راه ترقی
بازخوانی مقاله‌های مرتبط با زبان فارسی در مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
یکشنبه 24 اردیبهشت 1402 - 2:56:31 PM
ایرنا
راه ترقی- زبان فارسی یکی از قدیمی‌ترین زبان‌ها، میراث گرانبهای پیشینیان، سرمایه و هویت ملی ایرانیان، دارای ادبیات غنایی قوی و دارای گنجینه‌های باارزش شعر بوده که زبان اصلی مردم کشور ایران و مردمان قسمت‌هایی از کشورهای پاکستان، افغانستان، ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، آذربایجان و عراق است.

زبان‌شناسان و ادیبان اروپایی در نشستی که در سال 1872 در برلین تشکیل شد، چهار زبانِ فارسی، لاتین، یونانی و سانسکریت را به عنوان «زبان‌های کلاسیک جهان» معرفی کردند. این عنوان به زبانی تعلق می‌گیرد که باستانی و دارای ادبیات پرباری باشد و در آخرین هزاره به وجود آمدنش دچار دگرگونی‌های اندکی شده باشد.

زبان فارسی از قدیمی ترین زبان ها و از گروه زبان هندو-ایرانی (آرین) است که تمامی زبان های شبه قاره هند، ایران و اروپا را در برمی گیرد. بیش از پنجاه درصد جمعیت ایران ، 25 درصد از جمعیت افغانستان و حدود 2 میلیون نفر از جمعیت پاکستان به زبان فارسی صحبت می کنند.

زبان فارسی از نظر تعداد و تنوع واژگان، ضرب‌المثل‌های شیرین و آثار ادبی فاخر از پرمایه‌ترین و غنی‌ترین زبان‌های جهان به شمار می‌رود. دیوان حافظ، شاهنامه فردوسی، گلستان و بوستان سعدی، پنج گنج نظامی، آثار مولوی، رباعیات خیام و منطق‌الطیر عطار از شناخته‌شده‌ترین آثار ادبیات فارسی هستند.

ابوالقاسم منصوربن‌حسن فردوسی از بزرگترین شاعران حماسه سرای ایران است که به‌ مدت 33 سال مشغول سرودن شاهنامه بود. وی شاهنامه را به زبان ساده و به نظم سرود تا بتواند زبان فارسی را زنده نگه دارد. بیشتر ملت‌های جهان سروده‌ای که براساس حماسه باشد ندارند، اما شاهنامه فردوسی مخصوص ایرانیان بوده و در جهان نیز شناخته شده است.

به‌دلیل اهمیت زنده نگه داشتن زبان فارسی و به پاس زحماتی که برای فرهنگ و ادب فارسی کشیده شده است، 25 اردیبهشت به‌نام روز «پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی» نامگذاری شده است.

به همین مناسبت، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) به بررسی مقاله‌های فارسی با موضوع زبان فارسی در حوزه‌های موضوعی مختلف پرداخته است.

 

معرفی مقاله‌های پربازدید علمی با موضوع زبان فارسی

مقاله‌های «تعریف بند (پاراگراف) در نثر فارسی»، «چگونگی تشخیص مسندالیه از مسند در جمله های مسندی» و «فعل مرکب در زبان فارسی» به‌ ترتیب پربازدیدترین مقاله‌های مرتبط با زبان فارسی هستند.

مقاله «تعریف بند (پاراگراف) در نثر فارسی» در سال 1389 توسط محمدرضا امینی نگارش شده است. مقاله‌ مذکور، به پاراگراف‌بندی به منزله بیان اندیشه می‌پردازد که فهم نوشته را هم برای نویسنده و هم خواننده آسان‌تر می‌کند. در ادامه‌ مقاله با هدف تعیین اینکه در زبان فارسی هنوز بحث دقیق درمورد ماهیت و چگونگی انواع بند آغاز نشده، در تلاش است که به‌عنوان نخستین گام نظری به تعریف جامعی از حدود و ثغور و ساختار کلی پاراگراف در نثر فارسی بپردازد.

بیشتر مقاله‌های مرتبط با زبان فارسی در موضوعات «ادبیات و زبان‌ها»، «علوم تربیتی» و «علوم انسانی» نگارش شده‌اند.

 

مقاله‌های فارسی پربازدید با موضوع زبان فارسی

 

معرفی مجله‌های علمی پربازدید با موضوع زبان فارسی

مجله‌های «جستارهای زبانی»، «نامه فرهنگستان» و «زبان پژوهی (علوم انسانی)» به‌ترتیب با انتشار 200، 144 و 118 مقاله، مجله‌هایی هستند که بیشترین مقاله‌های مرتبط با موضوع زبان فارسی را منتشر کرده‌اند.

معرفی نویسندگان با انتشار بیشترین تعداد مقاله‌های فارسی با موضوع زبان فارسی

ارسلان گلفام (زبان شناس از دانشگاه تربیت مدرس)، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا (زبان شناس از دانشگاه تربیت مدرس) و بتول علی‌نژاد (زبان شناس از دانشگاه اصفهان) به‌ترتیب نویسندگانی هستند که بیشترین مقاله‌های مرتبط با زبان فارسی را منتشر کرده‌اند.

کلمه‌های کلیدی مقاله‌های فارسی با موضوع زبان فارسی

کلمه‌های کلیدی عصاره هر مقاله است و نویسنده موضوعات مقاله خود را در کلمه‌های کلیدی نشان می‌دهد.

براین اساس «شاهنامه»، «ترجمه» و «زبان شناسی شناختی» کلمه‌هایی هستند که بیشترین بسامد در کلمه‌های کلیدی به‌کار رفته در مقاله‌های مرتبط با موضوع زبان فارسی را داشته‌اند.


http://www.RaheNou.ir/Fa/News/768375/بازخوانی-مقاله‌های-مرتبط-با-زبان-فارسی-در-مرکز-اطلاعات-علمی-جهاد-دانشگاهی
بستن   چاپ