راه ترقی

آخرين مطالب

برکناری والتز می‌تواند یکی از دلایل به تعوق افتادن رایزنی‌ها باشد نوشتارها

برکناری والتز می‌تواند یکی از دلایل به تعوق افتادن رایزنی‌ها باشد
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالرضا فرجی‌راد، استاد ژئوپلیتیک در پاسخ به سوال «اعتماد» در باب چرایی تعویق دور چهارم مذاکرات و همزمانی آن با تحولات درون کابینه دونالد ترامپ گفت: تعویق رایزنی‌ها می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از دلایل اصلی به نظر می‌رسد تصمیم آقای ترامپ برای برکناری آقای والتز باشد. از این جهت که اختلافاتی درون کابینه امریکا آغاز شده و باید تا پیش از سفر آقای ویتکاف به رم مدیریت و کنترل می‌شد. البته که امریکایی‌ها مدعی شدند زمان مشخصی برای دور چهارم رایزنی‌ها تعیین نشده بود و عمانی‌ها و طرف ایرانی می‌گویند تاریخ را مشخص کرده بودند. در نتیجه، با توجه به این گزاره و اختلاف‌نظرها در کابینه ترامپ، مذاکرات را به تعویق انداختند تا بتوانند به یک جمع‌بندی برسند و تصمیم‌گیری کنند.
به باور فرجی‌راد ادعاهای اخیر آقای روبیو، وزیر امور خارجه امریکا نشان می‌دهد تصمیمات جدیدی درباره محتوای مذاکرات در واشنگتن اتخاذ شده است. لذا همین مساله هم ایجاب می‌کرد زمانی برای مشورت اختصاص داده شود تا درباره چگونگی پیشبرد دور چهارم مذاکرات به توافق برسند. طبیعتا ایران با برخی از این تصمیمات مخالفت خواهد کرد، به‌خصوص تصمیماتی که آقای روبیو در مصاحبه‌اش به آنها اشاره کرده است. این استاد ژئوپلیتیک در ادامه به «اعتماد» گفت: درنتیجه، باتوجه به فرصت کم و تحولاتی که در درون کابینه امریکا اتفاق افتاد و همچنین تصمیماتی که درباره محتوای مذاکرات اتخاذ شده بود، امکان نداشت که در همان بازه زمانی کوتاه خودشان را به رم برسانند و وارد مذاکره شوند. لازم بود تصمیم نهایی در واشنگتن اتخاذ شود تا آقای ویتکاف محتوای پیشنهادی را به عمان بیاورد و به طرف ایرانی اعلام کند. از آنجا که تیم امریکایی به این تصمیم نهایی نرسیدند، مذاکرات به تعویق افتاد.
فرجی‌راد در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» در باب ادعاهایی که در راستای تعمیق اختلافات تهران و واشنگتن در باب جزییات مذاکرات در رسانه‌های غربی منتشر شده، گفت: در ادوار ابتدایی مذاکرات ایران و امریکا، یک تفاهم کلی میان دو طرف شکل گرفته است. همین تفاهمات اولیه موجب شد اختلافات درون ساختار سیاسی امریکا تشدید شود، به‌طوری که جناح تندرو و نئوکان‌ها به‌شدت به آقای ویتکاف حمله کردند و مدعی شدند که او تجربه کافی برای این مذاکرات ندارد و اساسا چرا چنین فردی برای گفت‌وگو به عمان فرستاده شده است. در همین راستا، در درون کنگره نیز چهره‌های تندرو واکنش‌های تندی به فرآیند رایزنی‌ها نشان دادند و مصاحبه‌های انتقادی متعددی منتشر شد. این روند برای دولت ترامپ آورده سیاسی مثبتی به همراه نداشت و تداوم مذاکرات به این شیوه، از منظر داخلی نیز زیر سوال رفت.
این استاد ژئوپلیتیک در ادامه گفت‌وگو با «اعتماد» خاطرنشان کرد: در پی این تحولات، جلساتی در واشنگتن برگزار شد که به‌نظر می‌رسد در جریان آنها تصمیمات تازه‌ای اتخاذ شده است. ازاین‌رو، درباره دور چهارم مذاکرات که هنوز زمان دقیق برگزاری آن هم مشخص نیست، نمی‌توان با قطعیت گفت که چه مواضع یا طرح‌های جدیدی در دستور کار امریکایی‌ها قرار دارد. حتی حضور مجدد آقای ویتکاف در دور بعدی مذاکرات نیز قطعی نیست. هرچند احتمال حضور مجدد وی در دور بعدی رایزنی‌ها با ایران بالاست اما نمی‌توان به‌طور صد‌درصد تایید کرد. به باور فرجی‌راد باتوجه به اظهارات اخیر مارکو روبیو، که هم‌اکنون به عنوان مشاور امنیت ملی نیز ایفای نقش می‌کند، ممکن است تصمیم بر آن باشد که خود او مدیریت مذاکرات را دنبال کند یا دست‌کم در طراحی مسیر آن دخالت بیشتری داشته باشد. با این حال تا زمان برگزاری نشست چهارم باید منتظر ماند و دید که آیا مسیر پیشین ادامه پیدا خواهد کرد یا خیر.
فرجی‌راد در ادامه تاکید کرد که نکته مهم دیگر اختلافات میان تهران و واشنگتن درباره برخی از اظهارات تبلیغاتی اخیر آقای روبیو است؛ مواردی چون لزوم واردات اورانیوم توسط ایران یا اعمال محدودیت‌هایی بر برنامه موشکی کشورمان. در بازه زمانی کنونی اما مشخص نیست که این مواضع صرفا برای مصرف داخلی در فضای رسانه‌ای ایالات‌متحده مطرح شده یا اینکه قرار است این گزاره‌ها در دور آتی مذاکرات روی میز قرار بگیرد. به همین دلیل، همچنان باید منتظر ماند و دید که آیا امریکایی‌ها در دور چهارم، تصمیمات جدیدی اتخاذ کرده‌اند یا بر همان چارچوب مذاکرات سه‌گانه قبلی پایبند خواهند ماند.
این استاد ژئوپلیتیک در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» مبنی بر اثرگذاری یا عدم اثرگذاری برکناری والتز بر فرآیند مذاکرات گفت: همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره شد، دو دیدگاه عمده درخصوص نحوه مواجهه با ایران در ساختار سیاسی امریکا وجود دارد. یک دسته بر اعمال فشار حداکثری و در صورت لزوم تهاجم تاکید دارند و دسته‌ای دیگر معتقدند که باید از مسیر دیپلماسی، اما در چارچوب فشار، اهداف موردنظر را پیگیری کرد. در حال حاضر به نظر می‌رسد آقای ویتکاف و دونالد ترامپ و تاحدودی مارکو روبیو نیز در زمره گروه دوم قرار دارند؛ یعنی کسانی که طرفدار «دیپلماسی همراه با فشار» هستند.
به گفته فرجی‌راد در این میان، برکناری مایک والتز نیز در همین چارچوب قابل تحلیل است. از یک سو، برخی منابع معتقدند که این برکناری در راستای هماهنگی او با اسراییل در جریان حمله ادعایی به ایران و عدم هماهنگی این مساله با ترامپ قابل تبیین است. از سوی دیگر اما والتز فردی بود که اتاقش در کاخ سفید در مجاورت اتاق آقای ترامپ قرار داشت و همین نزدیکی فیزیکی باعث شده بود تا او دایما مواضع تند و دیدگاه‌های رادیکالش را در رابطه با ایران و حتی روسیه و اوکراین، به رییس‌جمهور منتقل کند؛ دیدگاه‌هایی که با خط‌مشی کلی تیم ترامپ هم‌راستا نبود. این استاد ژئوپلیتیک در ادامه خاطرنشان کرد: علاوه بر این، آقای والتز در ماجرای موسوم به «سیگنال‌گیت» نیز دچار خطاهایی شد که وجهه امنیتی او را زیر سوال برد. مجموعه این عوامل، از اختلافات سیاسی و راهبردی گرفته تا اشتباهات فنی و امنیتی، موجب شد ترامپ به این جمع‌بندی برسد که حضور او دیگر به نفع روند تصمیم‌سازی در کاخ سفید نیست، به همین دلیل تصمیم گرفت والتز را کنار بگذارد و این موضوع می‌تواند در فرآیند آتی مذاکرات ایران و امریکا اثرگذار باشد.
این استاد ژئوپلیتیک در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» در باب اعمال تحریم‌های جدید توسط واشنگتن علیه تهران همزمان با پیگیری روند مذاکرات گفت: این مقوله همان استراتژی است که ایالات‌متحده پیگیری می‌کند و در راستای آن همزمان با اعمال فشار حداکثری، به دنبال پیشبرد دیپلماسی است تا از این طریق بتواند اهداف و امتیازات بیشتری را در طول مذاکرات با ایران به دست بیاورد. با این حال، مقاومتی که از سوی ایران در این مسیر صورت گرفته، باعث شده تا شرایط پیچیده‌تر از گذشته شود. در این راستا، نشست چهارم مذاکرات به عنوان یک گام حساس و کلیدی قلمداد می‌شود. این نشست می‌تواند نقطه عطفی باشد که نشان می‌دهد آیا مذاکرات در ادوار بعدی ادامه خواهد یافت یا خیر و نتایج آن قطعا می‌تواند مسیر آینده گفت‌وگوها را مشخص کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1073507/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقاد رئیس‌کل پیشین بانک مرکزی به عملکرد فرزین درباره بانک آینده

گلایه سازمان خصوصی‌سازی از برنامه و بودجه

دستور فوری پزشکیان برای مقابله با فعالیت ماینرهای غیرقانونی

بلاتکلیفی در ساماندهی معاملات آنلاین طلا ادامه دارد!

کشتی گرفتن دو اسطوره بسکتبال در استودیو!

جدایی واسکس از رئال در پایان فصل

خداداد: عصبانیتم به‌خاطر حق تراکتور است

حضور بازیکنان تراکتور در گلزار شهدای تبریز

بهترین گل‌های ال‌کلاسیکو 2015 - 2025

سازمان لیگ: آماده‌ایم جام قهرمانی تراکتور را در هفته بیست و نهم بدهیم

جشن قهرمانی تراکتور، شاید فردا!

به غرور رئال برخورد: جواب بارسا را در زمین می‌دهیم

حق‌ ‏شناس: اگر رای مردم را می‏‌خواهید کابینه را ترمیم کنید

قالیباف به استان گلستان می‌رود

خطیب نماز جمعه این هفته تهران مشخص شد

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با معاون پژوهشی دانشگاه شهید بهشتی

علی ضیا و سلطان عمان مثل هم هستن!

رامبد جوان «گارفیلد» شد

خاطره جالب و شیرین «سروش صحت» از پسرش

تغییر فوق العاده «عرفان برزین» بازیگر کوچک سریال شمعدونی

ویدئویی از اجرای قدیمی محسن یگانه با قطعه "چی به سرم اومده"

ویژگی‌های مهم‌ترین رویداد فرهنگی سال؛ علاقه‌مندان نمایشگاه کتاب این ویدئو را ببینند

جزئیات تغییر ساعت اداری از روز شنبه؛ برخی مشاغل دورکار می شوند

قتل مسافر آمریکا با تنگ آب!

137000 بیمار خاص و صعب‌العلاج در تهران

معاون میراث فرهنگی: پروژه «بام ری» باید متوقف شود اما شهرداری همکاری نمی‌کند

اندازه‌گیری دقیق فومونایزین در جهادانشگاهی با روش جدید

پولیتزر 2025: درخشش روزنامه‌نگاری بین‌المللی و روایت‌های جسورانه

مواجهه ترامپ معامله‌گر با بن سلمان محاسبه‏‌گر

سرمقاله سازندگی/ چشم‌انداز آینده

میزان نیترات هندوانه ایران اعلام شد

اعزام 3 ملی‌پوش وزنه‌برداری به مسابقات قهرمانی آسیا

تغییر روند استقلال فقط به خاطر مسائل روحی - روانی بود؟

تیم‌های نونهالان تکواندو عازم فجیره شدند

انوشیروانی: سر رقابت 96 کیلوگرم خیلی حرص خوردم

فرشته اقتداری، فاتح جام اسکواش بانوان یزدکاپ شد

رقابت رانندگان فرمول یک برای پیوستن به کادیلاک

کامنت شجاع خلیل‌زاده زیر پست عارف آقاسی: از تراکتور نرو

اینتر متخصص حذف بهترین بارسلونای تاریخ در دو نیمه نهایی لیگ قهرمانان

ویدئوی زیبا و انگیزشی آرسنال به مناسبت دیدار مقابل پاری‌سن‌ژرمن

سوال از وزیر میراث فرهنگی کلید خورد

کوچک زاده: ترامپ دوست ندارد ناوها و سربازانش در خلیج فارس غرق شوند

گزارش صداوسیما از بازدید رئیس مجلس از نمایشگاه بین المللی کتاب

دیداری صمیمی با خانواده شهید غریب در اسارت صدراله دشتی در محمودآباد مازندران

حرف‌های خارجی می‌زنی آقای روستایی!

سکانسی که طرفداران «وحشی» دوستش داشتند

احسان عبدی‌پور: نوای موسیقی عزا در بوشهر، بی‌همتاست

افزایش معدل امتحانات نهایی دانش‌آموزان به 12.5

سرمقاله وطن امروز/ روایت واقعیت ایران و رسانه‌های آلترناتیو

سرمقاله اطلاعات/ ترامپ بعد از 100 روز!