راه ترقی

آخرين مطالب

زورآزمایی فنی در سایه بیم و امید نوشتارها

زورآزمایی فنی در سایه بیم و امید
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پس از پایان دور سوم مذاکرات در روز شنبه که نزدیک به پنج ساعت به طول انجامید، هیات‌های امریکایی و ایرانی برای انجام مشورت‌های لازم، مسقط را به مقصد پایتخت‌های خود ترک کردند. این درحالی است که راند چهارم مذاکرات قرار است روز شنبه آینده، 13 اردیبهشت برگزار شود. این رایزنی‌ها در شرایطی به پایان رسید که هر دو طرف نشست اخیر را مثبت و سازنده ارزیابی کردند. در همین راستا، وبگاه آکسیوس به نقل از مقامات امریکایی مدعی شد که هر چند هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن وجود دارد، اما پیشرفت‌های بیشتری برای دستیابی به توافق حاصل شده است. به ادعای این وبگاه، در مذاکرات روز شنبه مسقط، برای نخستین‌بار بود که طرفین به جزییات فنی توافق هسته‌ای احتمالی، به ‌ویژه محدودیت‌هایی که ایالات‌متحده قصد دارد بر برنامه هسته‌ای ایران اعمال کند و تحریم‌هایی که ایران خواهان لغو آنهاست، پرداختند. ازسوی دیگر، وزیر امور خارجه عمان به عنوان میانجی مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که گفت‌وگوهای شنبه، آرزوی مشترک دو طرف برای دستیابی به توافقی مبتنی بر احترام متقابل و تعهدات پایدار را نمایان ساخت و اصول اصلی، اهداف و نگرانی‌های فنی نیز مورد توجه قرار گرفت. همزمان عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان نیز با ابراز رضایت از پیشرفت و سرعت مذاکرات، بر جدی بودن دو طرف تاکید کرد. به گفته عراقچی، این دور از رایزنی‌ها بسیار جدی‌تر از گذشته بود و دو طرف به تدریج وارد بحث‌های دقیق و فنی شدند. با این حال، او برخی اختلافات را جدی دانست و البته با احتیاط نسبت به امکان دستیابی به توافق ابراز امیدواری کرد.
بازار
در این میان، پیش از آغاز رسمی مذاکرات و همچنین در جریان گفت‌وگوها، مواضع رسمی کشورمان بارها توسط مقامات ذی‌ربط مطرح شد؛ مواضعی مبنی بر اینکه مذاکرات صرفا در چارچوب پرونده هسته‌ای ایران و رفع تحریم‌ها انجام خواهد شد. تاکید بر این گزاره به عنوان خط قرمز تهران در شرایطی مطرح شد که پیش‌تر سیگنال‌های متناقضی درباره محتوای مذاکرات و خطوط قرمز ایران از واشنگتن مخابره شده بود. در همین راستا، وب‌سایت سی‌ان‌ان در گزارشی نوشت همچنان مشخص نیست که واشنگتن برای توقف گریز هسته‌ای ایران به چه اهرمی متوسل خواهد شد. از یک طرف گروهی از اعضای کابینه ترامپ مدعی برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران هستند و گروهی دیگر با کاهش سطح غنی‌سازی موافق هستند. چنانکه استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در مذاکرات ایران، پس از دور نخست رایزنی‌ها مدعی شد نیازی به غنی‌سازی اورانیوم بیش از میزان مورد نیاز برای برنامه انرژی هسته‌ای وجود ندارد. با این حال، او یک روز بعد در بیانیه‌ای در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) موضع خود را تغییر داد و اعلام کرد که هر توافق نهایی با تهران، مستلزم توقف و از بین بردن برنامه غنی‌سازی و هسته‌ای ایران خواهد بود.
در همین حال، پیت هگست، وزیر دفاع ایالات‌متحده نیز از تهران خواسته است که برنامه هسته‌ای خود را به‌ طور کامل برچیند. همزمان مارکو روبیو در مصاحبه‌ای مدعی شد ایران می‌تواند برنامه هسته‌ای غیرنظامی داشته باشد، اما باید سوخت هسته‌ای مورد نیاز خود را وارد کند و اجازه نداشته باشد آن را به‌طور داخلی تولید کند. در این میان و در ادامه این ادعاها، نشریه وال‌استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه ایرانی و عربی مدعی شد که تهران احتمالا قصد دارد در دور بعدی رایزنی‌ها با واشنگتن، درباره نحوه تایید توافق جدید و محل ذخیره‌سازی ذخایر هسته‌ای خود مذاکره کند. به ادعای این منابع، ایران در حال بررسی گزینه‌هایی برای ذخیره‌سازی مواد هسته‌ای تحت نظارت روسیه نیز است. همزمان، در ساعاتی مانده به برگزاری دور سوم گفت‌وگوهای مسقط، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با طرح ادعایی بی‌اساس از ایران خواست تا درباره حصارهای اطراف تاسیسات نطنز توضیح دهد. ادعایی که در همان ساعات نخست به ‌شدت توسط مقام‌های رسمی کشورمان رد شد. ازسوی دیگر، بریتانیا، فرانسه و آلمان تهدید کردند که اگر تهران تا اکتبر با آژانس همکاری نکند، تحریم‌هایی که طبق توافق 2015 لغو شده بودند، دوباره اعمال خواهند شد. ایران نیز در واکنش هشدار داد که ممکن است بازرسان آژانس را اخراج کند و از پیمان ان‌پی‌تی خارج شود.
علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بین‌المللی بحران در گفت‌وگویی با بکی اندرسون، خبرنگار سی‌ان‌ان گفت: «در شرایط کنونی سطح بی‌اعتمادی بالاست و زمان کم، بنابراین احتیاط در کنار خوش‌بینی لازم است.» 
در ادامه گزارش سی‌ان‌ان همچنین آمده است که ادعاها درباره برنامه هسته‌ای ایران درحالی مطرح می‌شود که اکثر کشورهایی که به ‌طور داخلی اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنند، همزمان درصدد ساخت سلاح‌های هسته‌ای نیستند، هر چند برخی استثناها نیز وجود دارد. برای مثال، برزیل بخشی از اورانیوم خود را برای برنامه انرژی داخلی غنی‌سازی می‌کند و در عین حال عضو ان‌پی‌تی باقی مانده است. 
در این راستا، وزیر امور خارجه کشورمان بارها تاکید کرده است که برنامه غنی‌سازی ایران واقعی و غیرقابل مذاکره است، هر چند ایران آماده است برای رفع نگرانی‌ها اقدامات اعتمادساز انجام دهد. همچنین تهران خطوط قرمز خود را در مذاکرات به وضوح مشخص کرده است؛ ازجمله اینکه مذاکره درباره مسائل دفاعی، به ویژه برنامه موشکی ایران، کاملا خط قرمز محسوب می‌شود و قابل رایزنی نخواهد بود. فارغ از این اما و اگرها، به ادعای ناظران توافقات فنی میان تهران و واشنگتن به دلیل حساسیت مسائل، چالش‌برانگیزتر خواهد بود؛ چراکه دو طرف قصد دارند به موضوعاتی بپردازند که در توافق 2015 چندان مورد توجه قرار نگرفته بود. به گفته تریتا پارسی، معاون اجرایی موسسه کوینسی، بررسی این مسائل نیاز به تخصص فنی بالایی دارد و یکی از پیچیدگی‌های احتمالی مذاکرات، تقاضای امریکا برای حذف کامل برنامه غنی‌سازی ایران است.
 به گفته پارسی اما دیگر موضوعی که می‌تواند روند گفت‌وگوها را دشوارتر کند، این است که ایالات‌متحده همچنین خواهان آن است که محدودیت‌های برنامه هسته‌ای ایران دایمی باشد. با این حال، به اعتقاد ناظران، تجربه نشان داده که فشار برای اعمال محدودیت‌های دایمی معمولا به شکست توافق منجر خواهد شد. از سوی دیگر، مانع دیگری که بر سر راه توافق احتمالی قرار دارد، اسراییل است. در شرایطی که اخبار مذاکرات میان امریکا و ایران منتشر می‌شود، نارضایتی اسراییل کاملا مشهود است. 
به ادعای ناظران، نتانیاهو تنها توافقی را می‌پذیرد که مشابه مدل ادعایی لیبی باشد. این بازیگر به دنبال برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران است. 
همزمان، فرناز فصیحی در یادداشتی در نیویورک تایمز آورده واقعیت آن است که دو طرف با بی‌اعتمادی عمیق وارد مذاکرات شده‌اند. با این وجود، به نظر می‌رسد که تهران و واشنگتن اراده برای دستیابی به توافقی جدید و متفاوت با برجام را دارند، هر چند رسیدن به توافق گزاره چندان محتملی به نظر نمی‌رسد. در این میان، چند سناریو قابل تصور است: نخست اینکه مذاکرات در سطح فنی که دشوارترین بخش نیز هست، با شکست روبه‌رو شود. دوم، این امکان وجود دارد که یک توافق موقت برای توقف غنی‌سازی اورانیوم حاصل شود، در‌حالی که گفت‌وگوها برای توافق نهایی ادامه یابد. در همین راستا، پیش‌تر عراقچی در پیامی به موسسه کارنگی از ایالات‌متحده دعوت کرده بود تا در برنامه هسته‌ای ایران سرمایه‌گذاری کرده و به ساخت 19 نیروگاه هسته‌ای کمک کند؛ اقدامی که از سوی ایران به عنوان تضمینی برای تامین امنیت مطرح شده است. به گفته عراقچی، فرصت اقتصادی هزار میلیارد دلاری که اقتصاد ایران ارایه می‌دهد، می‌تواند به روی شرکت‌های امریکایی گشوده شود؛ ازجمله شرکت‌هایی که به توسعه برق پاک در ایران کمک می‌کنند.
 با این حال، حتی در صورت توافق بر سر محدودیت‌های سطح غنی‌سازی و میزان ذخایر اورانیوم، ترامپ همچنان ممکن است به دلیل شباهت این توافق با برجام مورد انتقاد قرار گیرد.
با این همه و با ارزیابی سناریوهای مختلف درباره آینده مذاکرات تهران و واشنگتن، مقامات ایرانی بار دیگر تاکید کرده‌اند که همانند توافق 2015، تهران آماده است برخی محدودیت‌ها را در قبال لغو تحریم‌ها بپذیرد، اما پایان دادن به غنی‌سازی یا تسلیم ذخایر اورانیوم، جزو خطوط قرمز غیرقابل مذاکره ایران است. 
در همین راستا پیش‌تر رویترز گزارش داده بود که کشورهای اروپایی به امریکایی‌ها پیشنهاد داده‌اند که یک توافق جامع باید شامل محدودیت‌هایی درباره برنامه موشکی ایران نیز باشد. این در‌حالی است که تهران تاکید کرده است برنامه‌های دفاعی، از‌جمله برنامه موشکی، به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست. از همین رو گروهی مدعی‌اند تاکید امریکا جهت رایزنی درباره برنامه موشک‌های بالستیک ایران به یکی از چالش‌ها در مذاکرات پیش رو تبدیل شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1069266/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جلسه بارسا و نایکی؛ برنامه‌های جذاب در راه است!

فابیو کاپلو: حضور‌ امباپه باعث شد تا رئال شبیه پی‌اس‌جی شود

شجاع خلیل‌زاده محروم شد

استقلال تنها تیمی که به فینالیست آسیا نباخت

بارسلونای بی‌باک مقابل بدقلق‌ترین حریف ممکن!

جلسه غیرعلنی مجلس درباره برنامه‌های هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان

ترقی: وزیر راه با سوءمدیریت‌ها برخورد می‌کند یا فقط نمایش می‌دهد؟

ادعای منان رئیسی در خصوص یک نماینده: وقتی به مجلس آمد پا برهنه بود اما الان 50 ملک دارد!

سفر غافلگیرکننده 3 خواننده مشهور دنیا به ایران

انتشار نماهنگ «خواهر برادری» برای دهه کرامت

تصاویر جدید از لحظه شروع آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی

طوفان سه شنبه شب تهران 6 مصدوم داشت

تولد نخستین گوساله‌های گوزن زرد ایرانی در پارک ملی دریاچه ارومیه

نجات دو ماهواره از مدار اشتباه توسط مهندسان چینی

برای شناخت جهان سعدی چه کتابی بخوانیم؟

دو خواسته مهم کارگران در هفته کارگر

بابایی: به دنبال تکرار جایگاه سال گذشته هستیم

رونالدو و النصر مانع از پرواز دلفین‌ها می‌شوند

پایان همکاری ژسوس و الهلال

پیام نیازمند در دو راهی سپاهان و پرسپولیس

سرنوشت متفاوت میلاد و عبدالکریم در پرسپولیس

میرلوحی: یک سوم استانداران باید تغییر کنند

هومن سیدی چطور از نابازیگران، نقش های درخشان می سازد؟

زبان معیار؛ از کلی واژه فرنگی در سخنرانی‌ها و مصاحبه‌ها تا یک پیگیری که به ثمر نشست

فیلم دوربین‌های مداربسته از لحظه شروع آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی

آغاز رقابت داوطلبان نوبت اول کنکور از فردا

هوش مصنوعی، آرتروز را در عرض چند دقیقه با دقت 98 درصدی تشخیص می‌دهد

«راز سرباز» روایتی از جنگ برای نوجوانان در راه کتابفروشی‌ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انفجار فاجعه‌بار بندر شهید رجایی و چند نکته

فرصت بزرگ ناترازی 20 گیگاواتی برق!

احتمال کناره‌گیری رئیس الهلال با حذف از آسیا

پیولی: نتایج تیم‌های عربستانی نشانه کیفیت آنهاست

امینی: از وضعیت جودو خجالت‌زده‌ایم

نامه ایروانی به شورای امنیت درپی ادعای فرانسه: ایران دکترین دفاعی خود را تغییر نداده است

امیرحسین هاشمی به غیر از «جان سخت» در چه فیلمی بازی کرده بود؟

کنسرت راغب علامه، ماهسون و الیاس در ایران

موانع اجرای قانون ثبت رسمی معاملات املاک

حجم زیاد آسیب‌های روانی ناشی از حادثه بندرعباس؛ آغاز مداخلات اولیه روان از بیمارستان‌ها

سرمقاله خراسان/ زیارت؛ سفر آسان یا آزمون صبر؟

مشاور سه رئیس‌جمهور پیشین آمریکا: برچیدن برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران غیرممکن است

سه شنبه های تکریم و پاسخگویی مدیر کل بنیاد مازندران به جامعه ایثارگری/ صداقت و شفاف سازی اولویت ارائه خدمت به ایثارگران

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

دستیار آرتتا فکر کرد سرمربی آرسنال است!

انتقاد هواداران آرسنال از اودگارد؛ فقط تماشا می‌کرد!

حکیمی: با دمبله صحبت کردم، حالش خوب است!

دوناروما فوق‌العاده بود اما در پاریس برنده می‌شویم

ویتینیا: نباید با یک برد بگوییم در فینال هستیم!

60 هزار اسکناس علیه رونالدو؛ به خانه‌ات برگرد!

همدردی بوژوویچ با مردم بندرعباس

پیروزی طلایی پاریس در لندن؛ در یک قدمی فینال با تک‌گل دمبله