راه ترقی

آخرين مطالب

سوخت نامتوازن نوشتارها

سوخت نامتوازن
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ناترازی تولید و مصرف بنزین که ماه‌هاست از سوی دولت مطرح می‌شود، حالا کار را به واردات بنزین و گازوییل از روسیه کشانده است. اخیرا رویترز در گزارشی از ارسال 30 هزار تن بنزین و گازوییل در ماه‌های فوریه و مارس به ایران خبر داده است.
مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس یازدهم، به «شرق» می‌گوید ناترازی تولید و مصرف سوخت سبب شده است دولت در بودجه امسال یک‌میلیارد دلار را برای واردات بنزین و نفت گاز پیش‌بینی کند.
ناترازی تولید و مصرف سوخت در شرایطی مطرح می‌شود که برخی معتقد هستند تولید از مصرف بنزین عقب مانده است و صادرات بنزین ایران در شرایط شیوع کرونا و کاهش قابل توجه مصرف سوخت در داخل کشور رخ داده و این روال با عادی‌شدن ترددها نمی‌توانسته پایدار باشد. منتقدان همچنین به مصرف بالای سوخت خودروهای تولید ایران و تضاد منافع خودروسازان در واردات خودروهای هیبریدی و باکیفیت اشاره می‌کنند و می‌گویند علاوه بر این موارد، تورم سرکش و کاهش شدید قدرت خرید رانندگان ایرانی از موانع مهم نوسازی خودروهای فرسوده در کشور بوده است.
بازار

راه ترقی

مصرف بنزین از تولید سبقت گرفت
ناترازی بنزین ماه‌هاست خبرساز شده است. در زمستان گذشته علی‌اکبر نژادعلی، مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی، به تسنیم گفته بود که تولید بنزین در سال گذشته به روزانه 103 میلیون لیتر رسیده اما میانگین مصرف 103.5 میلیون لیتر بوده و مصرف از تولید پیشی گرفته است.
او تأکید کرده بود ناترازی‌ها قبل از برنامه اول توسعه اقتصادی و تا پایان برنامه پنجم وجود داشت اما در سال 97 با راه‌اندازی فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس که بزرگ‌ترین تولیدکننده بنزین در کشور است، تراز بنزین کشور مثبت شد و ایران به صادرکننده بنزین تبدیل شد.
هرچند این ادعا به چالش کشیده شده و بسیاری معتقد هستند صادرات بنزین با کاهش مصرف سوخت در دوره کرونا رخ داده است. البته درباره نرخ بنزین صادراتی نیز اما و اگرها فراوان بود و برخی نمایندگان مجلس با استناد به صورت‌های مالی برخی پالایشگاه‌ها اعلام کردند بنزین صادراتی در مقاطعی ارزان‌تر از نرخ بنزین داخلی صادر شده است.
حالا اما با عادی‌شدن سیر تردد وسایل نقلیه مصرف بنزین دوباره صعودی شده است. در این میان، سال گذشته جایگاه‌داران سوخت گفتند که در زمستان و با اوج مصرف گاز، تزریق گاز CNG به جایگاه‌های سوخت مختل شده و بخشی از افزایش مصرف بنزین به این دلیل است.
فرسودگی حدود نیمی از وسایل نقلیه کشور
از سوی دیگر، شمار خودروهای فرسوده در ایران بالا‌ست و با جهش قیمت‌ها و تورم فزاینده، قدرت خرید رانندگان کاهش داشته و نوسازی وسایل حمل‌ونقل دشوارتر از همیشه شده است.
بر اساس گزارش حسابرسی زیست‌محیطی نحوه اجرای قانون هوای پاک دیوان محاسبات کشور، چیزی حدود 10‌میلیون‌و 429 هزار وسیله نقلیه در مرز فرسودگی در ایران وجود دارد که از این بین شمار موتورسیکلت‌های فرسوده رکوددار است و بالغ بر هشت‌میلیون‌و 782 هزار دستگاه موتورسیکلت فرسوده در خیابان‌های کشور تردد می‌کند. پس از آن سواری‌های شخصی با 650‌هزار‌و 92 دستگاه و وانت با 517‌هزار‌و 721 دستگاه در رتبه رکودداران بیشترین وسایل حمل‌ونقل فرسوده کشور قرار می‌گیرند.
نرخ کامیون‌های فرسوده 189‌هزار‌و 649 دستگاه، تاکسی‌های فرسوده 131‌هزار‌و 899 دستگاه، مینی‌بوس 65‌هزار‌و 606 دستگاه، کشنده 44‌هزار‌و 891 دستگاه، کامیونت 15‌هزار‌و 609 دستگاه، اتوبوس درون‌شهری 9‌هزار‌و 487 دستگاه و سواری دولتی هفت‌هزار‌و 663 دستگاه برآورد شده است.
بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، هر یک از خودروهای فرسوده نسبت به یک خودروی غیرفرسوده 14.3 درصد مصرف بنزین بیشتری دارد و اسقاط هر وسیله نقلیه فرسوده به‌طور میانگین سالانه دو هزار لیتر مصرف سوخت را کاهش می‌دهد.
بر اساس اعلام پلیس راهور ناجا در سال 98، تعداد وسایل نقلیه فعال و در حال تردد کشور حدود 21‌میلیون‌و 770 هزار دستگاه است که با در نظر گرفتن شمار خودروهای فرسوده، می‌توان گفت نزدیک به نیمی از وسایل نقلیه در حال تردد در خیابان‌های ایران فرسوده است.
این در حالی است که واردات خودروهای هیبریدی و با مصرف سوخت پایین همواره محل گروکشی و دعوای خودروسازان داخلی و سازمان محیط زیست بوده است. حالا تضاد منافع در این بخش نه‌تنها باعث تشدید آلودگی هوا در برخی از روزهای سال شده بلکه تراز تولید و مصرف بنزین نیز بر‌ هم خورده و ایران ناچار به واردات بنزین شده است.
واردات بنزین از روسیه
رویترز اخیرا به نقل از سه منبع و داده‌های صادراتی خبر داده که روسیه امسال برای نخستین بار صادرات سوخت به ایران را از مسیر ریلی آغاز کرده است.
بر اساس این گزارش، پاییز گذشته الکساندر نواک، معاون نخست‌وزیر روسیه، آغاز عرضه سوآپ فراورده‌های نفتی به ایران را اعلام کرده بود اما انتقال محموله‌ها در سال جاری آغاز شده است.
دو منبع آگاه به رویترز گفته‌اند روسیه در ماه فوریه و مارس 30 هزار تن بنزین و گازوئیل به ایران عرضه کرده است. منبع سوم این معامله را تأیید کرد اما نتوانست حجم آن را تأیید کند.
تمام این محموله‌ها از طریق راه‌آهن از روسیه و از مسیر قزاقستان و ترکمنستان تأمین می‌شود. یکی از این منابع گفته است برخی محموله‌های بنزین از ایران با کامیون به کشورهای همسایه از‌جمله عراق ارسال شده‌اند.
یک تاجر در بازار فراورده‌های نفتی در آسیای میانه گفت: «ایران یک تولیدکننده نفت است و پالایشگاه‌های خود را دارد، اما اخیرا میزان مصرف سوخت از میزان تولید سوخت داخلی به‌ویژه در استان‌های شمالی بیشتر شده است».
درخواست دولت برای واردات سوخت
مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی نیز در گفت‌وگو با «شرق» واردات بنزین به ایران را تأیید کرده و می‌گوید که ناترازی تولید و مصرف سوخت سبب شده است دولت در بودجه امسال یک میلیارد دلار را برای واردات بنزین و نفت گاز پیش‌بینی کند.
او تأکید می‌کند: هرچند میزان ناترازی تولید و مصرف سوخت در‌حال‌حاضر درخور توجه نیست اما با ادامه این روند و افزایش مصرف سوخت، وضعیت نگران‌کننده می‌شود.
هشدارها درباره میزان مصرف سوخت در شرایطی شنیده می‌شود که به‌تازگی اسدالله قلی‌زاده، رئیس صنف جایگاه‌داران کشور، به ایسنا خبر داده است «جمع‌آوری کارت‌های آزاد بنزین از جایگاه‌های سراسر کشور سرعت گرفته و این موضوع بر اساس قانون در‌حال انجام است. اینکه مردم از کارت سوخت شخصی استفاده کنند خوب است ولی ما مخالف روش‌های اجباری و جمع‌آوری کارت‌ها به‌صورت سریع هستیم؛ چراکه موجب ایجاد مشکلات زیاد برای مردم و جایگاه‌داران می‌شود».
او تأکید کرده است: «اگر این روال ادامه داشته باشد، در ماه‌های آینده در هر جایگاه نهایت دو تا چهار کارت آزاد باقی می‌ماند. به عبارت دیگر، تعداد کارت‌های آزاد تا 70 درصد در جایگاه‌ها کمتر می‌شود. لازم است مسئولان به تمام کسانی که کارت سوخت دریافت نکرده‌اند، کارت بدهند و کارت‌های المثنی نیز صادر و ارائه شوند».
مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی نیز با تأیید ادعای این مقام صنفی، به «شرق» می‌گوید: منطق دولت برای تسریع در جمع‌آوری کارت‌های سوخت این بوده که کارت سوخت استان‌های مرکزی ایران برای قاچاق به نقاط مرکزی ارسال شده و این روال برای جلوگیری از قاچاق سوخت در دستور کار دولت قرار گرفته است.
با‌این‌حال، نخعی اعتقاد دارد دولت برای مهار ناترازی تولید و مصرف سوخت باید فکری به حال شمار بالای خودروهای فرسوده در ایران و تسهیل واردات خودروهای کم‌مصرف و هیبریدی کند و همچنین کیفیت خودروهای تولیدی ایران را بالا ببرد تا مصرف سوخت کمتری داشته باشند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/722915/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت عینک شنا هم نجومی شد؛ حدود 10 میلیون کنار بگذارید!

دلیل کاهشی شدن قیمت سکه

حضور بازیان، سرپرست سازمان خصوصی‌سازی در آیین واگذاری

فن‌پرسی در آستانه نخستین تجربه سرمربیگری

بهترین زوج‌های خسرو حیدری در دوران فوتبال

ورزشگاه اراک در حال بازسازی؛ حضور هواداران لغو می‌شود؟

آیین واگذاری مالکیت سرخابی‌ها به بخش خصوصی

مسیر اینتر تا قهرمانی بیستم در سری‌آ

خاطره جالب خسرو حیدری از دی‌ماریا

هوشمند: پرسپولیس و استقلال کار سختی برابر نساجی دارند

چگونه پل پوگبا از فوتبال محروم شد

فرصت‌طلبی مسی به رونالدو چربید!

داوران یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شدند

خطیب نماز جمعه این هفته تهران مشخص شد

بخش‌هایی از هم‌خوانی کارگران در دیدار با رهبر انقلاب

عکس یادگاری افراد حاضر در اجلاس بین‌المللی مقامات عالی امنیتی در سن‌پترزبورگ با حضور احمدیان

روزهای برگزاری جلسات علنی مجلس تغییر کرد

طرح چندمنظوره اومااویا در سریلانکا با حضور رئیسی افتتاح شد

استاد دانشگاه پاکستان خطاب به رئیسی: شما ایرانی‌ها پادشاه و شیر جهان اسلام هستید

دلیل اصلی تحصیل مسعود ده‌نمکی در حوزه علمیه چه بود؟

اشک امیرعلی نبویان بخاطر عشق زیاد به همسرش

آهنگ جدید/ «بارون بارونه» با صدای سینا درخشنده

معاون وزیر کشور: "طرح نور" با قوت و تدبیر به کار خود ادامه خواهد داد

بازدید مجدد استاندار سیستان و بلوچستان از مناطق سیل زده

واژگونی اتوبوس 11 مصدوم برجا گذاشت

قتل پدر با اجیر کردن 2 مرد؛ دختر جوان: پدرم نمیگذاشت در یک خانه مجردی زندگی کنیم

پیش‌بینی نگران‌کننده ایلان ماسک در مورد هوش مصنوعی به وقوع می‌پیوندد

تغییرات آب و هوایی چگونه زندگی متولدین 2024 را تحت تاثیر قرار خواهد داد؟

سروده‌ افشین علا با تضمین مصرعی از رهبر انقلاب

پاس کروزها را گل کنید

معاملات بورس از مالیات بر عایدی سرمایه معاف شد

نماینده مجلس: رفتار دولت با مردم در بحث خودرو توهین‌آمیز است

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: کار ویژه بانک‌های خصوصی تامین مالی بخش خصوصی نیست

خبرگزاری رسمی کره شمالی: هیات اقتصادی پیونگ یانگ عازم ایران می‌شود

تردید در مادرید؛ عربستان مشتری ستاره رئال

آرتتا: در نیمه دوم واکنش خوبی نشان دادیم

دعوت از پولادگر برای حضور در مجمع عمومی اتحادیه تکواندو آسیا

سیلوا غایب بزرگ استقلال برابر تراکتور

دادرس: جرایم انضباطی حجم پرونده‌ها را کم کرده است

یورو برای بلینگام و امباپه است، نه رونالدو!

پایان حضور یک ساله مطهری در تیم ملی

اعزام شمشیربازان ایران به مسابقات زون آسیا

آقای قلعه نویی امید را از لیگ یک آورد سپاهان

پائز: روی هدف بزرگی که داریم متمرکزیم و انجام می‌دهیم

توضیحات ویدئوییِ کریمی قدوسی درخصوص توئیت‌های اخیرش که جنجالی شد

توضیحات رییس دادگاه منافقین در خصوص چگونگی برگزاری دور جدید جلسات محاکمه

گزارش یوسف سلامی از حسینیه امام خمینی پیش از آغاز دیدار کارگران با رهبر انقلاب

کت و شلوار «حبیب» جهانی شد!

اعتراف عجیب ژیلا صادقی درباره آشپزی

چه خبر از مهران مدیری و نیکی کریمی؟