راه ترقی

آخرين مطالب

بحران در نظام بانکی؛ زیان انباشته چند بانک خصوصی به 624 همت رسید اقتصاد

بحران در نظام بانکی؛ زیان انباشته چند بانک خصوصی به 624 همت رسید
  بزرگنمايي:

راه ترقی - مهر / بررسی صورت‌های مالی اخیر چند بانک خصوصی کشور، از عمق بحران در نظام بانکی و افزایش شدید زیان انباشته خبر می‌دهد موضوعی که لزوم چاره‌اندیشی برای این بانک‌ها را بیش از پیش نمایان می‌سازد.
در سال‌های اخیر، وضعیت مالی برخی بانک‌های خصوصی به یکی از نگرانی‌های اصلی اقتصاددانان و نهادهای ناظر تبدیل شده است. افزایش بی‌سابقه زیان انباشته، ضعف در ساختار ترازنامه و اثرگذاری مستقیم در خلق نقدینگی، باعث شده تا بانک مرکزی ناگزیر به اجرای سیاست‌های اصلاحی و نظارتی جدی‌تری شود.
بررسی آخرین صورت‌های مالی چند بانک خصوصی کشور و افزایش شدید زیان انباشته این بانک‌ها در گزارش‌های 9 ماهه سال 1403، از عمق بحران در نظام بانکی خبر می‌دهد؛ سهم بیش از 25 درصدی عملکرد 9 ماهه این چند بانک از مجموع کل زیان انباشته آن‌ها (از ابتدا تا کنون)، موضوعی است که کارشناسان معتقدند بانک مرکزی باید با قاطعیت و با استفاده از اختیارات قانونی برای اصلاح ساختار این بانک‌ها چاره‌اندیشی کند.
حجت‌الله فرزانی، کارشناس پولی و بانکی و تحلیلگر مسائل اقتصادی در همین راستا، در گفتگو با خبرنگار مهر به بررسی دقیق‌تر وضعیت فعلی این بانک‌ها و گزینه‌های پیش‌روی بانک مرکزی پرداخت.
624 هزار میلیارد تومان زیان انباشته در چند بانک خصوصی
فرزانی در ابتدای این گفت‌وگو با تکیه بر آخرین داده‌های منتشرشده در سامانه کدال (صورت‌های مالی 9 ماهه منتهی به پایان آذرماه 1403 این بانک‌ها) و مجموع زیان انباشته حدود 624 هزار میلیارد تومانی 4 بانک خصوصی و یک مؤسسه مالی و اعتباری که بخش قابل‌توجهی از این زیان متعلق به یک بانک خاص است، تأکید کرد که اعلام ورشکستگی به تنهایی راه‌حل مناسبی برای این بحران نیست، بلکه بانک مرکزی باید با بهره‌گیری از ظرفیت‌های قانونی جدید، وارد مراحل مختلف اصلاح نظام بانکی شود.
مراحل سه‌گانه اصلاح ساختار بانک‌ها
این تحلیلگر پولی با استناد به چارچوب قانونی بانک مرکزی، سه سطح اقدام برای نظارت بر بانک‌ها را تشریح کرد:
1. اقدامات پیشگیرانه: برای جلوگیری از ورود بانک‌ها به بحران.
2. اقدامات اکتشافی: برای تشخیص دقیق مشکلات.
3. اقدامات اصلاحی: برای درمان ساختار بانک‌های گرفتار در بحران.
فرزانی افزود: در شرایط فعلی، به نظر می‌رسد که حوزه نظارت بانک مرکزی از دو مرحله ابتدایی عبور کرده و وارد فاز اقدامات اصلاحی شده است. در این مرحله، هیئت‌مدیره بانک‌ها موظف‌اند برنامه بازسازی و احیای بانک را ظرف مدت مشخص ارائه کنند. در صورت ناتوانی یا عدم همکاری، بانک مرکزی می‌تواند با عزل مدیران و نصب هیئت سرپرستی، مستقیماً برنامه اصلاحی را اجرا کند.
برنامه بازسازی و احتمال ادغام یا انحلال
او در ادامه گفت: اگر برنامه‌های اصلاحی ظرف یک تا سه سال نتیجه ندهد، بانک مرکزی می‌تواند وارد مرحله گزیر (حل‌وفصل مالی) شود؛ یعنی از ابزارهایی مانند واگذاری دارایی‌ها، ادغام بانک‌ها یا در نهایت انحلال و تصفیه استفاده کند.
فرزانی با اشاره به اقدامات آغاز شده در یک مؤسسه مبنی بر ارائه درخواست برنامه بازسازی درباره برخی دیگر از بانک‌ها گفت: در یک بانک هیئت سرپرستی منصوب شده، در بانکی دیگر برنامه اصلاحی به هیئت‌مدیره سپرده شده و در یک بانک هم برنامه اصلاح ساختار کسب‌وکار در دست بررسی است. این اقدامات در چارچوب اختیارات جدید قانونی بانک مرکزی صورت گرفته و باید منتظر نتایج آن در یک تا دو سال آینده بود.
بانک‌ها، نقدینگی و تورم؛ مسئولیت مشترک دولت و نظام بانکی
این کارشناسی پولی و بانکی در ادامه با اشاره به ارتباط میان عملکرد بانک‌ها، نقدینگی و تورم گفت: نقش بانک‌ها در خلق نقدینگی و به‌تبع آن تورم، غیرقابل‌انکار است. البته نباید نقش دولت در خلق پایه پولی از محل کسری بودجه را نیز نادیده گرفت. بانک مرکزی در سال گذشته با اجرای سیاست کنترل مقداری ترازنامه توانست رشد نقدینگی را از 42 به 25 درصد برساند که عملکرد قابل قبولی بود.
خصوصی‌سازی بانک‌ها؛ تصمیمی با ابعاد چندگانه
وی در پاسخ به پرسشی درباره درستی سیاست خصوصی‌سازی بانک‌ها، تصریح کرد: این موضوع نیازمند بررسی پژوهش عمیق‌تری است. از یک سو، برخی بانک‌های خصوصی در توسعه فناوری و ارائه خدمات بانکی نقش مؤثری داشته‌اند، اما از سوی دیگر، نبود نظارت قوی بر بعضی از بانک‌های خصوصی به ویژه در ابتدای شکل‌گیری و فعالیت‌هایشان، برخی آسیب‌ها را به دنبال داشته است. بنابراین نمی‌توان به صراحت گفت این سیاست بطور کلی موفق بوده یا نه، بلکه باید مزایا و معایب آن در کنار هم سنجیده شود.
تشدید ناترازی بانک‌ها با تسهیلات تکلیفی
فرزانی در ادامه به ادعاهایی که درباره دور زدن کسری بودجه توسط دولت مطرح است و اینکه دولت در تلاش بخشی از کسری بودجه خود را با تحمیل تسهیلات تکلیفی به بانک‌ها جبران کند، گفت: موضوع تسهیلات تکلیفی یکی از شیوه‌های دولت برای تأمین غیرمستقیم کسری بودجه است؛ یعنی به جای اینکه خودش منابع لازم را تأمین کند، از ظرفیت بانک‌ها برای اعطای تسهیلات با نرخ یارانه‌ای استفاده می‌کند.
او ادامه داد: تسهیلات تکلیفی معمولاً در قانون بودجه اعمال می‌شوند و بانک‌ها هم موظف به اجرای آن هستند. عمده بار این تکالیف نیز بر دوش حدود 8 یا 9 بانک کشور است. البته برخی دیگر از بانک‌ها نیز درگیر این موضوع هستند، اما در مجموع، مسئله اینجاست که این تسهیلات اگر یارانه‌ای یا ارزان‌قیمت باشند، مستقیماً به زیان بانک تمام می‌شوند.
به گفته وی، در فرآیند بودجه‌نویسی سال‌های اخیر، دقت کافی برای تناسب بین حجم منابع موجود در بانک‌ها، به‌ویژه منابع ارزان‌قیمت مانند منابع قرض‌الحسنه، با حجم تکالیف در نظر گرفته نمی‌شود. این عدم تناسب، منجر به فشار مالی بر بانک‌ها شده است.
فرزانی تاکید کرد: وقتی بانکی مجبور می‌شود از سپرده‌های هزینه‌دار برای اعطای تسهیلات یارانه‌ای استفاده کند، این مسئله درآمد و هزینه بانک را از تعادل خارج کرده و ناترازی را تشدید می‌کند. در واقع، بخشی از ریشه ناترازی بانک‌ها را باید در همین الزامات و تحمیل‌های قانونی جست‌وجو کرد.
او در پایان گفت: بر اساس نشانه‌های موجود، بانک مرکزی برای اصلاح نظام بانکی کشور در حال اجرای یک نقشه راه چندمرحله‌ای است. اجرای این سیاست‌ها در بازه زمانی مشخص می‌تواند به احیای بانک‌های بحران‌زده کمک کند، اما موفقیت نهایی آن وابسته به قاطعیت در اجرا، شفافیت در اطلاع‌رسانی و هماهنگی نهادهای حاکمیتی با سیاستگذار پولی خواهد بود و ادغام یا در نهایت انحلال و تصفیه بانک‌ها آخرین راهکار برای پایان دادن به وضع موجود است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1071355/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی قیمت دلار 13 اردیبهشت 1404

گل دوم تراکتور به شمس آذر توسط امیر حسین حسین زاده

بازیکنان حریف استقلال با لباس کارگری!

گلر و خط دفاع آلومینیوم مانع از به ثمر رسیدن گل چهارم استقلال شدند

گل اول آلومینیوم به استقلال توسط شروین بزرگ

گل چهارم استقلال به آلومینیوم توسط جوئل کوجو

شوت محکم شروین بزرگ توسط حسینی دفع شد

گل سوم تراکتور به شمس آذر توسط دروژدک

گل اول گل گهر به سپاهان توسط رزاقی نیا

گل پنجم استقلال به آلومینیوم توسط جوئل کوجو

چراغ سبز آلومینیوم برای پرسپولیسی‌ شدن کاظمیان

نبرد مجتبی‌ها را جباری برد؛ آتش بازی آبی‌ها در آزادی

مشاور عراقچی: بازرسی از تاسیسات هسته‌ای ایران فقط مختص بازرسان آژانس است

انتقاد محمد هاشمی از نحوه اطلاع‌رسانی درباره انفجار بندرعباس

چهره ها/استایل بهنوش طباطبایی در یک مراسم جلب توجه کرد

نگاهی اجمالی به قسمت اول «کنکل» ساخته رامتین لوافی

پرده‌برداری از پیشنهاد مالی ناراحت‌کننده به بازیگر معروف

اکران مردمی قسمت پایانی سریال جان سخت با حضور الناز حبیبی

آهنگ «می سپارمت به باد» با صدای امید نعمتی

انفجار بندر شهید رجایی، تکه‌های شیشه را به دیوار شلیک کرد!

نجات معجزه‌آسای کودک از درز انقطاع بین دو ساختمان در تهران

تاثیردستورالعمل اجرایی فوق العاده خاص برافزایش حقوق کارمندان

رشد 50 درصدی خرده‌فروشی برق در سال گذشته

واکنش دیدنی حسینی ناجی دروازه استقلال شد

شوت جلالی توسط دروازه‌بان آلومینیوم دفع شد

چشمی و رضاییان در چند قدمی خط دروازه به شکلی عجیب موقعیت را از دست دادند

از شوخی هوادار اورتون با لیورپولی ها تا احتمالی سرمربیگری تن هاخ در لورکوزن در حواشی فوتبال جهان

پپ همه را غافلگیر کرد؛ شاید بازنشسته شوم!‏

خوش و بش کادرفنی استقلال و آلومینیوم پیش از دیدار این دو تیم

بعد شکست از لیورپول بازیکنانم را راحت نگذاشتم

سپاهان با چند سورپرایز مقابل گل‌گهر

گل دوم استقلال به آلومینیوم توسط محمدحسین اسلامی

بروجردی: مذاکرات، آفتی به نام اسرائیل دارد

پاسخ ایران به ادعای فرانسه

توافق موقت یا جامع؟!

شهاب حسینی: اگر دستمزد من چنان باشد که رسانه ها می گویند حاضرم یک سومش را به خیریه بدهم

همکاری برنال با پروژه مکزیکی

بررسی بازی جواد عزتی در نقش داوود سریال «وحشی»

موزیک ویدئوی احساسی "عشقت" با صدای رضا یزدانی

واژگونی مرگبار موتورسیکلت

کشف یک ابر مولکولی عظیم در فاصله 300 سال نوری زمین

وظیفه عاشق فقط آرامش معشوق هست!

چرا اروپا از روند مذاکرات ایران و آمریکا شاکی است؟

ورود بازیکنان و کادرفنی تیم استقلال به ورزشگاه آزادی

ورود بازیکنان و کادرفنی تیم آلومینیوم به ورزشگاه آزادی

حال و هوای ورزشگاه ازادی در حاشیه دیدار استقلال و آلومینیوم اراک

اعلام ترکیب گاندوها برای بازی در سن‌سیروس

فرصت خوب برای مسعود جوما که از دست رفت

موقعیت گلزنی برای آلومینیوم که توپ به شکل خطرناکی از کنار دروازه استقلال به بیرون رفت

حضور نظری جویباری، آندو تیموریان و مربیان تیم ملی در ورزشگاه آزادی