راه ترقی

آخرين مطالب

تغییر رویکرد تک فرزندی در ایران/ آیا خانواده‌ها به داشتن فرزندان بیشتر تمایل دارند؟ نوشتارها

تغییر رویکرد تک فرزندی در ایران/ آیا خانواده‌ها به داشتن فرزندان بیشتر تمایل دارند؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی- در شرایط کنونی نرخ جایگزینی جمعیت در رقم 1.7 به نوعی ثابت مانده است که اگر این عدد به پایین‌ترین حد خود یعنی 1.5 برسد به اذعان کارشناسان، کشور وارد تله جمعیتی خواهد شد.

اما اخیرا صابر جباری مدیر اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از افزایش 2.5 درصدی فرزندآوری سوم و 15 درصدی فرزند چهارم و بیشتر در کشور خبر داده است که این موضوع در آینده در تغییر نرخ جایگزینی جمعیت تاثیرگذار خواهد بود.

اکنون بسیاری از خانواده‌ها شاید به خاطر مسائل اقتصادی و دشواری نگهداری فرزند تمایل شان برای داشتن فرزند کم شده است و اگر هم از خود رغبتی برای این موضع نشان دهند، به تک فرزندی روی می‌آورند که این موضوع نیز آسیب‌های خاص خود را دارد.

اینکه در طول سال‌های گذشته این روند تغییر جدی داشته است و خانواده‌ها داشتن سه یا چهار فرزند را در جمع خانواده خود می‌پذیرند جای امیدواری دارد که کشور به پدیده سالمندی وارد نشود و با این وضعیت، کشور از آنچه تله جمعیتی خوانده می شود، عبور کند.

افزایشی شدن تولد فرزندان سوم به بالا

سیاست داشتن یک یا 2 فرزند در جامعه تغییر کرده است و روند تولد فرزندان سوم به بعد افزایشی بوده است

جباری درباره وضعیت کنونی تولد فرزندان بیشتر در کشور با توجه به کاهش نرخ موالید به 3.7 درصد اظهار، داشت: سیاست داشتن یک یا 2 فرزند در جامعه تغییر کرده است و روند تولد فرزندان سوم به بعد افزایشی بوده است و این نشان از تغییر روند الگوی فرزندان بیشتر در خانواده‌ها دارد.

وی خراسان رضوی، اصفهان و تهران را دارای بیشترین کاهش موالید در کشور دانست و گفت: اما در عین حال سیستان و بلوچستان جوان‌ترین و گیلان، البرز و مازندران دارای سالمندان بیشتر هستند و شیب سالمندی رو به افزایش دارند.

 

فرزندآوری بیشتر برای دوری از پدیده سالمندی

یکی از مهمترین موضوعاتی که با افزایش فرزندان در جامعه رخ می‌دهد، داشتن جامعه‌ای پویا و فعال و دوری از پدیده سالمندی است زیرا کشور ایران اکنون با 10 درصد جمعیت سالمند، در سال‌های 1430 طبق برآوردهای جمعیتی به بیش از 30 درصد جامعه سالمندان خواهد رسید.

افزایش فرزندآوری و رغبت خانواده‌ها به داشتن فرزندان بیشتر نه تنها کشور را از تله جمعیتی و سیر صعودی به سمت سالمندی نجات می‌دهد بلکه داشتن خانواده‌های پرجمعیت مانند دهه‌های 50 و 60 را فرزندان آینده تجربه خواهند کرد.

برای رسیدن به وضعیت مطلوب در نرخ موالید و رشد جمعیت باید مشوق‌هایی برای خانواده‌ها در نظر گرفته شود تا از این طریق آنان را به داشتن تعداد فرزندان بیش از سه یا چهار نفر ترغیب کرد که اخیرا طرحی در این زمینه به تصویب رسیده است.

بیشتر بخوانید.

امروز پنجره جمعیتی باز و جوانی برقرار؛ سالمندی پدیده فردا

 

تعیین مشوق‌هایی برای فرزندآوری

به ازای هر فرزند که از ابتدای سال 1402 متولد خواهد شد، مبلغ 22 میلیون ریال تا سقف 22 هزار میلیارد ریال صرفاً جهت خرید واحدهای صندوق سرمایه گذاری معامله در بورس به نام فرزند اختصاص می‌یابد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی اسفند سال گذشته طرحی را تصویب کردند که براساس آن به ازای تولد هر فرزند در سال 1402 مبلغ 22 میلیون ریال برای خرید واحدهای صندوق سرمایه گذاری معامله در بورس به نام فرزند اختصاص می‌یابد.

به همین منظور دولت مکلف به اجرای ماده 11 قانون جوانی جمعیت براساس سازوکار اجرایی که وزارت امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیات وزیران رسانده است، خواهد بود.

بر این اساس به ازای هر فرزند که از ابتدای سال 1402 متولد خواهد شد، مبلغ 22 میلیون ریال تا سقف 22 هزار میلیارد ریال صرفاً جهت خرید واحدهای صندوق سرمایه گذاری معامله در بورس به نام فرزند اختصاص می‌یابد.

 

خانواده‌ها با شرایط اقتصادی بهتر فرزندان کمتری دارند

کاظم فروتن رئیس ستاد ملی جوانی جمعیت نیز درباره قانون جوانی جمعیت و فرزندآوری اظهار داشت: در استان سیستان و بلوچستان با وجود محرومیت‌ها، فرزندآوری روند خوبی دارد اما در سایر استان‌های کشور، نرخ ازدواج در 10 ماه گذشته و به نسبت سال قبل خود، کاهش داشته است.

وی ادامه داد: افرادی که شرایط اقتصادی بهتری دارند تعداد فرزند کمتری دارند؛ بنابراین تنها یکی از عوامل ما در حوزه ازدواج و فرزندآوری اشتغال و مسائل رفاهی است. در دوران تنظیم خانواده که در کشور فاجعه ایجاد شد، فرزندآوری محدود شد و حتی فرزندآوری و فرزندپروری ضد ارزش جلوه داده شد.

فروتن افزود: همین فرهنگ کماکان ادامه دارد و مردم اشتغال را نسبت به فرزندآوری در اولویت اول قرار می‌دهند. فرزند را به عنوان یک مزاحم تلقی می‌کنند.

رئیس ستاد ملی جمعیت تاکید کرد: در موضوع فرزندآوری باید بر روی چند عامل کار کنیم که از جمله آن فرهنگ‌سازی است که خود به 2 بُعد فرهنگ عمومی و نظام بهداشتی معطوف می‌شود.

وی ادامه داد: بررسی‌ها نشان داده است که قوانین، تسهیلات و امور رفاهی حرف دوم را در فرزندآوری می‌زند و کشورهای توسعه یافته نیز به همین نتیجه رسیده‌اند. قبول داریم که برخی مسائل اقتصادی و مربوط به اشتغال نیز در فرزندآوری تاثیر دارد.

روند پایین فرزندآوری در سال 1401

در سال 1401، روند فرزندآوری به پایین‌ترین نقطه در 11 سال اخیر رسید. براساس آمارهای سازمان ثبت احوال کشور، در 10 ماهه نخست سال گذشته، 893 هزار و 786 نفر در کشور به دنیا آمدند که نسبت به تولد 937 هزار و 749 نفر در 10 ماهه سال گذشته کاهش 44 هزار نفری (حدود 7.4 درصد کاهش) را نشان داد.

با توجه به اینکه آمارهای تفکیکی 10 ماهه سال‌های 1390 تا 1399 در دسترس نیست، مقایسه آمار متولدان 9ماهه سال‌های 1390 تا 1401 نشان می‌دهد تعداد تولدهای پارسال کمترین میزان فرزندآوری از سال 1390 تاکنون بوده است.

ضرورت فرهنگ‌سازی برای فرزندآوری و رشد جمعیت

برای افزایش فرزندآوری و رشد نرخ جمعیت فرهنگ‌سازی یک ضرورت است زیرا برای احیاء عقب‌افتادگی در زمینه فرزندآوری و رشد جمعیت هنوز می‌توان از زمان استفاده کرد

روح‌الله اسدی مدیرکل هماهنگی و نظارت بر امور جوانان وزارت ورزش و جوانان نیز معتقد است: برای افزایش فرزندآوری و رشد نرخ جمعیت، فرهنگ‌سازی یک ضرورت است زیرا برای احیاء عقب‌افتادگی در زمینه فرزندآوری و رشد جمعیت هنوز می‌توان از زمان استفاده کرد.

وی ادامه داد: بخشی از این مساله باید با فرهنگ‌سازی در جامعه به ویژه برای جوانان رفع شود و بخشی از ابعاد این موضوع نیز وابسته به مسائل اقتصادی است؛ بهبود شرایط اقتصادی در هر جامعه بی‌شک می‌تواند در بهره‌گیری از فرصت افزایش جمعیت، فرزندآوری بیشتر و نیروی کار اثرگذار باشد.

روند کاهشی نرخ موالید به طور یقین ایران را در سال‌های آینده به سمت کشوری سالمند هدایت خواهد کرد و اکنون با توجه به اینکه پنجره جمعیتی کشور هنوز باز است باید از این فرصت استفاده کرد تا علاوه بر رشد جمعیت در راستای تمهید شرایط برای دوران پیری جمعیت نیز گام‌هایی برداشت.

اما مهمترین اقدام در این زمینه گرایش خانواده‌ها به سمت فرزندآوری است و باید پدیده تک فرزندی در جامعه تغییر اساسی داشته باشد تا با افزایش تعداد فرزندان یک خانواده، کانون گرمی برای همه اعضا فراهم کرد تا زمینه رشد و تربیت بهتر فرزندان این سرزمین امکانپذیر شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/771289/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد