راه ترقی
ظهره‌وند: دولت ائتلافی یا مشارکتی در افغانستان شکل نمی‌گیرد
يکشنبه 24 مرداد 1400 - 01:58:59
راه ترقی - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
«حسین ظهره‌وند» سفیر سابق ایران در افغانستان در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه «صبح‌نو» با اشاره به تحولات افغانستان و روند شکل‌گیری قدرت آینده کابل، عنوان کرد: افغانستان به‌سمت طالبانیزه شدن پیش می‌رود. اینکه انتظار برود دولت ائتلافی شکل گیرد، غیرممکن است. چندی پیش تیم‌های مذاکره‌کننده گروه‌های افغان، با دولت کابل به مذاکره نشستند اما این مذاکرات بیرون از اراده و خواست دولت بود و «اشرف غنی» حاضر به همکاری یا مشارکت طالبان در قدرت نشدند، الان با این پیشروی که طالبان در خاک افغانستان داشته است، بعید است حاضر شود قدرت را با دولت مرکزی تقسیم کند. آمریکایی‌ها هم با نشست‌های خیانت‌آمیز در چهارچوب مذاکرات دوحه، امتیازاتی به طالبان واگذار کردند و اکنون اگر اقداماتی علیه طالبان یا حمایت از دولت کابل انجام می‌دهند، برای مصرف رسانه‌ای و توجیه کردن افکارعمومی خودشان است.این کارشناس مسائل افغانستان، با اشاره به اینکه صحنه امروز افغانستان محصول سیاست‌های خباثت‌آمیز آمریکاست، ادامه داد: هرچند وضعیت امروز و جنگ‌افروزی افغانستان محصول سیاست‌ها خباثت‌آمیز کاخ سفید است اما نباید از نقش پاکستان هم غافل بود. طالبان خودش را پیروز می‌داند و پاکستان در آرزوی رسیدن به افغانستان کامل است. اکنون و با این پیشروی که طالبان در افغانستان داشته، بعید به نظر می‌رسد که برای مشارکت یا شکل‌گیری دولت ائتلافی آمادگی داشته باشد. کابل تنها شهر بزرگ افغانستان است که در دست طالبان نیست، نیروهای دولت مرکزی همه دارند فرار می‌کنند و سه ولایت مزارشریف، جلال‌آباد و کابل در دست دولت است و درواقع تنها کابل و مزارشریف در دست «اشرف غنی» است. به این دلایل است که طالبان کوچک‌ترین امتیاز را نمی‌دهد و از این زمان به بعد، باید به فکر پاکسازی قومی باشیم که ازسوی طالبان در افغانستان دنبال می‌شود.
طالبان مصرفی یا افراطی
سفیر سابق کشورمان در کابل با اشاره به نقش محوری پاکستان در تحولات افغانستان، تاکید کرد: اگر طالبان بخواهد به چین نزدیک شود و همکاری‌های خودشان را توسعه دهند، اینجا طالبان مصرفی خواهد بود و به‌مرور از بین می‌رود؛ اما اگر طالبان با آمریکا، عربستان و امارات همراه شود، می‌توان گفت که امارت اسلامی شکل خواهد گرفت.وی ادامه داد: در این دو وضعیت که الان داریم، تصمیم با پاکستانی‌هاست که با عربستان، آمریکا، انگلیس و امارات باشند تا با همراهی با آنان به رسیدن به کشمیر هم امیدوار شوند تا بدین‌وسیله ضربه‌ای به هندوستان هم بزنند؛ اما اگر با چین باشند باید از روی طالبان عبور کنند، چون پاکستانی‌ها ایدئولوژی‌محور نیستند و سکولارند. اگر پاکستان بخواهد از روی طالبان عبور کند، بالطبع طالبان هم از روی اسلام‌آباد هم رد می‌شود چراکه طالبان به فکر تسلط بر پاکستان هم است اما اگر نتواند از روی طالبان عبور کند، مشکل پیدا می‌کنند، اگر این اتفاق بیفتد باید پاکسازی قومی صورت گیرد و به‌نوعی پشتوهای لائیک از روی طالبان رد می‌شوند. با این اوصاف باید منتظر بود و دید در ماه‌ها و سال‌های آتی چه سناریوی جدید ی اتفاق می‌افتد.
چرایی مخالفت ایران برای دخالت در امور افغانستان
 سفیر سابق ایران در کابل با اشاره به آخرین وضعیت دیپلمات‌های ایرانی در هرات، گفت: نباید نگران وضعیت دیپلمات‌های ایرانی در هرات بود، اتفاقی برای آن‌ها نمی‌افتد. طالبان از اینکه ما ساکت هستیم خوشحال هستند، آن‌ها نیاز دارند به سکوت و انفعال ایران در برابر خودشان چراکه از جمعیت 30‌میلیونی افغان 25میلیون مخالف طالبان هستند؛ جمعیتی زیاد که چشمان‌شان به ایران است. خویشتنداری ایران برای طالبان خوب تمام شد. به نظر من زمانی ایران در برابر طالبان قرار می‌گیرد که بخواهند منطقه را به‌سمت طالبانیزه شدن پیش ببرند یا اینکه شکل‌گیری امارت و خلافت آن‌ها در افغانستان شروع شود، آن زمان است که ما شاید اعتراض کنیم؛ اما تا زمانی که وضعیت تثبیت نشود، مشکلی نیست و کارمندان ما در دفاتر و سفارت‌های‌مان در امن‌وامان هستند.

http://www.RaheNou.ir/Fa/News/290806/ظهره‌وند--دولت-ائتلافی-یا-مشارکتی-در-افغانستان-شکل-نمی‌گیرد
بستن   چاپ