راه ترقی

آخرين مطالب

یادی از بابک بیات، آهنگ‌ساز سریال «ولایت عشق» فرهنگ و هنر

یادی از بابک بیات، آهنگ‌ساز سریال «ولایت عشق»
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شهرآرا نیوز/ بابک بیات سیزده‌بار نامزد دریافت سیمرغ بلورین می‌شود و سه بار این جایزه را از آن خود می‌کند. مرگ پسرش مانی تا عمق استخوان‌هایش را می‌سوزاند، اما دوباره خودش را به زندگی برمی‌گرداند.
مریم شیعه | شهرآرانیوز؛ بابک نوزده‌ساله است. در هنرستان موسیقی خوانده است و بعد گذر از هفت‌خان رستم، عضو نخستین گروه اپرای تهران شده است. اگرچه همیشه جایی حوالی هنر و هنرمندان پرسه می‌زد، عضویت در این گروه به نقطه عطف زندگی‌اش تبدیل می‌شود. این گروه زیر نظر ثمین باغچه‌بان، اولین باغچه‌بان و نصرت‌ا... زابلی اداره می‌شود. استادانی که نظیر نداشتند و ندارند. در تمام پنج سالی که آنجا می‌ماند، وقتش را صرف یادگیری موسیقی کلاسیک جهانی می‌کند. همه‌چیز درست پیش می‌رود. این مسیر تازه برایش نویدبخش روز‌های خوب است.
در میانه این مسیر با محمد اوشال آشنا می‌شود. اوشال آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر جاز فلوریک است. ساز به فصل مشترک زندگی این دو نفر بدل می‌شود. دوستی‌شان شکل می‌گیرد، ریشه می‌دواند و هر روز عمیق و عمیق‌تر می‌شود. پنجره‌ای تازه و وسیع از عالم موسیقی به‌روی بابک باز می‌شود. اشتیاق او به موسیقی بیشتر از هر زمان دیگری است.
توی سرش مدام نت‌ها را بالا و پایین می‌کند و تمام ساعت‌های فراغتش به ساز زدن می‌گذرد. با ایرج جنتی عطایی آشنا می‌شود. شاعر، ترانه‌سرا و نمایش‌نامه نویس شناخته شده‌ای که کنار بابک موسیقی را هم دنبال می‌کند. «بابک بیات مطلق» به یکی از شناخته‌شده‌ترین نوازنده‌ها، تنظیم‌کننده‌ها، آهنگ‌ساز‌های موسیقی فیلم و موسیقی پاپ ایرانی تبدیل می‌شود.
از خانه 48 متری...
پدرش متولد و بزرگ‌شده جایی حوالی تهران است. جایی میان دو شهر تهران و ساوه که مامونیه نام دارد. نام مامونیه از مام می‌آید؛ مام یعنی مادر. پدرش آرزو دارد او به دانشگاه افسری برود و بابک روی هدفش پافشاری می‌کند. نام و نام‌خانوادگی‌اش را دوست ندارد. دوست داشت کوتاه‌ترش کند.
ادای کامل نام و نام‌خانوادگی‌اش وقت و انرژی زیادی می‌گرفت. کمتر هم پیش می‌آمد کسی او را به‌طور کامل صدا بزند. «علی حسین بیات زرندی مطلق» بعد‌ها زرندی را برمی‌دارد و از اسم مستعار بابک استفاده می‌کند. می‌شود بابک بیات مطلق. در کوچه‌پس‌کوچه‌های جنوب تهران بزرگ می‌شود. 
همه خاطرات کودکی‌اش در پیچ‌وخم خیابان‌های شهباز، سرآسیاب دولاب و شکوفه شکل می‌گیرد. خانه‌شان قدیمی است. آن‌قدر که با هر صدای کوچکی، همسایه‌ها پشت در خانه سبز می‌شوند. آن ساعت‌هایی از روز، ساز را دست می‌گیرد که صدای همسایه‌ها را درنیاورد. خانه‌شان 48 متر است. پنج نفری در آن خانه زندگی می‌کنند. پدر، مادر و دو برادرش که رابطه خوبی باهم دارند. 
عاطفه، مهربانی و فداکاری والدینش، پررنگ‌ترین خاطره روز‌های کودکی‌اش است. ملودی‌های تازه را وقتی زیر لب زمزمه می‌کند که سوز و نم و سرمای زمستان از سوراخ کفش‌هایش عبور می‌کنند و تنش را به لرزه می‌اندازند. فرقی نمی‌کند مقصد کجاست، او تمام مسیر مشغول چیدن نت‌ها توی سرش است.... تا قله آهنگ‌سازی
ورودش به دنیای سینما با ساخت موسیقی متن فیلم شروع می‌شود. آن هم فیلم سینمایی خاطره‌انگیز و به‌یادماندنی «حسن کچل» از علی حاتمی. با بزرگ‌ترین سینماگران ایران همکاری می‌کند. آهنگ‌سازی کار‌های فاخر بسیاری را انجام می‌دهد. بیش از صد اثر برای سینمای ایران تولید می‌کند. از «پهلوانان نمی‌میرند» و «مردی شبیه باران» گرفته تا «شب مکافات» و البته سریال خاطره‌انگیز «ولایت عشق». او موسیقی متن به‌یادماندنی «ولایت عشق» را می‌سازد و محمد اصفهانی روی آن می‌خواند.
شعر از دعبل خزایی است که وقتی در سال 1379 به روی آنتن می‌رود، مورد استقبال بینندگان تلویزیون قرار می‌گیرد. او با آهنگ‌سازی‌هایش، صدای خیلی از خواننده‌ها را هم در گوش تاریخ جاودانه می‌کند. محمد اصفهانی خود را مدیون او می‌داند. بعد‌ها به مانی رهنما، حامی، نیما مسیحا و سیامک عباسی و... آموزش موسیقی می‌دهد. او از معلمان خوش‌آوازه و خوش‌نام موسیقی ایران است.
سیزده‌بار نامزد دریافت سیمرغ بلورین می‌شود و سه بار این جایزه را از آن خود می‌کند. مرگ پسرش مانی تا عمق استخوان‌هایش را می‌سوزاند، اما دوباره خودش را به زندگی برمی‌گرداند. رفتن مانی برای مدتی او را از حرفه‌اش دور می‌کند، اما دوباره برمی‌گردد. او تا پنجم آذرماه سال‌1385 که بر اثر نارسایی کبدی در بیمارستان ایران‌مهر تهران بستری شد و درگذشت، به آهنگ‌سازی مشغول بود. روحش شاد و یادش گرامی!
نت به نت عاشقی
سریال «ولایت عشق» به کارگردانی مهدی فخیم‌زاده در سال‌1379 از شبکه یک سیما به روی آنتن رفت. آهنگ‌سازی این اثر را بابک بیات انجام داده و خوانندگی آن با اجرای محمد اصفهانی بر اساس شعری از دعبل خزایی انجام شده است. نسخه اصلی این آلبوم دارای پانزده‌قطعه است که چهار قطعه از آن با صدای محمد اصفهانی به ضبط رسیده است.
بابک بیات که پس از ولایت عشق ساخت موسیقی هیچ سریالی را قبول نکرد در زمان حیات خود در مصاحبه‌ای با ایسنا درباره موسیقی سریال «ولایت عشق» بیان کرده بود: «اگر شما به سریال‌های مهم دیگر که مورد توجه واقع شده نگاهی بیندازید، می‌بینید که موسیقی آن سریال یک ترانه دارد و چیز دیگری از موسیقی آن سریال در یاد و خاطره‌تان باقی نمانده است. ولی در سریال «ولایت عشق» ترانه در درجه اول کار نبوده است. من موسیقی مجموعه امام رضا (ع) را با استفاده از موسیقی مذهبی جهانی کار کردم. 
یعنی تعزیه خودمان را با کرال کلیسا تلفیق کردم و تم این مجموعه را درآوردم که بیشتر کرال با صدای انسان‌ها اجرا می‌شود. در قرون وسطی معتقد بوده‌اند که صدای انسان سمبل پاکی‌هاست. به همین خاطر فقط اجازه می‌داده‌اند که در کلیسا از صدای انسان استفاده شود، دقیقا مثل تعزیه خودمان. در دوره قاجاریه ساز‌هایی هم با تعزیه تلفیق شد و در گام‌ها و دسته‌های مختلف تعزیه، موسیقی‌مان را سینه به سینه حفظ کردیم.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1071113/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمربی قهرمان بدون شکست اخراج شد!

خلاصه بازی اتلتیک بیلبائو 0 - اتلتیک 3

اسلامی: چه افرادی باعث سقوط نساجی شدند؟

بابایی: به صورت موقت تا آخر فصل هستم

ترکیب احتمالی استقلال مقابل آلومینیوم اراک

قرارداد تاریخی میان ایران و روسیه؛ پزشکیان و پوتین قرار چالوس گذاشتند

ساکت الهامی از نساجی استعفا داد

اخباری: برنده بازی تماشاگران خانم بودند!

مرادی: دو بازی آخر را می‌بریم تا تک‌رقمی شویم

دستور فوری برای تخلیه ترمینال کالاهای خطرناک بندر شهید رجایی

ویتکاف؛ دیپلماتی که چیزی از دیپلماسی نمی‌داند

به بهانه روز جهانی کارگر

داور فینال جام جهانی برای بازی برگشت اینتر-بارسا

هکتور کوپر-عراق؛ یک امضا تا نهایی شدن!

کارتال: سه گل زدیم و بعد مدارا کردیم

اخباری: خودزنی کردیم و برد را از دست دادیم!

علت قطعی VAR یزد؛ لجبازی صداوسیما و فدراسیون!

گل اول منچستریونایتد به اتلتیک بیلبائو توسط کاسمیرو

سقوط نساجی به ضرر فوتبالیست‌های مازندرانی است

محمدی: دوست دارم در تیم‌های بزرگ بازی کنم

گل دوم منچستریونایتد توسط برونو فرناندز از روی نقطه پنالتی در دقیقه 38

گل سوم منچستریونایتد به اتلتیک بیلبائو توسط برونو فرناندس

عراقچی دلیل تعویق مذاکرات با آمریکا را اعلام کرد

چهره ها/ قاب صمیمی و جذاب دو بازیگر زن سینمای ایران

سام درخشانی: ما در سینما به تماشاگر فقط یک آدامس می‌دهیم!

«تک‌تیرانداز آمریکایی» راز خود را فاش کرد

تیپ خانم بازیگر در سریال «تاسیان» بحث‌برانگیز شد!

نگاهی به فیلم «سلام علیکم حاج آقا» با 6 سال سابقه توقیف!

اجرای سوزناک و احساسی از عرفان طهماسبی

آتش سوءظن به جان مرد افتاد؛ دفن دخترش در بیابان

دستگیری پدری که دختر 5 ساله خود را به قتل رسانده بود

این پدیده‌ شگفت‌انگیز ذهن علم را به خود مشغول کرده است

«طهورا»؛ نگاهی متفاوت به زنان در دوره امامت امام رضا(ع)

مقدار واقعی پول‌های بلوکه‌شده ایران چقدر است؟

آیا گاز ایران می‌تواند آینده انرژی اروپا را نجات دهد؟

قیمت گوشت قرمز امروز 11 اردیبهشت 1404

کارگر نمی‌تواند یک اتاق 20 متری اجاره کند

برآورد یگ پژوهش؛ آتش 4 میلیارد دلاری «بندر»

آخرین موقعیت مس مقابل دروازه پرسپولیس از دست رفت

تساوی چادرملو و فولاد؛ هوادار سقوط کرد

دست رد پیکان به افزایش فاصله و برد مهم صنعت نفت آبادان

دروازه‌بان پرسپولیس در رویای لغزش بیرانوند!

صعود شهرقدسی‌ها به لیگ برتر؛ بازهم قلعه حسن خان

تساوی استقلال خورستان و خیبر در جدال همسایه‌ها

احتمال برگزاری استقلال خوزستان-تراکتور در تبریز!

لیگ یک؛ آبادانی‌ها دوباره در بالای جدول

نساجی در یک قدمی سقوط؛ نیاز به معجزه!

یک مصدوم جدید روی دست ربیعی!

امیدواری پرسپولیس به کسب سهمیه؛ علیپور به تنهایی در صدر جدول آقای گلی

جان مرشایمر: ادعای ضعیف شدن ایران احمقانه است