راه ترقی
غلط‌های زیادی ترامپ در ریاض
چهارشنبه 24 ارديبهشت 1404 - 09:54:42
راه ترقی - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در حالی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بار دیگر در یک شوی تبلیغاتی در عربستان، ایران را تهدید به «سرکوب» کرد، تنها دقایقی بعد، با تناقضی آشکار، از تمایل خود برای پایان دادن به اختلافات و رسیدن به توافق با تهران سخن گفت. این مواضع متضاد، نه از قدرت، بلکه از سردرگمی و ناتوانی مردی حکایت دارد که از چهارساله دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش تا اکنون عربده می‌کشد، اما دستاوردی جز شکست تحریم‌ها و تحقیر در برابر مقاومت منطقه‌ای ایران به ‌دست نیاورد.
دونالد ترامپ، نماد ورشکستگی اخلاقی و سیاسی آمریکا، بار دیگر در همایش سرمایه‌گذاری عربستان و آمریکا، علیه جمهوری اسلامی ایران لفاظی کرد. گزافه‌گویی‌هایی که نشان‌دهنده دست‌وپا زدن یک سیاستمدار بی‌برنامه و روان‌پریش است که برای جلب توجه هرچه بیشتر به خود دست به هر کاری می‌زند. مردی که روزگاری با رقص شمشیر کنار شیوخ سعودی عکس یادگاری می‌گرفت، اکنون در حالی از مقابله با ایران سخن می‌گوید که می‌داند تمام نقشه‌هایش برای اعمال فشار حداکثری و مقابله با جمهوری اسلامی ایران یکی پس از دیگری با شکست مواجه شده‌اند.
دونالد ترامپ، این خودشیفته متوهم و سیاستمدار در آستانه زوال عقل، بار دیگر در یک شوی تبلیغاتی، زبان به تهدید علیه جمهوری اسلامی ایران گشود؛ تهدیدهایی که نه نشانه‌ای از قدرت، بلکه اعترافی تلخ به شکست‌های پی‌درپی سیاست‌های کاخ‌سفید در مواجهه با ایران است. مردی که در طول چهار سال زمامداری‌اش، کاری جز گنده‌گویی و تحریم‌های بی‌حاصل نکرد- تحریم‌هایی که خودشان نیز به شکست آنها اذعان دارند- حالا دوباره با توهم «سرکوب ایران»، می‌خواهد برای شیوخ نفتی عرض‌اندام کند.
پشت این عربده‌کشی حاصل از یک شکست بزرگ، یک حقیقت انکارناپذیر پنهان است؛ ترامپ، چه در قدرت باشد و چه در حاشیه، از قدرت فزاینده جمهوری اسلامی ایران برای بیرون‌راندن آمریکا از منطقه و تثبیت نقش اثرگذار ایران در معادلات غرب آسیا، عمیقاً واهمه دارد.
ترامپ در این نشست، در حالی که چشم به دلارهای نفتی شیوخ عرب دوخته است، مدعی شد: «ما وظیفه داریم که رژیم ایران را سرکوب کنیم.»
این جملات، در واقع ترجمه سیاسی همان پروژه شکست‌خورده «فشار حداکثری» است که سال‌هاست از سوی آمریکا و نوکرانش پیگیری می‌شود اما هربار با سد مستحکم مقاومت ملت ایران مواجه شده است. او همچنین با فرافکنی مضحک گفت: «آماده‌ام به درگیری‌های گذشته و اختلافات عمیق‌مان با ایران پایان دهم»؛ این جمله نه از زبان یک دیپلمات و سیاستمدار، بلکه از دهان دونالد ترامپ- همان کسی که در همین سخنرانی، ایران را تهدید به سرکوب کرد- بیرون آمد. ترامپ انگار فراموش کرده روزی با افتخار از «فشار حداکثری» بر ایران می‌گفت و از برجام خارج شد، حالا از پایان درگیری حرف می‌زند؛ آن هم در حالی که چند جمله پیش‌تر، از «وظیفه آمریکا برای سرکوب رژیم ایران» سخن گفته بود!
این تناقض‌گویی آشکار، پرده از آشفتگی ذهنی و بی‌ثباتی سیاسی ترامپ برمی‌دارد. روزی در هیبت سگی که بی‌وقفه پارس می‌کند، تهدید و عربده‌ می‌کشد، و روز دیگر در نقاب یک میانجی صلح‌طلب است و نقشی همچون «دوستی خاله‌خرسه» را بازی می‌کند. بی‌آنکه هنوز فهمیده باشد و بداند جمهوری اسلامی ایران، نه از فریادهای پوچ، هراسی دارد و نه فریب وعده‌های پوشالی را می‌خورد.
اگر کسی باید به درگیری‌های گذشته پایان دهد، واشنگتنی است که دهه‌هاست جز جنگ، تحریم و فتنه چیزی برای ملت‌ها نداشته است.
او همچنین در ادعایی واهی مدعی شد: «در دوران دولت اول من، ایران تقریباً ورشکست شد.»
واقعیت اما چیز دیگری را نشان می‌دهد؛ در دوران ترامپ، ایران با وجود تحریم‌ها، ضمن تقویت توان نظامی و موشکی، در عرصه‌های مختلفی چون صنعت، فعالیت‌های دانش‌بنیان و روابط منطقه‌ای، پیشرفت‌های کم‌نظیری داشت؛ و امروز با تکیه بر همین توانمندی‌ها، ترامپ همچنان صحبت از نفوذ و اثرگذاری ایران در منطقه می‌گوید.
اما گزافه‌گویی‌های ترامپ محدود به همین چند جمله نماند و گفت: «اجازه نخواهیم داد که شبه‌قاره عربستان به ایران تعلق بگیرد... اجازه نمی‌دهم عربستان تحت تاثیر ایران قرار بگیرد.»
یا در جملاتی دیگر «می‌خواهم با ایران به توافق برسم تا جهان امن‌تر شود!» و «ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت» را گفت.
بازار
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
در شرایطی که ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در همایش سرمایه‌گذاری عربستان مدعی شد که آماده است به اختلافات عمیق با ایران پایان دهد، وزارت خارجه کشورش نیز در همان زمان و بعد از همین اظهارات، تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعلام کرد؛ تحریم‌هایی که بار دیگر ماهیت واقعی دستگاه سیاست خارجی آمریکا را به نمایش گذاشت: زبان تهدید، فریب و تناقض.
حال باید پرسید آیا تحریم‌هایی که همزمان با چنین اظهاراتی اعمال می‌شوند، قرار است زمینه‌ساز توافق باشند؟ 
تا زمانی که سیاست رسمی آمریکا بر پایه تهدید، تحریم و فشار بنا شده، هرگونه سخن از مذاکره، بی‌معنا است. وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد: ما تحریم‌هایی را علیه یک شبکه بین‌المللی که ارسال میلیون‌ها بشکه نفت ایران به چین را تسهیل می‌کند، وضع کرده‌ایم.
در بیانیه صادره از سوی وزارت خارجه آمریکا بی‌توجه به اذعان مقامات این کشور درخصوص شکست سیاست فشار حداکثری علیه تهران در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، آمده است: ما به اعمال فشار حداکثری بر تهران برای جلوگیری از ادامه فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش ادامه خواهیم داد.

http://www.RaheNou.ir/Fa/News/1077988/غلط‌های-زیادی-ترامپ-در-ریاض
بستن   چاپ