راه ترقی

آخرين مطالب

عادی‌سازی روابط تهران- ریاض؛ خاورمیانه خارج از کنترل واشنگتن سياسي

عادی‌سازی روابط تهران- ریاض؛ خاورمیانه خارج از کنترل واشنگتن
  بزرگنمايي:

راه ترقی- خبرگزاری اسپوتنیک در نوشتاری تحلیلی و با گردآوری نظرات کارشناسان، پیرامون توافق میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی نوشت: عربستان و ایران در ششم آوریل (17 فروردین) نشستی سطح بالا در پکن برگزار کردند و دو کشور توافقنامه‌ای برای بازگشایی سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌ها امضا کردند؛ این بخشی از پیمانی بود که با میانجیگری چین و با هدف توقف سال‌ها خصومت میان تهران و ریاض انجام شد.

مهران کامروا مدیر مرکز مطالعات منطقه‌ و بین‌الملل دانشگاه جرج تاون در قطر در مصاحبه با اسپوتنیک تاکید کرد: ایران چندین سال به دنبال احیای روابط با عربستان سعودی و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده است. رئیس‌جمهور رئیسی از زمان روی کار آمدن اعلام کرد که بهبود روابط با همسایگان نیز در اولویت قرار دارد. پرسشی که مطرح است اینکه چرا سعودی‌ها تصمیم به عادی‌سازی روابط گرفته‌اند؟

به گفته کامروا، چند عامل در این امر دخیل هستند. نخست، ایرانی‌ها می‌توانند به سعودی‌ها کمک کنند تا درگیری طولانی‌مدت خود با حوثی‌ها در یمن را حل‌وفصل کنند. دوم اینکه عربستان سعودی متوجه شده است که ایران، یک همسایه دائمی است، درحالی که ایالات متحده یک دوست موقت یا ناسازگار است.

نقش چین به عنوان نماینده صلح

به گزارش اسپوتنیک، این پیشروی اولین پیروزی بزرگ دیپلماتیک چین در منطقه خاورمیانه بود، منطقه‌ای که مدت‌ها قلمرو نفوذ واشنگتن محسوب می‌شد.

کامروا افزود: این توافق، به طور حتم یک دستاورد مهم برای دیپلماسی چین است و شاید شروع یک موضع دیپلماتیک فعال‌تر باشد که در آینده مسائل منطقه‌ای در خلیج فارس و خاورمیانه را در نظر بگیرد.

وی خاطر نشان کرد: چین به طور سنتی حضور دیپلماتیک در خاورمیانه نداشته است و این یک تحول مهم است.

ام. وی. رامانا (M. V. Ramana) مدیر موسسه لیو برای امور جهانی در دانشگاه بریتیش کلمبیا (Instituto Liu para Asuntos Globales) نیز در گفت‌وگو با اسپوتنیک تصریح کرد: به نظر می‌رسد که تفاوت اصلی میان چین و ایالات متحده به رویکرد عدم مداخله‌آمیز که چین اتخاذ کرده، مربوط باشد.

روابط رسمی و تجاری چین در برابر فاجعه خودآزاری غرب در اوکرایناحمد ال ابراهیم (Ahmed Al Ibrahim) ‌تحلیلگر سیاسی مستقر در ریاض به اسپوتنیک گفت: دولت چین در حال ساخت جاده ابریشم جدید است که ایران را از طریق خاورمیانه به اروپا خواهد رساند. در این مسئله نیز باید منتظر ماند و دید که از نظر اقتصادی مشکلات سراسر منطقه را به صفر می رساند؟ چین از این طریق در تلاش برای اعطای اعتمادی به منطقه است که آمریکا آن را انجام نداده است.

در ادامه گزارش اسپوتنیک آمده است: چین صلح را شرط حیاتی برای توسعه اقتصادی ملی و جهانی می‌داند. به همین منظور، ابتکار امنیت جهانی (Iniciativa de Seguridad Global) را اعلام کرده است. این سند که در پایان فوریه (اوایل اسفند) منتشر شد، گام‌های عملی برای رسیدگی به چالش‌های امنیتی کنونی و حفظ صلح در سراسر جهان را تشریح می‌کند.

جف جی براون (Jeff J. Brown) نویسنده کتاب سه‌گانه چین (La trilogía de China) به اسپوتنیک گفت: از 10 سال پیش که شی جین پینگ رئیس جمهوری شد، چین 365 روز در سال و در هر گوشه از کره زمین مورد حمله دیپلماتیک قرار گرفته است، در حالی که یکی از وفادارترین مشتریان هیدروکربنی عربستان سعودی است. بنابراین، روابط رسمی و تجاری توسط غرب دست کم گرفته می‌شود. آنچه چین را با وجود فاجعه خودآزاری غرب در اوکراین و امتناع اکثریت جهان از توجه به ناتو، در کانون توجه قرار داده است. در هر صورت، روابط چین همیشه بر اساس منافع و احترام متقابل بوده است و به هزاره‌ها قبل برمی‌گردد.

آمریکا کنترل خود را در خاورمیانه از دست داد

به گفته مهران کامروا، توافق ایران و عربستان با میانجیگری چین نشانه روشنی است که واشنگتن در حال از دست دادن کنترل خود در خاورمیانه و سایر نقاط جهان است.

وی گفت: نفوذ آمریکا در خاورمیانه و سایر نقاط جهان رو به کاهش است و تصمیم عربستان سعودی برای عادی‌سازی روابط با ایران قطعاً نشان‌دهنده این مسئله است.

نفوذ فزاینده چین در خاورمیانه، به هیچ وجه خواسته آمریکا نیست. این کارشناس امور بین المللی تاکید کرد: عادی‌سازی روابط ایران و عربستان به خودی خود نشان‌دهنده ظهور یک جهان چندقطبی نیست و عربستان سعودی احتمالا تا حد زیادی در مدار آمریکا باقی خواهد ماند. اما آنچه ما شاهد هستیم، درجه بیشتری از تمایل به سرپیچی از خواسته‌ها و حتی اهداف راهبردی صریح ایالات متحده است.

به گفته ال ابراهیم، «ایالات متحده به یک جنگ قدرت داخلی کشیده شده است و خود این مسئله، شرایط را پیچیده‌تر می‌کند. آمریکا به عنوان یک بازیگر تأثیرگذار در منطقه ظاهر نشده و نفوذ واشنگتن در خاورمیانه کاهش یافته است؛ نه به این دلیل که خاورمیانه در تلاش برای کاهش دادن این نفوذ و یا دوری از ایالات متحده است؛ بلکه این آمریکا است که در حال خروج از منطقه به دلایل متعددی از جمله نزاع داخلی میان دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان است».

اسپوتنیک در ادامه آورده است: برخی از دانشگاهیان مستقر در واشنگتن به جای استقبال از روند حل‌وفصل خصومت‌های میان ایران و عربستان، با اشاره به برنامه هسته‌ای تهران از این واقعیت که تنش‌زدایی ایران و عربستان سعودی می‌تواند تلاش‌های‌ آمریکا و اسرائیل برای «تقویت اتحاد منطقه‌ای برای مقابله با ایران» را پیچیده کند، ابراز تاسف کرده اند.

توافق تهران- ریاض و نقش بر آب شدن تلاش‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی برای مقابله با ایران در ادامه این گزارش آمده است: به نظر می‌رسد تنش‌زدایی جدید عربستان و ایران، پس از آن که واشنگتن مذاکرات هسته‌ای را به حالت تعلیق درآورد، می‌تواند دولت جو بایدن (رئیس‌جمهوری آمریکا) را به سمت بازگرداندن موضوع مذاکرات با تهران به روی میز سوق دهد.

به گفته جف جی براون، در این میان، چین احتمالاً می‌تواند به حل‌وفصل دیپلماتیک سایر درگیری های دیرینه در خاورمیانه کمک کند. وی افزود، با این حال، این مسئله‌ای زمان‌بر است.

این کارشناس با پیش‌بینی اینکه «نظم جهانی جدیدی با پیشتازی بخش جنوبی جهان شکل خواهد گرفت» افزود: تنش‌زدایی عربستان و ایران باید با توافق‌های مشابهی با سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس همراه شود. (در کنار توافق ایران و عربستان)، کاتالیزور ژئوپلیتیکی در اوکراین، همراه با واشنگتن و بروکسل که اشتباهات وحشتناکی را یکی پس از دیگری مرتکب می‌شوند، الهام‌بخش آفریقا، آمریکای لاتین، آسیا و اقیانوسیه است تا مخالفت با 500 سال امپریالیسم استعماری را آغاز کنند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/670016/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه بازی ناپولی 2 - جنوا 2

گل دوم جنوا به ناپولی توسط واسکز در دقیقه 84

خلاصه بازی الاتحاد 3 - الفیحا 0

ادعایی درباره هدیه عراقچی به ویتکاف

دبل کریم بنزما برای الاتحاد مقابل فیحا

گل دوم ناپولی به جنوا توسط راسپادوری در دقیقه 64

اصلانیان: پرسپولیس برای‌ قهرمانی نیاز به پوست‌اندازی دارد

چرا ترامپ هم نمی‌تواند نام خلیج فارس را تغییر دهد؟

گل‌های بازی بارسلونا 4 - رئال مادرید 3

خلاصه بازی الشباب 3 - الاهلی 1

گلزنی کریم بنزما برابر فیحا

عثمان دمبله، برترین بازیکن فصل لیگ فرانسه 25-2024

تیم منتخب فصل لیگ فرانسه 25-2024

لوکاس شوالیه دروازه بان لیل بالاتر از دوناروما برترین دروازه‌بان فصل لیگ فرانسه 25-2024 شد

کیلیان امباپه، برترین لژیونر فرانسوی فصل 25-2024

عرفان قهرمانی: همیشه در آبادان ما بهتر فوتبال بازی کردیم

لوئیز انریکه برترین سرمربی لیگ فرانسه در فصل 25-2024

نماینده‌ای که می‌خواهد نایب رئیس مجلس شود

تصویر انتصاب آیت‌الله خامنه‌ای به عنوان رئیس خدمه‌ی آستان قدس رضوی

بسته دیپلماتیک هوشمند ایران

توقیف کارزارهای اعتراض به پیامک حجاب

بازی انتحاری «شی»

ماجرای پیشنهاد متفاوت آمریکا به حماس

اندیشکده کارنگی: عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، با اهداف ایران هم‌راستاست

بازخوانی سیاست‌ مسکو در هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی

آیا می‌شود از انرژی هسته‌ای صرف نظر کرد؟

چه‌کسی دستور ممنوعیت واردات آیفون لوکس آمریکایی را دور زد؟

افزایش عجیب قیمت آب معدنی؛ یک لیتر آب چند برابر قیمت بنزین شد؟

لیست ورودی و مازاد کارتال پنجشنبه روی میز درویش

بازخواست سرمربی توسط مالک در زمین!

اشلوت: انگیزه داشتیم و نزدیک بود آرسنال را ببریم

تمجید توتومرکاتو؛ او حالا طارمی دیگری است!

فریادشیران: کمیته انضباطی خودش را به خواب زده

کونته با لوکاکو به‌سمت قهرمانی؛ گل اول ناپولی به جنوا

مهرۀ مار در فوتبال؛ مربی اخراج می‌شود، جادوگر می‌ماند

شکایت جنجالی باشگاه اماراتی از سردار آزمون!

میزبانی قطعی مشهد از بازی ایران - کره شمالی

با دست گرفت و با پا گل‌به‌خودی زد؛ گل اول جنوا به ناپولی

«تاسیان» بازسازی یک دهه، بازخوانی یک دلباختگی

مهدی فخیم‌زاده: اگر از آسمان سنگ هم ببارد ایران را ترک نمی‌کنم

چهره ها/ عکس تازه یاسمن «لحظه گرگ‌ومیش» در کنار همسرش

چهره ها/ عکس متفاوت از بازیگر «نون خ» در دبی

این قطعه بیکلام با ساز ویولن را از دست ندهید

گازگرفتگی 13 زن در سالن آرایش در پی روشن کردن موتور برق اضطراری

هشدار ایلان ماسک: خورشید، زندگی در زمین را نابود خواهد کرد

همه نهادها مشمول اعمال فوق‌العاده خاص حقوق شدند

بازگشت مرسدس بنز به ایران؛ چهار سواری محبوب در یک قدمی بازار

وقتی اتلاف برق معادل 408 میلیون بشکه نفت دیده نمی‌شود اما کولر مردم را مقصر می‌دانند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: جرایمی از جنس جرایم سازمان‌یافته در بانک آینده وجود دارد

آیا ال.جی و سامسونگ به ایران بازمی‌گردند؟