راه ترقی

آخرين مطالب

حضور ابرستارگان در کیهان اولیه دانش

حضور ابرستارگان در کیهان اولیه
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که جهان اولیه مملو از ستاره‌هایی بوده که اندازه آنها 10 هزار برابر خورشید ما بوده است.
به نقل از اسپیس، تحقیقات جدید حاکی از آن است که وقتی اولین ستارگان کیهان از دوران تاریک کیهانی پدیدار شدند، اندازه آنها 10 هزار برابر خورشید بوده است.
امروزه بزرگترین ستارگان جرمی 100 برابر جرم خورشید دارند. اما به گفته محققان، جهان اولیه مکان بسیار عجیب‌تری بوده است چرا که مملو از ستاره‌های غول‌پیکری بوده که سریع زندگی می‌کردند و در حالیکه بسیار بسیار جوان نیز بودند، از بین می‌رفتند. هنگامی که این غول‌های درخشان از بین رفتند، شرایط برای تشکیل دوباره آنها هرگز مناسب نبود.
بیش از 13 میلیارد سال پیش، اندکی پس از بیگ بنگ، جهان هیچ ستاره‌ای نداشت. در جهان چیزی بیش از یک توده گاز خنثی که تقریباً تماماً از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده بود، وجود نداشت. با این حال، طی صدها میلیون سال، آن گاز خنثی شروع به انباشته شدن در توده‌های متراکم فزاینده‌ای از ماده کرد. این دوره به عنوان عصر تاریک کیهانی(cosmic Dark Ages) شناخته می‌شود.
در جهان امروزی، این توده‌های متراکم ماده به سرعت فرو می‌ریزند و ستاره‌ها را تشکیل می‌دهند. اما این امر به این دلیل است که جهان مدرن چیزی دارد که جهان اولیه فاقد آن بود و آن بسیاری از عناصر سنگین‌تر از هیدروژن و هلیوم است. این عناصر در تابش انرژی بسیار کارآمد هستند. این امر به توده‌های متراکم اجازه می‌دهد تا خیلی سریع کوچک شوند و به چگالی بالا برسند و همجوشی هسته‌ای(فرآیندی که طی آن با ترکیب عناصر سبک‌تر به عناصر سنگین‌تر، به ستارگان نیرو می‌بخشند) را آغاز کنند.
اما تنها راه برای به دست آوردن عناصر سنگین‌تر در وهله اول از طریق همین فرآیند همجوشی هسته‌ای است. حضور چندین نسل از ستارگان در حال شکل گیری، رخ دادن فرایند همجوشی و مرگ برخی ستارگان، کیهان را به وضعیت کنونی‌اش رسانده است. بدون توانایی انتشار سریع گرما، نسل اول ستارگان باید در شرایط بسیار متفاوت و بسیار دشوارتر تشکیل می‌شدند.
جبهه‌های سرد

راه ترقی

برای درک معمای اولین ستاره‌ها، گروهی از اخترفیزیکدانان به شبیه‌سازی‌های کامپیوتری پیچیده دوران تاریکی روی آوردند تا دریابند در آن زمان چه گذشته است.
محققان در مطالعه جدید تمام اجزای معمول کیهان‌شناسی اعم از ماده تاریک برای کمک به رشد کهکشان‌ها، تکامل و تجمع گاز خنثی و تشعشعاتی که می‌توانند گاز را خنک و گاهی دوباره گرم کنند را مورد بررسی قرار دادند. آنها همچنین جبهه‌های سرد(جریان‌های سریع ماده سرد) که به ساختارهای از قبل شکل گرفتن ستارگان مربوط می‌شود را نیز مورد مطالعه قرار دادند.
محققان دریافتند که شبکه پیچیده‌ای از فعل و انفعالات قبل از تشکیل ستارگان اولیه رخ داده است که طی آن گاز خنثی شروع به جمع شدن و حالت توده‌ای شدن کرده است. هیدروژن و هلیوم کمی گرما آزاد کرده‌اند که این کار به توده‌های گاز خنثی اجازه داده به آرامی به چگالی بالاتری برسند. اما توده‌های با چگالی بالا بسیار گرم شدند و تشعشعاتی تولید کردند که گاز خنثی را از هم جدا کرد و از تکه تکه شدن آن به توده‌های کوچک‌تر جلوگیری کرد. این بدان معناست که ستارگان ساخته شده از این توده‌ها می‌توانند فوق العاده بزرگ شوند.
ستاره‌های پرجرم

راه ترقی

این فعل و انفعالات رفت و برگشتی بین تشعشعات و گاز خنثی به ایجاد حوضچه‌های عظیمی از گاز خنثی منجر شد و این آغاز اولین کهکشانها بود. گاز در اعماق این کهکشان‌های اولیه، قرص‌های برافزایشی به‌ سرعت در حال چرخش را تشکیل می‌داد. یک قرص برافزایشی(accretion disc) یک ساختار دیسک مانند از ماده است که به شکل حلقوی به دور یک جسم خاص می‌چرخد. این جسم می‌تواند یک ستاره جوان، یک کوتوله سفید، یک ستاره نوترونی یا یک سیاهچاله باشد. این چرخش باعث ایجاد گرما و تابش می‌شود و دامنه این تابش برای ستارگان جوان مادون قرمز و برای بازماندگان ستاره‌ای پرتو ایکس است.
در همین حال، در لبه‌های بیرونی کهکشان‌های اولیه، جبهه‌های سرد گاز در حال سرازیر شدن بودند. سردترین و پرجرم‌ترین جبهه‌ها در قرص برافزایش کهکشان‌های اولیه نفوذ کردند. این جبهه‌های سرد به قرص‌ها برخورد کردند و به سرعت جرم و چگالی آنها را تا آستانه بحرانی افزایش دادند و در نتیجه به اولین ستاره‌ها اجازه ظهور دادند.
آن ستارگان اولیه فقط یک کارخانه همجوشی معمولی نبودند. آنها توده‌های غول پیکری از گاز خنثی بودند که هسته‌های همجوشی خود را به یک باره مشتعل می‌کردند و از مرحله‌ای که به قطعات کوچک تقسیم می‌شدند، گذر می‌کردند. جرم ستاره‌ای حاصل بسیار عظیم بود.
آن ستارگان اولیه بسیار درخشان بودند و عمر بسیار کوتاهی(کمتر از یک میلیون سال) داشتند، در حالیکه ستارگان در جهان مدرن می‌توانند میلیاردها سال زندگی کنند. پس از آن، آنها در انفجارهای خشمگین موسوم به انفجارهای ابرنواختر می‌مردند.
این انفجارها محصولات واکنش‌های همجوشی داخلی(عناصری سنگین‌تر از هیدروژن و هلیوم ) را که سبب آغاز دور بعدی شکل‌گیری ستاره می‌شد را حمل می‌کردند. اما اکنون که آنها توسط عناصر سنگین‌تر محاصره شده‌اند، این فرآیند نمی‌تواند تکرار شود و آن هیولاها دیگر هرگز در صحنه کیهانی ظاهر نمی‌شوند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/516282/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خوشحالی شدید هوادار آرسنال پس از دریافت پیراهن مارتین اودگارد

اتفاق خوب برای سپاهان قطعی شد

مدیر اینتر: قرارداد اینزاگی تمدید می‌شود

تمجید دل‌پیرو از بلینگام؛ جود استثنایی است

امیدوارم رانگنیک پیشنهاد بایرن را رد کند

گل دوم اورتون به لیورپول توسط دومنیک کالورت لوین در دقیقه 58

احساساتی شدن جان تری پس از پیام تبریک مورینیو به مناسبت ورود به تالار مشاهیر لیگ برتر

آخرین وضعیت بدهی‌های سرخابی‌ها به بانک شهر

چگونگی فرآیند واگذاری سرخابی‌ها از زبان احمدی

پاری‌سن‌ژرمن برد و در آستانه قهرمانی قرار گرفت

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

تقدیر‌ از تیم ملی هاکی داخل سالن بانوان

رزا ابراهیمی برترین ورزشکار پارالمپیکی سال

گل اول منچستریونایتد توسط هری مگوایر در دقیقه 42

یوسفی: من هیچ دلخوری از آقای دبیر ندارم

عکس یادگاری دبیر با کودکان کشتی گیر

امیری: تبریک ویژه به هواداران 2 تیم به خاطر این اتفاق ارزشمند

علیرضا دبیر بعد از انتخاب فدراسیون کشتی به عنوان بهترین فدراسیون سال 14

مهارت بی‌نظیر دیگو مارادونا؛ پنج ضربه متوالی به تیرک و چیپ زدن به دروازه بان

تیم رویایی 11 نفره اندی کول از هم تیمی های سابقش در منچستریونایتد

19 سال پیش در چنین روزی؛ سوپرگل وین رونی به نیوکاسل

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

گفتگوی جالب علیرضا دبیر با ورزشکار کودک ورزش‌های زورخانه‌ای

واکنش علی دبیر بعد از انتخاب امین میرزازاده به عنوان آقای ورزش ایران در سال 1402

جبلی در پاسخ به سوال خبرنگار آخرین خبر: سعی می کنیم در فصل آینده فوتبال به بهترین کیفیت مسابقات را پخش کنیم

صحبت های ناهید کیانی پس از دریافت عنوان بانوی ورزش ایران در سال 1402

تمرینات علیرضا بیرانوند برای بازگشت

امیررضا معصومی جایزه قهرمان فردا را کسب کرد

چرا ساخت استادیوم‌های فوتبال این قدر گران تمام می‌شود؟

تجلیل از حسین عبدی، سرمربی تیم ملی جوانان

خلاصه بازی لوریان 1 - پاری سن ژرمن 4

ژاوی در بارسلونا می‌ماند

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

واعظی: عملیات «وعده صادق» تقویت اتحاد ملی کشور را در پی دارد

فیلم سینمایی "شیفت شب"؛ فردا شب از آی‌فیلم

قابی از سحر دولتشاهی و حامد بهداد در پشت صحنه یک فیلم

آغاز بالن سواری تاریخی پایتختی‌ها

دوره ما اینطوری نبود!

ادعای جنجالی یکی از عمو‌های فیتیله‌ای علیه مجید قناد!

چهره ها/ سلفی متفاوت المیرا شریفی‌مقدم در برنامه تلویزیون

مادرشوهر و عروس چه دعوایی کردن

چهره ها/ عکس صمیمی بازیگران سریال «نون خ» در دل طبیعت

موزیک ویدئوی تماشایی با ساز خوش صدای «ویولنسل»

محاکمه پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد