راه ترقی
چرای بی رویه دام ها، زمین های خشک جهان را تهدید می کند
شنبه 5 آذر 1401 - 23:21:47
راه ترقی - سیناپرس / محققان بین الملل در یک پژوهش جدید، تاثیرات چرای بی رویه دام ها را تحت تغییرات روزافزون آب و هوایی بر زمین های خشک بررسی کرده و اطلاعات مهمی را در این خصوص ارائه کرده اند.
چرا، یک صنعت تریلیون دلاری است و به ویژه در زمین های خشک که حدود 40 درصد از سطح زمین را پوشش می دهند و نیمی از دام های جهان را پشتیبانی می کنند، مهم است. پرورش دام اهمیت زیادی برای تولید غذا و گردش حیاتی منابع سرمایه ای دارد، اما تغییرات اقلیمی که امروزه در سطح گسترده ای روی می دهند، تولید دام و معیشت میلیاردها نفر در سراسر جهان را تهدید می کنند.
در این خصوص، یک تیم بین‌المللی از دانشمندان، مطالعه‌ای را در نشریه معتبر Science منتشر کرده‌اند که در آن اولین تخمین‌های جهانی از چگونگی تأثیر چرای دام بر خدمات اکوسیستم ها در سرتاسر زمین‌های خشک جهان را نشان می‌دهد.
این تحقیق که توسط گروه اکولوژی و تغییرات جهانی زمین های خشک در اسپانیا با همکاری دانشگاه نیو ساوث ویلز سیدنی هدایت شده است، نشان می‌دهد که چرای دام و علف‌خواران وحشی در زمین‌های خشک که در حالت عادی، اثرات مثبتی بر خدمات اکوسیستمی دارد، با گرم‌تر شدن دمای زمین، اثراتی منفی بر اکوسیستم های مربوطه بر جای خواهد گذاشت.
خدماتی که توسط چرای دام ها به اکوسیستم ها ارائه می شوند، شامل توانایی بهتر خاک برای رشد گیاهان، تجزیه مواد آلی و در دسترس قرار دادن آن برای گیاهان، ذخیره کربن، حاصلخیزتر شدن خاک ها و تنظیم تامین آب در آن ها است.
محققان دریافته اند که فشار طبیعی چرا می تواند برای هدایت تمام این خدمات اکوسیستمی، به ویژه برای ذخیره کربن، تجزیه مواد آلی، حاصلخیزی خاک و درنتیجه کیفیت و مقدار علوفه تولیدی، حیاتی باشد. اما این اثرات در صورت گرم تر شدن آب و هوا، به وضعیتی منفی تغییر جهت خواهند داد.
در تحقیق مورد اشاره، محققان از پروتکل‌های استاندارد برای ارزیابی اثرات افزایش فشار چرا بر توانایی زمین‌های خشک جهانی درجهت ارائه 9 مورد از خدمات ضروری اکوسیستم استفاده کردند.
این تیم پژوهشی متشکل از بیش از 100 همکار، بررسی جهانی منحصربه‌فردی را از 326 زمین خشک در 25 کشور انجام دادند و اطلاعات گیاهان و خاک‌ها را در مکان‌های مختلف با فشار چرای کم تا زیاد جمع‌آوری کردند.
برخی از این زمین ها به کلی فاقد چرای دام بودند، در حالی که برخی دیگر تحت تراکم بالای چرای گوسفند و گاو قرار داشتند. همچنین برخی دیگر از زمین ها نیزتنها توسط علفخواران وحشی مانند گورخر در آفریقا و لاما در شیلی تحت چرا قرار می گرفتند.
محققان در بررسی های خود دریافتند که روابط بین آب و هوا، شرایط خاک، تنوع زیستی و خدمات اکوسیستمی به سطح فشار چرای در نظر گرفته شده بستگی دارد، اما پاسخ برخی از خدمات اکوسیستمی به اقلیم، با فشار چرای محلی متفاوت بود.به گزارش سیناپرس، به عنوان مثال، نتایج نشان دادند که ذخایر کربن خاک کاهش می یابند، ولی با گرم تر شدن آب و هوا، فرسایش خاک تحت فشار چرای بالا، افزایش می یابد.
این نتایج نشان می‌دهند که واکنش زمین‌های خشک به تغییرات آب و هوایی مداوم، می تواند به نحوه مدیریت محلی آن ها بستگی داشته باشد.
محققان می گویند: ما در نتیجه بررسی های انجام شده می‌دانیم که حفظ تنوع گیاهی بالا، یک استراتژی مهم در زمین‌های خشک است. یک جامعه گیاهی متنوع می تواند به ما کمک کند تا اثرات منفی تغییرات آب و هوایی را در خاک های خشک مهار کنیم.
آن ها همچنین اشاره کرده اند که وجود تنوع بیشتر در گونه‌های گیاه‌خوار، ارتباط مثبتی با برخی خدمات مانند ذخیره‌سازی کربن دارد؛ امری که به‌عنوان تنظیم‌کننده آب و هوا بسیار مهم است.
این یافته های علمی پژوهشی، می توانند توسط متخصصان سرتاسر دنیا به منظور مهار تاثیرات نامطلوب تغییرات اقلیمی بر اکوسیستم مراتع و زمین های تحت تاثیر خشکی مورد استفاد قرار گیرند.

http://www.RaheNou.ir/Fa/News/374453/چرای-بی-رویه-دام-ها،-زمین-های-خشک-جهان-را-تهدید-می-کند
بستن   چاپ