راه ترقی

آخرين مطالب

پرتاب ماهواره‌ای که کارش وزن‌کردن جنگل‌ها است! دانش

پرتاب ماهواره‌ای که کارش وزن‌کردن جنگل‌ها است!
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خبرآنلاین /با پرتاب یک ماهواره پیشرفته توسط آژانس فضایی اروپا، دانشمندان برای نخستین بار امکان «وزن‌کردن» کربن ذخیره‌شده در بیش از 1.5 تریلیون درخت جهان را پیدا کرده‌اند؛ این گامی نوآورانه در راستای درک بهتر نقش جنگل‌های بارانی در مقابله با تغییرات اقلیمی است.
تینا مزدکی_ جنگل‌های بارانی جهان، که اغلب با عنوان «ریه‌های زمین» شناخته می‌شوند، میلیاردها تُن کربن را در خود ذخیره می‌کنند و از این راه، نقش مهمی در کاهش تأثیرات تغییرات اقلیمی دارند. اما با وجود بیش از یک و نیم تریلیون درخت، اندازه‌گیری دقیق میزان کربن ذخیره‌شده در آن‌ها تا کنون تقریباً غیرممکن بوده است.
اکنون، آژانس فضایی اروپا (ESA) با پرتاب یک ماهواره منحصربه‌فرد در روز سه‌شنبه، گامی تازه در این مسیر برداشته است. این ماهواره با استفاده از یک سیستم راداری ویژه، آنچه را که در زیر پوشش متراکم جنگل‌ها پنهان شده، آشکار می‌کند. این مأموریت با امید به کمک به دانشمندان برای درک بهتر نقش جنگل‌های بارانی در ذخیره کربن و همچنین بررسی تأثیرات جنگل‌زدایی آغاز شده است. موشک حامل این ماهواره از ایستگاه کوروی ESA در گویان فرانسه پرتاب شد و از فراز آمازون یکی از جنگل‌هایی که در این مأموریت مورد بررسی قرار خواهد گرفت عبور کرد.
این ماهواره‌ «چتر فضایی» به خاطر آنتن عظیم 12 متری‌اش که سیگنال‌ها را به زمین می‌فرستد، این لقب را دریافت کرده است. پروفسور جان رمدیوس، مدیر مرکز ملی پایش زمین و پیشنهاددهنده این ایده به ESA، پس از پرتاب گفت: «ما واقعاً می‌خواهیم این جنگل‌ها را بررسی کنیم. ما می‌توانیم درون آن‌ها را ببینیم. اینکه برای نخستین بار با دقت بالا بدانیم دقیقاً چه میزان کربن در آمازون، کنگو و اندونزی وجود دارد، یک دستاورد بزرگ خواهد بود.»
این ماهواره از رادار باند-P با طول موج بسیار بلند استفاده می‌کند که امکان نفوذ به لایه‌های زیرین جنگل و نمایان ساختن شاخه‌ها و تنه‌هایی را که توسط پوشش گیاهی پنهان شده‌اند، فراهم می‌آورد. رالف کوردی، رئیس علوم زمین در شرکت ایرباس گفت: «بیشتر رادارهای فعلی در فضا، تصاویر فوق‌العاده‌ای از کوه‌های یخی ثبت می‌کنند، اما هنگام مشاهده جنگل‌ها فقط نوک آن‌ها، شاخه‌های نازک و برگ‌ها را می‌بینند و نمی‌توانند به عمق جنگل نفوذ کنند. اما دریافتیم که با استفاده از طول موج راداری بسیار بلندتر، می‌توان به اعماق درختان و جنگل‌ها دست یافت.»

راه ترقی


ماهواره 1.2 تنی با روشی مشابه اسکن توموگرافی (سی‌تی‌اسکن)، در گذرهای مکرر از فراز جنگل، لایه‌هایی از درختان را تحلیل کرده و تصویری از میزان مواد چوبی موجود در آن‌ها ترسیم می‌کند. این مواد چوبی به شاخصی برای میزان دی‌اکسید کربن ذخیره‌شده (عامل اصلی گرمایش زمین) شناخته می‌شوند. دانشمندان پیش‌تر با اندازه‌گیری درختان منفرد تلاش داشتند به برآوردی کلی برسند؛ کاری که به گفته پروفسور مت دیزنی، استاد سنجش از دور در دانشگاه کالج لندن، «چالشی بسیار بزرگ» به شمار می‌آید.
او توضیح داد: «داده‌های فعلی ما بسیار پراکنده است، چون اندازه‌گیری‌ آن، واقعاً دشوار است. در واقع، ما تلاش می‌کنیم وزن میزان کربنی که در یک و نیم تریلیون درخت مناطق گرمسیری ذخیره شده را اندازه بگیریم. ماهواره‌ها تنها ابزار منسجم و قابل اتکا برای انجام این کار هستند.»
قرار است پس از پرتاب، اندازه‌گیری‌های زمینی نیز ادامه یابند تا داده‌هایی که ماهواره ارسال می‌کند، اعتبارسنجی شوند. این پروژه که ایده اولیه‌اش توسط پروفسور شان کوئگان از دانشگاه شفیلد مطرح شده، در بریتانیا ساخته شده است. با این حال، کوئگان می‌گوید این مأموریت نتیجه تلاشی بین‌المللی است: «این مأموریت حاصل دهه‌ها کار بسیار نوآورانه با همکاری برخی از بهترین دانشمندان اروپا و آمریکا است.»
با وجود انجام دهه‌ها آزمایش، اجرای کامل این مأموریت فضایی با چالش‌های فنی زیادی روبه‌رو است. دکتر کوردی در این باره گفت: «برخی اجزای ماهواره بسیار بزرگ‌اند، از جمله آنتن تاشوی 12 متری آن. باز کردن آن شبیه باز کردن یک چتر در فضاست، فقط خیلی بزرگ‌تر. بنابراین منتظریم تا این مرحله به‌خوبی انجام شود.»

راه ترقی


شرکت ایرباس برای ساخت بازتاب‌دهنده آنتن، مهندسانی از شرکت آمریکایی L3Harris Technologies را به سایت خود در استیونج آورد. شرکت L3Harris متخصص سیستم‌های بزرگ تاشو است و این فناوری است که فعلاً در اروپا در دسترس نیست. تیم علمی این مأموریت امیدوار است ظرف شش ماه آینده نخستین نقشه‌ها را ارائه دهد و در ادامه، طی پنج سال آینده به گردآوری داده‌ها ادامه دهد. این نقشه‌های سالانه، علاوه‌بر نمایش میزان کربن ذخیره‌شده، اطلاعاتی درباره کربن از دست‌رفته در نتیجه جنگل‌زدایی نیز در اختیار خواهند گذاشت.
پروفسور دیزنی در این زمینه گفت: «نوع مشاهداتی که طی 50 سال گذشته از ماهواره‌هایی مانند Landsat به دست آورده‌ایم، به شدت تحت‌تأثیر ابرها قرار دارند. در مناطق گرمسیری، ما اغلب با ابر روبه‌رو هستیم، بنابراین ممکن است بخش‌هایی از جنگل را نبینیم.»
ویژگی دیگر رادار طول‌موج بلند ماهواره بایوماس این است که می‌تواند از میان ابرها نفوذ کرده و تصویری منسجم و قابل مقایسه از جنگل‌ها در طول سال‌های مختلف ارائه دهد. به گفته کوردی، همین ویژگی است که توجه دانشمندانی را که بیش از 20 سال روی این پروژه کار کرده‌اند، جلب کرده است: «این پروژه هیجان‌انگیز است، چرا که به ما نشان خواهد داد جنگل‌ها و درختان‌ سیاره ما چگونه در فرآیندهایی که زمین را اداره می‌کنند نقش دارند؛ به‌ویژه در فرآیندهای مرتبط با تغییرات اقلیمی که امروزه و در آینده برای ما حیاتی هستند.»
منبع: bbc

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1071261/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش محسن کیایی به آقایی که از آمپول میترسه!

نازنین بیاتی: دوست ندارم مردم از زندگی خصوصیم بدونن

ارزیابی خسارت‌ 1200 خودروی سواری آسیب دیده در حادثه بندر شهید رجایی

شرایط جدید خرید سوابق بیمه سربازی اعلام شد

خرید تضمینی گندم به 250 هزارتن می‌رسد

سکه گران و طلا ارزان شد

اعتراض ستاره بیلبائو: داور باعث برد یونایتد شد

صدمین بازی کریم‌زاده برای مس رفسنجان

اعزام 2 اسکواش‌باز ایران به مسابقات قهرمانی آسیا

آرزوی خاص جوکوویچ که بارها محقق شد!

نگرانی کاسمیرو: هنوز هیچ چیز تمام نشده است

سیدعباسی: ادامه لیگ برای استقلال تدارکاتی است

واکنش رسمی به آمریکا به مذاکره با ایران: به زودی!

پیام رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت روز معلم و شهادت شهید مطهری

کمانچه نوازی از شادروان محمد طغیان دهکردی

ادامه بارش‌های بهاری در بخش‌هایی از شمال غرب و غرب کشور

مسن‌ترین و جوان‌ترین کنکوری‌ها معرفی شدند؛ زمان اعلام نتایج اولیه کنکور

چرا ما به برخی افراد کمک می‌کنیم اما به برخی دیگر نه؟

شعرخوانی دلنشین دکتر کاکاوند

بحران در نظام بانکی؛ زیان انباشته چند بانک خصوصی به 624 همت رسید

رشد 15 درصدی تولید تایر سواری

بازگشت غافلگیرکننده پرس به فرمول یک با کادیلاک

حسرت‌آمیزترین نگاه تاریخ استقلال

فابرگاس: شخصیت مورینیو و پپ بیرون از زمین یکی است

واکنش فدراسیون دوچرخه‌سواری به شایعه اعزام یکی از اعضای اسپانسر مالی

شادی خاص علیپور؛ مچ‌بند مشکی به جای پیراهن

واکنش رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس به تهدیدات وزیر دفاع آمریکا

عکس تازه‌ای که از پیمان معادی و خواهرش منتشر شد

با زندگی و بیوگرافی بهنوش طباطبایی آشنا شوید

کیفیت هوای تهران قابل قبول اعلام شد

دو گروهی که می‌خواهند مذاکرات با ایران را از ریل خارج کنند

لوآن پولی علیه سناریوی تکراری شجاعیان

پایان دوره محرومیت عضلانی‌ترین استقلال

خرمگاه: اشتباه مدیران کم تعداد نبود

طارمی می‌توانست قاتل بارسلونا شود

امپراتوری هالند؛ پشت‌ پرده قرارداد بزرگ با نایکی!

الشهلوب سرمربی موقت الهلال شد

مربی مشهور ایتالیایی با شروط عجیب نزدیک استقلال

آهنگ «خوابتو دیدم» با صدای آصف آریا

تصادفات این هفته پایتخت 5 قربانی گرفت

راز یک معمای پیچیده کهکشانی برملا شد

شاعرانه/برای چیدن گل، انتخاب لازم نیست

سپاهان بدون سه بازیکن سرشناس!

شمارش معکوس برای آقای گلی مهاجم پرسپولیس

آنچلوتی و آلگری گزینه‌های اصلی هدایت الهلال!

فن‌دایک: بدترین روزهای زندگی، مصدومیتم بود

واکنش ستاره بارسلونا به مصدومیتش: خیلی ناراحتم!

آنچلوتی بالاخره مشکل اصلی رئال را فهمید!

عبدی: بازیکنان فعلی پرسپولیس شایسته تحسین هستند

عجیب‌ترین حضور وزنه‌برداری در المپیک فقط با 2 کشور!