راه ترقی

آخرين مطالب

داستان متفاوت نمونه‌های «ریوگو» درباره شکل‌گیری سیارک‌های غنی از کربن دانش

داستان متفاوت نمونه‌های «ریوگو» درباره شکل‌گیری سیارک‌های غنی از کربن
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / نمونه‌های به‌دست‌آمده از سیارک «ریوگو»، ایده‌های پیشین را درباره نحوه تشکیل شدن سیارک‌های غنی از کربن زیر سوال می‌برند.
سیارک «ریوگو»(Ryugu) احتمالا آنطور که پیشتر تصور می‌شد، از محل مبدا تا مدار کنونی خود سفر نکرده است. یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که ریوگو در نزدیکی سیاره مشتری شکل گرفته است.
به نقل از فیز، پژوهش‌های پیشین یک منشا را فراتر از مدار زحل نشان داده بودند. چهار سال پیش، کاوشگر فضایی ژاپنی «هایابوسا 2»(Hayabusa 2) نمونه‌هایی را از ریوگو به زمین آورد.
اکنون گروهی از پژوهشگران به سرپرستی «موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک»(MPS) در آلمان، نیکل به‌دست‌آمده از این نمونه‌ها و شهاب‌سنگ‌های معمولی غنی از کربن را مقایسه کرده‌اند.
نتایج این پژوهش یک جایگزین را برای ایده‌های پیشین پیرامون محل تولد این اجرام نشان می‌دهد. ایده جایگزین این است که سیارک‌های غنی از کربن ممکن است در همان منطقه نزدیک مشتری شکل گرفته باشند؛ البته تا حدی از طریق فرآیندهای متفاوت و با فاصله حدود دو میلیون سال از یکدیگر.
از دسامبر سال 2020 که نمونه‌های سیارک ریوگو به زمین بازگردانده شد، این چند گرم از مواد بسیار زیاد بوده است. پس از بررسی‌های اولیه در ژاپن، برخی از دانه‌های ریز سیاه‌رنگ به مراکز تحقیقاتی سراسر جهان سفر کردند.

راه ترقی


ذرات در مراکز تحقیقاتی مورد بررسی قرار گرفتند، وزن شدند، تحلیل شیمیایی را پشت سر گذاشتند و در معرض اشعه‌های فروسرخ، ایکس، سنکروترون و موارد دیگر قرار گرفتند. پژوهشگران موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک، نسبت‌ ایزوتوپ‌های فلزی خاص را در نمونه‌ها بررسی کردند. دانشمندان از ایزوتوپ‌ها به عنوان گونه‌هایی از یک عنصر مشابه یاد می‌کنند که تنها در تعداد نوترون‌های هسته با هم تفاوت دارند. پژوهش‌هایی از این دست می‌توانند به درک مکان تشکیل ریوگو در منظومه شمسی کمک کنند.
دکتر «تیمو هاپ»(Timo Hopp) از پژوهشگران این پروژه گفت: فرضیه ما تاکنون این بود که محل پیدایش ریوگو بیرون از مدار زحل است.
جدیدترین تحلیل‌های صورت‌گرفته توسط این گروه پژوهشی در حال حاضر یک تصویر متفاوت را نشان می‌دهند. پژوهشگران برای اولین بار نسبت ایزوتوپ‌های نیکل را در چهار نمونه از سیارک ریوگو و 6 نمونه کندریت‌های کربن‌دار بررسی کرده‌اند. نتایج این بررسی، رابطه نزدیک بین ریوگو و کندریت کربن‌دار را تایید می‌کنند. با وجود این، ایده یک زادگاه مشترک در لبه منظومه شمسی دیگر قانع‌کننده نیست.
پس چه اتفاقی افتاده است؟ پژوهشگران تا پیش از این، کندریت‌های کربن‌دار را ترکیبی از سه مواد تشکیل‌دهنده می‌دانستند که حتی می‌توان آنها را با چشم غیر مسلح در برش‌های عرضی مشاهده کرد. اجزای گرد و میلی‌متری جاسازی‌شده در ریزدانه و همچنین اجزای کوچک‌تر با شکل نامنظم به صورت متراکم در کنار هم قرار گرفته‌اند. ادخال‌های(کانی) نامنظم اولین موادی هستند که به صورت توده‌های جامد در قرص گازی داغ در حال چرخش به دور خورشید متراکم شده‌اند. کندرول‌های گرد غنی از سیلیکات بعدا تشکیل شدند.
پژوهش جدید نشان می‌دهد که دانه‌های ریز آهن-نیکل احتمالا در طول روند شکل‌گیری سیارک‌ها جمع شده‌اند. درباره ریوگو و کندریت‌های کربن‌دار، این فرآیند باید به ویژه کارآمد بوده باشد. «فریدولین اسپیتزر»(Fridolin Spitzer) پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: احتمالا فرآیندهای کاملا متفاوتی در تشکیل ریوگو و کندریت‌های کربن‌دار از یک سو و گروه‌های دیگر کندریت‌های کربن‌دار از سوی دیگر در کار بوده‌اند.
به گفته پژوهشگران، تشکیل اولین کندریت‌های کربن‌دار حدود دو میلیون سال پس از شکل‌گیری منظومه شمسی آغاز شد. گرد و غبار و اولین توده‌های جامد که توسط نیروی گرانشی خورشید جوان جذب شدند، از لبه بیرونی قرص گاز و غبار به درون منظومه شمسی راه یافتند اما در این راه با یک مانع روبه‌رو شدند. این مانع، مشتری تازه شکل‌گرفته بود.
در بیرون از مدار مشتری، توده‌های سنگین‌تر و بزرگ‌تر انباشته شدند و به شکل کندریت‌های کربن‌دار با گنجایش‌های فراوان درآمدند. در اواخر این روند پس از حدود دو میلیون سال، فرآیند دیگری شکل گرفت. تحت تأثیر خورشید، گاز اصلی به تدریج در بیرون از مدار مشتری تبخیر شد و تجمع غبار و دانه‌های آهن-نیکل را پدید آورد. این امر به تولد کندریت‌های کربن‌دار انجامید.
این کندریت‌های کربن‌دار به ‌عنوان خویشاوندان دوردست و تا حدی عجیب سایر کندریت‌های کربن‌دار ساکن در بیرونی‌ترین لبه منظومه شمسی در نظر گرفته نمی‌شوند، بلکه بیشتر مانند خواهر و برادر کوچک‌تری به نظر می‌رسند که ممکن است در همان منطقه اما طی یک فرآیند متفاوت و پس از آنها شکل گرفته باشند.
پروفسور «تورستن کلاین»(Thorsten Kleine) مدیر گروه علوم سیاره‌ای موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک و از پژوهشگران این پروژه گفت: این پژوهش نشان می‌دهد که تحقیقات آزمایشگاهی تا چه حد می‌توانند در رمزگشایی تاریخ شکل‌گیری منظومه شمسی ما مهم باشند.
این پژوهش در مجله «Science Advances» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/955029/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روز هشدار در بازار دلار و طلا

گاریدو:دوست دارم بخشی از تاریخ باشگاه پرسپولیس به حساب بیایم

امباپه نگذاشت بازوبند کاپیتانی را به مانیان بدهند!‏

کالافیوری: اسپالتی و آرتتا شبیه به هم هستند

اعتراض اتلتیکو به حکم لالیگا برای دربی مادرید

برترین سیوهای هفته دوم لیگ اروپا

سریع‌ترین گل ممکن در ثانیه 15

خشم علی سامره؛ حق من را خوردید!

بنتو: کره‌شمالی گردن کلفت است اما باید ببریم!

دروازه‌بان بزرگ فوتبال آلمان درگذشت

ظلم جدی کمیته مسابقات فیفا به فوتبال ایران

خاطرات جالب برادر شهید حسین فهمیده از سیدحسن نصرالله

دیلی تلگراف: ایران ثابت کرد که توانایی شکست بزرگترین سامانه پدافند هوایی جهان را دارد

عراقچی و بن سلمان درباره چه موضوعاتی رایزنی کردند؟

رد ادعای آزمایش هسته‌ای در ایران توسط سازمان «CTBTO»

عضو جامعه مدرسین: پس از «وعده صادق 2» برخی فرماندهان اصرار داشتند رهبری به نماز جمعه نروند

قالیباف وارد تاجیکستان شد

سانسور و اعترافی ناخودآگاه توسط شبکه‌های معاند فارسی زبان

محفل انس با قرآن کریم با حضور «اساتید و نخبگان قرآنی شاهد و ایثارگر» برگزار می‌شود

خوش و بش‌های رامبد جوان با نوید محمدزاده در اکران فیلم «زودپز»

تیزر فیلم سینمایی «استاد» رونمایی شد

حامد سلطانی پدر شد

گزارش صداوسیما از مراحل ساخت سریال «هشت پا» به کارگردانی احمد معظمی

اگر مردی خوب به نظر می رسه چون خیلی تیزه یا زنش گیجه!

آهنگ «مگه پاییز اومده» با صدای گرشا رضایی

آهنگ «خرابش کردی» با صدای فرزاد فرزین

لحظه‌ی دستگیری مالخر تلفن همراه سرقت شده

زیباترین واکنش شیمی

ایلان ماسک ممکن است پیش از رسیدن به مریخ براثر کهولت سن از دنیا برود

پنجمین جایزه «داستان کوتاه زاینده‌رود» برگزار می‌شود

«رویای مردان ایرانی» در راه است

ترامپ؛ گزینه مسلمانان؟

این رفتار نظام حکمرانی قابل قبول نیست

محدودیت‌های قدرت آمریکا در خاورمیانه

رضا پهلوی، پیاده نظام رسانه‌ای اسرائیل

نگران جان؛ کمبود تجهیزات حیاتی پزشکی و مرگ بیماران

فشار تندروها برای قانون شدن مصوبه حجاب

بانک‌های ناتراز زیر ذره‌بین بانک مرکزی

رئیس سازمان بورس: 3 شرکت ما جمعا 500 هزار میلیارد تومان زیان دارند

توصیه موریاسو به عربستانی‌ها؛ از مانچینی حمایت کنید!‏

گاریدو: مردم ایران به دور از پرخاشگری بسیار پرشور و هیجانی اند

گاریدو: گزینه مربیگری پرسپولیس از همان اول برایم جذاب بود

کواراتسخلیا: رونالدو را در کودکی مثل بت می‌پرستیدم!

مهیار زحمتکش گلزن سایپا مقابل نیروی زمینی: همه تلاش کردند و من گل زدم

با مصدومیت وینیسیوس توازن در تیم برزیل برقرار شد!

تاجرنیا: جریان‌های مقابل پزشکیان برای خودشان سهمی از دولت قائل هستند

جزئیات دیدار عراقچی و همتای سعودی‌اش

تله شایعه‌سازی صهیونیست‌ها؛ از شهادت سردار قاآنی تا وزیر امور خارجه

روایت عینی از سجده‌های طولانی رهبر انقلاب

مدال مسلمانان روسیه به رایزن امور فرهنگی سفارت ایران اهدا شد