راه ترقی

آخرين مطالب

شوک سنجی تحریم‌ها نوشتارها

شوک سنجی تحریم‌ها
  بزرگنمايي:

راه ترقی - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
هاشم پسران، اقتصاددان برجسته ایرانی در تازه‌ترین مقاله خود به بررسی آثار تحریم‌ها بر اقتصاد ایران پرداخته است. او با تشریح آسیب‌های مستقیم و غیرمستقیم تحریم‌ها بر اقتصاد ایران، بیان می‌کند که انحرافات در اقتصاد ایران تنها ناشی از تحریم نیست و به سیاستگذاری نادرست نیز بازمی‌گردد. خلاصه‌ای از این مقاله با ترجمه آزاده خرمی‌مقدم در هفته‌نامه «تجارت‌فردا» به چاپ رسیده است.
بدون شک تحریم‌های بین‌المللی یکی از اصلی‌ترین عوامل تاثیرگذار بر اقتصاد ایران در چهار دهه اخیر بوده است. با این حال این تحریم‌ها در دهه نود شمسی به اوج خود رسید و بروز آثار نامطلوب آن در اقتصاد ایران شدت یافت. هاشم پسران، اقتصاددان مطرح ایرانی، در تازه‌ترین مقاله خود به بررسی شدت این تحریم و آثار آن بر اقتصاد ایران پرداخته است. او با تعریف شاخصی تحت عنوان «شدت تحریم‌ها» به تحلیل آثار مختلف تحریم‌ها پرداخت. این اقتصاددان علاوه بر آثار مستقیم تحریم، به بررسی واکنش‌های سیاستگذار داخلی به این تحریم‌ها و آثار آن نیز توجه کرده است. به گفته این اقتصاددان، در غیاب تحریم‌ها متوسط رشد سالانه ایران می‌توانست حدود چهار تا پنج درصد در مقایسه با سه درصد باشد. اما این مقاله معتقد است انحرافات سیاستگذاری در اقتصاد ایران بدون تحریم نیز به وقوع می‌پیوست و این سیاستگذاری نادرست را نمی‌توان یکسره به تحریم‌ها مرتبط دانست.
مهمان دیرینه اقتصاد ایران
بدون شک در چهل سال اخیر هیچ پدیده‌ای به اندازه تحریم‌های بین‌المللی اقتصاد ایران را متاثر نساخته است. طی 40 سال اخیر، ایران در معرض درجات مختلفی از تحریم‌های اقتصادی و مالی و مسدود شدن دارایی‌ها بوده است. این تحریم‌ها از سال 1979 آغاز شده است؛ یعنی زمانی که ایالات‌متحده تجارت نفت ایران را تحریم کرد و 12میلیارد دلار از دارایی‌های ایران را که خارج از ایران نگهداری می‌شد با هدف آزادی گروگان‌های آمریکایی مسدود ساخت. گرچه هدف اولیه این تحریم‌ها به تنش‌های متعاقب تسخیر سفارت آمریکا باز می‌گشت اما در سال‌های بعد تحریم‌ها با هدف محدود ساختن اقدامات سیاسی و نظامی ایران در خاورمیانه صورت گرفت. این وضعیت موجب شده اقتصاد ایران دچار وضعیت ویژه‌ای شود که در نوع خود منحصر‌به‌فرد است.
بازار

راه ترقی

آثار پیدا و پنهان تحریم
مهم‌ترین و فوری‌ترین اثر تحریم، محرومیت از منافع مستقیم تجارت و مراودات اقتصادی است. به بیانی ساده‌تر، از دست دادن مشتریان صادراتی، از دست‌ دادن دسترسی به ذخایر ارزی و سایر زیان‌های مرتبط با تجارت اولین و سریع‌ترین کانالی است که تحریم از طریق آن به اقتصاد آسیب می‌رساند. اما این تنها حلقه اول از آثار تحریم است و آثار سوء آن به این محدود نمی‌شود. تحریم‌های اقتصادی عواقبی چون رانت‌جویی، تحریف تخصیص منابع و هزینه‌های کلی مرتبط با تلاش‌های مربوط به کاهش و دور زدن تحریم‌ها را در پی دارد. اثرگذاری آثار ثانوی تحریم‌ها با مدت زمانی که وضع می‌شوند رابطه مستقیم دارد؛ به بیانی دیگر هرچه تحریم‌ها طولانی‌مدت‌تر وضع شوند، آثار ثانویه آن‌ها شدیدتر است. هاشم پسران، اقتصاددان و استاد سابق دانشگاه کمبریج در تازه‌ترین مقاله خود درباره آثار تحریم‌ها بر اقتصاد ایران، به بررسی اثرات کوتاه‌مدت و بلندمدت شوک‌های تحریمی بر درآمدهای صادرات نفت، نرخ ارز ریال ایران/ دلار، رشد عرضه پول، تورم و رشد تولید پرداخته است و برای توضیح آن‌ها به تعریف شاخصی مبنی بر «شدت تحریم‌ها» مبادرت ورزیده است.
بر اساس این مقاله، تخمین زده می‌شود که در صورت عدم‌وضع تحریم‌ها، رشد اقتصاد ایران به‌طور متوسط می‌توانست حدود چهار تا پنج درصد در سال باشد که در مقایسه با سه‌درصد محقق‌شده فعلی به شکل محسوسی بالاتر است. تحریم‌ها همچنین موجب شده سیاست‌ها و سو‌ءمدیریت‌های اقتصادی تشدید شود. عمده واکنش‌های سیاستی دولت ایران به تحریم‌ها برای حفظ سطح رفاه به یارانه‌های هنگفت سوخت و مواد غذایی، نرخ‌های ارز چندگانه و سیاست‌های بودجه‌ای و اعتباری ضعیف محدود می‌شود؛ سیاست‌هایی که به نوبه خود موجب سوءمدیریت اقتصادی و رانت‌خواری و فساد در مقیاسی بزرگ شده است.
تحریم و آثار مثبت؟
این اقتصاددان تحریم‌‌ها را تنها حائز آثار منفی نمی‌داند و در این مقاله برخی از اثرات مثبت تحریم بر اقتصاد ایران را نیز ذکر می‌کند. بر این اساس اقتصاد ایران در آغاز تحریم‌ها به‌اندازه کشورهایی مانند عربستان سعودی به‌شدت به صادرات نفت وابسته بود. محدود کردن صادرات نفت در یک دوره زمانی نسبتا طولانی به تحولات ساختاری مهمی در اقتصاد ایران منجر شده است که با افزایش قابل‌‌توجه صادرات غیرنفتی به‌ویژه پتروشیمی، محصولات تولیدی سبک و کالاهای کشاورزی همراه شده است. علاوه بر این، احتمالا تحریم‌های ایالات متحده تا حدی عامل رشد سریع شرکت‌های فناوری پیشرفته و دانش‌بنیان در ایران در دهه گذشته بوده است. با این حال در مجموع تردیدی وجود ندارد که تحریم‌ها به اقتصاد ایران آسیب رسانده است.
لغو تحریم و آینده اقتصاد ایران
با وجود نکات ذکرشده مبنی بر آثار منفی تحریم‌ها، بعید به نظر می‌رسد که لغو تحریم‌ها به‌خودی‌خود دوره‌ای از رشد پایدار و تورم پایین و پایدار را تضمین کند. به گفته این اقتصاددان برجسته، برای داشتن دوره‌ای از رشد پایدار اقتصادی و کنترل تورم، اصلاحات بسیاری در سیاست‌ها برای رفع انحرافات قیمتی ناشی از تحریم‌ها و همچنین سایر انحرافات ناشی از سوءمدیریت عمومی اقتصادی، حکمرانی ضعیف و ابهاماتی که پیرامون نقش نسبی سازمان‌های نیمه‌دولتی و بخش خصوصی در اقتصاد وجود دارد، مورد نیاز است.
تحریم و بحران ارزی
به گفته این اقتصاددان سرشناس، همه بحران‌های ارزی ایران را نمی‌توان در تشدید تحریم‌ها دنبال کرد. ایران از دوران پس از جنگ در چهار دوره ریاست‌جمهوری شاهد بحران‌های ارزی بزرگ بوده است، در حالی ‌که تنها دو بحران ارزی اخیر را می‌توان مستقیما به تشدید تحریم‌ها نسبت داد. بحران‌های ارزی در دوران ریاست‌جمهوری رفسنجانی و خاتمی ریشه‌های داخلی دارند که ناشی از گسترش سریع واردات و قیمت پایین نفت، همراه با سیاست‌های پولی و مالی تطبیقی است.
یکی از نکات برجسته‌ای که پسران در این مقاله مورد بررسی قرار می‌دهد، مساله اثر تحریم بر جدایی اقتصاد ایران از اقتصاد جهانی است. بدون شک یکی از اصلی‌ترین آثار تحریم جدا ساختن ایران از اقتصاد بین‌الملل است. این مساله در همبستگی رشد اقتصاد ایران با اقتصاد جهان منعکس شده است. از سوی دیگر پسران گرچه وزن تحریم‌ها در افت اقتصاد ایران را جدی می‌داند اما مساله را صرفا در تحریم‌ها جست‌وجو نمی‌کند. به گفته این اقتصاددان شکی نیست که تحریم‌ها به اقتصاد ایران آسیب رسانده است، اما نباید آسیب‌های سال‌ها سوءمدیریت اقتصادی را دست‌کم گرفت. رشد تولید پایین ایران نسبت به پتانسیلش، تورم بالا و نوسانات رشد تولید را نمی‌توان تنها در تحریم‌ها جست‌وجو کرد؛ بلکه ریشه‌های داخلی دارند که از دوره‌های طولانی سوءمدیریت اقتصادی، قیمت‌های نسبی تحریف‌شده، رانت‌خواری، سیستم بانکی و نهادهای مالی توسعه‌نیافته نشات می‌گیرد. تحریم‌ها برخی از این روندها را تشدید کرده و اجرای اصلاحات بسیار ضروری را به تاخیر انداخته است.

راه ترقی

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/721401/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل‌زنی مسی برای اینترمیامی مقابل مینه سوتا

فوتبالی‌های پراگ ورزشگاه را به آتش کشیدند!

خلاصه بازی اتلتیکو مادرید 4 - رئال سوسیداد 0

خلاصه بازی بنفیکا 1 - اسپورتینگ 1

بازگشت هامبورگ به بوندسلیگا بعد از هفت سال!

جشن پُر گل یاران محرمی در مسیر قهرمانی

ساوتهمپتون سیتی را مسخره کرد؛ یک امتیاز بدون بازی!

مولر: ناراحت نیستم، قدردانی‌ شما بی‌نظیر بود!

صحبت‌های سردار آزمون بعد از قهرمانی با شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

مصاحبه علیرضا بیرانوند با جواد خیابانی درباره مذاکره با استقلال و پیوستن به پرسپولیس در سال1397

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

نارضایتی هواداران بایرن؛ پیراهن‌مان مایه شرم است!

مسی و رونالدو هم این رکورد را نداشتند

شبیه‌سازی گل‌های مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا با لگو

مانوئل نویر در حرکتی زیبا پس از دریافت جام قهرمانی، آن را به مولر داد تا او جام را بالای سر ببرد

اظهارات سفیر آمریکا در سرزمین‌های اشغالی علیه برنامه هسته‌ای ایران

دیدار وزرای خارجه ایران و قطر در دوحه

جزئیات جدید از فوت اعضای خانواده در سقوط چاه کشاورزی

دارو هم کالای لاکچری شد؟

کدام خلیج؟ کدام فارس؟

جریان‏‌شناسی اصول‏گرایان و لیدرهایشان

«پوست‌اندازیِ سعودی‌ها»؛ رپرتاژ مجله بریتانیایی برای بن‌سلمان

مرگ نظریه پرداز قدرت نرم

نتانیاهو در بن‌بست؛ تحلیل «کارشناسان اسرائیلی» از مذاکرات ایران و آمریکا

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

پاداش اینزاگی به حساب طارمی واریز شد

اولین ماموریت غیرممکن ژابی؛ توافق پپ و مورینیو

حذف قهرمان آسیا از جام جهانی چرا و چگونه؟

تونل افتخار بازیکنان بایرن برای مولر هنگام تعویض

گل اول اتلتیکو مادرید به رئال سوسیداد توسط سورلوث

بریس سورلوث، گل دوم اتلتیکو مادرید به رئال سوسیداد

توماس مولر در میان تشویق شدید هواداران بایرن مونیخ بعد از پایان در آلیانز آرنا خداحافظی کرد

خلاصه بازی بایرن مونیخ 2 - مونشن گلادباخ 0

«هری کین» بالاخره اولین جام دوران حرفه‌ای خود را بالای سر برد

پوکر سورلوث، گل چهارم اتلتیکو مادرید به رئال سوسیداد!

فتح‌الله‌زاده: جباری با یک دستیار خارجی سرمربی شود

واکنش عراقچی به سخنان اخیر ویتکاف

نمایندگی ایران در سازمان ملل: ادعای ارسال لانچر موشک فتح به روسیه، مضحک است

واکنش سفارت هند در ایران درباره توهین به عراقچی

تسنیم بررسی کرد؛ آیا آمریکا پیشنهاد به لغو غنی‌سازی ایران داده است؟

برادر شهید رئیسی: در مراسم تشییع برادرم، وزرا و اعضای دفتر رئیس‌جمهور شهید من را نمی‌شناختند

پیشنهاد خرازی برای تشکیل مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای به‌عنوان راه‌حل کلیدی کاهش تنش‌ها

عیادت سیدحسن خمینی از آیت‌الله نوری همدانی

پیشنهاد موسویان برای حل اختلاف ایران و آمریکا بر سر غنی‌سازی

چهره ها/ سارایِ پایتخت در یک لوکیشن زیبا دیده شد

چهره ها/ جدیدترین تصویر از حوریِ تاسیان و همسرش پربازدید شد

چهره ها/ پست متفاوت عمو پورنگ برای تولد رضا عطاران

چهره ها/ شباهت جالب علیرضا خمسه و دخترش جلب‌نظر کرد

پلکان موسیقی شهر وین مردم را مجذوب خود کرد!