راه ترقی

آخرين مطالب

رویترز: چرا ترامپ ناگهان جنگ یمن را متوقف کرد؟ نوشتارها

رویترز: چرا ترامپ ناگهان جنگ یمن را متوقف کرد؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در آن زمان به نظر می‌رسید که ایالات متحده درگیر بن‌بستی پرهزینه با گروهی شده که به مقاومت سرسختانه‌اش مشهور است. از زمان روی کار آمدن ترامپ، حوثی‌ها هفت فروند پهپاد پیشرفته MQ-9 آمریکایی - هرکدام به ارزش ده‌ها میلیون دلار - را سرنگون کرده‌اند. ناو هواپیمابر «هری اس. ترومن» که مأموریت آن در خاورمیانه به دستور هگست تمدید شده بود، دو فروند جنگنده را از دست داد؛ از جمله یکی که در پی یک مانور اضطراری ناو - برای جلوگیری از اصابت حمله حوثی‌ها - از عرشه به دریا سقوط کرد.
بازار
دو مقام آمریکایی گفتند که رهبران حوثی از اوایل ماه مه، تماس‌هایی با متحدان آمریکا در خاورمیانه برقرار کردند.
 به گفته چهار مقام آمریکایی، چند روز پیش از توافق غیرمنتظره آتش‌بس میان ایالات متحده و حوثی‌ها، نهادهای اطلاعاتی آمریکا نشانه‌هایی دریافت کردند مبنی بر اینکه جنگجویان یمنی پس از هفت هفته بمباران‌های پی‌در‌پی ایالات متحده به دنبال راهی برای خروج از درگیری هستند.
آماده پایان بازی
به نوشته رویترز، دو تن از این مقامات گفتند که رهبران حوثی از اوایل ماه مه، تماس‌هایی با متحدان آمریکا در خاورمیانه برقرار کردند. یکی از منابع گفت: «ما شروع به دریافت اطلاعاتی کردیم که نشان می‌داد حوثی‌ها آماده پایان درگیری هستند». 
اما چگونه کارزاری که فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا پیش‌بینی کرده بود ممکن است تا اواخر سال ادامه یابد، به‌طور ناگهانی در تاریخ 6 مه و پس از 52 روز متوقف شد؛ امری که به دونالد ترامپ اجازه داد پیش از عزیمت به خاورمیانه، این توقف را به‌عنوان یک پیروزی اعلام کند. از نوامبر 2023، حوثی‌ها با انجام صدها حمله پهپادی و موشکی به کشتی‌ها در دریای سرخ، جریان تجارت دریایی را مختل کردند. 
دو منبع اظهار داشتند که جمهوری اسلامی ایران نیز نقش مهمی در تشویق حوثی‌ها به مذاکره ایفا کرده است. این در حالی است که تهران در حال مذاکره با ایالات متحده بر سر برنامه هسته‌ای خود است؛ مذاکراتی با هدف پایان دادن به تحریم‌های فلج‌کننده آمریکا و جلوگیری از حمله نظامی احتمالی توسط آمریکا یا اسرائیل.
توافقی دور از انتظار
اما نهایی شدن توافق آتش‌بس نشان داد که دولت ترامپ با سرعت زیادی بر اساس اطلاعات اولیه خود عمل کرد تا به چیزی دست یابد که تا ماه مارس برای بسیاری از کارشناسان در کوتاه‌مدت غیرقابل تصور بود: اعلام توقف حملات حوثی‌ها به کشتی‌های آمریکایی. به گفته یک مقام اسرائیلی، رویکرد غیرمتعارف ترامپ شامل دور زدن متحد نزدیک ایالات متحده، اسرائیل، بود. حملات به اسرائیل در این توافق گنجانده نشده و تل‌آویو پیشاپیش از آن مطلع نشده بود.
حوثی‌ها تنها طرفی نبودند که تحت فشار قرار داشتند. کارزار بمباران برای ایالات متحده نیز پرهزینه بوده است؛ این کشور حجم زیادی از مهمات مصرف کرده و دو هواپیما و چندین پهپاد خود را از دست داده است. به گفته یکی از مقامات، پس از دریافت سرنخ‌هایی در اوایل ماه مه درباره تغییر رویکرد حوثی‌ها، وزیر دفاع، پیت هگست، صبح دوشنبه مجموعه‌ای از جلسات را در کاخ سفید آغاز کرد و به این نتیجه رسید که فرصتی برای تعامل با جنگجویان یمنی به وجود آمده است.
دو مقام آمریکایی به رویترز گفتند که استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در خاورمیانه که از پیش هدایت مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران را بر عهده داشت، از طریق میانجی‌های عمانی وارد گفتگوهای غیرمستقیم با محمد عبدالسلام، مذاکره‌کننده ارشد و سخنگوی حوثی‌ها شد. یکی از مقامات افزود که عبدالسلام نیز در تماس مستقیم با رهبر حوثی‌ها، عبدالملک الحوثی، قرار داشت. 
به گفته یکی از منابع، چارچوب توافق در همان روز دوشنبه حاصل شد. تا روز سه‌شنبه، 6 مه، ترامپ آماده اعلام توافق بود و اعلام کرد که حوثی‌ها تسلیم شده‌اند. او به خبرنگاران گفت: «آن‌ها گفتند لطفاً دیگر ما را بمباران نکنید و ما هم دیگر به کشتی‌های شما حمله نخواهیم کرد.»
در پاسخ به رویترز، عبدالسلام از طرف حوثی‌ها گفت این گروه تنها از طریق عمان ارتباط برقرار کرده و با آتش‌بس موافقت کرده است، و اینکه حوثی‌ها صرفاً در پاسخ به اقدامات آمریکا به‌صورت دفاعی عمل می‌کردند. عبدالسلام در گفت‌وگو با رویترز گفت: «پس اگر آن‌ها تجاوزشان را متوقف می‌کردند، ما هم واکنش را متوقف می‌کردیم.»
راه خروج
به گفته مقامات آمریکایی و کارشناسان، هر دو طرف دلایلی برای توافق داشتند. برای حوثی‌ها، این توافق نوعی راه خروج محسوب می‌شد که می‌توانست به آن‌ها فرصت بازسازی دهد و فشارهایی را کاهش دهد که در صورت تداوم، طی ماه‌ها یا سال‌ها، به‌صورت راهبردی برای آن‌ها خطرساز می‌شد. یکی از منابع آگاه گفت: متحدان واشنگتن در منطقه نیز خواهان پایان یافتن درگیری بودند. او افزود: «چون اگر فشار بر حوثی‌ها بیشتر می‌شد، پاسخ آن‌ها حمله به عربستان یا امارات بود.»
در آغاز کارزار نظامی آمریکا در 15 مارس، عبدالملک الحوثی در یک سخنرانی تلویزیونی با قاطعیت اعلام کرد که جنگجویانش تا زمانی که آمریکا به حملاتش به یمن ادامه دهد، به هدف قرار دادن کشتی‌های آمریکایی در دریای سرخ ادامه خواهند داد.
در آن زمان به نظر می‌رسید که ایالات متحده درگیر بن‌بستی پرهزینه با گروهی شده که به مقاومت سرسختانه‌اش مشهور است. نیروهای آمریکایی در بیش از 1100 حمله، حجم زیادی مهمات مصرف کردند. هگست گفته بود که بمباران‌ها تنها زمانی متوقف خواهد شد که حوثی‌ها حملات به کشتی‌ها و پهپادهای آمریکایی را متوقف کنند.
از زمان روی کار آمدن ترامپ، حوثی‌ها هفت فروند پهپاد پیشرفته MQ-9 آمریکایی - هرکدام به ارزش ده‌ها میلیون دلار - را سرنگون کرده‌اند. ناو هواپیمابر «هری اس. ترومن» که مأموریت آن در خاورمیانه به دستور هگست تمدید شده بود، دو فروند جنگنده را از دست داد؛ از جمله یکی که در پی یک مانور اضطراری ناو - برای جلوگیری از اصابت حمله حوثی‌ها - از عرشه به دریا سقوط کرد.
برخی تحلیل‌گران نسبت به درستی راهبرد آمریکا ابراز تردید کرده‌اند. حوثی‌ها پیش از این تقریباً یک دهه تحت بمباران‌های سنگین ائتلاف نظامی به رهبری عربستان قرار داشتند، اما توانسته بودند توان خود را بازسازی کرده و به نقطه‌ای برسند که نیروی دریایی آمریکا و اسرائیل را تهدید کنند.
یکی از مقامات آمریکایی گفت نقطه عطف برای حوثی‌ها روز 17 آوریل بود، زمانی که ایالات متحده پایانه سوختی «راس عیسی» در سواحل دریای سرخ را هدف قرار داد که تحت کنترل حوثی‌ها بود. این حمله مرگبارترین حمله تا آن زمان بود و وزارت بهداشت تحت کنترل حوثی‌ها اعلام کرد که 74 نفر در آن کشته شده‌اند. پنتاگون تاکنون درباره تعداد کشته‌شدگان در حملات خاص اظهارنظر نکرده است. یکی از مقامات آمریکایی با اشاره به این حمله گفت: «این [حمله] توانایی آن‌ها را برای اجرای عملیات و کسب درآمد مختل کرد» و آن را بخشی از تلاش‌ها برای فشار اقتصادی بر گروه توصیف کرد.
در پاسخ به درخواست اظهارنظر، آنا کلی، معاون دبیر مطبوعاتی کاخ سفید، به رویترز گفت: آتش‌بس ترامپ «یکی دیگر از توافق‌های خوب برای آمریکا و امنیت ماست». او افزود: «هدف اولیه، تأمین آزادی کشتیرانی بود و این هدف با بازگرداندن بازدارندگی آمریکا محقق شد». کریس دواین، سخنگوی پنتاگون، در پاسخ به یافته‌های رویترز ادعا کرد که کارزار نظامی آمریکا موفق شده توانمندی‌های حوثی‌ها را تضعیف کند و «زمینه را برای دستیابی رئیس‌جمهور به توافق آتش‌بس فراهم کند».
پیشنهاد کارزار طولانی‌تر
کارزار ترامپ برای تضعیف حوثی‌ها پس از آن آغاز شد که تلاش‌های دولت بایدن برای بازداشتن و مهار این گروه با شکست مواجه شد. به گفته یکی از مقامات، فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا پیشنهاد کارزاری دست‌کم هشت‌ماهه را داده بود؛ که قرار بود به‌تدریج از حملات گسترده اولیه به سمت حملات هدفمندتر برود.
به ادعای مقامات آمریکایی، این بمباران‌ها بیش از 1 میلیارد دلار هزینه در برداشته و تعداد قابل توجهی از نیروهای میان‌رده حوثی را - که وظیفه آموزش نیروهای رده پایین‌تر را بر عهده داشتند – هدف قرار داده است. همچنین چندین مرکز فرماندهی، سامانه‌های پدافند هوایی، و تاسیسات تولید و انبار سلاح را نابود کرده است.
این حملات همچنین برخی ذخایر موشک‌های بالستیک ضد کشتی، موشک‌های کروز، پهپادهای هوایی و شناورهای بدون سرنشین حوثی‌ها را هدف قرار داده‌اند. با این حال، این حملات نتوانستند خطوط تأمین تدارکات حوثی‌ها را قطع کرده یا رهبری ارشد آن‌ها را تضعیف کنند و سه کارشناس گفته‌اند که این گروه ممکن است به‌سرعت خود را بازسازی کند.
ادامه حملات حوثی‌ها به اسرائیل نیز نشان می‌دهد که این گروه با وجود کارزار نظامی آمریکا، همچنان توانمندی قابل توجهی دارد. این حملات حتی پس از اعلام آتش‌بس در 6 مه نیز ادامه داشته‌اند.
مقامات آمریکایی و منابع دیگر هشدار داده‌اند که مشخص نیست این آتش‌بس چه مدت دوام خواهد داشت، و آیا حوثی‌ها همچنان ایالات متحده و اسرائیل را به‌عنوان تهدیدهایی جداگانه خواهند دید یا نه؛ به‌ویژه در شرایطی که اسرائیل در حال تلافی‌جویی علیه یمن است.
یکی از منابع گفت: «[متحدان منطقه‌ای] ایران و خود ایران بین اسرائیل و ایالات متحده تفاوتی قائل نیستند». او افزود: «از نظر آن‌ها، هر کاری که اسرائیل انجام می‌دهد، به پشتوانه ایالات متحده است. بنابراین، فکر می‌کنم در مقطعی، حوثی‌ها تلاش خواهند کرد ایالات متحده را مسئول اقدامات اسرائیل بدانند». 

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1078492/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آنچلوتی: با وجدان راحت از رئال مادرید می‌روم!

ترکیب مهم‌ترین دیدار استقلال برای پرسپولیس!

کامبک رئال مادرید به مایورکا توسط رامون کامل شد

کامبک دراماتیک؛ رئال سند قهرمانی بارسلونا را امضاء نکرد

ایتالیانو: در بهترین زمان ممکن از میلان انتقام گرفتم

کری سنگین علی بیرانوند با شکل جام!

گل اول رئال مادرید، تحقیر مدافعین مایورکا توسط امباپه

قسمت آخر از ماراتن 270 روزه لیگ؛ پرسپولیس یا سپاهان؟

میلان فینال را باخت؛ بولونیا قهرمان جام حذفی ایتالیا شد

سرنوشت تمدید عالیشاه در ترکیه مشخص می‌شود!

فینال کوپا ایتالیا؛ سکوهای المپیکو پر از ستاره

ستاره لیگ برای پرسپولیسی شدن به کارتال زنگ زد!

آپاندیس فران تورس به کمک لواندوفسکی آمد!

این وام دست یافتنی‌ست

آلیانز آرنا ممنوع، فینال سی‌ال در مونیخ فوتبال آرنا!

دورسون: شاید پسرم یاغی‌شد و شاید مربی پرسپولیس‌شدم

دردسر بزرگ رئال؛ رائول آسنسیو محاکمه می‌شود!

سقوط دومین تیم از لالیگا قطعی شد

استقلال؟ نمی‌خواهم بگویم هیچوقت به استقلال نمی‌روم!

رژه اتوبوسی نه؛ یونایتد با کباب جشن قهرمانی می‌گیرد!

آماده برای دبل؛ گالاتاسرای، فاتح جام حذفی

ماموریت ویژه، اورونوف فصل بعد مصدوم نشود!

گل اول بولونیا به آث میلان

گل اول مایورکا به رئال مادرید توسط ولیجنت

ترامپ: در تلاش برای توافق با ایران هستیم اما باید سرعت عمل داشته باشند

قانونگذاران آمریکایی خواستار برچیدن غنی‌سازی در ایران شدند

تصویر بدون گریم مریم مومن در اولین حضورش در تلویزیون

چهره‌ها/ گریم زنانه امیر آقایی در یک پروژه مرموز

واکاوی نفوذ اسراییل در آسیای مرکزی

ناکامی پایداری‌ها

ترامپ در حاشیه جنوبی خلیج‌فارس

هشدار به فیش‌های نجومی

مردن به جای تفریح در خوزستان

بلومبرگ: ترامپ به دنبال دور کردن پادشاهی‌های خلیج‌فارس از چین است

تحلیلگر اندیشکده خاورمیانه: ایران خواهان توافق است اما...

رویترز: چرا ترامپ ناگهان جنگ یمن را متوقف کرد؟

ایلان ماسک با تسلا در راه ایران؟

ایران رقابت نفتی با عربستان را بُرد

اعتراض تند وزیر صمت به قطع کامل برق صنایع بزرگ در 15 روز آینده

بیانیه اسنپ پی در پی صدور رای شورای رقابت؛ از حق قانونی تجدیدنظرخواهی استفاده می کنیم

4 تاریخ مهم برای خرید طلا

رئال تسلیم شد؛ ادامه فصل با جوانان!

پیغام دورسون به استقلال؛ به ما کمک کنید!

خدا نخواست که مس رفسنجان بیفتد/ نمی‌توانیم صعود تیم ملی را به کسی تقدیم کنیم

اریک دایر به موناکو پیوست

دورسون: ابتدا از حضور در ایران می‌ترسیدم

دورسون: کاپیتانی پرسپولیس؟ نیازی به بازوبندنیست!

دورسون: تا وقتی عالیشاه بود نتایج خوبی می‌گرفتیم

دو نفر ذوب‌آهن را سورپرایز کردند

ورزشگاه تاریخی اورتون به تیم زنان رسید!