راه ترقی

آخرين مطالب

ائتلاف‌سازی عربی؛ یک سیاست غربی نوشتارها

ائتلاف‌سازی عربی؛ یک سیاست غربی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
‌مالک مصدق| با وجود آنکه 15 روز از پاسخ موشکی و پهپادی 26 فروردین (13 آوریل) ایران به اسرائیل که از آن به نام عملیات «وعده صادق» یاد می‌شود گذشته، اما همچنان این اتفاق از جنبه‌های متفاوتی قابل ارزیابی است که یکی از آنها ناظر بر احتمال تقویت جبهه عربی برای توازن با ایران است. آن‌گونه که برخی باور دارند، زمانی که ایران در یک واکنش غیرقابل پیش‌بینی به حمله اسرائیل به سفارتش در دمشق، بیش از 300 موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد، عملا یک پوست‌اندازی در توازن‌بخشی کشورهای عربی بین تهران و تل‌آویو شکل گرفته است. در‌این‌باره و با وجود آنکه اردن با رهگیری بخشی از موشک‌ها و پهپادهای ایران سعی در دفع آن داشت، نشانه‌ای دال بر این پوست‌اندازی است. هر‌چند گزارش‌های رسانه‌ای هم در همان ساعات و روزهای اول پاسخ ایران به آتش‌افروزی اسرائیل، از نقش کشورهای عربی دیگر منطقه و مشخصا عربستان سعودی هم حکایت می‌کرد، اما این ادعا بعدها تکذیب شد؛ تکذیبی که به نوشته فارن‌افرز و از منظر برخی ناظران به‌عنوان نشانه‌ای از یک تغییر جهت مهم تغییر معادلات عربی در خاورمیانه خبر می‌دهد؛ تا جایی که انستیتوی مطالعات امنیت ملی که یک اندیشکده اسرائیلی است، با رویکردی سوء ادعا کرده است «ائتلاف منطقه‌ای و بین‌المللی که در دفع حملات ایران به اسرائیل مشارکت داشت، پتانسیل ایجاد یک اتحاد منطقه‌ای در مقابل ایران را نشان داد».
این گزاره از منظر محمدرضا محمدی، چندان با واقعیت‌های جاری در منطقه خاورمیانه تطابق ندارد؛ چرا‌که به گفته این کارشناس که گپ‌و‌گفتی با «شرق» داشت، اساسا راهبرد کشورهای منطقه بعد از وقوع عملیات طوفان الاقصی و کشتار بی‌سابقه‌ و بی‌رحمانه‌ای که اسرائیل در غزه انجام داد، اجازه نمی‌دهد که معادلات عربی غرب آسیا توازن بین تهران و تل‌آویو را به سمت اسرائیلی‌ها سنگین‌تر کند. با توجه به همین نکته، تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه اصولا تغییر راهبردهای کشورهای عربی را متأثر از یک اتفاق مانند نقش اردن یا دولتی دیگر برای رهگیری و دفع حمله پهپادی ایران را شاخصه درست ارزیابی نمی‌کند و به باور او، این تحلیل‌ها بیشتر از منظر یک پروپاگاندای سیاسی قابلیت بحث و ارزیابی دارد. محمدی، تحلیلش را این‌گونه ادامه می‌دهد: «خیلی زود روشن شد نقش اعراب در دفع حمله ایران محدود بوده است. هم عربستان و هم امارات صراحتا هرگونه مشارکت نظامی مستقیم در دفاع از اسرائیل را رد کرده‌اند. مقام‌های اردنی نیز اظهار کرده‌اند این مشارکت برای حفاظت از منافع‌شان ضروری بوده است. ملک عبدالله دوم تأکید کرده که کشورش برای کمک به اسرائیل اقدام نکرده است». در نتیجه به گفته این تحلیلگر، موضوع ایجاد ائتلاف عربی ضدایرانی در کار نیست.
پیرو آنچه گفته شد، اسماعیل کیانی هم دیگر کارشناسی بود که در گفت‌وگو با «شرق»، قرائتی همسو با محمدرضا محمدی دارد اما در‌‌عین‌حال این هشدار را هم می‌دهد که منطقه خاورمیانه پس از عملیات طوفان الاقصی و کشتار اسرائیل در غزه، نقطه عطف دیگری را در بازه زمانی 13 فروردین تا 31 فروردین و ذیل تنش مستقیم ایران و اسرائیل تجربه کرد. بنابراین اکنون بازیگران منطقه غرب آسیا در مسیری قرار دارند که از منظر این تحلیلگر ارشد مسائل بین‌الملل می‌تواند فضایی را به وجود آورد که معادلات عربی را در تقابل با تهران دوباره پررنگ‌تر کند. کیانی در تبیین و تأیید گفته خود به برخی خبرها اشاره می‌کند که حکایت از سفر مقامات اسرائیلی به عربستان با هدف عادی‌سازی روابط ریاض‌-‌تل‌آویو در بحبوحه کشتار مردم فلسطین و آماده‌سازی اسرائیل برای حمله به رفح دارد که به اعتقاد این مفسر حوزه بین‌الملل نشان می‌دهد که با وجود تمام حساسیت‌ها و هزینه‌زا‌بودن هرگونه مناسبات سیاسی و دیپلماتیک با اسرائیل، معادلات عربی سعی دارد ائتلاف‌هایی ولو با چراغ خاموش را با اسرائیل اجرائی کند.
پیرو آنچه اسماعیل کیانی عنوان کرد، شبکه کان گزارش داد که یک هواپیمای شخصی اسرائیلی که اخیرا تعدادی از مقامات تل‌آویو را به قطر و مصر برده بود، بعدازظهر روز شنبه در ریاض فرود آمد. آن‌طور‌که فارس نقل کرده، این هواپیما از فرودگاه بن‌گوریون در تل‌آویو برخاسته و بعد از توقف کوتاهی در عمان به عربستان سعودی رفته و آنجا فرود آمده است. کان مدعی شد که احتمالا چند مقام اسرائیلی به‌منظور گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی با این هواپیما به ریاض رفته باشند. این شبکه اسرائیلی در ادامه با اشاره به سفر قریب‌الوقوع «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه، خاطرنشان کرد مقامات موساد و شاباک (سرویس امنیت داخلی اسرائیل) چند روز پیش از همین هواپیما برای انجام سفرهایی در منطقه استفاده کرده‌اند. در این گزارش اشاره شده است که از این هواپیما برای انتقال مقامات اسرائیلی در چارچوب مذاکرات تبادل اسرا در قطر و مصر استفاده شده است. وزارت امور خارجه آمریکا هم شنبه‌‌شب در بیانیه‌ای اعلام کرد آنتونی بلینکن، دوشنبه و سه‌شنبه پیش‌رو به عربستان سفر خواهد کرد تا درباره تلاش‌های جاری برای دستیابی به آتش‌بس در غزه با مقامات سعودی گفت‌وگو کند.
با‌این‌حال محمدرضا محمدی برخلاف بخشی از تحلیلی که از طرف اسماعیل کیانی اعلام شد، تأکید دارد که اساسا شرایط عربستان سعودی در فضای کنونی خاورمیانه این اجازه را نخواهد داد که عادی‌سازی روابط با اسرائیلی‌ها در دستور کار ریاض قرار بگیرد. هرچند به گفته این کارشناس، تلاش‌های دولت بایدن در فاصله هفت‌ماهه تا انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بر این محور تمرکز دارد که این مهم (عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی)، هرچه سریع‌تر کلید بخورد تا به‌عنوان یک برگ برنده، دو کارکرد را برای جو بایدن داشته باشد؛ نخست استفاده ابزاری و تبلیغاتی از آن در انتخابات و دوم، مدیریت تحولات منطقه غرب آسیا پس از عملیات طوفان الاقصی. این مفسر ارشد حوزه خاورمیانه معتقد است کاخ سفید سعی دارد از دل معامله بزرگ قرن که ناظر به عادی‌سازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل است، نوعی ائتلاف عربی منطقه‌ای را برای ترسیم آینده غزه بدون حماس شکل دهد و از ظرفیت این کشورها در‌این‌باره نهایت استفاده را ببرد. با توجه به این نکات، محمدی روند اتفاقات را لزوما به‌معنای ایجاد ائتلاف عربی‌-‌اسرائیلیِ ضدایران پس از عملیات وعده صادق نمی‌داند و با این ارزیابی، وی در تحلیل پایانی خود سایه انتخابات آمریکا را مهم‌ترین عامل در پیش‌کشیدن این موضوعات ارزیابی می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/870083/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خبر خوش در گل‌گهر پیش از دیدار حیاتی

حسینی‌نسب: مشکل سایپا جدایی من بود

جانشین بیرانوند و برزخ تغییر وضعیت

خیبر به دنبال پس گرفتن صدر جدول

تراکتور و بهترین فرصت برای انتقام از مس!

نساجی عادت باخت را از سرش انداخت

تمرین پیکان با بحث داغ درباره تصمیم جنجالی فولادشهر

آغاز به‌کار سنگنوردان برای المپیک

آقای‌ گل بازی‌های دوستانه استقلال بدون بازی رسمی!

تب جام حذفی در غیاب سرخابی‌ها!

امیرعبداللهیان: سیاست قطعی ایران، حمایت از تحکیم ثبات و امنیت در منطقه بالکان است

زیرآب خواستگار خواهرش را زد

لحظاتی دلهره‌آور از گرفتاری خانواده‌ای با فرزند نوزاد در سیل مشهد

مطالعه جدید؛ تابستان 2023 گرم‌ترین در طی دو هزار سال گذشته بوده است

طرفداران رائفی‌پور و اردشیر رستمی نمایشگاه کتاب را شلوغ کردند

حضور در فینال هدف هندبالیست‌ها در آسیا

شکست شاگردان پائز مقابل برزیل با یک سورپرایز!

پوستر خاص هوادار برای بازی با گل گهر

پوچتینو: به قولم وفا کردم و تیم خوبی ساختم

توصیف آلگری از طغیان عجیب: اتفاقی نیفتاده است

هت‌‌تریک گریزمان، اتلتیکومادرید را به لیگ قهرمانان رساند

درگیری عجیب ستاره یونایتد با هوادار خودی

سخنرانی تن‌هاخ در الدترافورد: جام را به اینجا می‌آوریم

سفال‌منش: به وعده‌ها عمل کردیم و به هدف‌مان رسیدیم

صعود زورف به نیمه نهایی تنیس مسترز رم

پیروزی منچستریونایتد و صعود چلسی به جمع 6 تیم بالای جدول

جنگ قهرمانی در غیاب سرخابی‌ها؛ بگذار جام بگیرم

آلگری نزدیک بود برای جام، داور را بکشد

پاری‌سن‌ژرمن با یک پیروزی دیگر به استقبال هفته آخر رفت

ستاره لورکوزن در کنسرت به تیم ملی دعوت شد

شکست آاِک در دربی آتن

برایتون 1-2 چلسی؛ آبی‌ها در کورس سهمیه ماندند

یوونتوس قهرمان جام حذفی ایتالیا شد

پیام تبریک مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به مناسبت روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی

سلیمی تنها ستاره خط دفاعی استقلال نبود

کاسمیرو ناجی یونایتد؛ این پاسخ انتقادات بود

دستاورد تاریخی آرتتا؛ نشان پادشاه اسپانیا

شگفتی بزرگ ژاپن؛ قهرمان لیگ ملت‌ها زانو زد

محصص: با چند تغییر تیم آماده‌ای به جام جهانی می‌بریم

با چتر و عینک شنا؛ الدترافورد سوژه خنده حریف

تمرین پرسپولیس با دو غایب و یک میهمان ویژه

آینده نامشخص اسطوره رئال؛ تصمیمی ندارم

گولسیانی برگشت؛ اورونوف نه

کاپیتان تیم ملی با سونگونی‌ها تمدید کرد

چالش خنده‌دار مهران غفوریان با مادرش در برنامه اسکار

بازی مریم کاویانی در سریال «رخنه»

شوکه شدن نقی معمولی از زنده بودن بهبود

پیگیری تلفنی مخبر از استاندار خراسان رضوی در پی سیل مشهد

تیپ بندی اصلاح‌طلبان از نگاه «مشرق»

چرا ایرانی‌ها از «بچه دار» شدن می‌گریزند؟