راه ترقی
ارزیابی رسانه عرب زبان از دیدار وزیران خارجه ایران و اردن در نیویورک
دوشنبه 4 مهر 1401 - 12:00:08 PM
ایرنا
راه ترقی- پایگاه خبری عربی 21 در گزارش خود دیدار الصفدی و امیر عبداللهیان وزیران خارجه اردن و ایران در حاشینه نشست مجمع عمومی سازمان ملل طی سال‌های اخیر غیر عادی دانست و این پرسش را مطرح کرد که آیا اردن قصد دارد در سیاست‌هایش نسبت به تهران تغییر رویکرد دهد؟ 

این رسانه‌ عربی با اشاره به اینکه صدور بیانیه وزارت امور خارجه اردن یک روز پس از این دیدار مورد توجه قرار گرفت که در آن اعلام شد «ایمن صفدی» با همتای ایرانی خود در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد دیدار کرد و طرفین درباره روابط دوجانبه، تلاش برای حل بحران‌های منطقه و تحقق ثبات بر اساس روابط سازنده منطقه‌ای مبتنی بر اصول حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی گفت و گو کردند. 

برپایه این گزارش، در بیانیه دیگری که شامگاه شنبه  وزارت امور خارجه اردن منتشر کرد، آمده است که در این دیدار همچنین درباره وضعیت سوریه به ویژه جنوب سوریه و چالش قاچاق مواد مخدر به اردن و کاهش تنش در منطقه بحث و تبادل نظر شد. 

این رسانه‌ عربی به این موضوع اشاره کرد که این دیدار حدود دو ماه پس از آن صورت می‌گیرد که «عبدالله دوم» شاه اردن در مصاحبه با روزنامه «الرای» اردن گفت که کشورش خواهان تنش در منطقه نیست و اردن و همه کشورهای عربی خواهان روابط خوب با ایران بر اساس احترام متقابل، حسن همجواری و احترام به حاکمیت کشورها وعدم مداخله در امور آن‌ها هستند.

در همین حال، وزارت امور خارجه ایران از طریق «ناصر کنعانی» سخنگوی خود با استقبال از اظهارات شاه اردن مبنی بر اینکه اردن خواهان روابط خوب با ایران است، گفت: تهران منتظر گام‌های واقعی کشورهای منطقه برای تقویت روابط منطقه‌ای است. 

پایگاه خبری عربی 21، دیدار «صفدی» و «امیر عبداللهیان» را برای آینده روابط دو کشور با اهمیت ارزیابی کرد و این پرسش را مطرح کرد که آیا این دیدار دیپلماتیک زودگذر است یا صفحه جدیدی در روابط دو کشور گشوده خواهد شد؟  

«فرج شلهوب» تحلیلگر مسائل سیاسی عرب به این پایگاه خبری گفت: دولت اردن در سال‌های اخیر دو سطح گفتمان را در قبال ایران دنبال کرده است که یکی از آن‌ها تاحدودی تعاملی است و معمولاً رئیس مجلس اردن آن را نمایندگی می‌کند، اما دیگری با نوعی سوء ظن نسبت به ایران همراه است. این تردید در روابط با ایران و عدم اتخاد گفتمانی واحد در قبال این کشور بخشی از مشکل مدیریت سیاسی نظام اردن است زیرا امان نمی‌خواهد از یک سو، روابط خود با تهران را تیره کند و از سوی دیگر نمی‌خواهد روابطش با متحدان غربی‌اش بر سر ایران تیره شود. 

این تحلیلگر مسائل سیاسی منطقه با اشاره به اینکه موضوع قاچاق مواد مخدر از جنوب سوریه به داخل خاک اردن یکی از مسائل مطرح شده در دیدار صفدی و امیر عبدالهیان بوده است، افزود که ادعاهای اردن علیه ایران در این زمینه درست نیست و ایران در چنین فعالیت هایی نقشی ندارد.

به اعتقاد تحلیلگران سیاسی، ادعاهای اردن علیه ایران در پی فشارهای «واشنگتن» و «تل آویو» مطرح شده است زیرا روابط اردن با رژیم اسرائیل و آمریکا بسیار حساس است.  

برخی دیگر از ناظران سیاسی عرب معتقدند که از آنجایی که دیدار «صفدی» و «عبداللهیان» در حاشیه نشست‌های عمومی سازمان ملل متحد برگزار شد، در چارچوب طبیعی خود انجام شده است و  جای تعجب نیست که وزیر امور خارجه اردن با طرف‌های مختلف دیدار کرده است. 

«عمر الرداد» از دیگر تحلیلگران مسائل سیاسی گفت که آنچه می‌تواند تعجب برانگیز باشد اینکه این دیدار در غیاب روابط کامل دیپلماتیک میان امان و تهران انجام شده است. 

وی با اشاره به اینکه اردن در محور عربی قرار دارد اما سیاست‌هایش نسبت به تهران در حد دیگر کشورهای عربی خصمانه نبوده است، ادامه داد: با این حال، همه اینها منکر وجود مسائل دوجانبه و منطقه‌ای بین دو طرف نیست.  

الرداد احتمال آغاز گفت و گوهای اردن و ایران مشابه گفت‌وگوهای ایران و عربستان سعودی که در بغداد در جریان است، پس از دیدار صفدی و امیرعبدالهیان در واشنگتن را رد و خاطرنشان کرد: میزان اختلافات میان امان و تهران بسیار کمتر از اختلافات میان ایران و عربستان است و می‌توان آن‌ها را از طریق برگزاری جلسات در سطوح امنیتی و نظامی حل و فصل کرد. 

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران شنبه شب در دیدار با همتای اردنی خود در نیویورک اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای گسترش روابط با امان قائل نیست. 

امیرعبداللهیان با برشمردن مولفه‌های مشترک در روابط و مناسبات خوب و برادرانه دو کشور، بر نگاه دولت برای توسعه مناسبات با کشورهای منطقه و همسایه تاکید کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای گسترش روابط با امان قائل نیست. 

وزیر امور خارجه ایران با حمایت از مردم فلسطین، گفت: تجربیات ایران در زمینه مقابله با گروه‌های تروریستی در خدمت منافع ملت‌های مسلمان می‌باشد. 

وزیر امور خارجه اردن نیز اظهار داشت: جهان اسلام شاهد برخی چالش‌ها است که باید از طریق گفت وگو حل و فصل شود. گفت وگو میان کشورهای منطقه هم به مصلحت مردم و ملت‌های مسلمان و هم به تحکیم روابط میان دولت‌های منطقه منجر می‌شود. 

وی افزود: مقامات ارشد اردن همواره ما را به گسترش روابط با کشورهای مسلمان منطقه از جمله جمهوری اسلامی ایران توصیه می‌کنند. 

طرفین بر اهمیت گفت وگو و همکاری منطقه‌ای تاکید کردند. 

پیشتر «ایمن صفدی» وزیر امور خارجه اردن 14 ژوئن سالجاری میلادی گفته بود که کشورش و همه کشورهای عربی خواستار روابط سالم با ایران هستند، تاکید کرد که گفت و گو بهترین راه برای رفع هر گونه تنش موجود است. 

وی در مصاحبه‌ای که با شبکه سعودی «الشرق» انجام داد، افزوده بود: اردن و همه کشورهای عربی تاکید دارند که خواستار روابط سالم با ایران مبتنی بر احترام متقابل، عدم مداخله در امور داخلی و حسن همجواری هستند. 

صفدی این اظهارات درباره ایران را چند روز بعد از آن مطرح کرد که «بشیر الخصاونه» نخست وزیر اردن در مصاحبه با شبکه عربی «بی‌بی سی» گفته بود که کشورش به دنبال روابط خوب با ایران است و تا کنون حتی یک روز هم به عنوان یک تهدید امنیتی با تهران برخورد نکرده است.



http://www.RaheNou.ir/Fa/News/368348/ارزیابی-رسانه-عرب-زبان-از-دیدار-وزیران-خارجه-ایران-و-اردن-در-نیویورک
بستن   چاپ