندگی «همسران» را بهم می ریزد!

داریوش ارجمند چند فرزند دارد؟

نسخه جدید آهنگ «وقت پرواز» با صدای پازل بند

نگاهی به زندگی عبدالله دوامی موسیقی‏‌دان و استاد برجسته موسیقی سنتی

فروش دیپلم کاملا قانونی!

امکان دورکاری برای این دسته از کارمندان

اشیای 5 هزار ساله در داراب فارس کشف شد

حضور سرپرست حجاج ایرانی در جمع مسافران پرواز تهران-مدینه

آمار هولناک فوتی‌ها و مسمومان با قارچ سمی در سال جاری

هوش مصنوعی؛ موتور محرک تحول در نظام آموزشی دانشگاه آزاد است

دوئل تسلیحات چینی و غربی در میدان جنگی پاکستان و هند

سرمقاله سازندگی/ تاملی در پسامذاکرات

رئیس جمهور: هر برنامه‌ای برای توسعه باید به قید پایدار مقید شود

زمان برگزاری حراج شمش طلا اعلام شد

رشد 25 درصدی مصرف برق در اردیبهشت

گل عجیب خیبر با جروبحث گولسیانی و فرجی

امیرحسین حسین‌زاده: مدیون فرهاد مجیدی هستم، برای من پدر و برادر است!

احمدی: حدادی‌فر می‌تواند نویدکیای ذوب‌آهن شد

حرکت جالب باشگاه شباب الاهلی در جشن با بالا بردن کاپ قهرمانی به همراه هواداران

بورسیه‌های جدید ورزش برای المپیک لس‌آنجلس معرفی شدند

تقلید صدای جالب و دیدنی جواد نکونام و مجید جلالی

بیرانوند و عکس یادگاری با تابلوی ناصر حجازی

جهان شیفته بازیکنی که به رئال نه گفت

آخرین وضعیت غایب سرشناس 70 کیلوگرم جام تختی

رأی بیرانوند صادر شده اما اعلام نمی‌شود!

ادعای وال استریت ژورنال درخصوص پیشنهاد ویتکاف به ایران در ازای لغو تحریم‌ها

واکنش مداح معروف به صحبت‌های ترامپ دربارهٔ خلیج فارس

سیدحسن خمینی به عیادت آیت‌الله نوری همدانی رفت

خبر سخنگوی وزارت خارجه درخصوص ترکیب تیم ایران در دور چهارم مذاکرات با آمریکا

شب کاری عوامل «پایتخت 7» در شب یلدا

شغل دوم بازیگران مشهور ایرانی؛ از میوه فروشی تا نانوایی!

رابعه اسکویی: ترسیدم اعدامم کنند!

چهره ها/ واکنش احساسی کارگردان «تاسیان» به تغییر نام خلیج فارس

ویدئوی زیرخاکی از کنسرت رضا صادقی در بندرعباس