راه ترقی

آخرين مطالب

انسان چگونه غذای خود را تغییر داده است اقتصاد

انسان چگونه غذای خود را تغییر داده است
  بزرگنمايي:

راه ترقی - غذای فرآوری‌شده اختراع جدیدی نیست که در کارخانه‌ها از مواد مصنوعی ساخته شود؛ بلکه به اندازه‌ی بشریت قدمت دارد و شاید به شکل‌گیری گونه‌ی ما کمک کرده باشد.

اولین آشنایی من ( نیکولا تمپل ، نویسنده مطلب در وب‌سایت بی‌بی‌سی ) با غذاهای فرآوری‌شده از دوران کودکی در مناطق روستایی کانادا آغاز شد. در آنجا نود درصد از غذایی که می‌خوردیم، در خانه‌های بزرگ خود پرورش می‌دادیم. پس از تابستانی بازی و سرگرمی، اواخر ماه آگوست زمان آماده‌سازی‌ غذاهایی برای زمستان بود. در رطوبت طاقت‌فرسای تابستان‌های انتاریو، محصولات غذایی خانگی خود را با روش‌های مختلفی فرآوری می‌کردیم تا در زمستان بتوانیم آن‌ها را مصرف کنیم. این روزها غذاهای فرآوری‌شده با بار منفی همراه‌اند و عمدتا غذاهایی را به ذهن می‌آورند که گویی با مواد مصنوعی تهیه شده‌اند. اما آیا منصفانه است که تمامی غذهای فرآوری‌شده را با یک چشم ببینیم؟ اغلب فراموش می‌کنیم که نوآوری‌ در فرآوری غذاها به ما در بهبود تغذیه و کاهش ضایعات غذایی کمک کرده و اوقات فراغت بیشتری برای ما مهیا کرده است. غذای فرآوری‌شده رابطه‌ی ما را با غذا تغییر داده و مدت‌ها پیش از آن، در شکل‌گیری گونه ما نقش داشته است. گونه خویشاوند ما یعنی انسان ماهر که بین 2/4 میلیون تا 1/4 میلیون سال پیش زندگی می‌کرد، اولین شاهد در زمینه‌ی فرآوری مواد غذایی است. انسان ماهر برخلاف اجداد خود، دندان‌های نسبتا کوچکی داشت. تصور می‌شود این روند تکاملی فقط در صورتی می‌توانست آغاز شود که غذا پیش از رسیدن به دهان دست‌کاری شود. له کردن ریشه‌ها با استفاده از سنگ یا بریدن نوارهای نازکی از گوشت برای سهولت جویدن آن می‌توانست نیاز به جویدن غذا را کاهش بدهد. با تحمیل فشار کمتر روی دستگاه جویدن (آرواره‌ها، عضلات و دندان‌ها)، بدن ما ‌توانسته است آن بافت‌های بسیار انرژی‌خواه را به‌جای دیگری هدایت کند و موجب شود اندازه‌ی صورت نسبت به اندازه کلی جمجعه کوچک‌تر شود. انسان راست‌قامت (1/89 میلیون تا 108 هزار سال پیش) و انسان نئاندرتال (400 هزار تا 40 هزار سال پیش) نسبت به آنچه براساس اندازه جمجمه پیش‌بینی می‌شود، دندان‌های بسیار کوچک‌تری داشتند. تکامل تنها در صورتی می‌توانست در حمایت از چنین کاهشی در اندازه دندان عمل کند که جویدن غذا آسان‌تر شده باشد و این امر احتمالا از طریق فرآوری حرارتی (پختن غذا) ممکن شده است. غذای پخته‌شده برای جویدن به 22 درصد ماهیچه کمتری نیاز دارد و می‌تواند انرژی را آزاد کند که در غیر این صورت، در محصول خام در دسترس نخواهد بود.

راه ترقی

مصرف غذاهای فرافرآوری‌شده مکانیسم سیری را مختل می‌کند غذاهای فوق فرآوری‌شده با تسریع پیری درسطح مولکولی ارتباط دارند سه راهبرد برای تغذیه سالم‌تر
اما در امتداد مسیر عوامل دیگری نیز وجود داشتند که به نوآوری در غذا منجر شدند. وقتی شمار دریانوردانی که بر اثر سوء تغذیه می‌مردند، از تعداد افرادی که در جریان جنگ هفت ساله و جنگ‌های ناپلئونی ‌مردند، بیشتر شد، تلاش برای یافتن راه‌های جدیدی برای حفظ مواد غذایی موجب ابداع و پذیرش گسترده روش کنسروسازی شد. اما جنگ جهانی دوم دسترسی به قلع را که از چین می‌آمد، محدود کرد. به این ترتیب، فرایند کنسروسازی متوقف و بازار برای غذاهای منجمد باز شد. عرضه بیش‌ازحد بوقلمون در دهه‌ی 1950، موجب ابداع غذاهای نیمه‌آماده شد. از طرف دیگر، ضایعات غذایی موجب شد کشاورزی کالیفرنیایی در دهه‌ی 1980 انقلابی در میان‌وعده‌های سالم ایجاد کند. او که از این موضوع ناراحت بود که هر سال بیش از 360 تن هویج دارای ظاهر ناخوشایند دور ریخته می‌شد، دستگاه لوبیا خردکنی خرید و پوست هویج‌ها را گرفت و آن‌ها را به قطعات کوچکی تبدیل کرد. این اتفاق، آغاز انقلاب هویج‌های خردشده بود که مصرف هویج را در آمریکا 33 درصد افزایش داد. جنگ، سوء تغذیه، عرضه و تقاضا و ضایعات غذایی همچون پایداری، ایمنی غذایی و امنیت غذایی همه از عوامل محرک نوآوری هستند. عامل مهم دیگر پشت‌صحنه‌ی نوآوری غذایی در جامعه مدرن راحتی است. طی فقط 60 سال، زمانی‌ که صرف آماده کردن وعده غذایی شام در بریتانیا می‌شود، از 1/5 ساعت به کمی بیش از 30 دقیقه رسیده است. طی این 60 سال، تغییر چشمگیر دیگری نیز در واحد خانواده ایجاد شده است. تعداد زنانی که بیرون از خانه کار می‌کنند، به حد قابل توجهی افزایش یافته و تعداد خانواده‌های تک‌والدی سه برابر شده است. تعجبی ندارد که مردم علاقمند نیستند پس از یک روز کاری خسته‌کننده، 1/5 ساعت را در آشپزخانه صرف آماده کردن غذا کنند. اما یک خانوار متوسط هنوز می‌تواند از حدود 4 ساعتی که هر روز تلویزیون می‌بیند، کم کند ( که در جریان خانه‌نشینی‌های کووید 19 به بیش از 6 ساعت رسیده است). بنابراین، باید در مورد اینکه آیا برای آشپزی وقت داریم یا ترجیح می‌دهیم وقت خود را صرف کارهای دیگری کنیم، صادق باشیم.

راه ترقی

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/264563/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سند «تنظیم‌گری در حوزه رمزپول‌ها» به تصویب بانک مرکزی رسید

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان؛ اتریوم رکورد زد

شجاع خلیل‌زاده آماده برای انتقام سخت

تیم جنجالی لیگ آماده فروش شد!

هدف بزرگ رافینیا؛ عبور از اسطوره برزیلی

فاصله گرفتن پیولی از انتظار قهرمانی النصر

سامره: اگر با من مشکل دارید، تیم را نزنید

گواردیولا: ژوزه ما بی‌گناهیم حتی اگر محکوم شویم!

رقابت حساس ایران با کره‌جنوبی و چین برای قهرمانی بازیهای آسیایی

طلسم‌ شکنی بنزما در مسیر قهرمانی در عربستان

بنر عجیبی که چند هوادار به فرودگاه بردند

مانع بزرگ بر سر پرسپولیسی شدن قلی زاده

زیدآبادی: خدایا! کی خاورمیانه را اینطور نفرین کرده است؟

بررسی تحولات سوریه در جلسه غیرعلنی مجلس

پنجره متفاوتی از آخرین شب مراسم عزاداری ایام شهادت حضرت فاطمه‌زهرا(س) در حسینیه امام خمینی(ره)

درخواست یکی از عزاداران لبنانی از رهبر انقلاب برای گرفتن چفیه ایشان

پدر شهیدان والامقام سید محمود و سید علی آل طه به فرزندان شهیدش پیوست

چهره ها/ سمیرا حسن‌ پور تولدش را در هواپیما جشن گرفت!

وقتی «بازنده» به کمک زن همسایه برنده می‌شود!

شهاب حسینی رکوردار نقش دانشجو در سینمای ایران

شنیدن عاشقانه «بچه مهندس»؛ این آهنگ بخشی از شناسنامه احسان است!

برخورد پژو 206 با یک درخت؛ 2 نفر کشته و سه تن مصدوم شدند

تردد کامیون‌های دیزلی در تهران ممنوع شد

پیش بینی وضع هوا؛ ورود دوسامانه به کشور و کاهش سطح آلودگی در شهر های بزرگ

جزئیات تصادف مرگبار 2 فوتبالیست لاهیجانی

روایت وزیر علوم از عیادت دانشجویان آسیب‌دیده دانشگاه شهید بهشتی

وجود 49 هزار کلاس چندپایه در کشور

شروع تست عملکردی سامان-1

کاهش 90 درصدی واردات واکسن تب برفکی در کشور به همت یک شرکت دانش‌بنیان

«بر بلندای هور»؛ روایتی از همرزم شهید باکری

سرمقاله دنیای اقتصاد/ عمرمان در صف و سامانه گذشت

رشد 80 درصدی وام‌ بانکی در اول پاییز

عرضه انواع سکه ضرب سال 1386 در حراج امروز مرکز مبادله

قلی‌زاده از لیست لخ پوزنان خط خورد!

ترکیب احتمالی پرسپولیس با بازگشت سه ستاره!

چالش موسیمانه برای پر کردن جالی خالی اسلامی

مس رفسنجان – سپاهان؛ رونمایی از مدل فرانسوی زردپوشان در کویر

دو هفته سرنوشت ساز برای پرسپولیس در لیگ برتر

نابغه تنیس روی‌میز ایران: تیم باشگاهی ندارم

ترکیب احتمالی استقلال با یک تغییر اجباری

پرسپولیس در مسیر صدر

امیری فر: دولت همزمان با اجرای قانون حجاب در وزارت‌خانه‌ها، اصلاحیه بدهد

ورود رئیس جمهور به دانشگاه شریف؛ پزشکیان از نمایشگاه دستاوردهای دانشگاه بازدید کرد

چرا زنان عاشق فیلم «شرور» شده‌اند؟

«خواب‌های طلایی» استاد معروفی چگونه خلق شد؟

آمار قابل تامل پلیس از سوخت قاچاق در کشور

آدم‌ربایی اشتباهی گروگانگیرها را گرفتار کرد

تصویری از محل حفاری کاوشگر در سطح سیاره ی مریخ

کتاب «با حضرت شعیب از تورات تا قرآن» منتشر شد

سرمقاله خراسان/ نوبت خشت دوم دولت