راه ترقی

آخرين مطالب

خیز بن‌سلمان برای هسته‌ای شدن؟ نوشتارها

خیز بن‌سلمان برای هسته‌ای شدن؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
 دولت ترامپ مذاکرات با مقامات سعودی را در مورد توافقی که به عربستان سعودی امکان دسترسی به فناوری هسته‌ای آمریکا و احتمالاً اجازه غنی‌سازی اورانیوم را می‌دهد، از سر گرفته است. این موضوع را «کریس رایت»، وزیر انرژی، در روز یکشنبه اعلام کرد.
به گزارش نیویورک‌تایمز، این توافق که دولت بایدن به‌عنوان بخشی از توافقی گسترده‌تر برای عادی‌سازی روابط عربستان با اسرائیل دنبال می‌کرد، به پادشاهی عربستان اجازه می‌دهد تا یک «صنعت انرژی هسته‌ای تجاری» را توسعه دهد. رایت در ریاض به خبرنگاران گفت که انتظار دارد «تحولات معناداری» در این زمینه طی سال جاری رخ دهد. او گفت: «ما هنوز به جزئیات توافق نرسیده‌ایم، اما به‌نظر می‌رسد که مسیری برای تحقق آن وجود دارد. مسئله اصلی، کنترل فناوری‌های حساس است. آیا راه‌حل‌هایی برای این موضوع وجود دارد که شامل غنی‌سازی در خود عربستان سعودی باشد؟ بله.»
وقتی از او پرسیده شد که آیا این مذاکرات با عادی‌سازی روابط دیپلماتیک عربستان با اسرائیل مرتبط است یا نه، فقط گفت: «روابط همیشه بسته‌ای از توافقات هستند» و افزود که زمینه‌های همکاری بسیاری بین دو کشور وجود دارد.
برای سال‌ها، عربستان از آمریکا خواسته تا در توسعه برنامه انرژی هسته‌ای به آن کمک کند، زیرا مقامات سعودی به‌دنبال راه‌هایی فراتر از نفت برای تأمین انرژی و تنوع‌بخشی به اقتصاد هستند. اما مذاکرات درباره همکاری هسته‌ای متوقف شده بود، بخشی به‌دلیل اینکه دولت عربستان از پذیرش شرایطی که برای جلوگیری از توسعه سلاح هسته‌ای یا انتقال آن به دیگر کشورها طراحی شده بود، خودداری کرد.
یکی از نقاط اختلاف مهم دیگر این بود که آیا عربستان باید اورانیوم را وارد کند یا خودش آن را غنی‌سازی کند، که در صورت امکان، می‌تواند منجر به تولید سوخت برای سلاح‌های هسته‌ای شود.
این توافق در دوران بایدن و در زمانی شتاب گرفت که ولیعهد محمد بن‌سلمان پیشنهاد عادی‌سازی روابط با اسرائیل را در ازای همکاری برای ساخت راکتورهای هسته‌ای و امتیازات دیگر از آمریکا، از جمله تضمین‌های امنیتی، مطرح کرد. اما این مذاکرات با آغاز جنگ اسرائیل و حماس در غزه متوقف شد؛ جنگی که موجب افزایش حمایت از فلسطینی‌ها و دشمنی با اسرائیل در سراسر منطقه، از جمله عربستان شد.
در طول سال‌ها، مقامات سعودی که از بن‌بست در مذاکرات با آمریکا ناامید شده بودند، به دنبال دریافت فناوری هسته‌ای از کشورهایی مانند چین و روسیه نیز بودند.
رایت روز یکشنبه گفت: «مهم است که شریک اصلی در این زمینه ایالات متحده باشد. این‌که احتمالاً این موضوع زیر سؤال رفته بود، نشان‌دهنده روابط غیرسازنده بین آمریکا و عربستان در سال‌های اخیر است.»
اما این توافق با موانع متعددی روبه‌رو است. آمریکا برای همکاری هسته‌ای، کشورها را ملزم می‌کند تا استانداردهای بالایی از منع گسترش سلاح هسته‌ای را رعایت کنند، که در برخی موارد شامل ممنوعیت غنی‌سازی اورانیوم و بازفرآوری سوخت در خاک آن کشورها می‌شود. این توافق باید توسط کنگره بررسی شود، که می‌تواند آن را رد کند. 
در گذشته، اعضای هر دو حزب کنگره با این توافق مخالفت کرده‌اند، از جمله «مارکو روبیو» که اکنون وزیر امور خارجه است. منتقدان توافق می‌گویند این موضوع بسیار خطرناک است؛ چراکه شاهزاده محمد بن‌سلمان بارها گفته که اگر جمهوری اسلامی ایران، رقیب منطقه‌ای عربستان، برنامه هسته‌ای خود را توسعه دهد، عربستان نیز چنین خواهد کرد.
در حالی که دولت ترامپ در حال مذاکره با ریاض است، مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران را نیز از سر گرفته است. شاهزاده محمد همچنین خواهان توافقی است که به عربستان اجازه غنی‌سازی داخلی اورانیوم را بدهد. او معتقد است که پادشاهی ذخایر عظیم اورانیوم دارد، هرچند تاکنون نتیجه اکتشاف‌ها این بوده که «از نظر اقتصادی مقرون به صرفه» نیستند.
حامیان این توافق استدلال می‌کنند که اگر ایالات متحده وارد عمل نشود، عربستان سعودی فناوری هسته‌ای را از کشوری به دست خواهد آورد که الزامات امنیتی کمتری دارد.
به گفته رایت مقامات دولت ترامپ که به ریاض سفر کرده‌اند، با مقامات سعودی درباره موضوعاتی مانند انرژی، معدن، مواد معدنی حیاتی و تغییرات اقلیمی گفت‌وگو کرده‌اند. او افزود که توافقی گسترده‌تر برای افزایش همکاری میان دو کشور در زمینه توسعه منابع انرژی «در تاریخی بعد» امضا خواهد شد.
رایت همچنین گفت که مقامات آمریکایی درباره قیمت نفت یا سطح تولید با همتایان سعودی خود صحبت نکرده‌اند. ترامپ گفته که می‌خواهد انرژی ارزان‌تر شود و اعلام کرده که از عربستان سعودی و اوپک خواهد خواست تا قیمت نفت را کاهش دهند. از زمانی که او تعرفه‌هایی را اعمال کرد و سپس بسیاری از آن‌ها را کاهش داد، قیمت نفت حدود 10 دلار در هر بشکه کاهش یافته است.
با این حال، پادشاهی عربستان به قیمت‌های بالاتر نفت نیاز دارد تا برنامه‌های پرهزینه ولیعهد محمد بن‌سلمان را تأمین مالی کند، از جمله وعده افزایش 600 میلیارد دلاری در تجارت و سرمایه‌گذاری در ایالات متحده، رقمی معادل دو سوم کل صندوق سرمایه‌گذاری دولتی عربستان.
رایت که پیش از انتصاب به عنوان وزیر انرژی، مدیر اجرایی در صنعت فرکینگ بوده، هرگونه اختلاف در سیاست نفتی بین دو کشور را کم‌اهمیت جلوه داد. او گفت: «من در پادشاهی عربستان سعودی توافق کاملی را می‌بینم که راه بهتر کردن دنیا، تولید بیشتر انرژی است، نه کمتر.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1061166/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سایپا به جمع 10 خودروساز برتر جهان وارد شد

2 راهکار برای جلوگیری از تکرار فاجعه مشابه بندر رجایی

نمایشگاه کتاب؛ فروش از 127 میلیارد تومان گذشت

پارس‌جنوبی امسال باید روزانه 722 میلیون متر مکعب گاز از تولید کند

تکواندو نونهالان جهان؛ حذف نمایندگان ایران در روز نخست

یزدانی: حریفان و رقابت‌های باکیفیت موجب ارتقای کشتی می‌شود

بازگشت باشکوه سینر با کفش‌هایی به افتخار «خانه»

ذوب‌آهن، ربیعی را برای ماندن راضی می‌کند؟

نشست سران قوا به میزبانی پزشکیان برگزار شد

حمایت فراکسیون مستقلین از «تکرار» ریاست قالیباف بر مجلس

تودهنی به ترامپ درباره گنده‌گویی‌اش درخصوص خلیج فارس

خبرهای رسیده سینما و تئاتر را بخوانید

آوازخوانی پرواز همای در طبیعت زیبای همدان

قتل جوان 22 ساله در نزاع؛ قاتل متواری دستگیر شد

سیل عظیم در خیابان های ویتنام

حمله به جشن میلاد امام رضا (ع) در پارک؛ عامل حمله دستگیر شد

اتحاد شرقی

یک سفر و چند هدف

یارانه 200 میلیارد تومانی برای خرید کتاب اساتید، طلاب و دانشجویان

آذربایجان با تقویت ظرفیت بندر باکو به 25 میلیون تن به دنبال چه می‌گردد؟

دفاعیه از بازی جنجالی؛ آن تبر کوچک بود!

پایان دور مقدماتی تراپ در جام جهانی اهداف پروازی

صلاح: احتمال جدایی‌ام از لیورپول جدی بود

فلیک: روی ال‌کلاسیکو متمرکز هستیم و برد می‌خواهیم

پدریِ فشرده!

انتقاد پل اسکولز از رویکرد روبن آموریم

تکواندو نونهالان جهان| حذف نمایندگان ایران در روز نخست

هشدار فلاحت‌پیشه به آمریکایی‌ها درباره مذاکرات: دیدار پنجم به قیامت خواهد افتاد اگر...

ترامپیست‌های ایرانی در جریان تغییر نام خلیج فارس کجا می‌ایستند؟

دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان د‌ر جده

دیدار مهندس اوحدی با خانواده خلبانان شهید پرواز اردیبهشت

چهره ها/ حمایت واکنش‌برانگیزِ بازیگر افغان تبار از نام خلیج فارس

راز قتل نگهبان 74 ساله بر ملا شد

برخورد مرگبار سمند و پراید؛ 8 نفر کشته شدند

عکس روز ناسا از یوگی و دوستان در مریخ!

دیدار با مسعود فروتن در نمایشگاه کتاب

سخنگوی دولت در نمایشگاه کتاب

عصبانی و معترض؛ تاثیر قطعی مکرر برق بر زندگی روزمره

رد ادعاها درباره هندوانه صادراتی ایران به روسیه

افتتاح مرکز تجاری ازبکستان در ایران

بورس روی موج نوسان

پایان بحث؛ بهترین دروازه‌بان حال حاضر جهان!

خداحافظی مسی با اینترمیامی،‌ خیلی دور،‌ خیلی نزدیک!

تقدیر ستاره تراکتور از مجیدی؛ مدیون او هستم

مدیر رسانه هوادار از زد و خورد جنجالی گفت

ربیعی هم‌نشین علیرضا دبیر شد

اریک گارسیا حق را به فلیک داد

تمجید عجیب و غریب کروس از همبازی طارمی

مهاجرانی: ترامپ می‌میرد، اما خلیج فارس همیشه خلیج فارس می‌ماند

پیشنهاد ویژه بهزاد نبوی درباره مذاکره ایران و آمریکا