راه ترقی
ترکیه در مسیر عضویت در محور ضدایرانی
يکشنبه 5 تير 1401 - 02:25:42
راه ترقی - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
شهاب شهسواری/ آنکارا چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته میزبان دو مهمان بلندپایه مهم منطقه‌ای بود که هر دو نماینده مسیر تازه رویکرد سیاست خارجی ترکیه در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا بودند. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، چهارشنبه در آخرین مقصد از تور منطقه‌ای خود به آنکارا سفر کرد تا موضوع اختلافات میان دو کشور در مورد قتل یک روزنامه‌نگار عربستانی ساکن امریکا درون کنسولگری عربستان در استانبول، برای همیشه به تاریخ بپیوندد. رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهور ترکیه و محمد بن سلمان، حاکم بالفعل عربستان سعودی، چهارشنبه شب بعد از دیدارشان بیانیه‌ای مشترک صادر کردند که در آن از آغاز فصل جدید از همکاری‌ها میان دو کشور خبر دادند. مهمان دیگر آنکار، روز پنجشنبه، یاییر لاپید، وزیر خارجه اسراییل بود که در گفت‌وگوهایش با همتای ترکیه‌ای سیلی از اتهامات اثبات نشده را علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کرد. 
در بیانیه مشترکی که چهارشنبه شب پس از دیدار اردوغان و بن ‌سلمان منتشر شد بر عزم آغاز دوره جدیدی از همکاری در روابط دوجانبه اعم از سیاسی، اقتصادی و امنیتی تاکید شده است. به گزارش آناتولی، در این بیانیه مشترک آمده که طرفین بر عزم خود برای توسعه و حفظ همکاری مبتنی بر پیوندهای برادری تاریخی برای خدمت به آینده منطقه تاکید کردند. در گفت‌وگوی اردوغان و بن سلمان خواستار تسهیل تجارت، کشف فرصت‌های سرمایه‌گذاری و افزایش ارتباطات برای تبدیل آنها به مشارکت‌های ملموس شده‌اند.
ترکیه در مسیر عضویت در محور ضدایرانی
تحلیلگران مسیر تازه سیاست خارجی ترکیه را نزدیک‌تر شدن به محور ضدایرانی جدید در منطقه ارزیابی می‌کنند. آنکارا در طول ماه‌های گذشته به شکل چشمگیری رویکرد سیاست خارجی خود را تغییر داده و بسیاری از تنش‌های سال‌های گذشته خود را در منطقه غرب آسیا و خاورمیانه کنار گذاشته است، اما به نظر می‌رسد که این تغییر رویکرد به قیمت از دست دادن دوستی یکی از دوستان و شرکای قدیمی ترکیه در غرب آسیا تمام شود. در حالی که ترکیه بعد از یک دهه، دعوا و تنش با اسراییل، مصر و بعد از چندین سال قهر با امارات متحده عربی و عربستان سعودی آشتی می‌کند، روابط آنکارا با تهران و دمشق، دو همسایه شرقی و جنوبی این کشور روزبه‌روز در حال تیره‌تر شدن است. آنکارا هفته گذشته برای دومین‌بار در یک سال گذشته، ایران را به اقدام‌های خرابکارانه در خاک خود متهم کرده است و از بازداشت افرادی که از سوی رسانه‌های نزدیک به دولت اردوغان «عناصر دستگاه‌های اطلاعاتی ایران» نامیده ‌شده‌اند، خبر می‌دهد. نام ایران هر چند در اخبار و اطلاعات منتشر شده در دیدار رجب طیب اردوغان با محمد بن سلمان، غایب بود، اما در نشست خبری مشترک وزیر خارجه اسراییل با وزیر خارجه ترکیه، کاملا غالب بود.
ترکیه در حالی روابط خود را با محور عربستان و امارات در خاورمیانه تقویت می‌کند که همزمان امیدوار است این دو قدرت عربی از بلدپروازی‌های آنکارا در خاک سوریه و عراق حمایت کنند. در طول هفته‌های گذشته دولت ترکیه از برنامه‌ریزی برای یک تهاجم گسترده نظامی به خاک سوریه خبر داده‌اند. آنکارا قصد دارد در طول مرز 480 کیلومتر جنوبی خود، 30 کیلومتر از خاک سوریه را تصرف کند. ایران و روسیه به عنوان اصلی‌ترین متحدان دولت دمشق، اصلی‌ترین مخالفان این اقدام ترکیه هستند و پیش‌بینی می‌شود در صورت آغاز اقدام نظامی ترکیه در خاک سوریه، تنش‌ها در روابط تهران و آنکارا افزایش پیدا کند.
پینار دوست، معاون اندیشکده شورای آتلانتیک در ترکیه به شبکه خبری سی‌ان‌بی‌سی می‌گوید: «یکی از کلیدی‌ترین نتایج بهبود روابط ترکیه با عربستان سعودی و اسراییل می‌تواند یک گام نزدیک‌تر شدن به جمع شدن نیروهای جناح ضد ایران در منطقه باشد و که با نزدیک‌تر شدن آنکارا به محور عرب-اسراییلی علیه ایران، تکمیل می‌شود.»

http://www.RaheNou.ir/Fa/News/358327/ترکیه-در-مسیر-عضویت-در-محور-ضدایرانی
بستن   چاپ