راه ترقی
مراسم هشتمین سالگرد درگذشت محمد قهرمان برگزار شد
پنجشنبه 30 ارديبهشت 1400 - 21:52:20
راه ترقی - ایبنا / شب گذشته (سه‌شنبه) 28 اردیبهشت‌ماه همزمان با سالروز بزرگداشت حکیم عمر خیام، مراسم هشتمین سالگرد استاد محمد قهرمان نیز در قالب انجمن شعر استاد قهرمان در منزل شخصی وی در مشهد و به میزبانی خانواده‌اش برگزار شد که به صورت برخط از صفحه خردسرای فردوسی در اینستاگرام نیز پخش شد.
در این نشست استاد محمدجعفریاحقی نویسنده، عضو پیوستهٔ شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی و مدیر قطب علمی فردوسی‌شناسی و ادبیات خراسان در تماسی مجازی ضمن ارائه توضیحاتی در خصوص مناسبت‌های تقویمی به ویژه استاد قهرمان، به خانواده وی تسلیت گفت.
در ادامه این نشست استاد محمدعلی بهمنی از تهران و استاد ایرج زبردست از شیراز نیز به صورت برخط در جلسه حضور پیدار کرده و ضمن خواندن اشعاری، یاد و خاطره استاد محمد قهرمان را گرامی داشتند.
همچنین دکتر محمدرضا سرسالاری در این نشست با اشاره به مناسبت‌های این هفته به وجوه شاعرانه خیام پرداخت و با یک پیگیری اجمالی در تاریخ ادبیات به نقل قول‌هایی در مورد زندگی خیام اشاره کرد.
شعرخوانی شاعران زری سلطانی‌فر، سعیده موسوی‌زاده، ناصر عرفانیان، اسفندیار جهانگیری و استاد محمودرضا آرمین و دوتارنوازی مهرشاد قلی‌زاده از دیگر برنامه‌های مراسم یادبود و سالگرد استاد محمد قهرمان بود.
در پایان این نشست، مهدی زمانی رییس هیات مدیره انجمن سیاوش با اهدای شاهنامه‌ای نفیس به خانواده قهرمان از مقام این شاعر خراسانی تجلیل کرد.

راه ترقی


اضافه می‌شود، محمد قهرمان 10 تیر 1308 در روستایی نزدیک تربت حیدریه متولد و در پنج سالگی مادر و سیزده سالگی پدر را از دست داد. در سال پنجم دبیرستان در مشهد با مهدی اخوان ثالث هم‌کلاس شد و این دوستی ادامه یافت. سال ششم ادبی را در دبیرستان البرز تهران به پایان رساند و سپس در دانشکدهٔ حقوق دانشگاه تهران در رشتهٔ قضایی ادامه تحصیل داد، امّا هرگز دنبال کار حقوقی نرفت و فقط به شعر پرداخت. وی از آذر 1340 به مدّت 27 سال تا بازنشستگی به‌عنوان کتابدار دانشکدهٔ ادبیات دانشگاه فردوسی مشغول به فعالیت بود. علاقهٔ محمد قهرمان در سرودن شعر، در غزل و به‌ویژه سبک هندی به اندازه‌ای بود که یکی از شعرای بنام غزل‌سرای هندی شد.
از سال 1339 در منزل شخصی‌اش انجمن ادبی به‌صورت هفتگی برگزار ‌شد و در سال 1338 با نوهٔ عموی خود به‌نام فرشته قهرمان ازدواج کرد و مقیم مشهد شد. 29 آذر 1384 از سوی دانشگاه فردوسی مشهد و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در محل دانشگاه مشهد از وی قدردانی به‌عمل آمد.
قهرمان صاحب تألیفات ارزنده‌ای از جمله چند مجموعه شعر است. در کارنامهٔ او همچنین تصحیح و چاپ چند دیوان از شاعران مختلف به‌چشم می‌خورد. کتاب «روی جادهٔ ابریشم شعر» وی در نهمین جشنوارهٔ بین‌المللی شعر فجر به‌عنوان اثر برگزیده در حوزهٔ شعر معرفی شد. محمدرضا شفیعی کدکنی در مورد محمد قهرمان می‌گوید: «در این خصوص حتی ملک‌الشعرای بهار آن خصوصیت یک شاعر محلّی را به‌صورت کامل، آن گونه که قهرمان دارد، ندارد.»
محمد قهرمان 28 اردیبشهت 1392 درگذشت و در مقبره الشعرای طوس در جوار حکیم ابوالقاسم فردوسی به خاک سپرده شد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/262639/مراسم-هشتمین-سالگرد-درگذشت-محمد-قهرمان-برگزار-شد
بستن   چاپ