راه ترقی

آخرين مطالب

حذف چهار صفر از پول ملی روی میز آقای رئیس اقتصاد

حذف چهار صفر از پول ملی روی میز آقای رئیس
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /حذف صفر از پول ملی که طبق اعلام رئیس کل بانک مرکزی امسال پیگیری خواهد شد، معمولا در شرایط تورم‌های طولانی مدت در کشورها انجام می‌شود و در صورت تحقق مناسب و پیاده‌سازی به موقع آن می‌تواند مزیت‌هایی از جمله کاهش حجم توهم پولی، افزایش اعتماد عمومی نسبت به پول ملی، کاهش تورم، افزایش کارایی در جریان گردش نقدینگی و تسهیل در تسویه مبادلات را به همراه داشته باشد.
هفته گذشته در جریان سی و دومین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین – رئیس کل بانک مرکزی – در تشریح اهداف و سیاست‌های پولی سال جاری بانک مرکزی، اصلاح نظام پولی کشور را هدف‌گذاری کرد و بر برنامه سیاست‌گذار پولی (بانک مرکزی) برای حذف چهار صفر از پول ملی تاکید کرد و آن را یکی از اهداف بانک مرکزی برای سال 1404 برشمرد.
به گفته فرزین، تصویر ریال ایران تصویر مناسب و صحیحی در اقتصاد جهانی نیست، اجرای این سیاست با توجه به تجربیات موفق جهانی و در زمان مناسب می‌تواند به بهبود تصویر ریال کمک کند که امری ضروری است و به همین منظور سیاست حذف صفر از پول ملی در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد.
البته این ایده به شکل جدی به سال 1398 باز می‌گردد که در آن دولت دوازدهم لایحه پیشنهادی بانک مرکزی برای حذف چهار صفر از پول ملی و تبدیل واحد ریال به واحد تومان را در هیات وزیران بررسی و به تصویب رساند تا وارد مرحله بعدی تصویب یعنی مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان شود و در اردیبهشت ماه سال 1399 در مجلس شورای اسلامی تصویب شد تا دولت طی سه سال آتی شرایط تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان را فراهم کند.
لایحه حذف چهار صفر در نوبت بررسی مجلس
در روزهای اخیر نیز، پس از مطرح شدن موضوع پیگیری حذف چهار صفر از پول ملی از سوی رئیس کل بانک برای سال جاری، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس از در نوبت بررسی قرار گرفتن لایحه پیشنهادی حذف چهار صفر از پول ملی خبر داد و گفت: لایحه پیشنهادی حذف چهار صفر از پول ملی در نوبت بررسی کمیسیون اقتصادی قرار دارد و بدیهی است کمیسیون پس از بررسی کارشناسی با حضور مسئولان ذی ربط نظر نهایی خود را ارائه خواهد کرد.
ابعداد پیرامونی حذف صفر از پول‌های ملی
به صورت کلی و در سطح کلان اقتصادی به ویژه سیاست‌های پولی، معمولا زمانی که تورم بلندمدت در یک کشور موجب برجای ماندن حجم بالایی از اسکناس و مسکوک کم ارزش (نسبت به گذشته) شود، بی شک، نتایج بسیاری از جمله آثار روانی بر افکار عمومی بر جای می‌گذارد. بنابراین در این شرایط برخی کشورها ناچار به اجرای برنامه اصلاحات پولی به روش‌های مختلف می‌شوند.
این اصلاحات معمولا با سه روش، «تغییر نام واحد پول کشور»، «حذف چند صفر از واحد پول» و «ترکیبی از هر دو روش» صورت میگیرد که هر یک از این روش‌ها، خود البته نیازمند پیاده‌سازی بسته سیاستی جامعی است که علاوه بر کنترل تورم، باید بستر فکری جامعه برای پذیرش شرایط جدید را نیز فراهم کند.
برخی معتقداند که حذف چند صفر از پول ملی کشوری که در شرایط تورمی طولانی مدت قرار داشته فوایدی از جمله، کاهش میزان توهم پولی، افزایش اعتماد عمومی نسبت به پول ملی، کاهش تورم، افزایش کارایی در جریان گردش نقدینگی، تسهیل در تسویه مبادلات و برخی موارد دیگر را در پی دارد که خود، زمینه تعدیل انتظارات تورمی در آن کشور را فراهم می‌کند.
برای مثال چندی پیش، طهماسب مظاهری – رئیس کل اسبق بانک مرکزی، در این رابطه گفته بود که با حذف صفر از پول ملی در مبادلات ایران با کشورهای دیگر، وقتی نسبت پول‌ها سنجیده می‌شود اختلاف زیادی وجود نخواهد داشت و این مسئله از نظر روانی اثرگذار است. کشوری که تورم دارد باید هر چند وقت یک بار اصلاح پولی انجام دهد و واحد پول خود را افزایش دهد و صفرهای کمتر بگذارد.
وی ایده حذف چهار صفر در دوران ریاست خود بر بانک مرکزی را معقول دانست و گفت: اگر آن زمان این اقدام را انجام می‌دادیم، نتایج مثبت می‌توانست داشته باشد و حتی ایران‌چک 50 هزار تومانی را چاپ کردیم که عدد 50 آن درشت بود اما صفرهای آن را کمرنگ و کوچک قرار دادیم.
البته به نظر می‌رسد که در سال‌های اخیر، بانک مرکزی اقداماتی برا فرهنگ سازی این موضوع انجام داده بود که نمونه آن را می‌توان در نمایش پول‌های جدید چاپ شده با واحد تومان (در کنار نمایش با واحد ریال)، مشاهده کرد. برای مثال در ایران چک‌های 50، 100 و 200 هزار تومانی در کنار آنکه اعدادی از جمله 500 هزار ریال، یک میلیون ریال و دو میلیون ریال، نوشته شده است، اعداد 50، 100 و 200 نیز نوشته شده است که می‌تواند در راستای همین موضوع باشد.

راه ترقی


راه ترقی


راه ترقی


راه ترقی


تجربه چند کشور در حدف صفر و تغییر پول ملی
در سطح جهانی بسیاری از کشورهای جهان در بازه‌های زمانی مختلفی اقدام به حذف صفر از پول ملی کردند. برای مثال، آلمان در سال 1923 و در دوران ابرتورم شدید (پس از جنگ جهانی اول) 12 صفر از واحد پول ملی خود حذف کرد
در سال 1994 نیز، برزیل پول جدیدی به نام رئال معرفی کرد که جایگزین کروزرو رئال شد. این کشور در سال‌های 1986 و 1989، مجموعا شش صفر را از چهره پول ملی خود حذف کرد و از آنجایی که این کار افاقه نکرد در سال 1993 نیز اقدام به حذف سه صفر دیگر از پول ملی خود کرده بود.
این کشور، رکورددار اجرای سیاست حذف صفر است که در شش مرحله 18 صفر را از واحد پول ملی خود حذف کرد. پس از برزیل، یوگسلاوی سابق پنج بار و آرژانتین چهار مرحله از صفرهای اسکناس خود حذف کردند.
فرانسه نیز در سال 1960 دو صفر از واحد پولی خود حذف کرد و «فرانک جدید» را بجای «فرانک» معرفی شد. در همان سال‌ها نیز، هلند چهار صفر از پول ملی خود حذف کرده بود. ترکیه نیز در سال 2005ریال پس از تجربه تورم بالا شش صفر را از واحد پول خود (لیر) حذف کرد.
در طرف مقابل، ونزوئلا و زیمبابوه نیز اقدام به حذف صفر از پول ملی خود کرده بودند که با مدیریت ضعیف اقتصادی، بی‌ثباتی سیاسی و عوامل خارجی مانند کاهش قیمت نفت، اصلاحات آن‌ها ناکام ماند. زیمباوه تا امروز 10 صفر از پول ملی خود حذف کرده است.
در مجموع و به عقیده صاحبنظران، حذف صفر از پول ملی پس از تجربه شرایط تورمی بلند مدت، باید در شرایطی محقق شود که سایر سیاستهای پولی به صورت همزمان و همراستا با حذف صفر، اجرایی شود.
برای مثال، به عقیده بسیار از اقتصاددان‌ها، تا زمانی که کشورهای دارای تورم نتوانسته‌اند نقدینگی را به حوزه‌های مولد منتقل کنند، ممکن است حذف صفر پیامدهای منفی به همراه داشته باشد. به عبارت دیگر، یکی از مهمترین مولفه های تحفف مناسب حذف صفر از پول ملی، کنترل مناسب نقدینگی براساس وضعیت اقتصادی آن کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1080142/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خودروهای تحویلی سال 1403 مشمول افزایش دیون دولتی نمی‌شوند

چراغ قرمز در تابلوی طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان سقوط کرد

هر متر اجاره مسکن چند؟؛ توصیه مهم به مستاجران

سنگ‌تمام هواداران برای آخرین بازی واردی؛ طرح موزاییکی دیدنی در دیدار امروز لستر و ایپسویچ

خوشحالی مولر اسطوره باواریایی‌ها با هواداران در جشن قهرمانی بایرن مونیخ

در روز خداحافظی هم ترک عادت نکرد؛ یادگاری واردی برای روباه‌ها با گل شماره 200

جشن قهرمانی آیندهوون، قهرمان فصل 25-2024 اردیویسه هلند

اصفهان در انتظار تصمیم شوکه‌کننده پورعلی‌گنجی

فرمول یک؛ قهرمانی فرستاپن در گرندپری ایتالیا

قرارداد عطایی و سه ستاره تمدید شد

حضور مجتبی جباری برای تماشای بازی صنعت نفت و آریو اسلامشهر

به یاد پدر؛ ومبلی زیبا شد

کریم بنزما مربی ایرانی گرفت!

آزمون آقای گل لیگ قهرمانان آسیا 2 شد؛ بیرانوند بهترین سنگربان

گفتگوی تلفنی دبیر شورای عالی امنیت ملی و مشاور امنیت ملی هند

دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی با دبیر سازمان همکاری شانگهای

ویتکاف دست روی خط قرمز ایران گذاشت؛ پاسخ سریع عراقچی به نماینده ترامپ

دیدار وزیر خارجه طالبان با رئیس‌جمهور ایران

تأیید سفر پوتین به ایران از زبان معاون وزیر خارجه روسیه

شرق: دور جدید مذاکرات ایران و‌ آمریکا هفته اینده در ایتالیا برگزار خواهد شد

تاکید مدیرکل بنیاد مازندران بر نامگذاری مکان های شهری به نام شهدا

برگزاری جلسه هماهنگی کمیته‌های تخصصی کنگره 4000 شهید گلستان در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان

فیلم آوای سریال «ساخت ایران» با صدای رضا یزدانی

صحبت‌های تلخ همسرِ مرحوم درجاتی، عکاس جوان در مراسم تشییع

داوران جدید حسینیه معلی را بشناسید

ابراهیم تاتلیس: عاشق ایرانم؛ دوست دارم به ایران بیام

کارگردان «زخم کاری»، ‌فیلم سینمایی تاریخی می‌سازد

من مثل زیبایی تو، از سر دنیا زیادم…

آتش‌سوزی شدید در ساختمانی در هند 17 قربانی گرفت

درگیری مسلحانه پلیس با سارقان خودرو؛ یک سارق کشته شد

سیلاب‌های شدید در آرژانتین هزاران نفر را آواره کرد

یک سیاست نمایشی؟

پایان حجاب پلیسی؟

یک‌قدم به جلو

شبح کرونا بار دیگر در آسیای شرقی پدیدار شد

آیا تجارت خارجی ایران قفل شده است؟

سوت‌زنان ماینرهای غیرمجاز 8میلیارد تومان پاداش گرفتند

مدیرکل توانیر: تلاش می‌شود خاموشی در بخش خانگی از 2 ساعت بیشتر نشود

تک امتیاز ارزشمند برای یاران حسین‌نژاد

یامال پردآمدترین بازیکن بارسا می‌شود

همسایگی تلخ 2 اسطوره ورزش ایران در بیمارستان

دو تغییر مهم پیروز قربانی در ترکیب فجر

امین کاظمیان: پرسپولیس، رویای من بود

مسی آقای تاریخ شد؛ بالاتر از پله، مارادونا و رونالدو

مولر: به دنبال قهرمانی در جام جهانی باشگاه‌ها هستیم

اخراج عجیب شاگرد یحیی با این برخورد!

ویتکاف: ما حتی یک درصد ظرفیت غنی‌سازی را هم نمی‌توانیم بپذیریم!

دفتر مطالعات و پژوهش‌ها از مراکز مهم بنیاد شهید و امور ایثارگران است

بازیگر مشهور از تجربه سخت افسردگی پس از زایمان گفت

وقتی دل‌بستگی به خونه، از ترسِ خطر هم قوی‌تره...