راه ترقی

آخرين مطالب

خلیج فارس در نمایشگاه کتاب؛ چه کتاب‌هایی درباره خلیج فارس پیدا می‌شود؟ انديشه

خلیج فارس در نمایشگاه کتاب؛ چه کتاب‌هایی درباره خلیج فارس پیدا می‌شود؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - مهر / طاهره طهرانی: گفتن از خلیج همیشه فارس بهانه نمی‌خواهد، می‌خواهد؟
10 اردیبهشت روز ملی خلیج فارس است، شاخابی که در جنوب کهن‌ترین کشور جهان قرار دارد و لاجرم یکی از مهمترین و ثروتمندترین مسیرهای تاریخ بوده و هست. صنعت و هنر لنج‌سازی و دریانوردی روی آن سابقه طولانی چندصد ساله دارد و در فهرست یونسکو به ثبت رسیده است،. اسناد و دست نوشته‌های دریانوردان که از بنادر خلیج‌فارس به اقصی نقاط جهان سفر می‌کرده اند موجود است، اینگونه است که بسیاری از اصطلاحات دریانوردی ریشه فارسی دارد.
خلیج فارس یکی از زیست‌بوم‌های منحصربه‌فرد جهان محسوب می‌شود؛ زیستگاه گونه‌های مختلف دریایی مانند ماهی‌ها و میگوها، لاک‌پشت‌های دریایی، دلفین‌ها و مرجان‌ها و گیاهان دریایی است. مرجان‌ها و جنگل‌های حرا از جمله زیستگاه‌های حساس و ارزشمند این منطقه‌اند که نقش مهمی در تعادل اکولوژیکی دارند.
خلیج فارس نقش حیاتی در اقتصاد کشورهای منطقه دارد و از نظر ماهیگیری و صنعت شیلات، گردشگری دریایی، تجارت دریایی و بنادر و مهم‌تر از همه منابع نفت و گاز بر اقتصاد کشورهای اطراف خود و جهان بسیار مؤثر است و تخریب محیط زیست این منطقه می‌تواند تأثیر مستقیم بر معیشت مردم و اقتصاد کشورهای حاشیه خلیج فارس بگذارد.
این خلیج به‌دلیل عمق کم، شوری زیاد، و گردش آب محدود، بسیار آسیب‌پذیر است. آلودگی‌های نفتی، فاضلاب شهری و صنعتی، ساخت‌وسازهای ساحلی، و گرمایش زمین اثرات شدیدی روی آن می‌گذارند. یادمان باشد که خلیج فارس یکی از پرترافیک‌ترین مسیرهای نفت‌کش در دنیاست. نشت نفت و آلودگی‌های ناشی از استخراج و حمل‌ونقل نفت، تهدید جدی برای آبزیان و اکوسیستم‌های آن به‌شمار می‌آید.
گرمایش زمین باعث افزایش دمای آب و اسیدی شدن آن می‌شود، که برای مرجان‌ها و موجودات دریایی بسیار خطرناک است. آلودگی محیط زیست خلیج فارس یا بی‌توجهی در یک کشور می‌تواند به کل منطقه آسیب بزند. بنابراین، همکاری منطقه‌ای در حفاظت از محیط زیست و اقتصاد و گردشگری اهمیت زیادی دارد.
خلیج فارس در نمایشگاه کتاب
در نمایشگاه کتاب که قدم بزنی، یا روی دستگاه‌های جستجوگر که دنبال کتابی با موضوع خلیج فارس بگردی، کتاب‌های زیادی به دست می‌آید، در حوزه‌های بسیار. از محیط زیست و تاریخ و جغرافیا و ادبیات گرفته تا کتاب‌های نظامی و مجموعه مقالات؛ و نویسنده‌ها… از اساتید ادبیات گرفته تا سفیر و جغرافی دان و مورخ.
به واقع از هر منظری بخواهیم به این خلیج همیشه فارس بنگریم، می‌توان کتابی درباره اش پیدا کرد.
کتاب تاریخ خلیج فارس، بنادر و جزایر که مؤسسه میراث مکتوب به همت پتروشیمی بندر امام آن را چاپ کرده و همین امسال در روز خلیج فارس رونمایی شد؛ کتاب تاریخی قابل توجهی است. و چه سنت خوبی است همکاری نهادهای صنعتی و سرمایه گذاری در حوزه فرهنگ.
این کتاب با تصحیح رسول خیراندیش و عمادالدین شیخ الحکمایی منتشر شده، نوشته محمدحسین سعادت کازرونی است، و در زمانی نوشته شده که کشورهای حاشیه خلیج فارس هنوز پدید نیامده بودند، و به همین دلیل اطلاعات ارزشمندی درباره خلیج فارس و بندرها و جزیره‌های آن، ویژگی‌های اجتماعی و فرهنگی مردم و محصولات و کالاهای و تجارت در خلیج فارس را در اختیار خواننده قرار می‌دهد.

راه ترقی


اهمیت حفظ امنیت و آرامش در منطقه و ابهام خلیج فارس انکارناپذیر است، و نقش نیروهای نظامی و ارتش جمهوری اسلامی ایران در این زمینه ایجاب می‌کند به داشتن پژوهش‌ها و انجام مطالعات بسیار که در نمایشگاه امسال چند عنوان کتاب جدید را به نمایشگاه آورده است. کتاب‌های الگوی امنیتی مناطق شکننده ژئوپلتیکی، خلیج فارس در مسیر توسعه و تعامل، و راهبردهای اقتدار جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس که توسط انتشارات دافوس (ارتش جمهوری اسلامی ایران) منتشر شده، از منظر نظامی و امنیتی به این پاره تن ایران پرداخته است.

راه ترقی


کتاب ساختار جدید امنیت، صلح و همکاری در خلیج فارس به قلم سید حسین موسویان دیپلمات و سفیر ایران که حاصل تدریس وی در دانشگاه پرینستون است و بیانگر باور او به وجود روش‌هایی برای رفع اختلافات و افزایش همکاری‌هایی منطقه‌ای در حوزه خلیج فارس؛ که انتشارات روزنه آن را منتشر و عرضه کرده است و از نظر فرهنگی و سیاسی کتاب جالب توجهی است.
در جهان امروز و بعد از تشکیل کشورهای کوچک حاشیه خلیج فارس و البته اکتشاف و استخراج نفت و گاز و تغییر معادلات قدرت و ثروت و توسعه، تغییرات سیاسی اجتناب ناپذیر است. حضور کشورهای بیگانه و تأثیرات قدرت‌ها بر این معادلات و تزریق سلاح به این کشورها کار را پیچیده‌تر می‌کند؛ ایران به عنوان کشوری با حضور و سابقه طولانی حکمرانی بر این آب‌ها با هشیاری و آگاهی می‌تواند نقش تعیین کننده ای در این تنظیم معادلات داشته باشد.

راه ترقی


در زمینه تاریخ و اساطیر و ادبیات نیز سه مجموعه مقاله خواندنی، به نام‌های خلیج فارس فرهنگ و تمدن، از کران تا کرانه که ارج نامه محمدباقر وثوق است، و مجموعه مقالات چهارمین همایش دوسالانه بین‌المللی فارس؛ و همچنین یک کتاب تاریخی با نام تاریخ اقتصادی و سیاسی خلیج فارس در زمان افشاریه و زندیه که انتشارات نگارستان اندیشه آنها را منتشر کرده، وجود دارد که کافی است فقط فهرست را ببینی و نام نویسندگان آن مقالات به شور و شوق بیاوردت ، ژاله آموزگار، محمدابراهیم باستانی پاریزی، محمدباقر وثوق، رسول خیراندیش و… پژوهشگران و اساتید مبرز حوزه‌های مختلف.

راه ترقی


این چند نمونه تنها مواردی بود از کتاب‌هایی که درباره خلیج فارس در نمایشگاه امسال وجود دارند. به آنها بیافزایید کتاب اطلس نقشه‌های تاریخی خلیج فارس به پنج زبان، که حاصل سال‌ها کار مؤسسه کارتوگرافی سحاب است هم، کتابی است برای بیان و اثبات دوباره نام خلیج فارس بیرون از مرزهای ایران؛ و این کار لازمی است، چراکه در داخل کشور اختلافی بر سر این نام وجود ندارد.
هرچه هست باید در عرصه بین الملل و با ایفای نقش همیشگی و تاریخی ایران در عرصه جهانی در همه سطوح فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و زیستی شکل بپذیرد، چنان‌که می‌بینیم سال‌ها تحریم ظالمانه نقش ایران را کمرنگ کرده اما تلاش برای حذف ایران و فرزندانش از صحنه جهان مانند تلاش برای حذف یا تغییر نام خلیج همیشه فارس ناکام مانده و خواهد ماند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1074871/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس دیوان محاسبات: به دنبال مچ‌گیری نیستیم

ویدیویی که باشگاه اینتر از بازپس‌گیری توپ یامال توسط مهدی طارمی منتشر کرد

از دقیقه سه مارسینیاک به نیمکت ما حمله کرد!

4 ساعت مانده به شروع بازی؛ ظرفیت سکوهای بانوان تراکتور‌ در ورزشگاه یادگار امام تکمیل شد

اولین قضاوت یک داور در حساس‌ترین هفته لیگ

تغییرات مهم در ترکیب حریف امروز استقلال

کورتوا گاهی بیش از حد حرف می‌زند!

دروازه‌بان تیم مدعی به گل خوردن آلرژی دارد!

دفاع حمید رسایی از ارسال پیامک حجاب

کاتن: ترامپ خواستار توافق قوی با ایران است

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

دیدار معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با جانبازان نخاعی

ربات‌های انسان‌نما در تلویزیون

خسرو دهقان: حذف منتقدان حیات سینما را مختل می‌کند

کارگردان «بچه مردم»: فیلم‌سازی فرمول واحد ندارد

آزمون استخدامی سازمان پزشکی قانونی امسال بزگرار می‌شود

تصادف اتوبوس حامل کارگران پوشاک در کامبوج 42 کشته و زخمی برجا گذاشت

زمان انتشار کلید و نتایج اولیه آزمون پذیرش دستیار تخصصی پزشکی اعلام شد

مسیر تهران -کرج از امشب مسدود می‌شود

حضور اقشار مختلف در نمایشگاه کتاب

اثر جنگ هند و پاکستان بر اقتصاد ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل سوم ایران به بلاروس

حریف آبی‌ها در چپ یک استقلالی دارد!

جام جهانی فوتبال ساحلی؛ ترس از برزیل، بلای جان ایران شد

رپ‌خوانی دو بازیگر زن و مرد سینمای ایران در جوکر

قابی از رضا عطاران و بازیگر بزنگاه در یک مراسم

استایل نوجوانانه رابعه اسکویی سوژه عکاسان شد!

خاطره تلخ محسن شریفیان از خاکسپاری هنرمند قدیمی بوشهری

گوشه‌هایی از مستند پرواز در مه که 24 ساعت پایانی زندگی شهید رئیسی را روایت میکند

کشف جدید فضایی؛ زمین در محاصره تکه‌های مخفی ماه

دو خط کتاب/ بیچارگان

نفرات برتر انتخابی تیم ملی اسکیت ُبرد مشخص شدند

بارسلونا به یک رئال جدید تبدیل شد

جام جهانی فوتبال ساحلی، گل دوم بلاروس به ایران در دقیقه 9

جام جهانی فوتبال ساحلی، گل اول بلاروس به ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی، گل اول ایران به بلاروس

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل سوم بلاروس به ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل چهارم بلاروس به ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل دوم ایران به بلاروس

ماجرای آدم ربایانی که به راحتی پناهندگی گرفتند!

گفتگو با سخنگوی کمیسیون انرژی: پیامک مردم را برای مسئولین ارسال می‌کنم!

توئیت وزیر خارجه هند پس از دیدار عراقچی

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم محبوبه بلباسی، همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

دیزنی‌لند در خاورمیانه!

عطاران: نگران نباشید، روزهای خوبی در راه است!

واکنش دوستام وقتی برام خواستگار میاد

چهره ها/ بهنوش طباطبایی با یک تیپ بهاری جلب‌توجه کرد

استایل جالب امین حیایی در اکران مردمی «زیبا صدایم کن»

همه زن ها برای مادر بودن ساخته نشدن

ویدئوی جالبی از کمانچه‌نوازی افشین هاشمی، بازیگر تئاتر و سینما